Програма калиграфия катедра „плакат и визуална комуникацияДата08.06.2018
Размер23.65 Kb.
ТЕЛЕВИЗИОННА ГАЛЕРИЯ НА БНТ

ИЗЛОЖБА НА МАГИСТРИ - ПРОГРАМА КАЛИГРАФИЯ

КАТЕДРА „ПЛАКАТ И ВИЗУАЛНА КОМУНИКАЦИЯ”

НХА
Настоящото издание на телевизионната галерия в БНТ е посветено на калиграфията – и по-точно на дипломните работи на магистрите, завършили тази специалност е НХА, катедра „Плакат и визуална комуникация”.
Трябва да се отбележи специално, че този випуск е първи и уникален в историята на преподаване на изобразително изкуство в България. Идеята и необходимостта за осъществяване на подобна магистърска програма назрява отдавна, понеже калиграфията е изкуство, което от много време е заело достойно място в световен мащаб, а и има всички дадености да се развива достойно и у нас. Съотнесено с родната действителност, то е още по-интересно и по-натоварено с разнообразни художествени проблеми, като се специално се визира калиграфията на кирилица. Тази област е изпълнена с многобройни проблеми и задачи, чието решаване до голяма степен зависи от академичното обучение и авторското мислене на художника. Опирайки се на малко позабравената вече основа, която ни е оставена от велики наши автори като Борис Ангелушев, Александър Поплилов, Стефан Кънчев, Васил Бараков и много други, умножена по съвременните тенденции в развитието на това изкуство, настоящата програма има за цел да подготви художници, способни да се изявяват както в областта на авторската, така и в областта на приложната калиграфия.
Подготовката на магистрите по калиграфия съдържа много голям като обем и смисъл материал, усвояването на който изисква от тях отдаденост, много упорит физически труд и най-вече мислене по поставените задачи. Освен така нареченото „красиво писане”, т.е. класическите калиграфски стандарти (както на латиница, така и на кирилица), те се запознават и с разнообразни образци на европейски и световни практики в областта. Симбиозата между всички тези придобити умения и знания, пречупени през авторското виждане, дава резултати, които, освен че са уникални по своята същност, дават възможност за изразяване на творческата позиция на всеки един от завършилите магистри.
Резултатът е една магия – визия, която грабва зрителя, говори му без думи, определя неговото настроение и влияе върху неговия мироглед, макар и вероятно в повечето случаи неосъзнато. Немаложавен е и фактът, че тези авторски калиграфски работи – вече самостоятелни графични обекти – определят и културното и естетическо възпитание на бъдещите поколения.

Накратко за трите колекции:


Галин Ганчев

Неговите творби са посветени на експериментите и търсенията с различни традиционни и нетрадиционни пишещи инструменти и съчетанията им. За основа са използвани така наречените „панграми” – изречения, съдържащи всички букви от азбуката, както на латиница, така и на кирилица.


Жаклина Жекова

Нейната колекция е посветена на чакрите и тяхното графично изображение и развитие, както и на връзката между санскрит и глаголица – и въобще на двете култури в различен план, като тази връзка се разглежда в аналитичен и симбиотичен план.


Карина Талпова

Работите и са импресии в план калиграфия и геометрия, оптични зависимости и илюзии. Те са изпълнени със средствата на калиграфията, но са преосмислени и от гледна точка на чистата графика, където формата на буквите е сведена до ритъм на светло и тъмно и отношения на различни стойности от този план.


Основни преподаватели в магистърска програма „Каиграфия”


Доц. д-р Кристина Борисова

Гост-преподавател Костадин Кокаланов


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница