Програма за интеграция на бежанците в Република България 2011-2013 година. За повече информация вижте



Дата24.10.2018
Размер140 Kb.
#95567
ТипПрограма




Интеграционен център към Държавната агенция за бежанците
Интеграционният център е териториално поделение на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет и подпомага интеграцията на бежанците в Република България. Центърът организира обучението по български език и курсове за професионална квалификация на чужденците, търсещи или получили закрила; работи с бюрата по труда и регионалните инспекторати по образованието; извършва консултации по въпросите за социалното подпомагане; организира спортни и здравно-просветни дейности и подпомага културната интеграция на чужденците, търсещи или получили закрила; взаимодейства с държавните органи, с органите на местното самоуправление и местната администрация и с неправителствените организации за интеграция на чужденците, получили закрила, в рамките на тяхната компетентност. Интеграционния център работи по Национална програма за интеграция на бежанците в Република България 2011-2013 година.
За повече информация вижте: www.aref.government.bg

Закрила на чужденци в България
Република България предоставя четири вида закрила на чужденци. Това са убежище, статут на бежанец, хуманитарен статут и временна закрила.

Убежището е закрилата, която се предоставя от Президента на Република България на чужденци, преследвани заради техните убеждения или дейност в защита на международно признати права и свободи.

Статут на бежанец се предоставя от председателя на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет на чужденец, който основателно се страхува от преследване поради своята раса, религия, националност, принадлежност към определена социална група или поради политическо мнение и/или убеждение.

Хуманитарният статут се предоставя от председателя на Държавната агенция за бежанците на чужденец, принуден да напусне или остане извън държавата си на произход, тъй като в тази държава е изложен на реална опасност от тежки посегателства като: смъртно наказание или екзекуция, изтезание или нечовешко или унизително отнасяне, или наказание, тежки и лични заплахи срещу живота или личността му като гражданско лице поради насилие в случай на вътрешен или международен въоръжен конфликт.

Временната закрила се предоставя – “в случай на масово навлизане на чужденци, които са принудени да напуснат страната си на произход или местоживеене поради въоръжен конфликт, гражданска война, чужда агресия, нарушаване на човешките права или насилие в големи размери на територията на съответната страна или в отделен район от нея и по тези причини не могат да се завърнат там.” - от Министерския съвет на Република България, въведена с решение на Съвета на ЕС за срок определен в него.

Чужденец с предоставен статут на бежанец придобива правата и задълженията на български гражданин, с изключение на: правото да участва в избори за държавни и местни органи, в национални и местни референдуми, както и да участва в създаването и да членува в политически партии; да заема длъжности, за които със закон се изисква българско гражданство; да бъде военнослужещ; други ограничения, изрично предвидени със закон.



Каталог: wp-content -> uploads -> 2012
2012 -> За приемане чрез централизирано класиране на децата в общинскиte детски ясли, целодневни детски градини и обединени детски заведения на територията на община пловдив раздел І – Основни положения
2012 -> Критерии за отпускане на еднократна финансова помощ и награждаване на жители на община елхово I общи положения
2012 -> Програма за развитие на туризма в община елхово за 2014 г
2012 -> Област враца походът се провежда под патронажа на
2012 -> София-град Актуализиран на Педагогически съвет №8/04. 09. 2012 г
2012 -> Програма за развитие на селските райони европейски земеделски фонд за развитие на селските райони европа инвестира в селските райони
2012 -> Книгата е създадена по действителен случай. Имената на описаните места и действащите лица са променени
2012 -> Относно Обособена позиция №1


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница