Пръстовият идентификатор, който ще бъде въведен за болници и аптеки от началото на април е механизъм за контрол на разходите и няма да дава достъп до личната информация на пациентаДата26.09.2018
Размер67.5 Kb.
www.investor.bg, 11.01.2016 г.

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/sharkov-prystoviiat-identifikator-e-mehanizym-za-kontrol-na-razhodite-209211/

Шарков: Пръстовият идентификатор е механизъм за контрол на разходите

Заплатите на работещите в спешните приемни отделения ще станат минимум 1500 лева

Пръстовият идентификатор, който ще бъде въведен за болници и аптеки от началото на април е механизъм за контрол на разходите и няма да дава достъп до личната информация на пациента. Това потвърди заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков пред БНТ.

Той обясни, че не става въпрос за пръстов отпечатък, а за механизъм, който засилва контрола и в същото време не дава достъп до личната информация на пациента. Това е код с цифри, който позволява пациентът да даде разрешение Здравната каса да заплати за лечение или за лекарства, посочи той.

„По-сериозен контрол от това нещо няма”, категоричен е Шарков.

Той направи разграничение от чекирането с личните карти в болниците. И посочи, че в извънболничната, първичната, специализираната помощ и в аптеките ще бъде въведен пръстовият идентификатор като средство за контрол.

Новата система няма да затрудни пациентите, а ще засили контрола, каза Шарков.

Устройствата ще струват от 20 до 200 евро и ще бъдат закупувани от болниците и от аптеките. Най-важно е устройството да има съвпадeние със софтуера на НЗОК и функционална свързаност, за да работи системата, подчерта заместник-министърът.

Шарков обясни, че чрез системата на идентификатора ще бъде избегната досегашната практика един и същи лекар да отчита дейност в различни болници по едно и също време или да се реализират фиктивни рецепти, които стимулират паралелен износ.

Ще бъдат повишени заплатите на работещите в спешните приемни отделения успоредно с увеличението на възнагражденията в центровете за спешна помощ, потвърди Шарков. В края на миналата седмица здравният министър Петър Москов каза, че заплатите на работещите в спешните приемни отделения ще бъдат увеличени и ще започват от 1500 лева.

Днес Шарков посочи, че тези хора са много важни, защото поемат пациентите, докарани с линейките от спешните eкипи и заплатите им не може да са ангажимент само на лечебните заведения.

Решението за закриване на общински болници се взима от общинските съвети по места, каза още Шарков по повод информациите за фалирали болници. Общинска болница може да бъде закрита от здравното министерство и да й бъде отнето разрешителното само при установяване на груби нарушения, включително и финансови, заяви заместник-министърът.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Деляна Петкова

www.actualno.bg, 11.01.2016 г.

http://healthy.actualno.com/dva-sluchaja-na-svinski-grip-u-nas--news_517680.html

Два случая на свински грип у нас

Два случая на „свински грип“ са доказани в страната. Единният е случай на 2-годишно дете в София, вторият заболял е на 30 години от град Сливен. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, пред "Фокус".

„Днес, на 11 януари бяха доказани двата нови случая на пандемичен грип. Доказването става в Националната референтна лаборатория по грипни и респираторни заболявания по метода „Real time PCR“. Двамата заболели се намират в лечебно заведение, хоспитализирани в съответните болници“, уточни проф. Кантарджиев.

Той допълни, че пробите са постъпили тази сутрин. „Проби се изпращат само на хоспитализирани пациенти в тежко общо състояние, със сериозни съмнения за грип. Националната референтна лаборатория изследва проби на пациенти, които са хоспитализирани в лечебни заведения и са в тежко състояние“, каза още проф. Кантарджиев.

По думите му постоянно постъпват проби, но все още не са в количество, което да доказва епидемично разпространение в нашата страна. „Има циркулация на грипни вируси. Сигурно в София има циркулация на грипни вируси от т.нар. пандемичен „свински грип“, а днес се доказва и наличието на такъв вирус и в Сливен“, каза още проф. Кантарджиев.

Редактор: Деница Райкова12.01.2016 г., с. 4

СВИНСКИЯТ НЕ СЕ ОТТЕГЛЯ

Грипна епидемия през февруари

Два случая на свински грип доказаха вчера в Националната референтна лаборатория за грип и остри респираторни заболявания. Те са на двегодишно дете от София и на 31-годишен мъж от Сливен, лекувани в болници, съобщи вчера за „Труд" проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни болести. Това означава, че за седма поредна зима свинският грип (AH1N1) продължава да ни разболява. Епидемията се очаква в началото на февруари.

12.01.2016 г., с. 22

Промени в осигуряването през новата 2016 година

Минималните прагове по основните икономически дейности и групи професии нарастват средно с 8.6%

Oт 1 януари 2016 г. болничните се подават по електронен път с помощта на квалифициран електронен подпис директно в сайта на НОИ

Георги Димитров, Kreston Bulmar

В началото на новата 2016 г. отново си задаваме въпроса - какви са промените в осигурителното законодателство през тази година? Народното събрание гласува и одобри Закона за бюджета на ДОО за 2016 година (ЗБДОО). В тази статия ще разгледам основните параметри на бюджета на ДОО, свързани с осигурителните вноски, осигурителния доход и промените, които той налага в Кодекса за социално осигуряване (КСО).

Осигурителни вноски

Една от мерките за подпомагане на бизнеса отново е запазването на размерите на осигурителните вноски. През 2016 година няма да има промяна в процентите на осигурителните вноски за фонд „Пенсии" и те запазват нивата си от 2015 година. Размерът на вноските за фонд „Пенсии" е съответно - 17.8 на сто за родените преди 1 януари 1960 г. при запазено съотношение - 9.9 за сметка на работодателя и 7.9 за сметка на работника, и 12.8 на сто за лицата, родени след 31 декември 1959 г., съответно при съотношение 7.1 към 5.7. Също така през 2016 година работодателите няма да внасят вноски във фонд „Гарантиране на вземанията от работниците и служителите". Отчита се, че има натрупани достатъчно средства, но при тяхното намаляване вноските за този фонд може да бъдат възстановени. Законът не предвижда и промяна на съотношението между работодател и работник (60/40) за останалите осигурителни рискове, както и размера на вноските за тях. „Общо заболяване и майчинство" - 3.5 на сто; „Безработица" -1.0 на сто. Размерът на вноската за фонд „Трудова злополука и професионална болест" ще бъде определян, както досега - диференцирано от 0.4 до 1.1 за сметка на работодателя съгласно приложение 2 към ЗБДОО. Запазват се размерите и съотношението на вноските за фондовете на допълнителното задължително пенсионно осигуряване във: 1. Универсален пенсионен фонд - 5 на сто при съотношение 2.8 на сто за сметка на осигурителя и 2.2 на сто за сметка на осигуреното лице. 2. Професионален пенсионен фонд -12 на сто за лицата, работещи при условията на I категория труд, и 7 на сто за лицата, работещи при условията на II категория труд, като вноските са изцяло за сметка на осигурителя.

Осигурителен доход

Минималните осигурителни прагове по основните икономически дейности и групи професии нарастват средно с 8.6 на сто през 2016 г. в сравнение с 2015 г. За 2016 г. са договорени минималните осигурителни прагове за 48 икономически дейности със средно увеличение спрямо 2015 г. от 7.5 на сто. За останалите икономически дейности, където не са постигнати споразумения, увеличението е средно с 8.6 на сто. Най-ниският минимален осигурителен доход през новата година ще бъде равен на 420 лв. - колкото е размерът на минималната работна заплата от 1 януари 2016 г. Запазва се и диференцираният минимален осигурителен доход за самоосигуряващите се лица. Те ще го определят според облагаемия доход, който са декларирали за 2014 година. За тези, които не са извършвали дейност през 2014 година или започват дейността си през 2015 или 2016 година, той ще бъде 420 лв. От началото на 2016 се променя и минималният осигурителен доход за земеделските производители и тютюнопроизводителите - 300 лв. Максималният осигурителен доход за всички осигурени лица през 2016 година остава на нивото си от

2015 г. - 2600 лв.

Обезщетения от ДОО

През следващата година се запазва и режимът на изплащане на паричните обезщетения за временна неработоспособност от работодателя - първите три работни дни се изплащат от работодателя в размер 70 на сто от среднодневното брутно възнаграждение, а от четвъртия работен ден на настъпване на неработоспособността - от НОИ. Запазва се и периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане - до 410 дни. За съжаление очакваното увеличение на обезщетението за отглеждане на малко дете от една до двегодишна възраст не се случи и то остава в размер на 340 лв.

Променя се периодът, от който се определя размерът на паричното обезщетение при трудоустрояване поради бременност, кърмене или напреднал етап на лечение инвитро. Вместо от дохода за последните 18 месеца от 1.01.2016 г. неговият размер ще се определя от осигурителния доход на лицата за период от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на трудоустрояването.

Запазва се дневният минимален размер на обезщетението за безработица - 7.20 лв.

Разбира се, вече са факт и дългоочакваните промени в начина на подаване на болничните листове от работодателите за работещите при тях лица. От 1 януари 2016 г. болничните се подават по електронен път с помощта на квалифициран електронен подпис (КЕП) директно в сайта на НОИ. В тази връзка е съкратен и срокът за подаване на документи и данни за изплащане на паричните обезщетения за временна неработоспособност, бременност, раждане и отглеждане на дете, както и при трудоустрояване, а именно до 10-о число на месеца, следващ месеца, през който работникът е представил необходимите документи пред работодателя си.

Промени в Кодекса на труда

Интерес представляват и промените в трудовия закон и по-конкретно новите основания за прекратяване на трудовия договор от страна на работодателя в следните случаи: 1. когато на работника или служителя е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер по реда на чл. 68а от КСО; 2. когато трудовото правоотношение е възникнало с работник или служител, след като му е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер по чл. 68а от КСО.Също свързана с пенсията за осигурителен стаж и възраст в намален размер е промяната в чл. 222 от КТ, в който е създадена нова ал. 4, която уеднаквява практиката за правото на обезщетение по реда на чл. 222, ал.З от КТ, при прекратяване на трудовия договор, след като работникът или служителят е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, независимо от основанието за прекратяване.

Представените тук изменения са само малка част от промените в КСО и КТ. Като цяло в осигурителното законодателство има и много други промени и поради това ви препоръчвам да се запознаете подробно с всички тях.
Каталог: upload -> files
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Списък на участниците – 22 ученици от икономически професионални гимназии и 3-ма учители
files -> З а п о в е д № от г. На основание чл. 162, ал. 4 от Кодекса за застраховането, образците на отчет
files -> Наредба №23 от 18 декември 2009 Г. За условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "прилагане на стратегиите за местно развитие" и по мярка "управление на местни инициативни групи
files -> Съдържание увод глава първа. Особености на отразяването на кризата в медийния дискурс
files -> Единни в многообразието замяза на „Еднообразни в разединението”
files -> Заседанието на кабинета, в което участваше и министър Москов продължава


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница