Програма за ре-грантинг на Обществен фонд Габрово са разпределени 133 700лв между местни неправителствени организации, които са заявили интерес да участват в Програмата и са провели кампании за набиране на средстваДата05.08.2018
Размер58.3 Kb.
ТипПрограма


ОТЧЕТ

За дейността на „Обществен дарителски фонд – Габрово”

2008 - 2009 г.

Фондация „Обществен дарителски фонд – Габрово” е независима, в обществена полза и e създадена  с подкрепата на местната общност. Фондацията работи за решаването на обществено значими проблеми с широко гражданско участие, акумулирайки средства чрез възраждане и развитие на дарителството и дарителските традиции.Основните цели на фондацията са:

 • Да подпомага развитието на общността на Община Габрово в частност и на област Габрово – в по-широк план;

 • Да стимулира диалога и постигането на консенсус в общността при идентифициране на местните нужди и проблеми;

 • Да насърчава сътрудничеството между гражданите, общината – представлявана от местната власт, нестопанските организации и бизнеса за устойчиво местно развитие;

 • Да съдейства за разширяване на възможностите за пряко участие на гражданите от общността в определяне приоритетите на местното развитие;

 • Да обединява човешки и финансови ресурси и да ги насочва към осъществяване на общо идентифицираните интереси и приоритети на общността;

 • Да инициира, осъществява или оказва помощ на конкретни проекти и програми, съдействащи за развитие на общността;

 • Да подпомага и насърчава дарителството и дарителските традиции;

 • Да насърчава създаването на работни контакти и обмяната на опит с действащи обществени фондове в страната и чужбина.

За периода септември 2008 – декември 2009г. чрез програма за ре-грантинг на Обществен фонд – Габрово са разпределени 133 700лв между местни неправителствени организации, които са заявили интерес да участват в Програмата и са провели кампании за набиране на средства.
Общата стойност на всички проектни дейности и нефинансовия принос на Обществения фонд и организациите – изпълнители надхвърля 155 000лв. От тях приблизително 110 000лв. е стойността на набраните дарения на местно ниво и оказания нефинансов принос и почти 50 000лв е осигуреното насрещно финансиране по програмата на Тръста за Централна и Източна Европа за подпомагане на обществените фондации.

Проектите, които са изпълнени касаят следните области:


- Провеждането на детски лагери, вкл. и за деца в неравностойно положение; съпътстващо провеждане на обучения и тренинги за млади лидери и работа в екип – с изпълнители Център за работа с деца „Малкият смехурко” и ИМКА – Габрово – обща стойност 36 200лв
ИМКА-Габрово и Център за работа с деца „Малкият смехурко” имат традиции в организирането на детски дневни, лидерски и приключенски лагери за децата и младите хора от Габрово и региона.

Всяка година организациите представят нови и интересни програми за децата –участници, както и за доброволците , които подпомагат участието на лагерниците в програмата.


През 2009 година екипът на ИМКА-Габрово реши да разшири темите и дейностите в лагерната програма, като избра да работи върху темата: „Общуване”. Темата за общуването във всичките му форми и особено взаимоотношенията между децата и младите хора, между децата и света около тях, както и междукултурното общуване е избрана от самите младите лидери, които през 2007 година натрупаха опит по време на лидерския лагер, осъществен с подкрепата на Обществен фонд Габрово.
Изпълнените дейности в рамките на проекта са: подготовка и осъществяване на два поредни детски лагера - един едноседмичен дневен детски лагер в града за деца на възраст 6-9 години и един приключенски лагер в местността Узана край Габрово за деца на възраст 7-12 години под надслов:” Мисъл - Мъдрост - Мечта”.


 • Провеждането на мини детски карнавал и обновяването на детския карнавален гардероб - проект 2008г – 12 000лв; проект 2009г – 8 000лв – изпълнител: Сдружение „Планета Габрово”

Сдружение “Планета Габрово” работи следвайки основните цели на своята дейност - утвърждаването на гр.Габрово като международен център на хумора и сатирата, утвърждаването и развитието на габровските карнавални традиции и приобщаването на Габрово и на България към Еврокарнавалната традиция. Основен приоритет е работата с деца.

Проектът “Весел, пъстър карнавал” включва част от организацията по подготовката и провеждането на Мини карнавала 2009:


 • подготовка и провеждане на Националния конкурс за “Изработка на маска и рисунка на карнавален костюм”, организиран съвместно с Исторически музей Габрово.

 • подготовка провеждане на Мини карнавал Габрово 2009

Сдружението набляга на ранното възпитание у децата на чувството за хумор и посвещаването им в тайната на усмивката - най-прямото човешко общуване, защото децата са тези, които ще изградят един по-весел и по-добър свят.
 • Осъществяване на инициатива на доброволците на ИМКА – Габрово – ремонт за подобряване на условията в Родилно отделение в МБАЛ Д-р Тота Венкова – стойност: 12 000лв.

ИМКА-Габрово работи в продължение на повече от 15 години в подкрепа развитието на децата и активизирането на младите хора в Габрово и Региона. През последната година ИМКА-Габрово, с инициативата си „ В грижа за здравето - Бъди активен”, в която бяха изследвани 600 ученика от Второ и Шесто Основни училища в Габрово, регистрира още по-сериозна нужда от развлекателни и в същото време развиващи програми за свободното време. С настоящия проект организацията насърчи младите хора да извършват активно дейности в помощ на разрешаването на наболели проблеми в града ни. За тази цел при предварителен избор беше решено младежите да реализират проект в МБАЛ – Габрово за подобряване на условията в Родилно Отделение. Предвидените дейности в рамките на проекта бяха: оформяне на нова предродилна зала, ремонт на осветлението в родилна зала и подобряване цялостния облик и организация в отделението.
 • Проект ПРОГРЕС на Общинско училищно настоятелство – Габрово на стойност 5 400лв. - „Дейности по устойчиво развитие” в рамките на програмата за младежки инициативи към ОДФ - Габрово – целта на проекта бе да бъдат подпомогнати училищните настоятели в дейността си чрез обучение и консултиране за планиране на дейности в училищните общности.
 • Сдружение „Възраждане” - проект за извънучилищно обучение „Училище за традиционна българска култура” – обща стойност 53 300 лв. Има за цел да продължи традициите в областта на „Българската народна хореография” чрез привличане на деца и учащи се в извънучилищни дейности и приобщаването им към българските народни традиции.
 • Детска градина Явор – проект на стойност 2800лв –

Детската градина разработи и реализира проект за проведждане на ПРАЗНИЦИ НА ЕКОЛОГИЯТА В ЦДГ „ЯВОР” - април-май 2009 под мотото «ПРЕГЪРНИ ЗЕМЯТА КАТО МЕН». Проектът е част от развитието на програма за екологично възпитание и образование с научен ръководител доц. д-р И.Колева от СУ „Св. Климент Охридски”. Екипът е съавтор на помагало с методични разработки, а през 2005г. организира на първата национална научно-практическа конференция по въпроси на екологосъобразната социализация в детската градина под надслов: „Имам нужда от земята и земята има нужда от мен”, със съдействието на Обшина Габрово е издаден и сборник с доклади.


 • Пряко подпомогната е и реализацията на проект за ремонт на храма „Свети Николай Чудотворец” в с. Поповци – стойност на ремонтните дейности: 4 000лв; Изпълнител: Църковното Настоятелство към храма

През 2009г е обновен основно сайта на Фондацията и е осигурен договор за дългосрочна поддръжка, като към основния сайт е прикрепен и създадения преди години информационен сайт за неправителствените организации в региона - http://www.odf-gabrovo.org/ngo/let11.htm. Предстои процедура за обновяване на ресурсната информация за неправителствените организации като за това се разчита както на инициативността на самите НПО в Габрово, така и партньорството с Община Габрово и ТСБ – Габрово.

Новият адрес на сайта е http://www.odf-gabrovo.org/index.htm
През 2009г е направена и много сериозна крачка напред по отношение на устойчивостта на Фондацията. Набрани са първите средства за създаване на вечен капитал и е създадена специална целева сметка, в която се събират средства, които няма да се използват текущо. Идеята е да се възроди традицията на Васил Априлов за съграждане и поддържане на постоянен фонд с финансови ресурси, при който се ползват само лихвите за реализация на общественополезни инициативи, а основната част от капитала не се бута с цел осигуряване на вечността му.

Очаква се до края на годината събраната сума да достигне 8 000 евро.

Д-р Пламен Панов,

Председател на настоятелствотокъм ОДФ - Габрово


Каталог: documents
documents -> Български футболен съюз п р а в и л н и к за статута на футболистите
documents -> Изготвяне на Технически инвестиционен проект и извършване на строително-ремонтни работи /инженеринг/ на стадион “Плевен”
documents -> П р а в и л а за организиране и провеждане на ученическите игри през учебната 2013/2014 година софия, 2013 г
documents -> К о н с п е к т по дисциплината “Обща и неорганична химия” за студентите от І–ви курс специалност “Фармация” Обща химия
documents -> Издадени решения за преценяване на необходимостта от овос в риосв гр. Шумен през 2007 г
documents -> За сведение на родителите, които ще заплащат таксите по банков път цдг” Червената шапчица”
documents -> Стъпки за проверка в регистър гаранции 2016г. Начална страница на сайта на ауер електронни услуги
documents -> Общи въпроси и отговори, свързани с държавните/минималните помощи Какво е „държавна помощ”


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница