Първата камионна гума с микрочип на Goodyear излезе на пазараДата01.03.2017
Размер19.59 Kb.
Новина
Първата камионна гума с микрочип на Goodyear излезе на пазара
RFID системата ускорява значително поддръжката, тъй като позволява много бързо и точно идентифициране на гумите и свързване с FleetOnlineSolutions програмата. Също така намалява проблема с гумите, които се крадат.
Източник: Goodyear

Goodyear пуска на пазара първата си гума, в която използва чип устройство. Новата гума за ремарке Goodyear Regional RHT II RFID (Radio Frequency Identity) 435/50R19.5 разполага с вграден микрочип, който се свързва с интернет базираната система за управление на гумите на компанията - FleetOnlineSolutions. Сред ползите на новата автомобилна гума са намалено време за престой, по-добро управление на гумите и по-голяма сигурност. По-рано през 2011 г. новата технология печели дори награда за Goodyear в Латинска Америка.

RFID системата означава, че всяка гума може много бързо да се идентифицира, като страницата мине през сканиращ четец. Гумата бива автоматично идентифицирана чрез микрочипа, информацията се записва правилно по електронен път и се въвежда в компютърната система на Goodyear - FleetOnlineSolutions. Датчиците за измерване на налягането в гумите, както и за измерване на дълбочината на протектора са свързани със системата посредством Bluetooth и данните им за дадената гума се записват автоматично.

Избраният размер за гумата - 435/50R19.5 е най-популярният размер сред шофьорите, използващи големи ремаркета, тъй като позволява максимален обем на товара в рамките на позволените 4 метра максимална височина на ремаркето. Микрочипът се вгражда в гумата още на производствената линия и е програмиран с уникален код, който идентифицира гумата и който съдържа информация за вида и размера й. Goodyear доставчикът или операторът на автопарка може да сканира бързо всички RFID гуми, като информацията се записва по електронен път, което спестява време и гарантира точност на данните. Допълнителна полза от услугата е и възможността за пазарен контрол на нови, използвани и регенерирани гуми.

Ewals Cargo Care е водещ европейски доставчик на логистични услуги с оборот за 2010 г. от 550 млн. евро, с 49 депа в 18 страни, притежава 3100 ремаркета и 1200 интермодални Huckepack мега ремаркета. Компанията, базирана в Холандия, е дългогодишен клиент на Goodyear и изпробва новите гуми Goodyear Regional RHT II 435/50R19.5 оборудвани с RFID.

RFID системата ускорява значително поддръжката, тъй като позволява много бързо и точно идентифициране гумите и свързване с FleetOnlineSolutions програмата. Също така намалява проблема с гумите, които се крадат.

Goodyear работи върху тази система в продължение на няколко години и наскоро я използва в Европейския шампионат за камиони на FIA (Federation Internationale de l’Automobile). Всички гуми на Goodyear 315/70R22.5 за състезания за камионни са с RFID. Тази система се използва от Goodyear за управлението на гумите по време на състезанията, а от FIA - за регулаторни цели.

Goodyear предвижда използването в близко бъдеще на RFID системата и в други модели и размери гуми. В момента RFID гумите се произвеждат в Люксембург. Предвижда се да започне производството им и в завода на Goodyear във Витлиш, Германия.Сега RFID чиповете носят идентификационни данни за гумата, но в бъдеще е възможно тази система да стане по-динамична, осигурявайки възможност в реално време да се следят налягането и температурата на гумите.
Агенция Speed-Press


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница