Програма за развитие на регионите не започнат работа по проектите, средствата ще им бъдат спрени. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов след среща с ръководството настраница1/5
Дата20.07.2018
Размер0.77 Mb.
  1   2   3   4   5
27.02.2014

НСОРБ
Петър Чобанов с ултиматум към общините

26.02.2014 | 21:33Спират пари по инвестиционната програма, ако не представят проекти до 10 юни

Ако до юни общините, които са одобрени за финансиране от публичната инвестиционна програма за развитие на регионите не започнат работа по проектите, средствата ще им бъдат спрени. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов след среща с ръководството на Националното сдружение на общините (НСОРБ).

Нито един от общинските проекти не трябва да се счита за отхвърлен, дори на този етап да не е получил финансиране по програмата за растеж и устойчиво развитие на регионите. Ако по някой от проектите се получи по-ниска цена след договарянето с изпълнителите, спестените пари ще се дадат за изпълнение на друг проект. По същия начин ще се пренасочват средства и от спрени, одобрени проекти, които администрациите не са успели да стартират.

През публичната инвестиционна програма се разпределят половин милиард лева от бюджета за тази година. От тях директно в общините отиват близо 300 млн. лв.

"Това е стъпка в правилната посока, защото се постигат два ефекта по този начин. На първо място се отделя значителен инвестиционен ресурс за българските общини независимо те дали са на БСП, ГЕРБ или ДПС. Това са български общини, в които живеят български граждани. И тези пари са крайно необходими за повишаване стандарта на живот и качеството на услугите във всички региони на страната", каза Тодор Попов, председател на НСОРБ.

Проекти, за които до 10 юни няма обявени обществени поръчки ще бъдат спрени. Същото ще се случи и с тези, за които няма подписани договори с изпълнителите до началото на септември. Това се отнася и за проекти, които се бавят и заради съдебно обжалване на избора на изпълнител.


Сметната палата проверява разпределението на парите за регионите

Нефинансираните проекти на общините не са отхвърлени, заяви финансовият министър Петър Чобанов

duma.bg, 27. Февруари 2014, брой 48, Дума

Сметната палата гласува на свое заседание да бъде извършен "Одит на процедурата за избор на проекти и програми за целите на Публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите", съобщиха от палатата вчера.

Одитът ще обхване процесите по оценяване, определяне на приоритети и подбор на проекти и програмни предложения за разпределянето на 499 344 577 лв. за изпълнение на Публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Одобряването на трансферите за развитие на регионите стана с ПМС от 7 февруари.

Целта на одита е да се отговори своевременно на очакванията на обществото и на въпросите, зададени в публичното пространство от Националното сдружение на общините в България, икономисти и др., за липсата на прозрачност и ясни критерии при избора и оценката на проектите, които ще бъдат финансирани по програмата.

Одитът се включва в Програмата за одитната дейност на Сметната палата за 2014 г., тъй като става дума за сериозни по размер публични средства, за които има риск да бъдат похарчени неефективно.

Нефинансирани проекти на общините не са равни на отхвърлени. Това каза министърът на финансите Петър Чобанов след среща с членове на Междуведомствения съвет по ПИП "Растеж и устойчиво развитие на регионите" и с УС на Националното сдружение на общините в Република България, предаде "Фокус". Проведохме ползотворна среща с УС на сдружението на общините, в която в диалогична форма поставихме основните проблеми и стъпките, които ни чакат занапред за усъвършенстване на публичната инвестиционна програма, каза министърът. "Това е по-добър подход от досега съществуващите, имаме критерии, междуведомствен съвет, яснота за нуждите на общините. Беше направено уточнение, че проектите, които не са финансирани, не могат да се считат веднага за отхвърлени. Проекти, които не се случват, освобождават ресурс, който отива за други проекти. Нефинансирани предложения не са равни на отхвърлени. До края на годината ще имаме яснота как ще изглеждат проектите и инвестиционната програма. Говорихме за необходимостта да предоставим информация на Националното сдружение на общините, което ще бъде направено своевременно, отпускане на аванс, условия за проектите", добави Чобанов.

На срещата, която се проведе в Министерството на финансите, присъстваха кметовете на община Перник Росица Янакиева, на община Казанлък Галина Стоянова, на община Добрич Детелина Николова, на община Гоце Делчев Владимир Москов, на община Търговище Красимир Мирев, както и Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България.Част от данъка върху доходите - за общините

trud.bg 27.02.2014 07:09 Цветелина Йорданова

Управляващите са готови да стартират дълго отлаганата финансова децентрализация от следващата година. Това стана ясно вчера от изказване на председателя на националното сдружение на общините (НСОРБ) Тодор Попов след среща с финансовия министър Петър Чобанов.

С бюджет 2015 държавата ще преотстъпи на общините 2 или 3 процентни пункта от данъка върху личните доходи, уточниха от сдружението. Чобанов обаче не се ангажира с число, защото детайлите по реформата ще се обсъждат на Съвета по децентрализация на 6 март.

Според прогнозата на финансовото министерство през 2015 г. от данъка върху доходите ще бъдат събрани близо 2,8 млрд. лв. Това означава, че от налога общините ще получат между 560 млн. и 840 млн. лв. За сравнение годишните субсидии за местните власти са общо около 2,4 млрд. лв.

Според изпълнителния директор на НСОРБ Гинка Чавдарова преотстъпването на данъка върху доходите няма да е съпътствано от прехвърляне на допълнителни дейности към местната власт, защото и сегашните са недофинансирани. По думите общините ще получават допълнителните средства на базата на платения данък от работещите в съответното населено място. Тъй като този модел облагодетелства най-развитите общини, вероятно ще има промяна в механизма на изравнителната субсидия.

Срещата на Чобанов с кметовете вчера бе по повод критериите за разпределянето на 500-те милиона лева от фонд “Региони”. “Публичната програма е стъпка в правилната посока, защото се отделя значителен инвестиционен ресурс в българските общини, независимо дали са на ГЕРБ, БСП или ДПС”, посочи Тодор Попов, който е кмет на Пазарджик. Той съобщи, че на 10 юни ще има второ класиране на проекти, които не са получили финансиране на първия тур. Фонд “Региони” ще има и ново издание в бюджет 2015 г., като критериите ще бъдат измерими, а проектите за догодина ще се подават още тази есен.

По повод упреците, че преобладаващата част от парите са отишли в общини на БСП и ДПС, Чобанов обясни, че от 2009 г. до 2013 г. към местната власт за инвестиционни проекти са разпределени 500 млн. лв., от които 70% са отишли в общини на ГЕРБ. От Сметната палата пък обявиха, че започват одит на процедурата за избор на проекти от фонд “Региони”.


Кметът на Община Велико Търново взе участие в работната среща на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България

27.02.2014 09:10 / Велико Търново / Новини

Велико Търново. Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов взе участие в работната среща на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (УС на НСОРБ) с министъра на финансите Петър Чобанов и с членове на Междуведомствения съвет по Публичната инвестиционна програма на правителството „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. Това информират от Община Велико Търново. Кметът на общината е член на УС на НСОРБ и е сред инициаторите на срещата, провела се по искане на сдружението в Министерството на финансите. След края на срещата министърът на финансите обяви, че нефинансираните към момента проекти на общините не се смятат за отхвърлени и е възможно да се дадат средства от освободения ресурс след юни месец за финансирането им. След юни месец общините, които не са получили финансиране на инфраструктурните си проекти, ще могат да кандидатстват отново.
Отново финансират проекти на общините след юни

dariknews.bg | 27 февруари 2014 09:27 | Дарик Велико Търново |

Нефинансираните към момента проекти на общините не се смятат за отхвърлени и е възможно да получат средства от освободения ресурс след месец юни. Това съобщи министърът на финансите Петър Чобанов след работната среща с Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Работният форум, в който се включи кметът на Община В. Търново инж. Даниел Панов, член на Управителния съвет на организацията, се проведе в сряда в Министерството на финансите. В срещата участваха и представители на Междуведомствения съвет по Публичната инвестиционна програма на правителството „Растеж и устойчиво развитие на регионите“.

Добрата новина за общините, които не са получили финансиране на инфраструктурните си проекти, е че ще могат да кандидатстват отново.


Сметната палата погва Чобанов за гаврата с Пловдив

News.Plovdiv24.bg 10:26 / 27.02.2014

Сметната палата реши да бъде извършен одит за избора на проекти на Публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите".

Припомняме Ви, че тогава бе извършена гавра с Пловдив и не бяха отпуснати пари за значителни важни инфраструктурни проекти, сред които и многофункционалната спортна зала. В същото време се отпуснаха 5 милиона за земеделско училище, пак толкова за започване на строежа на нова спортна зала в Бургас, за която са необходими още 25 милиона и не е ясно от къде ще дойдат, както и 30 милиона за съдебна палата във Варна, където пък трябват 80 милиона.

Одитът ще обхване процесите по оценяване, определяне на приоритети и подбор на проекти и програмни предложения за разпределянето на 499 344 577 лв.

В бюджет 2014 правителството заложи близо 500 млн. лв. за инвестиционни проекти, с които да заличи различията между общините.

Целта на одита е да се отговори своевременно на очакванията на обществото и на въпросите, зададени в публичното пространство от Националното сдружение на общините в България, икономисти и др., за липсата на прозрачност и ясни критерии при избора и оценката на проектите, които ще бъдат финансирани по програмата, казват от палатата.

Още при представянето на инвестиционната програма финансовият министър Петър Чобанов изложи критериите, по които на проекти ще се дава предимство. От МФ обаче не публикуваха официалните резултати от конкурса за проектите, което доведе до съмнения за политически протекции.

От ГЕРБ обвиниха управляващите, че парите отишли само при техни общини.

Одитът се включва в Програмата за одитната дейност на Сметната палата за 2014 г., тъй като става дума за сериозни по размер публични средства, за които има риск да бъдат похарчени неефективно, посочват от Сметната палата.

Тази година ще има второ класиране на общински проекти, които не са били финансирани при първото разпределяне на средства, обяви Тодор Попов, председател на Националното сдружение на общините.

Нефинансирането на проекти не означава, че те са отхвърлени, подкрепи думите му финансовият министър Петър Чобанов. Проекти, които не се случват, освобождават ресурс, който отива за други проекти, добави той.

Министърът отново отхвърли обвиненията на ГЕРБ, ча са финансирани общини само на БСП и ДПС. Според него 36% за "герберски" общини съвсем не са малко, а основната цел на проекта е изглаждане на различията между общините.
Още 15 компостиращи инсталации ще бъдат изградени в страната до края на 2015 г.

Всяка община ще търси собствена формула за такса „Смет“ от следващата година

investor.bg 27.02.2014 15:06 Надежда Бочева

В края на 2015 г. в България трябва да работят 18 компостиращи инсталации. Това стана ясно на семинар за управление на биоотпадъците. Сега компостиращи системи има в София, Пловдив и Варна, заявиха експерти от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

До 2020 г. България е поела ангажимента да намали с близо една трета биоразградимите отпадъци. За целта в общините трябва да се организира събирането им, както се очаква, в кафяви контейнери, и да се изградят компостиращи инсталации за преработката. Необходимо е да се организира и разделното събиране на зелените отпадъци.

Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова припомни, че миналата година министерството е водило тежки преговори с Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) за отчисленията, които общините плащат за тон депониран боклук. „Съгласихме се, че тези такси ще растат по-плавно, за да могат общините да инвестират в проекти, които ще намалят обема на депонирания отпадък“, посочи тя.

Министърът припомни, че по новата оперативна програма „Околна среда“ ще се финансират системи за оползотворяване на отпадъците, които трябва да включват и елемента компостиране.

Събирането на биоотпадъците ще се организира на няколко етапа. Преди да заработи системата, трябва да се проведе информационна кампания, за да се информират фирмите и домакинствата. Ще има санкции за кметовете, които не запознаят населението с новия тип системи, или пък ако не искат да въведат разделното събиране, разясниха експерти.

Искра Михайлова коментира още, че МОСВ тепърва ще работи по създаването на нова формула за изчислението на такса „Смет“. В различните общини ще има различни модели за определянето на таксата.

Припомняме, че от началото на 2015 г. местната власт няма право да ползва сегашната методика – таксата да се определя според данъчната оценка на имота, след изменение на Закона за местните данъци и такси.

Екоминистерството работи по създаването на няколко модела съвместно с Националното сдружение на общините в България, формулата няма да е само една, заради спецификата на всяка една община, допълни Михайлова.

"Идеалната формула е таксата да зависи от количеството генериран отпадък, ако можем да го измерим", допълни тя и припомни, че ако системите за оползотворяване работят, количеството депониран отпадък ще е по-малко и е възможно такса „Смет“ да намалее.

Универсална формула няма, но всички общини ще търсят измерване на количеството - разделено средно аритметично на жител или пък измерено за всеки един квартал, разясниха експерти.


ОБЩИНИ

ФОКУС

Общинският съвет в Кюстендил ще проведе редовно заседание

27 Февруари 2014 | 09:27 | Агенция "Фокус"

Кюстендил. Общинският съвет в Кюстендил ще проведе редовно заседание, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Заседанието е насрочено за днес от 14.00 часа в залата на общината. В предварителния дневен ред са включени 25 докладни записки. Внесено е предложение за изменение на тарифата за определяне размера на таксите за водовземане. Ще бъде разгледана и докладна записка относно издаване на разрешителни за водовземане от находище „Кюстендил” за два обекта, стопанисвани от Общинско предприятие „Хигия”. Съветниците ще дебатират около предложения за отдаване под наем на пасища от общинския поземлен фонд, както и за отдаване под наем на части от общински имоти. В предварителния дневен ред е залегнала докладна записка за утвърждаване на годишна програма за развитие на читалищната дейност за 2014 година. Ще бъде разгледано предложение за промяна в структурата на общинската администрация, както и изменение в правилника за устройството и дейността на Общинско предприятие „Чистота”. На предстоящото заседание ще бъде обсъдено и предложение да бъде въведена такса от 50 стотинки за паркиране на създадените платени паркинги. Цената ще бъде за половин час. заседание Общински съвет- Кюстендил. Съветниците в Кюстендил ще разгледат няколко предложения за подпомагане на граждани и организации. Част от предложенията са за подпомагане на жители от общината, имащи остри здравословни проблеми. Подадени са 10 молби, като почти половината от тях са за деца. В дневния ред е залегнало и предложение за финансово подпомагане на симпозиум, посветен на Яков Крайков – първият български печатар. 300 литра дизелово гориво е поискано като помощ за провеждането на кръг от републиканското първенство по ски алпийски дисциплини „Олимпийски надежди”, който е планиран за началото на месец март в Осоговска планина. /Венцеслав ИЛЧЕВ

Община Бургас започва изграждане на площадки за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци от домакинствата

27 Февруари 2014 | 12:49 | Агенция "Фокус"Бургас. Максимално оползотворяване на отпадъците е основна цел на проекта за Нова наредба за управление на отпадъците в Община Бургас. Това съобщи на пресконференция Атанаска Николова, зам.-кмет в Община Бургас при представянето на проекта на наредбата, предаде репортер на Радио „Фокус” – Бургас. Готовият проект на наредбата е предоставена за обществено обсъждане на гражданите. Причината за нейното изготвяне са промените и вметените нови отговорности на общините със Закона и по поднормативните актове за управление на отпадъците. „В рамките на тази наредба се регулира и новото задължение на общините за предоставяне на система за разделно събиране на оползотворили отпадъци в бита. Минималните категории отпадъци, които трябва да се събират разделно и оползотворяват са хартия картона пластмаса стъкло и метал. Целта е до 2016 година най- малко 25 % от общото тегло на тези типове отпадъци да бъдат рециклирани”, съобщи Николова. Тя допълни, че новата наредба не отменя досега съществуващите задължения за предаване и приемане на производствени, строителни и опасни отпадъци. „Остават задълженията за предаване на излезли от употреба моторните превозни средствада бъдат предаване на специални площадки за съхранение или разкомплектоване, това което и сега добре работи в общината. През последните години от предаването на стари автомобили на територията на Бургас са освободени 2100 паркоместа”, съобщи Николова. Остава и задължението на собствениците на търговските обекти да събират разделно и да предават оползотворимите отпадъци. Повечето нови моментни в наредбата касаят отпадъците от бита . Една от крачките в тази насока е въвеждането на новата система за извозване на строителни и едрогабаритни отпадъци при ремонти на гражданите в домовете им. Услугата е безплатна и става чрез заявка, която ще бъде изпълнена до 48 часа от сметопочистващата фирма, наета от общината. Максималния обем строителни отпадъци е до 3 кубика. Само в първите дни след като е обявена интересът към тази услуга е голям и вече има и първите регистрирани заявки, съобщи заместник кмета Николова. Тази услуга облаче касае само и единствено гражданите и малки козметични ремонти. При строителните фирми има вменени дори нови задължения. Фирмите изпълнители трябва да разполагат с план за управление на строителните отпадъци и последващо оползотворяване на част от тези отпадъци. Това изискване ще се прилага при разрушаване на сгради над 100 кв.м., при реконструкция, основен ремонт или промяна на предназначението на строежи с разгъната площ – ЛЗП над 500 кв.м.и строежи на сгради с РЗП над 300 кв. м. Общината започва изграждане на площадки за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци от домакинствата. „В рамките на тази година в капиталовата програма е предвидено изграждане и оборудване на площадки за временно съхранение и предварителна обработка на биоразградими отпадъци. Това са площадки , които ще бъдат изградени в кварталите и малките население места. Те са общо 17 на брой. Също така имаме и предвидено проектиране и изграждане на мобилни станции за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци от домакинствата. Планира ни са 9 такива станции и да обслужват всички квартали на територията на града. Там гражданите ще могат безвъзмездно да предадат разделно събраните си отпадъци, за да изпълним задълженията си по Закон”, каза Николова /Катя НИКОЛОВА
Община Кюстендил започва реализацията на нов социален проект

27 Февруари 2014 | 13:04 | Агенция "Фокус"

Кюстендил. Община Кюстендил започва реализацията на проект за създаване на социални услуги в среда, близка до семейната, за деца с увреждания. Проектът беше представен днес от зам.-кмета на общината Виктор Янев, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Стойността на проекта е 191 797 лева, а неговата продължителност – една година. Финансирането става чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, процедура „Да не изоставим нито едно дете”. Основната цел на проекта е реализиране на устойчив модел за деинституционализация на деца и младежи с увреждания, настанени в специализирани институции, чрез развитие на резидентна форма на услуги в община Кюстендил, а именно Център за настаняване от семеен тип. „Всеки един проект има и съответните подцели, а това е успешното реализиране на самата услуга и да създадем на децата условия, които те заслужават. Става въпрос за деца с увреждания и деца с умствена изостаналост. Потребителите на тази услуга ще бъдат 12 деца, както и две места за деца за кризисно настаняване”, каза зам.-кметът на общината Виктор Янев. По проекта се предвижда да бъде подбран и назначен персонал, да се извърши подготовка за преместването на самите деца и тяхното настаняване, както и предоставяне на социалната услуга. Новите дейности ще продължат създадената вече социална практика в oбщина Кюстендил да се предоставят услуги, отговарящи на всички изисквания за работа с деца и младежи с увреждания, чрез предлагане на професионални подходи за грижа и гарантиране на сигурност и развитие. Създаването на центъра ще осигури и 12 нови работни места в сектора на социалната икономика. След приключването на проекта ще се работи и в посока на включването на услугата в делегираните от държавата дейности. /Венцеслав ИЛЧЕВ
Отчет за изпълнението на Програма за управление 2011-2015 г. беше приет на редовна сесия на Общинския съвет на Велико Търново

27 Февруари 2014 | 13:06 | Агенция "Фокус"

Велико Търново. Отчет за изпълнението на Програма за управление 2011 – 2015 г. беше приет на редовна сесия на Общинския съвет на Велико Търново. Това предаде репортер на Радио „Фокус” - Велико Търново. Негов вносител е кметът на Община Велико Търново – инж. Даниел Панов, който отсъстваше поради работни ангажименти в чужбина. По време на дебатите относно това отсъствие, някои от съветниците изказаха мнение, че дори при липсата на кмета не може да се отрече ефективността на действията. „Не трябва да бъдат дебатирани усилията на кмета в негово отсъствие, без значение дали те са оценени или не”, това каза Росен Иванов, общински съветник. Според него, това е неморално и неетично. Втората точка от програмата на заседанието – Информация, относно текущото изпълнение на общинските проекти, финансирани със средствата на Европейския съюз и държавен бюджет, чиито вносител отново е кметът, също беше приета. На общинските съветници е представен доклад, в който подробно са описани принципите и механизмите на работа за изпълнение на тази програма. Основните цели са насочени към реализацията на принципите и насоките, засегнати в Общинския план за развитие за периода 2007-2013 г., както и продължаването на политиката за устойчиво развитие на община Велико Търново. Сред аспектите, по които се е работило най-активно са подкрепа на местния бизнес, услуги, подобряващи живота на гражданите, развитие на социалните услуги, грижа за образованието, подобряване работата на културните институти. Представени са и мерки за превръщането на Велико Търново в желана културна и туристическа дестинация. Друга точка, която не беше приета на редовното заседание, беше приемането на споразумение за участие на общината в сдружение по ЗУЕС, в което главен акционер е Диагностично-консултативен център I. Тази точка е разглеждана и в предходни заседания на съветниците от Община Велико Търново, но те са на мнение, че правилата за функциониране на това сдружение не са достатъчно прозрачни и изяснени. Това беше и причината за отхвърлянето на този казус от дневния ред. /Луиза ТРАНЧЕВА

Зам.кметът на Бургас Атанаска Николова: До края на 2020 година намаляваме с 1/3 количеството на биоразградими отпадъци

27 Февруари 2014 | 14:00 | Агенция "Фокус"

Бургас. До края на декември 2020 година трябва да се ограничи количеството на депонирани биоразградими битови отпадъци до 35 на сто от общото количество. Това е фиксирано в новоприетия Закон за управление на отпадъците, съобщи на пресконференция при представянето на проекта за наредба на Община Бургас, която е съгласувана с измененията, заяви зам.-кметът Атанаска Николова, предаде репортер на Радио „Фокус” – Бургас. Атанаска Николова допълни, че това е сериозно предизвикателство пред всички общини. Ще се разделят зелените оползотворили отпадъци, ще се компоситрат за повторно използваем при косене на треви, кастрене на дървета т.е при поддържане на зелените площи. Зам.–кметът припомни ,че в община Бургас пилотно преди две години такъв проект е изпълняван в град Българово и там са раздадени 60 компостери. Тази година предстои да бъдат раздадени още 300 компостери в различни населени места на общината за домашно компостиране. В наредбата има и раздел за администартивно-наказателни разпоредби. Предвидените глоби при нарушения варират и са различни, но за физически лица максималната е до 5 000 лева, а за юридически 50 000 лева. Конкретния размер ще зависи от вида и размера на нарушението. До юли 2015 година ще бъдат създадени възможности за предаване на оползотворили биоразградими отпадъци и от домакинствата на гражданите. За целта още тази година фирма „Титан”, която подържа чистота в общината има готовност да постави 600 кафяви контейнери, където ще се събират такива отпадъци. Първоначално такива кафяви контейнери, където ще се събират този вид отпадък ще бъдат раздадени на хотели, заведения за обществено хранене. За гражданите този начин на събиране на бироазградими отпадъци от домакинствата ще е след 2015 година”, посочи зам.-кметът. „800 нови контейнери ще бъдат поставени центъра на Бургас. Това е част от продължаващата инвестиционна програма на сметообслужващата фирма, с която община Бургас има сключен договор. Това обяви на пресконференция Сукияс Кираджибашян, пълномощник на Консорциум „Титан” в Бургас. Контейнерите ще са тип „Ракла” и ще са оборудвани с педал за повдигане на капака. „ЦГЧ ще бъде оборудвана и с четири нови камиона, които отговорят на Евростандарт 5. Ще бъдат закупени нови 250 кошчета за отпадъци, пароструйка и пясъкоструйка. На всички камиони , които ще обслужват новите контейнери ще бъдат поставени устройства за дезинфекция”, това посочи Кираджибашян. Той допълни, че продължава подменянето на контейнерите, които не са в добро състояние. Тази година на таксата за смет на гражданите в Бургас остава непроменена. /Катя НИКОЛОВА

  1   2   3   4   5


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница