Програма за деца 13 18 години Тема: Проституция и трафик на жениДата01.05.2018
Размер50.27 Kb.
Програма за деца 13 – 18 години

1. Тема: Проституция и трафик на жени


Филм: „Пандлият ангел” / Холандия /Мася Ножикова / 50 мин.
Подмамени от обещанията за работа на своя приятел Татяна от Русия отива с позната в Холандия. Вместо това обаче приятелят й я продава на сводник, който принуждава Татяна да проституира. След известно време Татяна се осмелява да потърси помощ от полицията. Въпреки очакванията за помощ, Татяна попада във въртележката на дълъг процес, без да получи каквато и да е специална охрана от официалните власти пред заплахите на престъпниците. Татяна не се откава да търси правата си и нейната борба продължава няколко години. Издържан в нетрадиционен стил, този филм показва една човешка съдба, която се сблъсква с двойна брутална несправедливост. Сцените от живота на тази силна жена допълват нейния разказ. През личната история на Татяна, филмът разкрива мафията, която превъща в жертви обикновените и ранителни същества. Частично филмът разобличава слабостите на демократично устроените общества, които в някои случаи не успяват да защитят слабите и жертвите.
2. Тема: Децата войници в Африка –
Филм: „Деца войници” /Австралия/ Алан Линдсдей/ 56 мин.
Филмът представя шокиращ разказ за начина, по който деца са принудени да използват оръжия и да се сражават в различни кътчета на света. От Судан до Уганда, Бирма, Сиера Леоне и други конфликтни зони деца под 18 г. и най-често на възраст около 8 години, са отвличани и принуждавани да се бият за идеологически каузи, които дори не разбират. Децата са малтретирани, изнасилвани, дрогирани, и подложени на дълбок

психически тормоз. Всеки ден около 300 000 деца са в опасност да станат жертви на идиологически и политически изнудвания. Лидерите на въоръжени групировки предпочитат да използват невинните деца, които се мамипулират по-лесно за извършване на ужасяващи действия. Случаи на деца войници са регистрирани не само в бедните държави на Африка, Южна Америка и Азия, но и в Обединеното кралство Британия, когато през 1991 г. изпраща 16-годишни деца във войната между Иран и Ирак. Международният съд води дела срещу всеки командир, който използва деца за войници, но тази порочна практика едва ли ще бъде прекратена в близките години.


3. Тема: Бездомните деца -

Филм: „Децата от Ленинградски” / Полша /Хана Полак и Андрей Челински /35 мин.


След падането на желязната завеса 4 милиона деца от бившите съветски държави се озовават на улицата. По московските булеварди в момента се борят за живот 30 000 деца, посочват авторите на филма, който представя всекидневието на група бездомни деца, живеещи на московската гара Ленинградски. Осемгодишната Саша, Кристина (11 г.), Миша (13 г.) и Андрей (10 г.) мечтаят да живет в приют за бездомни. През мразовите зимни нощи се опитват да се стоплят като се сгушват до водопроводите тръби, а през деня - просят. Андрей се озовава на улицата, след като се скарва със семейството си. Кристина попада сред бездомните, принудена от втората си майка, а 12-годишната Рома избира улицата пред постоянните побои на вечно-пияният баща. „Когато е най-зле, се опитваме да печелим от проституция”, признава 13-годишният Артур.

Създателите на филма дори успяват да заснемат случай, в който полицай пребива едно от децата, след което изсипва цяла туба лепило върху лицето и косата му. А точно дишането на лепило е това, което дава на тези деца възможност поне за малко да избягат от безпощадната реалност на изплъзващите се възможности и безкрайните тегоби.


4. Тема: СПИН в Африка
Филм: „Да пораснеш за един ден” / Фий Амбо / Дания и Замбия / 28 мин.
Дванадесетгодишният Джон и по-малката му сестра, Анджелина, остават сираци. Също като много други деца в Замбия техните родители умират от СПИН. Според местните традиции, чичото е длъжен да поеме грижата за тях. Той им пее и им разказва приказки, но е очевидно, че детството им изведнъж е свършило.
5. Тема: Религиозна и етническа толерантност – семинарията – ники кирилов

Филм: „Шабин”, режисьор Минна Линдоорс, 14 мин.


Шахин живее с майка си във Финландия. На три години Шахин напуска Иран с майка си(19 годишна), която решава да предприеме опасния път на бягството от държавата, където са застрашени заради кюрдския си произход. Днес Шахин смътно си спомня времето, когато са били в голяма опасност и кащ е попаднала в непозната скандинавска страна, където хората говорят неразбираем език. Отнело й е 4 години, за да започне да мисли на финландски. Но осъзнава, че ако е била по-голяма, вероятно е щяло да й отнеме двойно повече време. Въпреки че ни уверява, че не намира разлика между себе си и останалите деца от училище, тя се чувства само като гражданин на Финландия, но не като финландка. И все пак мисълта, че е различна, не ограничава свободния й живот на 14-годишна тийнейджърка. Но когато е на репетиция по танци със съучиниците си, страхът от миналото й напълно изчезва, както и чувството, че не е като другите.
6. Тема: Тялото като начин на себеизразяване
Филм: „Моето тяло” / Маргарет Олин /Норвегия / 26 мин.
В тази изключително лична история норвежката режисьорка Маргарет Олин разказва колко е трудно за една жена да се свикне с тялото си, когато още в детството се сблъсква с идеала за красотата, представен в женските списания. Маргарет изследва тялото си по различен начин като закачливо самопризнание, направено със собствена камера и съчетано със задълбочени сравнения с изкуствата, и придружено с ироничен и леко интимен коментар. Докато демонизира несъвършенството на собственото си тяло и здраве, режисьорката ни представя издържана композиция, чрез която осмисля комплексите си от тийнейджърската възраст през гледната точка на зрял човек.
7. Невидимите

След падането на съветската империя, наркотици наводняват улиците на много страни от бившия социалистически лагер. В сравнения с ограниченията на режима, хероинът предлага алтернативни начини на живот изключително необятни и непознати до тогава. В края на 90-те години пристрастяването към хероина в Източна Европа достига размерите на епидемия. Филмът Невидимите представя сцени от живота в София и следва историите на шестима младежи, които в продължение на три години преминават през различни перипетии и психически сривове благодарение на своята зависимост от дрогите. Историята улавя и динамиката на социалнтие проблеми, като се фокусира върху екзистенциалните и философски възгледи на наркоманите. Филмът представя групата на аутсайдерите, който остават невидими за заобикалящото ги общество. Младежите представят образа на генерацията, съблазнена от новите ресурси на пазара – дрогите.

Невидими е неповторим в своята интимност чрез която портретира своите живи герои. Филмът представя перспективите повлияни от еуфорията, както и трезвата реалност, през която героите преминават без да ги осъжда или тривиализира техните лични истории.
8. Цветът на усмивките

9. Цветът на усмивките

Антоанета Костова и Георги Христов 2007, 20 мин.


“Цветът на усмивките” е документален филм, разкриващ света на група деца, лишени от родителски грижи, на възраст от 7 до 13 години. Те са заснети по време на първия им летен лагер на море в с. Българево. Всички сме чували за негативната страна от живота им, но много често сякаш забравяме, че те са деца като всички останали със своите мечти и страхове, а основното нещо, от което имат нужда, е приятелско рамо и съвет. Ние се опитахме да бъдем не техни възпитатели, а техни пораснали приятели. С помощта на средствата на изкуството и игри на въображение искахме да надникнем под повърхността. Да покажем колко малко е необходимо понякога, за да се предизвика усмивка върху детските личица. Детското въображение е необятно , изпълнено с могъщи съюзници и страшни приказни герои. Чрез измислиците, преплетени с игри и забавления, искахме да помогнем на малкия човек да се докосне до вълшебните тайни на въображението, за да превърне фантазиите си в мисъл и воля. Да ги накараме да повярват, че Могат и Са...

И всеки един от тях се превърна в Главен герой в своя собствен свят от фантазии.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница