Програма на бки прага за месец февруари 2012 2012, 18 ч. Откриване на изложба "Линия, форма, цвят" на група от 15 пловдивски художници. МястоДата17.08.2018
Размер41.01 Kb.
ТипПрограма
Програма на БКИ – Прага за месец февруари 2012
2.2.2012, 18 ч.

Откриване на изложба "Линия, форма, цвят" на група от 15 пловдивски художници.Място: Галерията на БКИ – Прага, Klimentská 6, Praha 1


Идеята на тази изложба е да представим не само характерни за съвременното българско изкуство автори и тенденции.Златна Прага с меките извивки на Вълтава, с емблематичното Старе место, точно както и Пловдив си има своя Стар град, има своеобразната аура на духовно средище, на древна скъпоценност. Пловдив няма свой кралски замък защото така са се стекли събитията в неговата история, но има своя специфичен барок, обитаван от някогашната пловдивска аристокрация, своя неповторим облик. Не е случайно, че двата града са измежду най-красивите в Европа и старините им са включени в списъка на Юнеско за световно културно наследство. Затова подбрахме творци именно от Пловдив, наречен „градът на художниците” или дотолкова свързани в битността и изявите си с него, че вече могат да бъдат наречени пловдивски. Имахме усещането, че техните творби ще се впишат най-органично в атмосферата и културния календар на Прага.

10.-12.2.2012

„Дни на българското кино 2012“

Място: kino FAMU, Smetanovo nábřeží 2, Praha 1 / kino Lucerna, Vodičkova 36, Praha 1

Дни на българското кино 2012“ се провежда за четвърта поредна година. Инициатор и организатор на този млад и амбициозен фестивал е Българският културен институт в Прага. 11 прожекции, които ще представят над 20 филма ще протекат в две зали – в кино „Луцерна“ и в Чешката филмова академия FAMU. Входът в кино „Луцерна“ е 80 Kč, a във FAMU е безплатен.

Дни на българското кино 2012“е кинопанорама, която има за цел да представи в чешката столица най-новите и качествени продукти на съвременното българско кино – показаните филми са от последните няколко години. Повечето филми ще бъдат представени в Чешката република за първи път, преведени и субтитрирани са на чешки език. В програмата са включени игрални, документални и късометражни филми.

Българското Министерството на културата в лицето на Министъра на културата г-н Вежди Рашидов пое патронаж над „Дни на българското кино 2012“. Министерството на културата на Чешката република традиционно също пое патронаж над българското културно събитие.

Партньори са чешката и българската Филмови академии. Част от прожекциите на фестивала ще покажат студентски творби. Интересното е, че FAMU се представят с късометражни филми на свои студенти от български произход. Българската филмова академия – НАТФИЗ ще бъде преставена от култовия режисьор и преподавател Светослав Овчаров. Във FAMU ще се проведат срещи не само с български, но и с чешки кино-творци, гости на фестивала. Ударението на фестивала все пак остава в кино-продукцията на съвременна България.

Програма
:
Петък 10.2.2012

13.00, FAMU – Среща с български кино-творци

14.00, FAMU – Манчестър Юнайтед от Свищов, 2011, документален / ГОСТ

18.45, Lucerna – Кецове, 2011, игрален / ГОСТИ


Събота 11.2.2012

14.00, FAMU – Блок студентски филми FAMU / ГОСТИ

15.00, FAMU – Блок студентски филми НАТФИЗ / ГОСТ

16.15, FAMU – Зад кадър, 2011, игрален / ГОСТИ

18.45, Lucerna – Love.net, 2011, игрален
Неделя 12.2.2012

14.00, FAMU – Блок студентски филми НАТФИЗ / ГОСТ

15.00, FAMU – Пражката пролет и софийското лято на 1968, 2008, документален / ГОСТ

16.15, FAMU – Кой е този град + Правилата на ергенския живот, 2010, документални

18.45, FAMU – Желари, 2003, игрален / ГОСТ

20.2.2012, 12,30 ч.

Проект “България в чешките университети“. Лекция на тема „Феноменът на комунизма в България и в Чехословакия – прилики и разлики“. Лектор: проф. Ян Рихлик
Място: Карлов университет, U Kříže 8, Praha 5 - Jinonice
Организатори: Български културен институт в Прага и Социален факултет на Карловия университет в Прага
Проектът на БКИ - Прага “България в чешките университети” е поредица от срещи, лекции и презентации, които представят съвременна България пред аудиторията в Чешките университети. Проектът започна през 2011 и ще продължи през 2012 година като обхване широка гама от теми – културно-историческо наследство, обществено и политическо устройство, българска диаспора, кинематография, съвременно изкуство, език и литература и други.

БКИ-Прага инициира и организира този проект, като кани известни и значими български личности, както и международни учени, които се заниват с темата. Те провеждат лекции, които са включени в учебната програма на престижни чешки университети. Лекциите са отворени и за посетители извън студентските среди.
27.2.2012, 12,30 ч.

Проект “България в чешките университети“. Лекция на тема „Отношенията власт - медии - общество преди 40 години и сега“. Лектори: Найо Тицин и Милен Минчев. Прожекция на филма “Пражката пролет и софийското лято на 1968”.


Място: Карлов университет, U Kříže 8, Praha 5 - Jinonice
Организатори: Български културен институт в Прага и Социален факултет на Карловия университет в Прага


Найо Тицин е известно екранно лице в България. Дълги години работеше на новините на Канал 1, беше водещ на „По света и у нас”, прочу се и с фотографския си талант, дори направи ефектна изложба на свои снимки от Ню Йорк. Найо Тицин е инициатор на проекта, свързан с Пражката пролет и софийското лято на 1968 г. Тицин е издирил документите в партийния, държавния и военния архив, в националната филмотека, както и във фондовете на БНТ, БНР и БТА. Създател на сайта към проекта е Милен Минчев. Тицин и Минчев са автори и на документалния филм Пражката пролет и софийското лято на 1968, който ще бъде показан в Прага по време на тяхното посещение. БКИ-Прага работи по превода на този забележителен документален филм, като се надява да предизвика с прожекцията му голям интерес сред пражката публика. Темата за българското участие в Пражката пролет продължава да е актуална в Чехия.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница