Програма за развитие на училището уч. 2011/2012-уч. 2013/2014 год. Приета на заседание на Педагогическия съвет



страница1/4
Дата10.04.2018
Размер0.8 Mb.
#65774
ТипПрограма
  1   2   3   4
ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ “КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДА”

УТВЪРЖДАВАМ


ДИРЕКТОР:
Александрина Величкова

ПРОГРАМА


ЗА

РАЗВИТИЕ

НА

УЧИЛИЩЕТО
уч. 2011/2012-уч. 2013/2014 год.


Приета на заседание на Педагогическия съвет

Протокол № 1/15.09.2011 год.
РАЗДЕЛ I
КРАТЪК ОБЕКТИВЕН АНАЛИЗ И ОЦЕНКА НА ДЕЙСТВИТЕЛНОТО СЪСТОЯНИЕ НА ДЕЙНОСТТА НА УЧИЛИЩЕТО

І. ПРИБИРАНЕ И ЗАДЪРЖАНЕ НА УЧЕНИЦИТЕ

Обхват на учениците

1. През учебната 2011/2012 год. в училището се обучаваха общо 211 ученици обхванати в 10 паралелки и 1 ПДГ както следва. От тях :



- Ученици, придошли от други училища по тяхно желание- 10

- Ученици, преместени по тяхно желание в друго училище - 10

- Ученици, преместени по чл.139 ал.1 т.3 от ППЗНП-няма



- Ученици, преминали от дневна в друга форма на обучение:

Павел Павлов Цариградски-VІI клас-индивидуална форма на обучение



- Ученици, заминали за чужбина - 1

- Отпаднали ученици - няма

Общият брой на отсъствията през периода 15.09.2010г.-15.06.2011г. беше съответно 8237 2/3 извинени и 650 1/3 неизвинени,

2. Причините за възникване на проблемите и за съществуващата обстановка са много и рефлектират особено негативно както върху децата, така и върху цялостния образователно-възпитателен процес. Това са:

- трудните социално –икономически условия в страната;

-проблемите в семейството от различно естество;

-незаинтересоваността и безотговорното отношение на родителите и липса на контрол от тяхна страна върху децата;

- прехвърляне отговорността на семейството и обществото върху училището;

- неефективните механизми за въздействие от страна на отговорните институции.

3. С цел пълното обхващане и задържане на учениците в училище бяха осъществени множество ефективни мерки:

-редовно и своевременно уведомяване на родителите /по телефона, чрез ученическите книжки и изпратените по пощата съобщения/;

-посещения в домовете на учениците;

-срещи и разговори на училищната УКБППМН, класните ръководители, учителите, педагогическия съветник/ помощник-директора, директора и ПС с учениците и техните родители;

-съвместна работа с инспектор “ДПС” от IV РПУ-Варна, МКБППМН- Район „Аспарухово“ и специалисти от отдел “Закрила на детето” към дирекция “Социално подпомагане”-Варна;

-насочване и подпомагане на учениците и техните родители при осъществяване на контакти с извънучилищни институции;

-ангажиране на учениците с дейности, съобразени с техните интереси и възможности;

-социално подпомагане на деца от семейства в затруднено материално и финансово положение;

-поощряване и награждаване на учениците;

-своевременно уведомяване на Дирекция “Социално подпомагане” за ученици, допуснали 5 и над 5 неизв.отс. през съответния месец.

Няма наложени наказания на ученици съгласно ППЗНП и ПДУ.

II. УЧЕБНО-ВЪЗПИТАТЕЛНА РАБОТА


1. През уч.2010/2011г. учебно-възпитателният процес беше осъществен от 19 правоспособни учители, от които всички с висше образование /степен “бакалавър” и “магистър”/; 1 “главен учител”, 12 “старши учители”, 2 “учители”,1 „старши възпитател” и 1 “възпитател”; 3 с II ПКС и 7 с V ПКС:

2. Образователно-възпитателният процес през уч.2010/2011 год. беше нарушаван неколкократно. 17.12.2010 г. беше обявен със заповед на кмета на Община Варна за неучебен ден поради силно влошените метеорологични условия. През периода 26 - 28.01.2011г. и 1.02 - 4.02.2011г. със заповед на министъра на образованието, младежта и науката беше обявена грипна ваканция. Това наложи учителите да преструктурират учебното съдържание по всички предмети.

3. Успешно беше осъществен учебният план на училището. Той беше съобразен с желанията, потребностите и бъдещата реализация на учениците. По този начин беше обогатен облика на училището и беше осигурена неговата конкурентноспособност.

Наред с часовете за ЗП, с цел повишаване количеството и качеството на знания и умения на учениците, бяха осигурени часове за ЗИП и СИП /ЗИП-БЕЛ - I, II-а, ІІ-б, III-а, ІІІ-б, IV-а, ІV-б и VI клас ЗИП- АЕ- I клас;-ЗИП-ИТ-I, II, III и IV клас , ЗИП-изобразително изкуство- V клас, VІ клас- VІІ клас,ЗИП-ФВ и спорт /ръгби/- V клас, VІ клас, VІІ клас- СИП-БЕЛ - VІІ клас, СИП-Математика - VІІ клас Учебните програми за ЗИП бяха разработени от учителите, съгласувани със съответните експерти и утвърдени от началника на РИО-Варна, а за СИП-от директора на училището. Приоритет в тях бе родноезиковото и чуждоезиковото обучение, както и обучението по информационни технологии, история и цивилизация, биология и здравно образование, изобразително изкуство и ФВС /ръгби / .

С цел осигуряване на по-големи възможности за развитие и изява на способностите на учениците, както и за ангажиране и осмисляне на свободното им време бяха сформирани и осъществиха активна и ползотворна дейност девет групи за ИКД:

- Кръжок “Библиотека”; Кръжок “Екология”; Кръжок “Изобразително изкуство”; Кръжок “Християнски ценности и традиции”; Вокална група ; Духов оркестър; Театрален състав; Мажоретен състав; Спортна секция /ръгби/

В групите за ИКД занятията се посещаваха редовно и с интерес от децата.

С цел подпомагане подготовката на учениците под ръководството на всички учители бяха осигурени ежедневни следучилищни занимания по самоподготовка в групите за допълнителна работа.

4. Всички ученици и учители разполагаха с необходимите им учебници и учебни помагала. Учениците от І-ІV клас получиха комплекти безплатни учебници и учебни тетрадки, а учениците от V-VII клас - комплекти безплатни учебници. Чрез училищното настоятелство за всички желаещи бяха закупени необходимите допълнителни учебни помагала. Учебната работа беше разнообразявана и обогатявана от учителите с допълнителни материали, които бяха ксерокопирани и раздавани на учениците.



5.Осигурена беше в максимална степен необходимата учебна и училищна документация-учебни планове, учебни програми, тематични годишни планове, планове на класните ръководители, дневници на класовете, ученически книжки, ученически лични карти, материална книга, главна книга, книга за подлежащите на задължително обучение и др. Всички учители водеха системно и старателно училищната документация, а проверките се осъществяваха регулярно, както от директора, така и от назначени от него комисии, а също и от помощник-директора по УД. Допуснатите грешки бяха своевременно коригирани.

Всички учители осъществиха учебно-възпитателния процес на много добро ниво /както в часовете за ЗП, така и в часовете за ЗИП, СИП, ФВС-модул, ИКД и часа на класа /. Работата им беше високопрофесионална, системна, прецизна, задълбочена, отговорна и всеотдайна. В центъра на образователно – възпитателната им дейност беше поставена личността на ученика и усилията на всички бяха насочени към създаване на оптимални условия за развитие и изява на всяко дете. Уроците се отличаваха със своите ясно формулирани и пълноценно осъществени образователни и възпитателни цели, с много добре реализираната си времева и съдържателна структура, с връзките си с по-рано усвоени знания, а също и с междупредметните връзки, с ведрата си и спокойна атмосфера, с толерантните и коректни взаимоотношения между учители и ученици /с някои изключения/. В максимална степен бяха реализирани основните дидактически принципи - научност, достъпност, нагледност, съзнателност, проблемност, системност и трайност на знанията, практическа приложимост, индивидуализация и диференциация. Използвани бяха разнообразни съвременни интерактивни и интегративни педагогически методи, форми и техники - лекция, беседа, дискусия, наблюдение, семинар, работа по проекти, самостоятелна и групова работа /изготвяне на съобщения, доклади, табла, постери, макети и други материали/, обяснително-илюстративни, учебно-изследователски, игрови методи и др. Все по-активно учителите използваха ИТ в учебната работа /мултимедийни презентации, електронно учебно съдържание и др./. Образователният процес беше подпомогнат и обогатен чрез използването на разнообразни УТС, учебни пособия и учебни помагала - аудио, видео, DVD, компютърна и прожекционна техника, материали и средства за онагледяване, уреди за чертане, спортни пособия, научна, методическа и художествена литература и др. Всичко това засили активността и мотивацията на учениците за учене, стимулира интереса им към учебните дисциплини и потребността им от непрекъснато повишаване на подготовката, изгради у тях умения и навици, необходими им в живота, провокира изявата на придобитите знания и на творческите способности.



6.През уч.2010/2011г. беше осъществена много добра ритмичност и системност в проверката и оценяването на знанията и уменията на учениците /съгласно Наредба №3 на МОМН за системата за оценяване/. За целта бяха използвани различни форми - устни и писмени /индивидуални и общи/ периодични изпитвания, контролни и класни работи. Беше извършена проверка на входното и изходното ниво на знанията и уменията на учениците по почти всички учебни предмети. Бяха изготвени графици за класните и контролните работи, с които своевременно бяха запознати учениците и техните родители.

7. Резултатът от труда и усилията на учителите са добрите, много добрите и отличните постижения в УВР на голяма част от учениците. През настоящата учебна година общият брой на учениците с отличен успех 88 от които 66 в начален етап и 22 в прогимназиален , разпределени както следва: I клас – 14, II-а-11, II б–7, III-а – 11, III-б – 8, IV-а – 7, IV-б – 8, V-9, VI- 7, VII- 6. От тях пълно отличници бяха общо 30 ученици- 22 в начален етап и 8 в прогимназиален етап,

Голям беше и броят на учениците, представили се отлично и защитили достойно името на училището на общински, областни, регионални и национални състезания, конкурси, изложби и др:

- Александър Душев IVклас—бронзов медал в състезание по корабомоделизъм

- възпитаници на училището – благодарствено писмо и награди за активно участие в изложба “Читалището- Дом на таланти” , орг. -НЧ”Васил Левски”

- Ана Николова Минчева– VII клас с р-л г-жа Р. Стойкова – II награда в раздел ”Рисувана и колажирана картичка” , орг.ОДК –Варна

- Михаела Кателиева IVклас с р-л Р.Василева –II място в категория „Училищни индивидуални „, Раздел”Художествено изпълнение на литературна творба” в конкурс „Моята България”, орг. Община Варна

- Христо Петров, Николета Георгиева, Ирина Панева, Теодора Милева, Анита Илиева, Елис Хюсеин, Магдалина Желева, Мария –Магдалена Петрова, Михаела Кателиева, Боян Тодоров, Александър Джантов, Мина Цветкова, Волен Великов, Християна Абаджиева, Емил Нивелинов с кл.р-ли Аделина Стоянова, Емилия Маринова, Лиляна Борисова, Триада Мирчева, Ралица Василева – класирани в I кръг в конкурс”Аз съм българче”, орг. от НБУ”М.Лъкатник”-гр.Бургас.

- Елисавета Желязкова –II-б клас с кл. р-л Триада Мирчева- II награда за участие в Регионален ученически конкурс ‘Сръчни ръце”, орг. Община Варна

- Анита Стойчева Илиева –IV б кл, с р-л. Р.Василева – трето място в Фестивал „Човек и космос” за рецитиране на стихове, орг. РИО-Варна, Община Варна, НАОП”Н.Коперник”

- Михаела Кателиева –IV б кл, с р-л. Р.Василева – поощрение за участие в Фестивал „Човек и космос” за рецитиране на стихове, орг. РИО-Варна, Община Варна, НАОП”Н.Коперник”

-Едуард Йорданов, Теодора Златева, Николета Манолова, Йоланта Иванова- VI клас- I място в общинско състезание на ученическите екипи по първа помощ, орг. БЧК,БМЧК – гр. Варна

-отряд”Млад огнеборец” с р-ли К.Карова и Б.Радева- второ място от шест отбора на Районното състезание „Млад огнеборец 2011”

- Ана Минчева –VII клас с р-л Р.Стойкова- първа награда вОбщински конкурс „Възкресение Христово” 2011, раздел Великденска рисунка и колажирана картичка”

- Кристина Маринова –VII клас с р-л Р.Стойкова- поощрителна награда вОбщински конкурс „Възкресение Христово” 2011, раздел Великденска рисунка и колажирана картичка”

-Анета Илиева- I място, Боян Тодоров-I място, Мина Цветкова-II място, Михаела Кателиева-II място с кл.р-ли Емилия Маринова, Лиляна Борисова, Ралица Василева – класирани в II кръг в конкурс”Аз съм българче”, орг. от НБУ”М.Лъкатник”-гр.Бургас.



- Паолина Василева – VI клас с р-л Р.Стойкова – първа награда в Национален конкурс за литературни творби и рисунки”България в сърцата и мечтите ни” , орг. НЧ”Боян Пенев-1949г.”

-Гергана Ламбова- VII клас – III място в Общински конкурс на ОДК – Варна ”Нарисувай любима приказка”, р-л Р. Стойкова

- Викторио Модаллал-VI клас, Николай Николов-VI клас, Бояна Петрова-V клас – с р-л Р.Стойкова, участие в конкурс”Как да променим възрастните и да ги направим по екологични”, орг. НЧ”Бъдеще сега „ и Фондация “Credo Bonum”- награда –участие в Екоакадемия /природен лагер/

-Едуард Йорданов, Теодора Златева, Николета Манолова, Йоланта Иванова- VI клас- с р-л Катя Карова I място в Областно състезание на ученическите екипи по първа помощ, орг. БЧК,БМЧК – гр. София

-Едуард Йорданов, Теодора Златева, Николета Манолова, Йоланта Иванова- VI клас с р-л Катя Карова - I място в XXVI Национално състезание на ученическите екипи по първа помощ, орг. БЧК,БМЧК – гр. София

- Боян Тодоров-I място, Мина Цветкова-II място, с кл.р-ли Емилия Маринова, Лиляна Борисова,– класирани в III кръг в конкурс”Аз съм българче”, орг. от НБУ”М.Лъкатник”-гр.Бургас.



-Отбори по ръгби към ОУ”Капитан Петко войвода” – с р-л К.Карова - участие в II Международен ръгби фестивал , орг. Федерация по ръгби: I място –VII клас момчета; I място - VII- момичета; II място – VI клас – момчета; II място – V клас – момичета; III място – V клас момчета; III място- VI момичета; IV място - VI клас момичета;

- Йоланта Иванова –VI клас – първо място в конкурс”Из житието на св. Иван Рилски- от св. Евтимий патриарх Търновски”, р-л Ив. Николова, орг. Варненска и Великопреславска Св.Митрополия, Община Варна, Демократичен съюз на жените

- Стелиян Николов –V клас – второ място в конкурс”Из житието на св. Иван Рилски- от св. Евтимий патриарх Търновски”, р-л Р.Стойкова и Цв.Иванова, орг. Варненска и Великопреславска Св.Митрополия, Община Варна, Демократичен съюз на жените

8. С учениците, срещащи затруднения в усвояването на учебното съдържание, поради причини от различно естество /специални образователни потребности, здравословни проблеми, липса на изградени навици за системен учебен труд, недостатъчен контрол от страна на родителите и др./ редовно бяха провеждани от учителите индивидуални и групови консултации.

9. В края на уч. 2010/2011г успехът по класове и предмети е както следва:

Общ успех начален етап -Много добър 5.40 . Общ успех прогимназиален етап -Много добър 5.06



10.Много разнообразна, активна и ползотворна беше и дейността на педагогическия съветник /и помощник директор/ г-жа Т.Янева.Тя включваше следните основни направления: наблюдения на класове; консултации и съвместна работа с учителите и родителите; индивидуална и групова работа с учениците; взаимодействие с други органи и институции /РИО, Община Варна, IVРПУ-Варна, Дирекция”Социално подпомагане”-отдел”Закрила на детето”, районна КБППМН, Детски парламент, Об. ПИЦ, ЦИО ” Вектор”, РИОКОЗ-Варна, Дирекция ”Превенции на наркоманиите”, Фондация ”SOS – Семейство в риск”, Български младежки червен кръст , Сдружение „Чигот” и др./; организиране и провеждане на срещи-разговори, дискусии, анкети и тестове с учениците / с инспектор ”Детска педагогическа стая”-IV РПУ-Варна, с представители на районната КБППМН, с доброволци от младежкия БЧК и Фондация ”SOS – Семейства в риск”, със специалисти от РИОКОЗ-Варна и др./; огранизиране на Коледна и Великденска благотворителни инициативи за децата от ПУ”Св.св.Кирил и Методий”-с.Кривня, общ.Провадия и др.; участие в разработване и осъществяване на проекти.

11.И през настоящата учебна година продължи успешно работата на всички учители съвместно с ресурсния учител г-жа Боряна Георгиева с децата със специални образователни потребности- общо 3 на брой като всички се обучават интегрирано

/Диян Косев-ІII-б клас, Виктор Христов-ІV-б клас, Димитър Славов-VI клас. Използваните специални форми и методи на работа, усилията и системният и упорит труд на колегите, както и подкрепата и съдействието от страна на повечето родители, бяха причината за напредъка в развитието на тези ученици.



12. През изминалата учебна година в училището не беше проведен общински кръг на олимпиадите по различните учебни дисциплини поради изключително малкият брой желаещи да участват ученици.

През настоящата учебна година през периода 04-12.05.2011 се проведе външно оценяване на знанията и уменията на учениците от IV клас / по БЕЛ, математика, човекът и природата и човекът и обществото/. През периода 27.05-03.06.2011 се проведе външно оценяване на знанията и уменията на учениците от VII клас / по БЕЛ, математика, Чужд език, КОО "Природни науки и екология"  , КОО "Обществени науки /. Резултатите от външното оценяване са както следва:



IV клас- БЕЛ-12.80 точки –добър; Мат. -13.20 точки-много добър ; Ч. и пр.-17.00 точки, отличен; Ч. и общ.- 14.67 , много добър; Общ успех от външното оценяване в IV клас-14.42точки

VII клас- Английски език - 20.29 точки-добър; Биология и здр. обр. -6.21 точки-среден; Геогр. и икономика - 9.83 точки-добър, История и цив.-11.17точки-добър

Физика и астр.-7.21точки-среден; Химия и опазв. на ок. ср.-6.07-среден. Общ успех от външното оценяване в VII клас -10.13 точки.



13. С цел подпомагане на професионалната им ориентация с учениците от VII клас с техните родители бяха проведени срещи и консултации за запознаване и с държавен прием след седми клас. Също в помощ на учениците на специално табло “Къде да учим?” своевременно бе изнасяна полезна и необходима за тях информация.Интерес представляваше и организираната от Община Варна през м.април Панорама на варненските училища, като училището за втори път представи своите постижения .

14. Много активни бяха осъществяваните от класните ръководители, членовете на училищната КБППМН, педагогическия съветник и директора контакти с учениците с проблемно /девиантно/ поведение и с техните родители.



Особено важно място в дейността на всеки учител беше отделено на гражданското образование и възпитание / както в часовете по отделните учебни дисциплини, така и в часа на класа, в часовете за ЗИП, СИП и ИКД /.Учениците бяха обучавани и възпитавани в дух на патриотизъм и уважение на националните традиции и култура, в дух на демократичните принципи-зачитане на всички хора, независимо от тяхната националност, раса, пол, вероизповедание, етническа принадлежност, образование, социален статус и здравословно състояние. Възпитавани бяха също общочовешки ценности и добродетели с цел изграждането на децата като морално устойчиви и волеви личности. Учениците усвояваха нравствено-естетическите основи на културата на поведение, а също и интелектуални и практически умения и способности за реагиране в разнообразни ситуации. Изграждани бяха умения за самоконтрол, самоанализ и самооценка на поведението. Продължи утвърждаването на демократичен стил на поведение между учители и ученици, основан на етиката и взаимното уважение. Използвани бяха разнообразни форми и дейности за реализиране целите на гражданското образование и възпитание /разработване и участие в проекти и програми, организиране на срещи-разговори със специалисти, на лекции, беседи, дискусии, конкурси, изложби, викторини, състезания, посещения на различни институции, спортни и туристически мероприятия и др./. Осигурени бяха материали, подпомагащи работата по гражданско образование / книги, брошури, филми, помагала и др./.

15. Един от основните приоритети в дейността на училището през учебната 2010/2011г. беше здравното образование. Във връзка с това беше актуализирана и се осъществява училищната Програма за здравно образование. Тя обхваща всички членове на педагогическия съвет /в т.ч. и медицинските специалисти/, всички ученици и техните родители. Основните сфери на здравното образование, включени в програмата са: хранене, лична хигиена, психично здраве, сексуално здраве, личностно развитие, човешки взаимоотношения, предпазване от употреба на психоактивни вещества, безопасност и екология. Програмата се осъществява в рамките на учебните часове по ЗП, ЗИП, СИП, ИКД, час на класа, клубовете по интереси и занятия в извънучебно време. За пълноценното реализиране на целите на Програмата също са използвани разнообразни методи и форми на работа- лекции, дискусии, беседи, семинари, демонстрации, игри, наблюдения, анкети, интервюта, експерименти, анализ на ситуации, решаване на казуси, видеопрожекции, участие в проекти и програми, самостоятелна и групова работа /изготвяне на доклади, табла, проекти и др./, училищни конкурси, изложби, състезания, участие в районни и общоградски инициативи, посещения на Музея на здравето и др. Дейностите по програмата са обогатявани и с допълнителна информация /видеофилми, книги, списания, брошури и др./.

16. Като член на международната мрежа “Екоучилища” и носител на наградата “Зелен флаг”нашето училище работи активно по проблемите на екологичното образование и през учебната 2010/2011 г.То беше реализирано основно чрез дейностите по програмите “Екоучилища” и “Учим за гората”. Партньори на училището бяха Българско движение”Син флаг”, Природен парк”Златни пясъци”, ОЦОСУР, район “Аспарухово”, РИО-Варна, Община Варна, Института по океанология към БАН, Българско дружество за защита на птиците-секция Варна и Училищното настоятелство. Координатор на програмите е г-жа Цв.Иванова. Разнообразни, полезни и интересни бяха реализираните еко- инициативи и в тях се включиха много активно всички членове на училищната общност:

-продължи активното участие на училището в кампанията за разделно събиране на хартия “Лист по лист”;

-във връзка с Международния ден на Черно море-изложба на компютърна рисунка и литературни творби на тема “Морска ферия”, изложба в ПДГ- орг. Цв. Иванова , Р.Стойкова и Т. Илиева

-посещение на Еко-парк и участие на ВГ в музикален фестивал „Есенен листопад”, организиран от Дирекция ПП” Златни пясъци”

-Пролетни екопразници 2011/ през периода 18 -22. 04.2011г. / включващи разнообразни инициативи , организирани от г-жа Цв. Иванова със съдействието на всички учители: изложба и презентация на тема:”Богатствата на живата и неживата природа”; изработване на постер” За чиста природа”, икебана върху дърво; еко- игри; рисунка върху асфалт, пролетно почистване на училищният двор/.

- проверка /ревизия/ и получаване на много висока оценка за дейността на училището по програмата “Екоучилища”;



17. От месец септември 2010 год. започна реализацията проект по Национална програма «С грижа за всеки ученик», Модул «Осигуряване на допълнително обучение на учениците за повишаване на нивото на постиженията им по общообразователна подготовка». Ръководител на проекта е г-жа А.Величкова, координатор-Т. Янева, изпълнител- г-н Р.Панайотов, финансист - г-ца М.Цанева.

18. От месец септември 2010 год. започна реализацията на проекта «В училище учим, творим и играем» по Национална програма «Училището-територия на учениците», Модул «Подкрепа на целодневното обучение на учениците от начален етап». Ръководител на проекта е г-жа А.Величкова, координатори- г-жа Т.Янева и г-ца М.Цанева, изпълнители –г-жа М.Стоянова и г-жа Р.Иванова, технически изпълнител –М. Великова, финансист-г-жа Т.Янева. Проекта подпомага целодневната организация на обучението на учениците от начален етап /ПИГ- Iкл, ПИГ - II –III кл./ и е продължение дейността на съществувашите в училището две полуинтернатни групи. Занятията в ПИГ се провеждат след уч. занятия от висококвалифицирани педагози с доказан професионален опит. През годината регулярно беше извършена проверка от МОМН и РИО във връзка с изпълнение на проекта и резултатите бяха отлични, без забележки и констатирани нарушения.

19. За поредна учебна година беше реализиран проектът ”Подпомагане на ФВ и спорта в училище”/ в изпълнение на ПМС№129/2000г./ с кординатор г-жа К.Карова. Чрез него бяха осигурени допълнителни средства в размер на 660 лв. за осигуряване на спортните дейности в училището и обновяване и обогатяване на спортната база със спортни пособия, уреди и съоръжения.

20. ОУ”Капитан Петко войвода” участва в проект “Толерантно общество за включващо образование” , организиран от Карин дом и през месец октомври бяха осъществени различни мероприятия: презентация, беседа, дискусия,“Ден на отворените врати “.

21. Във връзка с Националната програма за по-пълен обхват на децата в училище, съвместно с Община Варна продължи изпълнението на проекта ”Чаша топло мляко и закуска за децата от I-IV клас” с координатори-г-ца М.Цанева-ПДАСД, гл.счетоводител- г-жа Т.Янева, М.Великова -ЗАТС и домакин и активното участие на класните ръководители. В рамките на проекта ежедневно беше осигурена безплатна закуска/напитка/плод на стойност 0,50 лв. за всички ученици от начален етап.

22. По схема “Училищен плод” се осигуряват плодове и зеленчуци по график в зависимост от тяхната сезонност. Целевите групи, които тя ще обхваща са учениците от I-ви до ІV – ти клас .

23. През м. Февруари беше подадено проекто предложение към ФРГИ- „Ние знаем, можем и творим”, което за съжаление не беше одобрено.

24. През м. Март бяха подадени проектопредложения по ПМС 129 и проект за вътрешна квалификация на педагогическите кадри към Община Варна. И двата бяха много добре разработени и съответно одобрени от финансиращият орган.

25. През м. Април беше разработен проект към Дирекция «Превенции» към

Община Варна. Също така беше подадено проекто предложение към Община Варна за подобряване условията за отдих , труд и спорт и към Фондация «Бербатов» за подобряване спортната база на училището . Но за съжаление не бяха оценени подобаващо.



26.Много добра форма за изява на учениците и учителите бяха многобройните и разнообразни изложби във фоайето на училището /рисунки, творби на приложното изкуство,литературни творби, доклади, табла, проекти, реферати, снимки, контурни карти и др./, участията им в училищни, районни, общински, регионални, национални конкурси, състезания, изложби, викторини. Отбелязване на Седмица на християнското семейство по класове ; честване на празници на “Здравословното хранене”; Активно участие в Общинските конкурси „Моята България”, ”Човек и Космос” от ученици и учители; конкурс „Аз съм българче”-орг. НБУ „М.Лъкатник”, гр. Бургас и Великденски празници с участието на ученици от всички класове и техните ръководители; Бяха отбелязани празниците по класове : „Празник на буквите; „Вечер на народите” ; ”Завършванена начален етап на основно образование”; прощална вечер” в VII клас.

27. По подобаващ начин, с активното участие на всички учители и ученици, бяха чествани празници, бележити дати и годишнини:

-15 септември-Тържествено откриване на новата учебна година-/литературно-музикална програма, час на класа, среща на настоящи и бивши преподаватели от училището/;

-18 октомври – Европейски ден за борба с трафика на хора – информационна кампания в прогимназиален етап;

-1 ноември-Ден на народните будители –“Час по родолюбие- VI кл, информационно табло-ученици от VIIкл, фотоизложба “Народни будители “ –орг. Р.Панайотов и Р. Стойкова

-9 ноември-експозиция от книги и материали ,свързани с годишнина от рождението на Йордан Йовкав –орг. Ив. Николова

-1 декември –Световен ден за борба със спин –орг. Ученически съвет и Т.Янева

-3 декември -експозиция свързана с 190г. от рождението на Сава Доброплодни –орг. Ив. Николова

- 9 декември -експозиция книги и материали по повод 200г. от рождението на Захари Зограф –орг. Ив. Николова

- 16 декември – коледно табло изготвено от ученици II-а кл и кл.р-л Л.Борисова

-20 декември-експозиция книги и материали - 166 години от рождението на Капитан Петко войвода, патрон на училището- подготвена от г-жа Ив.Николова;

-25 декември-Рождество Христово, Коледа /издаване на шести брой на вестник ”Нашето училище”-дело на членовете на училищните съвети и учителите Л.Ангелова, Т.Янева; изложби на рисунки и поздравителни картички празненства по класове, организирани от класните ръководители; Коледен благотворителен концерт на училището; Коледна благотворителна инициатива за подпомагане на децата от Помощно училище”Св.св.Кирил и Методий”-с.Кривня, общ.Провадия, участие в Конкурса за коледна картичка и компютърна рисунка на тема , организиран от ОДК-Варна и Община Варна; раздаване на коледни подаръци за всички ученици от Дядо Коледа; Коледна дискотека; изработване и разпространяване на рекламни материали за училището-стенни и джобни календари, училищен вестник; 08 февруари - „Международен ден за Безопасен интернет“ със съдействието на Дирекция „Превенции” Община варна и Асоциация „Родители”.

-19 февруари -годишнина от обесването на Васил Левски –отбелязване във всички класове чрез изложби, презентации, изработване на табла.

-03 март – национален празник на България – VII Училищен фестивал на патриотичната песен и патриотичния стих , изработени табла от ученици

-09 май –ден на Ученическото самоуправление и Ден на Европа

- 24 май –Ден на славянската писменост и българската просвета и култура – участие в Общоградското шествие

- 3.06 – Дейности по закриване на учебната година в начален етап/ връчване на удостоверения на учениците от четвърти клас, грамоти и награди на учениците с отличен успех/

- 15 юни – Тържествено закриване на учебната година в прогимназиален етап връчване на удостоверения на учениците от седми клас, грамоти и награди на учениците с отличен успех/

28. Разнообразни бяха и спортните и туристическите прояви, в които се включиха с желание ученици и учители.Организатори на мероприятията по класове бяха класните ръководители, а на общоучилищните прояви, както и на участията в регионалните инициативи, координатор и главен организатор беше г-жа К.Карова:

-разходки и излети сред природата /по класове/; училищни спортни състезания; участия в общинските ученически състезания; участия в общоградски спортни инициативи; учебни екскурзии до забележителни места в града и околностите му;

Учениците от VI клас от училището взеха дейно участие в състезанията организирани от БМЧК и се явиха на Общинско, Областно състезание по първа долекарска помощ и завоюваха I място. Явиха се и на Национално състезание по първа долекарска помощ и взеха V място от общо 25 отбора от цялата страна.

Учениците от училището взеха дейно участие във II Международен детски ръгби фестивал . Състезанията бяха организирани от Федерацията по ръгби и завоюваните места бяха : I място –VII клас момчета; I място - VII- момичета; II място – VI клас – момчета; II място – V клас – момичета; III място – V клас момчета; III място- VI момичета; IV място - VI клас момичета;

- пролетен лагер пленер в с.Нисово, ПП „Русенски Лом”- р-ли Р.Стойкова и Цв.Иванова

29. С цел опазване живота и здравето на децата и учениците и осигуряване на сигурността им бяха реализирани следните дейности:

-осигуряване на 12 часова дневна невъоръжена охрана и строг пропускателен режим в сградата на училището от служители на “СОД-Варна”АД;

-функциониране на медицински кабинет в училището под ръководството на д-р Кр.Станчева и м.с.Б.Радева и редовно закупуване на медикаменти за него;

-осигуряване на дежурство на учители и помощен персонал през междучасията;

-издаване на заповеди от директора, определящи реда за провеждане на извънучилищни мероприятия с учениците и отговорните учители;

-запознаване с ПОБУВОТ и Плана за действия при бедствия, аварии и пожари в училището;

-провеждане на начален, периодични и текущи инструктажи по безопасност;

-поставяне на схеми за евакуация в коридорите, класните стаи и учебните кабинети;

-поставяне на инструкции за безопасна работа в кабинетите по химия и труд и техника и във физкултурния салон;

-поставяне на предупредителни табели на местата, застрашаващи живота и здравето на учениците;

-провеждане на тренировъчно занятие за евакуация от сградата на училището;

-осигуряване на необходимото количество противогази;

-осигуряване на необходимото количество хигиенни и дезинфекционни материали и на гориво за отопление;

-стриктно спазване на разпоредбите на РИОКОЗ, II РСПБЗН, IV РПУ, ГЗ и др. органи по безопасност и хигиена на труда;

-определяне на безопасен маршрут от дома до училище и обратно за учениците от I и II клас;

-своевременно отстраняване на възникналите повреди във ВиК, отоплителната и ел. инсталацията на училището;

-редовно и пълноценно провеждане на занятията по БД и ГЗ;

-участие на учениците в училищни, районни и регионални инициативи, свързани с безопасността и сигурността.



30. Успешното осъществяване на дейността на училището през уч.2007/2008г. стана възможно и благодарение на труда и усилията на служителите и работниците от административния, медицинския и помощния персонал.

III. ЗАСЕДАНИЯ НА ПЕДАГОГИЧЕСКИЯ СЪВЕТ
През уч.2010/ 2011г. бяха проведени общо 12 заседания на Педагогическия съвет, на които бяха обсъждани въпроси и проблеми, свързани с организацията и провеждането на УВП, успеха, поведението и дисциплината на учениците, външното оценяване, превенцията на агресията, новостите в образователната система и др.
IV. ПРОФЕСИОНАЛНО-КВАЛИФИКАЦИОННА ДЕЙНОСТ
През изминалата учебна година бяха реализирани много и разнообразни дейности /вътрешноучилищни и извънучилищни/, насочени към повишаването на професионалната квалификация и педагогическите компетентности на учителите: провеждане на семинари и курсове по актуални теми и проблеми, обсъждане на новите учебни програми и учебници, открити уроци, осигуряване на научна, методическа и помощна литература и периодика, участия в извънучилищни семинари, срещи, курсове, обучения, конференции и др., придобиване на нова специалност и др.
V. ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ НА УЧИЛИЩЕТО С РОДИТЕЛИТЕ И ИЗВЪНУЧИЛИЩНИТЕ ИНСТИТУЦИИ
1. През уч. 2010/2011 год. бяха проведени родителски срещи поради необходимостта от обсъждане на важни въпроси и актуални проблеми. : през м.IX на която родителите бяха запознати с учебните планове за съответните класове, с ПДУ и ПОБУВОТ на училището, с организацията на учебно-възпитателния процес, с графиците за контролни и класни работи. Също така на всеки бяха раздадени брошури описващи интернет – опасностите и съвети за предпазване на децата от тях. Проведе се и анкета на тема “Опасен ли е интернет?”. В VII клас бе проведена среща във връзка с професионалното ориентиране на учениците и кандидатстването им в училища с прием.Гост на срещата беше г-жа П.Боева-р-л на Център за обучение и квалификация “Вектор”.

2 . Осъществени бяха и многобройни контакти / индивидуални и общи срещи/ с родителите на деца, подлежащи за обучение в ПДГ, ПГ и I клас, а така също и ученици от по-горните класове с цел привличането им в училище /както от района на кв.”Галата”, така и от района на кв.”Аспарухово”/.



3. Многобройни и системни бяха индивидуалните срещи и разговори на учителите, класните ръководители, помощник-директора/педагогическият съветник и директора с родителите. Положителен е фактът, че в повечето от случаите срещахме доверие, разбиране, отзивчивост и желание за сътрудничество. Макар и единични, факт са и случаите, в които родителите демонстрираха безотговорност-нашите покани за съвместна работа оставаха без отговор или не бяха предприемани каквито и да било кокретни мерки и действия.

4. Много активна пез цялата учебна година беше и PR-кампанията на училището- с цел популяризиране дейността на училището и по-пълно информиране на родителската общност, обществеността, институциите и организациите-партньори, през м.декември бяха разпространени рекламни календари, шести брой на училищен вестник, коледни поздравителни картички /изработени от учениците/. През цялата година регионалните вестници “Позвънете Новини”, “Черно море” и “Народно дело” публикуваха материали във връзка с работата на училището по проект «В училище учим, творим и играем» по Национална програма «Училището-територия на учениците», Модул «Подкрепа на целодневното обучение на учениците от начален етап» и проект по Национална програма «С грижа за всеки ученик», Модул «Осигуряване на допълнително обучение на учениците за повишаване на нивото на постиженията им по общообразователна подготовка» и различни дейности организирани от училището.

5. Особено активно през цялата учебна година беше взаимодействието и сътрудничеството на училището с извънучилищните институции партньори: УН, РИО-Варна, Община Варна, Общински съвет-Варна, район “Аспарухово”, НЧ”Васил Левски”-кв.”Галата”, ПП”Златни пясъци”, ОЦОСУР, “Карин дом”, ДИПКУ”Д-р П.Берон”, Тракийско дружество “Кап.Петко войвода”-Варна, СК Ръгби-Варна, Храм “Св.Успение Богородично”-кв.Галата, ТД”Хан Аспарух”-Варна, училища от район “Аспарухово”, Дирекция “Превенции” към Младежки дейности и спорт –Община Варна, МКБППМН , Отдел “Закрила на детето” към Дирекция ”Социално подпомагане” , Карин дом, „СОД-Варна”АД, БМЧК, РУСО-Варна, Областна инспекция по труда-Варна , Сдружение „Чигот“, Фондация ”SOS – Семейство в риск” IV РПУ, II РСПАБ, РДВР-Варна, РЗИ-Варна, ЦКБ-клон Варна, Общинска банка АД-клон Варна, “Геа Принт”, ДЗЗД”Стъклен свят”, “Ийст Агро”, “Комфорт Т-И”ООД , и физически и юридически лица, регионални медии, др.


VI. ДЕЙНОСТ НА КОМИСИИТЕ КЪМ ПЕДАГОГИЧЕСКИЯ СЪВЕТ
През учебната 2010/2011 год. към Педагогическия съвет са сформирани две методически обединения :

-МО на учителите от ПГ и начален етап;

-МО на учителите от прогимназиален етап.

Бяха сформирани и четири комисии като всеки член на съвета влизаше в състава на две от тях в зависимост от своите професионални знания и умения и лични предпочитания и желания.Комисиите бяха следните:

-Комисия по професионална квалификация на учителите с председател Е.Маринова;

-Комисия по гражданско образование с председател Цв.Иванова / в комисията бяха обособени четири работни групи, а именно “Здравно и екологично образование”, “Образователно сътрудничество”, “Художествено-творческа дейност”, “Спортно-туристическа дейност”/;

-Комисия за БППМН с председател Р.Панайотов/Ст. Петрова

-Комисия по БДОТЗБА с председател Ст.Атанасова.

Дейността на МО и Комисиите към ПС беше насочена към усъвършенстването на УВП и цялостната дейност на училището и резултатите от нея вече бяха отразени в настоящия доклад.

VII. ФИНАНСОВО И МАТЕРИАЛНО-ТЕХНИЧЕСКО ОСИГУРЯВАНЕ НА УЧИЛИЩЕТО
1. Със средства от бюджета на училището бяха осигурени:

- всички плащания на персонала;

- средства за работно облекло;

- медицински профилактични прегледи и обучение по здравословни и безопасни условия на труд на персонала и оценка на риска;

- гориво за отоплителния сезон, заплащане на ел.енергия, вода и телефонни и други услуги, осигуряващи нормалното протичане на дейността на училището;

- частична подмяна на стъкла;

- поддръжка на наличната МТБ;

- програмни продукти;

- абонамент за в-к ”Аз Буки” и Държавен вестник;

-материали за училището / хигиенни, канцеларски, за поддръжката на училището/;

2. Чрез проекта проект «В училище учим, творим и играем» по Национална програма «Училището-територия на учениците», Модул «Подкрепа на целодневното обучение на учениците от начален етап».бяха осигурени допълнителни средства в размер на 9072 лв. с които бяха закупени мебели , много книги и образователни игри.

3. Със средства, получени по Проект за подпомагане на ФВ и спорта в училище/ по ПМС №129 / в размер на 660 лв. бяха закупени спортни уреди и пособия и организирани разнообразни спортни инициативи.

4. Със средства от УН бяха осигурени:

- рекламни материали за училището /стенни календари, джобни календарчета, четвърто издание на вестник ”Нашето училище”/;

-монтиране на вертикални щори в два учебни кабинета

- учебни помагала и пособия за нормалното протичане на учебно-възпитателния процес;

- материали и услуги за ефективната дейност на училището;

- награди, грамоти и подаръци за учениците във връзка с всички училищни мероприятия;

- транспорт за ученици от кв. “Аспарухово” да училището и обратно.

5. Значителен беше и личният принос на част от учениците, родителите и учителите в обогатяването и поддържането на МТБ на училището / почистване, озеленяване, естетизиране и др./.

6. Всички щети, нанесени от учениците, бяха възстановени своевременно от техните родители.


VIII. КОНТРОЛНА ДЕЙНОСТ НА ДИРЕКТОРА
Във връзка с методическата работа на директора и помощник-директора през уч.2010/2011. бяха осъществени следните дейности:

-постоянни контакти с председателите на МО и училищните комисии;

-ежедневни контакти с всички учители;

-методическа работа с учителите във връзка с планираните проверки;

-участие на директора в сбирки и заседания на МО и училищните комисии;

-провеждане на заседания на ПС на актуални за учителите теми;

-участие на директора в разработването на плановете на МО и училищните комисии;

-съдействие от страна на директора при осъществяването на контакти между учителите и извънучилищните институции;

-осигуряване на оптимални условия за работа и кариерно развитие на учителите;

-подпомагане на учебно-възпитателната работа на младите и новоназначените учители.



IX. КОНТРОЛ НА ДЕЙНОСТТА НА УЧИЛИЩЕТО
През уч.2010/2011г. бяха извършени следните проверки на дейността на училището:

-РИО-Варна-м.декември-Проверка на цялостната дейност на училището от мобилна група;

-РИО-Варна, м. април и м.май по проект ПО НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „С ГРИЖА ЗА ВСЕКИ УЧЕНИК”,МОДУЛ „ОСИГУРЯВАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНО ОБУЧЕНИЕ НА УЧЕНИЦИТЕ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА НИВОТО НА ПОСТИЖЕНИЯТА ИМ ПО ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНА ПОДГОТОВКА”

-РИОКОЗ-Варна-ежемесечно- “Санитарно-хигиенното състояние на училището”;

- МОМН, Дирекция м.март- по проект „В училище учим, творим и играем” по Национална програма “Училището – територия на учениците”, модул “Подкрепа на целодневното обучение на учениците от начален етап”.

В протоколите от извършените проверки няма отразени нарушения, препоръки и предписания.

Всичко това е потвърждение за много доброто ниво на осъществяване на цялостната дейност в училището.
X. ОСНОВНИ ПРИОРИТЕТИ В ДЕЙНОСТТА НА УЧИЛИЩЕТО
1. По-нататъшно издигане на авторитета и престижа на училището и утвърждаването му като привлекателно, конкурентноспособно, търсено и уважавано учебно заведение.

2. Бъдещо повишаване нивото на подготовка на учениците и осигуряване на условия за тяхното пълноценно развитие, изява и реализация.

3. Успешно осъществяване на новия учебен план в ПДГ,ПГ, I , II, III, IV, V, VI и VIІ клас.

4. Предоставяне на по-големи и разнообразни възможности на учениците за избор на ЗИП, СИП, ИКД и извънучилищни форми.

5. Обучение по ИТ.

6. Още по-активно участие в образователни проекти и програми.

7. Разширяване на дейностите по гражданско образование с акцент върху здравното и екологичното образование.

8. Задълбочаване на процеса на демократизация в училище.

9. Разширяване на взаймодействието и сътрудничеството на училището с родителите и с извънучилищните институции.

10. Осъществяване на активна рекламна кампания на дейността на училището.

11. Осъществяване на още по-активна професионално-квалификационна дейност.

12. Подобряване на условията за работа, обогатяване на МТБ чрез осигуряване на повече финансови средства.


Каталог: images -> stories -> doc
doc -> До директора на риосв, гр. Плевен у в е д о м л е н и е
doc -> Съобщение за заявления за гласуване в местни избори на 25 октомври 2015 г
doc -> От: мбал рег по ф д. № представлявана от адрес срещу
doc -> Приложение 4 законодателна рамка и стратегически документи в съдебната система I. Закони конституция на Република България
doc -> До директора на риосв-бургас у в е д о м л е н и е за инвестиционно предложение
doc -> Уведомление по чл. 10, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони
doc -> Регламент 1907/2006 Лице, което пуска на пазара Дата на издаване: 20. 07. 2010г
doc -> Lovech Rock Fest 2016
doc -> Спецификация на техническите характеристики на предложеното оборудване


Сподели с приятели:
  1   2   3   4




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница