Програма в областта на цифровите технологии: Европа инвестира в изследвания в областта на фотониката, за да ускори развитието на високоскоростните широколентови технологииДата27.10.2018
Размер38.62 Kb.
ТипПрограма

Европейска комисия — Съобщение за пресата


Програма в областта на цифровите технологии: Европа инвестира в изследвания в областта на фотониката, за да ускори развитието на високоскоростните широколентови технологии

Брюксел, 28 юни 2011 г. — Започва работата по 13 изследователски проекта в областта на фотониката, по-конкретно в сферата на високоскоростните оптични широколентови мрежи. Целта е да се разработят технологии за осигуряване на супербърз домашен интернет (над 1 гигабайт в секунда). Тези проекти бяха подбрани през 2010 г. съвместно от Европейската комисия, Австрия, Германия, Полша, Обединеното кралство и Израел, които заедно ще инвестират общо 22,3 милиона евро. Продължителността на проектите ще бъде от две до три години. Осигуряването на бърз и ултрабърз широколентов достъп до интернет за всеки европейски гражданин до 2020 г. и увеличаването на инвестициите в европейските изследвания в областта на информационните и комуникационните технологии са ключови цели от Програмата в областта на цифровите технологии за Европа (вж. IP/10/581, MEMO/10/199 и MEMO/10/200).

Заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по цифровите технологии Нели Крус заяви: „Много съм доволна, че започва проучването на технологии, които ще позволят домакинствата и фирмите на 500 милиона европейски граждани да получат достъп до суперскоростен интернет. Тези технологии могат да изиграят важна роля за задоволяването на европейските нужди от широколентов достъп в по-дългосрочен план.“

Всички изследователски проекти са насочени към откриването на начин, по който компонентите (напр. приемно-предавателни устройства, усилватели и рутери) и ИТ системите да осигурят скорости от 1 и над 1 гигабайт/секунда за домашно ползване, като същевременно бъдат намалени оперативните разходи за ултрабърз широколентов достъп. Следователно целта е да се разработят технологии за предоставяне на по-бърза услуга на клиентите, без това да е свързано с допълнителни разходи.

Една трета от финансирането на проектите се покрива от Комисията, а останалата част — от национални финансиращи агенции. Съвместният подход позволява на участващите държави да разработят много по-бързо високоскоростни оптични широколентови мрежи, тъй като съвместните усилия дават възможност необходимата за реализирането на пазара критична маса да се натрупа по-успешно.

Съвкупността от тринадесет изследователски проекта представлява инициативата Piano+ — проект по схемата ERANET+, който е част от Седмата рамкова програма за научни изследвания на Европейската комисия.Примери за проекти

Проектът ADDONAS е насочен към осигуряване на по-качествени приложения за видеоизлъчване и работа в реално време на мобилни устройства, като например изчислителните облаци, чрез оптимизиране на технологиите за превключване при супербързите широколентови системи. Благодарение на това потокът от данни ще може да се изпраща само когато е необходимо, като по този начин ще се премахнат причините, водещи до претоварване на даден рутер. Същевременно въпросната технология ще бъде насочена към намаляване на общите разходи за електроенергия на операторите и ползвателите с над 50 %.

Проектът ALOHA цели да се увеличи преносният капацитет на полупроводниковите елементи за широколентово излъчване (т.е. оптични лазери), за да се постигнат ултрависоки скорости при предаването на данни. Неговата цел ще бъде по-конкретно увеличаването на скоростта на пренос най-малко до 10 гигабайта в секунда и ускореното масово навлизане на пазара на по-бързите лазерни компоненти.

Проектът TUCAN е насочен към създаването на евтина технология за приемо-предаватели с регулируема честота (т.е. лазери с променлива работна дължина на вълната), която ще бъде в състояние да постигне целевата цена на мрежата за достъп, като едновременно с това запази висок коефициента на полезно действие и намали енергийните нужди. Днешните мрежи са проектирани за работа с лазери с фиксирана дължина на вълната, които струват под 10 евро на лазер. Те обаче не са проектирани за обмен на големи обеми данни за отделен клиент (1-10 гигабайта/секунда), каквито ще бъдат необходими при супербързите мрежи за достъп.

Проектът SEPIANet цели разработването на оптични компоненти, модули и подсистеми за бъдещи продукти за достъп на база на технология на печатни платки с вградени електрооптични елементи, която ще намали значително потреблението на енергия и ще увеличи енергийната ефективност и ширината на честотната лента. При днешните мрежови системи за достъп на база на медни кабели това не е възможно.

Контекст

Фотониката представлява стратегическа технология, която води до иновации в много сектори, като например в сферата на комуникациите (включително супербърз интернет достъп), осветителните и медицинските приложения.

С увеличеното търсене на услуги, използващи масово честотната лента, значението на ултрабързия широколентов достъп става все по-голямо в Европа. Новите услуги за бизнеса и свободното време, които предлагат телевизорите с висока разделителна способност (HD) или 3D образ, зареждането на музика или видеоклипове на смартфони и видеоконферентните съоръжения, изискват интернет връзка, доста по-бърза от тази, с която в момента разполагаме по принцип в Европа.

Повече информация за изследователските проекти можете да намерите на:http://www.pianoplus.eu/projects.html

Уебсайт на Програмата в областта на цифровите технологии:http://ec.europa.eu/digital-agenda

Уебсайт на комисар Нели Крус:http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/

Комисар Нели Крус в Туитър: http://twitter.com/neeliekroeseuЗа контакти:

Jonathan Todd (+32 2 299 41 07)Linda Cain (+32 2 299 90 19)IP/11/794

Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница