Програма за сътрудничество в България Норвежка програма за сътрудничествоДата07.08.2018
Размер20.87 Kb.Норвежка програма за сътрудничество в България


Норвежка програма за сътрудничество

Норвежката програма за сътрудничество има за цел да стимулира икономическия растеж и устойчивото развитие и да допринесе за засилване на двустранните отношения между България и Норвегия. Норвежкото правителство отпусна 20 млн. евро за финансиране на проекти, които биха допринесли за иновационния и технологичен обмен и бизнес развитие между България и Норвегия за периода януари 2007 – април 2009.

Основно изискване за участие в програмата е доказано партньорство между организации от Норвегия и България. Така се дава възможност за засилване на сътрудничеството и контактите между български и норвежки институции и бизнес общности.

Договорена сума за България: 20 милиона евро

Приоритетни области:


  • Енергийна ефективност и възобновяема енергия;

  • Прилагане на достиженията на правото от Шенген, подкрепа за национални шенгенски планове, както и укрепване на съдебната система.Рамка на управление


Държавната агенция «Иновация Норвегия» (Innovation Norway) администрира програмата като получава и оценява получените проектни предложения, подписва споразуменията за сключване на грантове, наблюдава проектите и докладва за тяхното изпълнение. Партньор е Националното координационно звено в рамките на Дирекция „Управление на средствата от ЕС”, Министерство на финансите.
Резултати от процеса на избор на проекти:

След оценка на всички проектни предложения, получени преди крайния срок за приемане на предложения 31 декември 2008 г., бяха одобрени общо 22 проекта, както следва:  • 9 проекта в приоритетна област «Устойчиво производство», 8 в сектора «Енергийна ефективност», 3 покриващи сектора «Околна среда» и 2 проекта «Шенген»;

  • Бенефициенти по проектите са: 10 държавни институции, 8 неправителствени организации и 4 частни фирми;

  • По отношение на териториално разпределение: Централен южен регион – 5 проекта; Североизточен – 3 проекта; Северозападен, Югозападен, Централен северен и Черноморието – всички по 1 проект. Останалите 10 одобрени проекта покриват всички региони в страната.


Крайният срок за изпълнение на проектите е 30 април 2011 г.

Повече информация за Програмата ще намерите на: www.norwaygrants.org


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница