Програма за развитие на селските райони. На заседанието са поканени да присъстват и всички кметове на общини в Пернишка областстраница1/6
Дата13.09.2016
Размер0.8 Mb.
  1   2   3   4   5   6
05.04.2013

НСОРБ

Предстоящи събития на 5 април:

5 април 2013 / 06:10 /София /БТА/

Министърът на земеделието и храните Иван Станков и кметът на София Йорданка Фандъкова ще дадат началото на засаждането на дръвчета в общинските горски територии. Събитието ще се проведе от 12:30 часа в землището на кв. "Горна Баня", район "Овча купел". Инициативата е част от провеждането на "Седмицата на гората 2013".

* * *


Управителният съвет на Националното сдружение на общините ще проведе редовното си заседание днес в Перник. Изпълнителният директор Гинка Чавдарова ще направи анализ на изпълнението на общинските бюджети за 2012 г. , ще бъде обсъден проект на механизъм за компенсиране на разходите на общините по обслужване на дълг, поет към фонд ФЛАГ, както и зачестили случаи на атака към местната власт.Управителният орган ще определи представители на сдружението в обществените съвети към министерствата.

* * *


Кметът на Община Русе Пламен Стоилов ще се срещне днес с Петер Фридрих - министър по европейските въпроси на провинция Баден-Вюртемберг /Германия/ и с кмета на Община Гюргево Николае Барбу. Ще бъдат обсъдени възможностите за сътрудничество между България, Румъния и Баден-Вюртемберг в рамките на Дунавската стратегия, както и в рамките на политиката на ЕС за териториално сближаване в периода 2014-2020 г. …
Управителният съвет на Националното сдружение на общините ще заседава днес в Перник

radioblg.bnr.bg 05 Април 2013 г. 08:17 часа

Управителният съвет на Националното сдружение на общините ще заседава днес в Перник. На заседанието изпълнителният директор Гинка Чавдарова ще направи анализ на изпълнението на общинските бюджети за 2012г. В дневния ред е включено и представяне на проект на механизъм за компенсиране на разходите на общините по обслужване на дълг, поет към фонд ФЛАГ. Управителният съвет ще определи представители на сдружението в обществените съвети към министерствата и ще направи оценка на организацията и провеждането на 25-то общо събрание. Ще бъде предложена рамка за позицията на организацията в работните групи по подготовка на договора за партньорство, оперативните програми и националната програма за развитие на селските райони. На заседанието са поканени да присъстват и всички кметове на общини в Пернишка област.
Кметът на Раднево си иска концесионната вноска от “Мини Марица-изток”

radio-sz.net 05 Април 2013, Петък, 09:31

За неиздължена концесионна вноска от “Мини Марица-изток” към Община Раднево сигнализира кметът на миньорския град д-р Юлиян Илчев в открито писмо до президента Росен Плевнелиев, до служебния премиер Марин Райков, до финансовия и икономическия министър от служебния кабинет, както и до Националното сдружение на общините. В писмото той изразява тревогата си от тежкото финансово състояние на въгледобивното дружество, но припомня, че според Закона за подземните богатства то е длъжно да плаща концесионна вноска към държавата, а Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, където тя постъпва, да превежда процент към бюджета на общината. Полагаемата концесионна годишна вноска за Раднево е над 4 млн. лева. За второто полугодие на миналата година обаче тя все още не е изплатена от “Мини Марица-изток”, каза за Радио Стара Загора д-р Илчев.
Националното сдружение на общините на заседание в Перник

mirogled.com, 05.04.2013, 12:57

Управителният съвет на Националното сдружение на общините ще заседава днес в Перник.

Срещата ще започне в 15 ч. в конферентната зала на Двореца на културата. Преди това обаче кметът на Перник Росица Янакиева ще покаже на гостите от другите общини уникалния подземен Минен музей. На заседанието изпълнителният директор Гинка Чавдарова ще направи анализ на изпълнението на общинските бюджети за 2012г. В дневния ред е включено и представяне на проект на механизъм за компенсиране на разходите на общините по обслужване на дълг, поет към фонд ФЛАГ. Ще бъдат определени днес и кои ще са представители на сдружението в обществените съвети към министерствата. Ще бъде предложена рамка за позицията на организацията в работните групи по подготовка на договора за партньорство, оперативните програми и националната програма за развитие на селските райони. На заседанието са поканени да присъстват и всички кметове на общини в Пернишка област.


Отворено писмо за насърчаване на четенето сред децата

dnevnik.bg 5 апр, 2013, 14:20

София, 4 април 2013 г.

На вниманието на: Г-н Росен Плевнелиев, Президент на РБ | Министерство на културата |Министерство на образованието | Министерство на финансите | Сдружение на общините в България Копие до: Асоциация "Българска книга" | Българската библиотечно-информационна асоциация | Национални медии

ОТВОРЕНО ПИСМО

Уважаеми г-н Президент, Уважаеми дами и господа,

На 4 април 2013 година в Столична библиотека се проведе Национална кръгла маса за детското четене на тема: „Детската литература – предизвикателства и възможности". В рамките на дискусията с участието на представители на библиотеките от страната, университетски преподаватели, Министерството на образованието, младежта и науката, издатели, учители, български автори и медии бяха приети настоящите препоръки, които да доведат до разширяване мястото на четенето сред децата в училищна възраст:

- Да се приемe стандарт за библиотечно - информационно обслужване, съгласно Закона за обществените библиотеки; - Да се въведе европейски стандарт в данъчната ставка върху книгите (ДДС), както и стандарт за финансиране на библиотеките. Книгата е важен елемент от образованието на българските деца и допринася за предаването на културните традиции, изграждането на национална идентичност и за просперитета на нацията; - Общинските ръководства да бъдат задължени да предвиждат финансов ресурс за дофинансиране на обществените и училищните библиотеки в рамките на определени прагове; - Училищните настоятелства да поемат отоворност за регулярно обновяване на училищните библиотеки с нови книги и модерни технологии като гаранция за добро образование; - Детските книги да се издават с голяма отговорност, като се търси винаги постигането на максимално качество – от качествени преводи и текстове, до съвременни, разбираеми и естетически коректни илюстрации; - В учебните програми да залегне задължително посещение на местна библиотека минимум по един път на месец за децата между подготвителен и четвърти клас; - Да се предприеме модернизиране на текстовете в учебната програма и включване на повече съвременни автори – чрез включване на учители, библиотеки, деца и родители от цялата страна в дискусиите; - Националните медии да поемат отговорност в подкрепа на четенето сред децата; - Отговорните за това държавни институции съвместно с българските медии да организират дългосрочна национална програма за насърчаване на четенето.;

Международните изследвания като PISA и националните изследвания като „Четяща България 2006" и „Читателски практики в България 2009-2010" показват спадане на общата читателска култура и силно тревожни резултати сред най-младите. Международното изследване PISA нареди българските 15 годишни ученици на 46 място от 65 държави. България е в групата на Тринидат и Тобаго, Мексико, Тайланд и Уругвай.

Почти половината от българските ученици са функционално неграмотни, те не са способни да разбират, използват и осмислят писмени текстове за задълбочаване на познанията си, за повишаване на интелектуалния си потенциал, за активно участие в обществото.

Силно вярваме, че с настоящото писмо ще допринесем за по-голяма координация и взаимодействие между различните институции свързани с детското четене, за възпитаване на отношение и мотивация за четене у бъдещите граждани на България.

Настоящото писмо е подкрепено от: Столична библиотека / Жюстин Томс, основател на Az-deteto.bg / Асоциация „Българска книга" / Българската библиотечно-информационна асоциация / Регионална библиотека Ловеч / Издателство Ентусиаст / Издателство „Просвета" / Издателство Софтпрес / Издателство Гея-Либрис / РБ "Емануил Попдимитров" / Издателство „Ина" / Богдана Андреева, 88 СОУ / Даниела Цветкова, 131 СОУ / доц.д-р Данка Щерева, ФНПП, СУ Св.Климент Охридски / Регионална библиотека "Христо Ботев", Враца / Издателска къща Гутенберг / БГ книга / Издателство Софтпрес / БИТ / УНИБИТ / ЦДГ "Радост", гр.Пазарджик / Регионална библиотека "Емануил Попдимитров", гр.Кюстендил / Жаклин Овчарова , 12 СОУ / Регионална библиотека „Л.Каравелов", гр. Русе / Communitas Foundation / Професионална гимназия по текстил / Малинка Димитрова , ФНПП, СУ Св.Климент Охридски / Регионална библиотека Кърджали / БНР Хр.Ботев / Издателство „Дамян Яков" / Издателство Софтпрес / д-р Надежда Михайлова, Център за научни изследвания и информация „Ханс Кристиян Андерсен" / РБ "Н.Фурнаджиев", гр.Пазадржик / Персида Рафаилова, УАСГ / Издателство „Сиела – Норма" / Пламена Златкова, УНИБИТ / Издателство „Агата –А" / Юлиана Георгиева, 22 СОУ / Юлия Спиридонова - Юлка, писател / Национална секция на училищните библиотеки / Петя Кокудева, детски автор / Роси Кота, детски автор /
Сливен беше домакин на общото събрание на РАО “Тракия”

radio999bg.com / 05/04/13 16:13:11

Сливен днес беше домакин на Общото годишно събрание на Регионалната асоциация на общините „Тракия (РАО„Тракия”), чийто председател е кметът на общината Кольо Милев. Форумът прие годишните отчети на ръководните органи, бюджета и работната програма на асоциацията за настоящата година. Гости н днешното събрание са кметът на град Ипсала в Турция и член на Управителния съвет на Асоциацията на общините от Източна и Западна Тракия "ТРАКИЯКЕНТ" Мехмет Карагьоз. Бюджетите, финансовото управление и контрола на общините бяха тема на традиционната годишна конференция на РАО „Тракия”, която се проведе следобед. Лектори бяха Надка Колева, експерт “Местни финанси” при Националното сдружение на общините на Република България и проф. д-р Борислав Борисов, експерт с дългогодишен опит в разработването и внедряването на системи за финансово управление и контрол в общини и министерства. Заедно с партньорите от Турция бяха обсъдени детайли по реализацията на съвместната инициатива “Sister-City Network” за побратимяване на общини от РАО “Тракия” и “ТРАКИЯКЕНТ”, която стартира през тази година. Във форума участва и председателят на Съюза на Тракийските дружества в България, асоцииран член на РАО „Тракия”, Красимир Премянов. Според него със сливенското председателство се е разширил обхвата на дискутираните проблеми и дейността на асоциацията се е активизирала. През 2012 г. РАО „Тракия” работи приоритетно за повишаване на капацитета на местните власти, по проекти за трансгранично сътрудничество в партньорство с Асоциацията на общини от Източна и Западна Тракия “ТРАКИЯКЕНТ”. Проведе се трети българо-турски бизнес форум с над 30 представители от различни сектори на бизнеса от Турция, които посетиха общините Сливен, Димитровград и Първомай.

Регионалната асоциация на общините “Тракия” е учредена през 1997 година като неправителствено, независимо и доброволно сдружение на общини. Днес това е едно от най-големите по територия и население регионално сдружение на общини в България. Членове на РАО “Тракия” са 30 общини от областите Бургас, Кърджали, Стара Загора, Пловдив, Сливен, Хасково и Ямбол.
Инж. Иво Петров участва в заседанието на Управителния съвет на НСОРБ в Перник

pk.government.bg Петък, 05 Април 2013 17:07

Областният управител инж. Иво Петров приветства участниците в заседанието на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България, което се проведе днес в Перник.

Той запозна кметовете с инициативата на министър – председателя Марин Райков, с оглед тежката социална обстановка в страната, общините, областните администрации, общинските и други структури да съдействат за намиране на свободни обекти, които да се използват като складови и снабдителни пунктове с цел благотворително събиране и последващо раздаване на основни хранителни продукти и осигуряване на необходимия човешки ресурс за обслужването на тези обекти.

Инж. Иво Петров заяви, че областна администрация – Перник ще окаже пълно съдействие и подкрепа на тази инициатива.

Заседанието продължи по предварително зададения дневен ред, в който беше предвидено представянето на анализ за изпълнението на общинските бюджети за 2012г., както и представяне на проект на механизъм за компенсиране на разходите на общините по обслужване на дълг, поет към фонд ФЛАГ.

Участниците в срещата имаха и важната задача да обсъдят организацията в работните групи по подготовка на договора за партньорство, оперативните програми и националната програма за развитие на селските райони.
76 общини трябва в следващия месец и половина да внесат предложения за общи устройствени планове

capital.bg 5 апр 2013, 19:01 Бисера Станева

Точно осем години трябваха на Варна да приеме общ устройствен план на града. С изключение на Бургас другите черноморски общини не се справяха по-добре. Точно в този период обаче се случи "великото презастрояване", когато хотели се издигана на плажа или на дюни, паркове ставаха зони със смесено предназначение и т.н. До голяма степен този хаос се дължи именно на липсата на общи планове, което позволи строителство без мисъл за цялостния ефект от боцването на мол тук, а там жилищен комплекс.
Поставяне на срокове и определяне на наказания. Това се оказа единственият възможен начин да бъдат провокирани общините в България да се заемат с дълго отлаганото планиране на градовете. До 26 май кметовете на населените места, които нямат действащ общ устройствен план (ОУП), трябва да внесат предложение в общинския съвет за изработването му. Срокът е записан в последните промени на Закона за устройство на територията (ЗУТ), които са в сила на 26 ноември 2012 г., и общините са длъжни да се съобразят с него, защото противното би довело да финансова санкция от 10 хил. лв. за кмета. За да не изглежда като просто размахване на тоягата обаче, пак със закон държавата се ангажира да "подпомага ежегодно и със средства от държавния бюджет" финансирането на разработките.

И така - дотук добре. По всичко изглежда, че най-накрая населените места ще се сдобият с актуални градоустройствени планове, чиято липса през последните години беше най-големият "виновник" за хаотичното строителство, презастрояването, "отхапването" на гори, земеделски земи и дори природни забележителности тук-там из страната.Строй се, преброй се

Попаднали под заплахата да бъдат глобени, един по един, кметовете започнаха да изпълняват изискването на нормативния акт и така вече в доста общини първоначалното решение "ще правим ОУП" е взето. Общо през процедурата до 26 май трябва да преминат 109 общини. Толкова поне са местата без градоустройствена разработка според проучване, направено от Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) именно по повод на тази промяна в ЗУТ. Данните сочат още, че 33 общини са започнали процедури за изработване на плановете си и се намират на различни етапи от подготовката им. Други 117 пък имат общи устройствени планове за цялата или за част от територията си, като седем от тях са приети през последните две години.

Според експертите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) тези данни показват, че "състоянието на плановата готовност е незадоволително". Не дотам песимистично гледат от сдружението на местните власти. "Положението не е толкова трагично. Все пак министерството периодично е подпомагало общините и към момента една трета от тях имат общи устройствени планове, като някои от тях са съвсем актуални", коментира изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова. Тя смята, че местните власти са отговорни и ще се съобразят със законовото изискване и срок. Остава обаче по-важното решение - как държавата ще изпълни своя ангажимент и ще подпомогне изработването на плановете.

Цената на изработването на един общ устройствен план за по-малка до средна община може да е между 300 и 400 хил. лв. в зависимост от територията, населението и редица други фактори. Ето защо финансирането е и основният въпрос, който задават кметовете, особено на по-малките населени места. От всички 109 общини едва пет смятат, че ще могат да финансират сами плановете си, за което са заложили и необходимите средства в бюджетите си. Всички останали обаче са категорични, че имат нужда от финансова подкрепа. В повечето от досега взетите решения на общинските съвети категорично е записано, че кметът трябва да проучи възможностите за осигуряване на външно целево финансиране, ако не за цялата разработка, то поне за част от дейностите. На помощ от държавата разчитат и почти всички кметства, които вече работят по общите си устройствени планове. От регионалното министерство казват, че общо 135 общини са заявили желание да получат финансова помощ.


Свищовски вицекмет стана шеф на комисия на НСОРБ

borbabg.com брой: 67 / петък, 05 април 2013г.

Заместник-кметът на община Свищов Пламен Александров е избран за председател на Постоянната комисия по образованието, науката, въпросите на децата, младежта и спорта към Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Сдружението има същата структура като Народното събрание и идеята е да се повтори почти изцяло законодателният орган, а изборът е голямо признание за нашата община и за нейната работа, коментира Пламен Александров. По думите му по този начин на национално ниво се оценява фактът, че образованието е приоритет за община Свищов.
Никой не иска да влиза в социалния обществен съвет

СЕГА, Брой 4658 (81) 05 Април 2013, Дина Христова

Само 3 от общо 7 групи, които трябва да предложат представители в обществения съвет към социалното министерство, са направили номинации до 2 април, края на 10-дневния срок. И техните номинирани обаче не отговарят на всички изисквания за състав и членство в съвета, твърдят от ведомството. Вчера срокът за предлагане на членове беше удължен до 12 април.

Още преди създаването на служебното правителство президентът Росен Плевнелиев обеща министерствата, които отговарят за ресори с най-силно социално напрежение, да бъдат подпомогнати в работата си от обществени съвети. Идеята е в структурата към социалното министерство да влязат представители на социалните партньори - двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа" и четирите бизнес организации - БСК, БТПП, КРИБ и АИКБ, на Националното сдружение на общините в България, на организациите на пенсионерите и възрастните хора, на протестиращите граждани в шестте региона на страната. Свои представители могат да предложат и организациите на и за хората с увреждания, както с дейност, свързана със закрилата на децата.

Съветът към здравното министерство вече е създаден и днес ще бъде първото му заседание. В него влизат представители на четири съсловни организации - на лекарите, зъболекарите, фармацевтите и професионалистите по здравни грижи. Вътре са и хора на пациентски организации - Конфедерация "Защита на здравето", Федерация "Български пациентски форум", Сдружение "Българска асоциация за закрила на пациентите" и Националната пациентска организация. Съветът ще дава становища и препоръки относно стратегията за развитие на здравеопазването и проекти на нормативни актове, ще предлага конкретни инициативи за развитието му, ще наблюдава предприетите действия и ще дава идеи за оптимизирането им.
ОБЩИНИ

ФОКУС

Продължава миенето на улици и почистване на нерегламентирани сметища в София

05 април 2013 | 10:40 | Агенция "Фокус"

София. Продължава миенето на столичните улици, съобщиха от Столична община. Днес екипите ще работят в следните в следните райони: Район „Връбница”- ул. „Безименна”, ул. „Тр. Велев” от ул. „Бели Дунав”, улиците „Бакърено шосе” и „Алеко Богориди”; Район „Банкя”-ул. „Цар Симеон” и „Булаир”; Район „ нови Искър”- с. Негован –ул. „В. Левски” и „Езерата”. Днес ще се почистват нерегламентирани сметища в следните райони: Район „Искър”- кв. „Димитър Миленков”; Район „Младост” - кв. „Горубляне”; Район „Панчарево” - с. Казичане кв. Видните; Район „Люлин”- Бръшлянска низина.
В Община Смолян ще се представят основните дейности по проекта „Подай ръка”

05 април 2013 | 11:31 | Агенция "Фокус"

Смолян. Община Смолян ще представи основните дейности по проекта „Подай ръка”, съобщиха от пресцентъра на общината. Днес от 13.00 часа в зала 211 на община Смолян ще се проведе пресконференция в рамките на проект „Подай ръка”. Ще бъдат представени основните дейности, очакваните резултати и напредъка по изпълнението на проекта. В пресконференцията ще участва и Марин Захариев, зам.-кмет на община Смолян.
Любомир Христов: Освен по ремонтиране и изграждане на улици, Столична община работи и по проектиране на над 65 обекта

05 април 2013 | 12:15 | Агенция "Фокус"

София. Освен улиците, заложени за цялостна рехабилитация или ново изграждане, Столична община работи и по проектирането на над 65 обекта. Това каза пред журналисти заместник-кметът по транспорт на Столична община Любомир Христов, предаде репортер на Агенция „Фокус” . „Когато бъдат готови работните проекти, ще се извърши остойностяването и в рамките на тази и следващата година ще бъдат изпълнявани тези дейности”, каза той. „Ще изпълним изцяло рехабилитацията на пътната част както на бул. „Христо Смирненски”, така и на ул. „Цар Иван Асен II”. В рехабилитирането са включени тротоарите, пътните платна, уличното осветление. Ще има поетапни затваряния с временна организация на движението. Ще има известни затруднения, това е неизбежно, когато се работи по пътната част, но има добра организация и осигуряване на достъп на хората, които живеят и работят в тези райони”, уточни Христов. Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова добави, че в интернет страницата на Столична община ще бъде качен списък с всички обекти, така че хората да знаят какво планира общината. „15 % от републиканската пътна мрежа са улици в София. Тази територия много дълги години не е била ремонтирана, заради строителството е била и разбита. Трябва да имаме търпение и да покажем работа. Ще има видим резултат по изграждане по нови улици”, заяви Фандъкова. По думите й няма сериозни проблеми след зимата при по-големите обекти. „Има констатирани случаи, при които улиците ще бъдат възстановени за сметка на фирмата”, посочи кметът. /Яница ТАНЕВА
Шест оферти постъпиха по проект "Разработване на интегриран план за градско възстановяване и развитие на община Благоевград"

05 април 2013 | 12:29 | Агенция "Фокус"

Благоевград. Шест оферти постъпиха за изпълнение на услуга с предмет: “Осъществяване на одит по време на изпълнение на проект: "Разработване на интегриран план за градско възстановяване и развитие на община Благоевград", предаде репортер на Радио ‘‘Фокус’’ - Пирин . Кметът на община Благоевград, Атанас Камбитов, назначи комисия, за да разгледа и оцени поддадените оферти. Костадин Георгиев, директор на Дирекция "Евроинтеграция и устойчиво развитие" отвори постъпилите оферти пред комисия. Критерий за оценка е най-ниска цена. Не са регистрирани оферти извън обявеното време. /Ива ЦОНЕВА
Пакистански инвеститори имат интерес да изградят логистичен център в Бургас

05 април 2013 | 12:58 | Агенция "Фокус"

Бургас. Пакистански инвеститори имат интерес да изградят логистичен център в Бургас. Това заяви Н.Пр. Мухаммад Джамшаид Ифтихар, извънреден и пълномощен посланик на Пакистан у нас по време на среща с кмета на Бургас Димитър Николов, съобщиха от общинския пресцентър. Кметът запозна дипломата с възможностите за реализиране на проекта на територията на Бургас. Идеята е по този начин да се стимулира търговията с по-широк кръг държави от Източна и Западна Европа. Основните стоки, които биха могли да се внасят за България през Пристанище Бургас и да се транзитират за европейските държави, са памучни и синтетични тъкани, облекла и аксесоари от естествена кожа, медицински, хирургически, зъболекарски и ветеринарни инструменти. Кметът Николов заяви, че предложенията са реализуеми при желание от двете страни. Можем да предложим преференции и атрактивни цени при закупуване на терени, добави той. Негово превъзходителство сравни Бургас с един от най-красивите градове в Пакистан - Лахор, провинция Пенджаб, известен още като града на градините.

  1   2   3   4   5   6


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница