Програма „развитие на човешките ресурси 2007-2013Дата10.04.2018
Размер25.4 Kb.

ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА

„РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ” 2007-2013

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Схема BG051PO001-3.1.07 „Актуализиране на учебните програми във висшето образование в съответствие с изискванията на пазара на труда”


ПРЕДЛОЖЕНИЯ И ПРЕПОРЪКИ НА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА

ВОДЕЩИ МАШИНОСТРОИТЕЛНИ ФИРМИ ЗА АКТУАЛИЗИРАНЕ НА УЧЕБНИТЕ ПЛАНОВЕ И ПРОГРАМИ ЗА МАШИНОСТРОИТЕЛНИТЕ СПЕЦИАЛНОСТИ В ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - ГАБРОВО

На 4 юни т.г. в гр. Габрово се проведе поредна среща на ръководители и водещи специалисти от основни машиностроителни фирми от Габрово, Казанлък, Стара Загора, Севлиево, Ловеч, Плевен и представители на ръководствата на ТУ - Габрово, факултет „Машиностроене и уредостроене”, Технически колеж – Ловеч, ръководители на катедри.Обсъдени са предложенията на фирмите по учебните планове и програми по машиностроителни специалности. До открояване на проблематиката за включване на новите програми се стигна след серия дейности на екипите от ТУ - Габрово и браншовата камара по машиностроене, участващи в проекта, в т.ч.провеждането на дълбочинни интервюта в 20 фирми от региона на Централна България, идентифициране на проблемните въпроси на връзката предприятие – технически университет, изучаването на мнения и препоръки. Становищата от фирмите бяха подготвени в резултат и на обсъждането на действащите в момента планове и програми от специалисти във фирмите на проведени работни срещи между екипи от представители на отделните катедри и специалисти в предприятията.


Предложенията от фирмите бяха нагледно представени от координатора на проекта от страна на ТУ - Габрово доц.д-р Генади Цветанов, зам.-декан на факултет „Машиностроене и уредостроене”.

Обърнато е специално внимание на новата, съвременна техника и технологии, използвани във фирмите, на пропуските в практическата подготовка на студентите, на необходимостта от поддържането на близка връзка на преподавателите от ТУ - Габрово с фирмите, на включването на нови дисциплини в програмите по отделните специалности. Обсъдени бяха и подробности по провеждането на летните студентски практики.

Обсъждането премина много конструктивно, при голяма активност на участниците. Представителите на фирмите дойдоха на срещата с готови предложения, аргументирано ги обосноваха, проведе се дискусия. Участваха ръководители и водещи специалисти от „Цератицит България“, „Подемкран“, „Мехатроника“, „Ваптех”, „АМК - Задвижваща и управляваща техника“, „М+С Хидравлик“, „Капрони“, „Завод за пружини“, „Идеалстандарт Видима“, „Прогрес”.Участниците изразиха неудовлетвореност от недостатъчното ангажиране на държавата за действително, а не на думи привеждане на висшето техническо и особено на средното професионално образование в съответсвие с потребностите на пазара на труда. Представителите и на ТУ, и на фирмите останаха удовлетворени от формулиралото се в дискусиите единомислие и убеденост в необходимостта от по-нататъшно задълбочаване на връзките по въпросите от взаимен интерес.Проявата на 4 юни т.г. е несъмнена стъпка за по-нататъшното разширяване и задълбочаване на сътрудничеството на университета с фирмите.

05 юни 2014г.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница