`програма на бки-варшава за март 2010 Г. 1 март 2010 г. (понеделник), 19,00 ч., Културен дом „Шрудмешче”Дата21.01.2018
Размер38.99 Kb.
`ПРОГРАМА НА БКИ-ВАРШАВА ЗА МАРТ 2010 Г.

1 март 2010 г. (понеделник), 19,00 ч., Културен дом „Шрудмешче”, ул. „Смолна” 9, Варшава
Откриване на изложба колажи
на Боряна Семерджиева
Балкански мотиви – бриколаж. Когато ръцете говорят”
Изложбата се осъществява в сътрудничество с Културния дом „Шрудмешче”, Варшава.


2 март 2010 г. (вторник) 18,00 ч., Български културен институт, „Алейе Уяздовске” 33/35, Варшава
Представяне на тритомната

История на България. 1870-1915”

на полските историци българисти д-р Ярослав Рубаха, д-р Анджей Малиновски и проф. д-р Антони Гиза. Водещ на срещата проф. д-р Йежи Яцкович от Висшето педогогическо училище към Дружеството за общо образование (ТВП).

Първият том на студията включва най-важните свързани с България дипломатически документи, които според авторите са обосновали промяната на статуквото, наложено от Берлинския конгрес. Вторият том документира „македонския въпрос”, тоест стремежа на българската държава и общество към национално обединение. В третия том са поместени основни документи, свидетелстващи за развитието на България през изследвания период в сфери като администрация, икономика, култура, въоръжени сили и др. Всеки том съдържа авторски коментари на документите и е снабден с именни и географски показалци.
Проф. д-р Антони Гиза (1947-2005) е бил ръководител на Катедрата по история на Централна и Източна Европа в Шчечинския университет и почетен доктор на Югозападния университет в Благоевград. Д-р Ярослав Рубаха (род. 1970) е научен сътрудник във Варминско-Мазурския университет в Олщин, а Анджей Малиновски (род. 1972) работи в Поморската академия в Слупск. Я. Рубаха и А. Малиновски са членове на Македонския научен институт в София и на Комисията по балканистика към филиала на Полската агадезия на науките (ПАН) в Познан. И двамата са сътрудници на Полско-българската историческа комисия при Института по история към ПАН и Института по балканистика към БАН.

9 март 2010 г. (вторник), 18,00 ч. Галерия „СЕРДИКА”, ул. „Шентокшиска” 32, Варшава
Вернисаж

на изложба акварел, масло и рисунки

Тиха светлина – Ангели”

на българския художник Андрей Янев


Андрей Янев е роден в Бургас. Абсолвент на Художествената академия в София в класа на проф. Мито Гановски. Специализирал е художествен емайл при проф. Алексей Талашчук в Санкт Петербург. От 1984 г. участва в общи изложби в София, Варна, Балчик, Абена, Пловдив, Бургас и др., както и в чужбина – Австрия, Белгия, Гърция, Италия, Полша, Словения, САЩ, Турция, Южна Корея. Има награди в конкурси като „Философията на виното и живота” (2004, България), „Земята на Ботев” (2001, България), “SINAIDE GHI” (2000, 1996, Италия), на програмата на ООН „PROON” (1991), „Идея” (1990, 1989, България). Творби на Андрей Янев се намират в публични и частни колекции в Австрия, България, Великобритания, Германия, Гърция, Италия, Перу, Полша, Словакия, Словения, САЩ, Русия, Хърватия, Чехия, Швеция, Южна Корея и Япония.

А. Янев. „Представяне на Рожбата”


Осъществяването на изложбата е финансирано от Комуникационната страгегия по присъединяването на България към ЕС.

16 март 2010 г. (вторник), 18,00 ч., Български културен институт, „Алейе Уяздовске” 33/35, Варшава
Представяне на новата стихосбирка на

Кръстю Пастухов

Бликове”


Бликове” е поредната поетична книга на българския писател и поет Кръстю Пастухов. В нея той отново представя стихове, в които липсват обобщения, обяснения, сложни метафорични конструкции – защото те са отблясък, миг, внезапно мярване на съзвучия или контрасти, в които недоизказаното е винаги много повече от изказаното – и то защото недоизказаното е това, за което думите не стигат.

Водеща на авторската вечер Силвия Шедлецка.
Кръстю Пастухов е роден през 1941 г. в София. Завършил е българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, специализирал е библиотекознание и библиография. Белетрист, журналист, сценарист и поет; автор на много разкази, стихосбирки и приказки за деца. Създател е на документални, научно-популярни и анимационни филми, както и на голям брой тв програми за деца. Носител на телевизионната награда „Х. К. Андерсен” и на литературнита награди „Бухалка”, „Се. Стефан” и наградата на в. „Век 21”.

18-22 март 2010 г. (петък-понеделник), Дом на литературата, „Краковске пшедмешче” 87/89, Варшава
Десети световен ден на поезията
В програмата за 19 март (петък) от 15, 00 ч. са предвидени срещи с поетесата Елка Няголова, президент на Славянската литературна и артистична академия (Варна), Димитрина Лау-Буковска, поетеса и преводачка на полска литература, и Владимир Стоянов, поет и бард.

Тържественото откриване на проявата (19 март, 11, 00 ч. в Дома на литературата) ще се състои в присъствието на представители на Полския комитет за ЮНЕСКО, на чуждестранни послоства и културни институти. При откриването ще има поетични четения в изпълнения на артисти от различни страни и ще бъдат връчени наградите на Х Световен ден на поезията.Съорганизатори на проявата по инициатива на полското поетично списание „Поезия джишай” (Поезията днес) са културните институти във Варшава на България, Русия, Словакия и Унгария, посолството на Р Македония, както и водещи полски културни институции и библиотеки, сред които Полският комитет за ЮНЕСКО.
Пълната програма на честването във Варшава на Световния ден на поезията ще намерите на адрес:

http://www.poezja-dzisiaj.eu/redakcja.html


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница