Първи сериен Plug-in хибриден автомобил на bmw bmw x5 xDrive40eДата17.01.2017
Размер136.85 Kb.
Първи сериен Plug-in хибриден автомобил на BMW - BMW X5 xDrive40e
За пореден път Sports Activity Vehicle (SAV) на BMW проправя пътя към една иновативна форма на радостта от шофирането. BMW X5 xDrive40e е първият сериен Plug-in хибриден автомобил на марката BMW. То съчетава гъвкавостта и луксозната атмосфера на голям SAV модел с увереното сцепление на интелигентното двойно задвижване BMW xDrive и технологията eDrive на BMW EfficientDynamics за ненадмината ефективност. Интелигентното управление на взаимодействието между двигателя с вътрешно горене и електрическото задвижване, които имат обща системна мощност от 230 кВт/313 к.с., позволява на BMW X5 xDrive40e да постигне изключително динамично ускорение, както и значително намалени стойности на разхода на гориво и вредните емисии във всекидневието. Средният разход на гориво е между 3,4 и 3,3 л/ 100 км, а средният разход на електроенергия е от 15,4 до 15,3 кВтч/ 100 км. СО2 емисиите са от 78 до 77 г/ км (данни при тестовия цикъл на ЕС за Plug-in хибридни автомобили, в зависимост от избрания размер гуми).

Използването на технологията BMW eDrive за особено ефективна и при необходимост чисто електрическа мобилност с нулеви локални емисии проправя пътя към една иновативна форма на увереността при шофиране на Sports Activity Vehicle. BMW X5 xDrive40e печели от трансфера на технологии и опита от експлоатацията на автомобилите BMW i. BMW i8 е пионер на устойчивата радост от шофирането с Plug-in хибридно задвижване, на която за пръв път може да се насладите и при модел на основната марка BMW.


Два двигателя и перманентно двойно задвижване са характерната радост от шофирането и най-висока ефективност.

Благодарение на двата си двигателя, интелигентното хибридно управление на задвижването и перманентното двойно задвижване BMW X5 xDrive40e винаги се движи с максимална увереност и най-висока ефективност. Задвижването се състои от четирицилиндров бензинов двигател с технология BMW TwinPower Turbo и интегриран в осемстепенната трансмисия Steptronic синхронен електромотор. Той се захранва от високоволтова литиево-йонна батерия, която може да бъде зареждана както от обикновен домакински контакт на енергопреносната мрежа, така и – особено бързо, сигурно и комфортно – от BMW i Wallbox или от обществени станции за зареждане. Високоволтовата батерия, която чрез преобразувател на напрежението захранва с енергия и акумулатора на 12-волтовата бордна мрежа, е разположен на особено сигурно при сблъсъци място под пода на багажника. Вместимостта на багажника на BMW X5 xDrive40e е от 500 до 1 720 литра. За съхранението на стандартния кабел за зареждане е предвидено сгъваемо отделение под пода на багажника. Благодарение на това Plug-in хибридният модел предлага характерната за голям Sports Activity Vehicle гъвкавост не само по отношение на динамичните характеристики, но и при предлагането на място. Освен това BMW X5 xDrive40e комбинира тази гъвкавост и увереност с уникална в своя клас ефективност. Всекидневните пътувания на кратки разстояния могат да бъдат изминати чисто електрически при нулеви локални емисии. Освен това по този начин значително се понижава практическият разход на гориво при градски условия и пътувания до 25 км. С постигания по този начин разход на гориво от 0 до 3,0 л 100 км. BMW X5 xDrive40e поставя нови стандарти по ефективност в своя клас. Дори и при по-дълги пътувания, когато е необходима работата на двата двигателя, насочената към максимална ефективност задвижваща система позволява стойностите на разхода на гориво и вредните емисии да са значително по-ниски, отколкото при подобни автомобили със сравнима мощност. Така например при пробег във всекидневието от 50 до 60 километра и напълно заредена батерия в зависимост от трасето може да бъде постигнат практически разход на гориво от 6,5 литра. Освен това с вместимостта на резервоара си от 85 литра и заредена високоволтова батерия BMW X5 xDrive40e осигурява обичайната пригодност за дълги пътувания, при които може да бъде постигнат разход на гориво под 11,0 л/ 100 км. Така хибридната задвижваща система на BMW X5 xDrive40e осигурява категорични преимущества по отношение на ефективността в сравнение с конкурентните модели с конвенционално задвижване.


Идеална комбинация между технологиите BMW TwinPower Turbo и BMW eDrive.

Монтираният в BMW X5 xDrive40e двулитров двигател с вътрешно горене, който вече три пъти е отличаван с титлата „International Engine of the Year“, е оборудван с Twin-Scroll турбокомпресор, директно впръскване High Precision Injection, променливо управление на клапаните VALVETRONIC и променливо управление на разпределителните валове (двоен VANOS). Най-мощният четирицилиндров бензинов двигател на BMW Group впечатлява със спонтанно разгръщане на мощността, висока пъргавина и много спокоен ход. Той развива максимална мощност от 180 кВт/245 к.с. и максимален въртящ момент от 350 Нм. Максималната мощност на електромотора е 83 кВт/113 к.с. Благодарение на типичните за електромоторите характеристики той разгръща максималния си въртящ момент още от състояние на покой. В резултат на това Boost функцията за подпомагане на двигателя с вътрешно горене осигурява въодушевяващо спонтанни реакции и разгръщане на мощността без забавяне при ускорение от място, както и значително подобрена динамика при междинни ускорения. BMW X5 xDrive40e ускорява от 0 до 100 км/ч за 6,8 секунди. Максималната му скорост е ограничена електронно до 210 км/ч. В чисто електрически режим може да се постигне максимална скорост от 120 км/ч, която също е електронно ограничена.


Перманентно двойно задвижване BMW xDrive и при чисто електрическо шофиране.

Мощността на двата двигателя се превръща в уверен устрем напред благодарение на осемстепенната трансмисия Steptronic и перманентното двойно задвижване BMW xDrive. Като опция BMW X5 xDrive40e може да бъде оборудвано с лостчета за превключване на волана, които позволяват особено спонтанни и комфортни ръчни превключвания на предавките. Независимо от съотношението на задвижващите моменти между двигателя с вътрешно горене и електромотора xDrive осигурява уверено сцепление, оптимизирана стабилност по курса и повишена пъргавина при динамично шофиране по завои при всякакви метеорологични и пътни условия. Многодисковият съединител с електронно управление позволява напълно променливо разпределение на задвижващия момент между предните и задните колела. Благодарение на свързаността със системата за контрол на стабилността DSC (Динамичен контрол на стабилността) xDrive може предвиждащо да компенсира недозавиването и презавиването на автомобила и винаги да насочва мощността натам, където тя оптимално ще бъде превърната в динамика на управлението.


Контролът на шофирането и бутонът eDrive позволяват настройки на автомобила и управление на задвижването по избор.

С разположения на средната конзола бутон eDrive водачът може да влияе на управлението на задвижването. При стартиране на автомобила се активира настройката AUTO eDrive, при която двата двигателя си взаимодействат максимално ефективно. При нормално натоварване при потегляне се използва електромотора, а двигателят с вътрешно горене се включва при около 70 км/ч респективно при особено интензивно ускорение. В този режим интелигентната стратегия на задвижването винаги автоматично избира най-ефективната комбинация между двигателите. С натискане на бутон може да бъде избран и режима на чисто електрическо движение MAX eDrive. При него автомобилът се задвижва само от електромотора. Този режим осигурява комфортно шофиране при нулеви локални емисии без включване на двигателя с вътрешно горене при пробег до 31 км. и ограничена до 120 км/ч максимална скорост. Третата възможна настройка е SAVE Battery. При нея водачът може да запази съхранената във високоволтовата батерия енергия за по-късен етап. Така например при пътуване по магистрала зарядът на акумулатора може да се поддържа постоянен и дори да бъде увеличен, за да може да се ползва по-късно за чисто електрическо движение в града. По този начин се осигурява целенасочено използване на електрическата енергия в желани моменти.

Също като вариантите на Sports Activity Vehicle с конвенционално задвижване и BMW X5 xDrive40e серийно се оборудва с превключвател на Контрола на шофирането. Той позволява избор между настройките COMFORT, SPORT и ECO PRO. При тях се променят настройките на педала на газта и кормилното управление, характеристиката на превключване на осемстепенната трансмисия Steptronic, както и на серийния при BMW X5 xDrive40e Динамичен контрол на амортисьорите. В режим ECO PRO те са допълнени с оптимизирано по отношение на ефективността управление на електрическите комфортни функции като климатизацията и подгряването на седалките и страничните огледала. Освен това функцията безмоторно движение позволява отделяне на двигателя с вътрешно горене от задвижването при движение по инерция със скорост до 160 км/ч, при което автомобилът се движи без разход на гориво. Режимите на бутона eDrive и Контрола на шофирането могат да бъдат комбинирани един с друг във всякаква конфигурация. Това позволява прецизно адаптиране на управление на задвижването и настройките на автомобила към съответната ситуация на пътя и индивидуалните желания на водача.
Арматурно табло и контролен дисплей със специфични за хибрида индикации.

BMW X5 xDrive40e серийно се оборудва с арматурно табло с технология Black-Panel, чиито индикации са допълнени със специфични за хибрида функции. Разположения в долната част на оборотомера за двигателя с вътрешно горене индикатор за готовност на задвижването се променя от „OFF“ на „READY“ при натискане на бутона Старт/Стоп. Под индикатора за включената предавка се изобразява нивото на зареждане на високоволтовата батерия. Освен настройките на Контрола на шофирането се показва и избрания от бутона eDrive режим на задвижването. Освен това, в зависимост от съответния режим на задвижването, на арматурното табло могат да бъдат показвани и данни за съответния режим на задвижването, за електрическия и общия пробег, моментния разход на гориво респективно електроенергия, рекуперацията на електрическата енергия във високоволтовата батерия и протичането на процеса на зареждане. На контролния дисплей на системата за управление iDrive на разположение са специфични за хибрида точки от менюто и индикации. По време на шофиране могат да бъдат показани енергийните потоци, които чрез графика информират за взаимодействието между двигателя с вътрешно горене и електромотора, както и подаването на енергия към високоволтовата батерия. Зареждането на батерията от енергопреносната мрежа също може да бъде управлявано от менюто на iDrive. На разположение е и функция Timer, която взима под внимание планирания от водача час на потегляне. Освен това чрез менюто на iDrive може да бъде програмирана и подготовката на интериора на автомобила и батерията. Чрез контролирано охлаждане респективно затопляне се гарантират приятни температури в интериора при началото на пътуването. Освен това може да бъде охладена и високоволтовата батерия, която да бъде в идеална кондиция към момента на потеглянето. Електрическата функция на стационарното отопление респективно охлаждане е част от серийното оборудване на BMW X5 xDrive40e. По време на процеса на зареждане тя може да бъде задвижвана от енергията от енергопреносната мрежа, а при достатъчен капацитет – и от високоволтовата батерия.


BMW X5 xDrive40e: типичен Sports Activity Vehicle, уникален хибриден автомобил.

Подбраните, специфични за модела акценти в екстериорния дизайн показват, че BMW X5 xDrive40e е типичен Sports Activity Vehicle и в същото време е уникален хибриден автомобил. Най-характерен елемент е буксата за зареждане на високоволтовата батерия на предния ляв страничен панел. Освен това началото на процеса на зареждане се индикира със синя светлина. Изпускателната система на BMW X5 xDrive40e е двустранна и се отличава с трапецовидните си ауспухови накрайници. Освен означението на модела на предните странични панели на капака на багажника е разположено познатото от автомобилите BMW i лого „eDrive“, което може да бъде видяно и на лайстни на праговете на син фон, както и на средната конзола в интериора. Специфичното за модела серийно оборудване на BMW X5 xDrive40e освен Динамичния контрол на амортисьорите включва и въздушно окачване на задната ос с автоматично регулиране на нивото. Серийната при всички варианти на BMW X5 двузонова автоматична климатична инсталация е допълнена с електрически нагревател на охлаждащата течност и електрически задвижван компресор за стационарното отопление и климатизация. Освен това, с изключение на третия ред седалки, се предлагат всички опции от програмата на допълнителното оборудване за BMW X5 като адаптивния пакет за окачването Dynamic, активното кормилно управление, мултифункционалното арматурно табло, комфортните задни седалки и чантата за ски и сноуборд. BMW X5 xDrive40e също може да бъде оборудвано с пакетите Design Pure Experience респективно Design Pure Excellence за екстериора и интериора, с които по избор се подчертава или стабилния и многостранен характер на Sports Activity Vehicle, или неговото ексклузивно и луксозно излъчване. За Plug-in хибридния модел се предлагат и М Спортния пакет, както и специфичните за модела опции на BMW Individual. BMW X5 xDrive40e серийно се оборудва и с навигационна система Professional. Освен серийните системи автопилот със спирачна функция и Асистент за шофиране гамата от опции на BMW ConnectedDrive включва и Асистент за шофиране Plus включително активен автопилот с функция Stop & Go, предупреждение при опасност от сблъсък със спирачна функция и асистент при задръствания, BMW Head-Up дисплей, системата BMW Night Vision с разпознаване на пешеходци и животни, както и Dynamic Light Spot, предупреждение при смяна на лентата, асистент при паркиране, камера за обратно виждане, системите Surround View и Speed Limit Info включително индикация на забраните за изпреварване. Всички асистиращи системи могат да бъдат ползвани и при чисто електрически режим на движение. За BMW X5 xDrive40e се предлагат и Адаптивните LED фарове, системата за комфортен достъп, както и пълната гама от алуминиеви джанти с размери 19 и 20 инча. Серийното оборудване включва 18-инчови алуминиеви джанти с двойни спици.


Висока гъвкавост и при зареждане – благодарение на иновативните продукти и услуги на BMW 360° ELECTRIC.

При конструирането на BMW X5 xDrive40e като Plug-in хибриден автомобил са създадени предпоставките за особено всеобхватно ползване на електрическото задвижване за ефективна мобилност, включително и движение при нулеви вредни емисии в градски условия. Високоволтовата батерия има бруто-капацитет от 9,0 киловатчаса (кВтч) и може да бъде зареждана от всеки домакински контакт на енергопреносната мрежа, от предвидената за по-голяма сила на тока Wallbox, както и от обществените зарядни станции. Стандартният кабел за зареждане може да бъде съхраняван в отделението под пода на багажника.При свързване с конвенционален домакински контакт изтощената батерия може да бъде заредена напълно за около 3 часа и 50 минути. В рамките на BMW 360° ELECTRIC за BMW X5 xDrive40e се предлага изработено по мярка решение за сигурно, лесно и бързо зареждане на батерията у дома. BMW i Wallbox Pure позволява зареждането на високоволтовата батерия с мощност от 3,5 кВт (16 A/230 V). По този начин изтощената батерия може да бъде заредена напълно за 2 часа и 45 минути. Процесът на зареждане може да бъде следен на графика на арматурното табло в автомобила, както и на дисплея на смартфона чрез BMW Remote App. Вторият вариант на зарядната станция, BMW i Wallbox Pro, впечатлява с допълнителни комфортни функции. Тя е оборудвана със 7-инчов цветен тъчскрийн, който информира за процеса на зареждане и позволява извършването на индивидуални настройки на товара. На монитора се изобразява и количеството заредена енергия, както и информация за предишните цикли на зареждане. В рамките на BMW 360° ELECTRIC се предлага и цялостно обслужване включително доставка и монтаж на зарядни станции, както и поддръжка, консултации и други сервизни услуги. Освен това услугата ChargeNow позволява и ползването на картата ChargeNow за безпроблемен достъп до партньорски зарядни станции,
както и комфортно разплащане на месечните разходи за енергия. Мобилната услуга ParkNow Longterm облекчава търсенето на места за паркиране в градовете и помага при откриването и резервирането на паркомясто, на което може да бъде ползвана зарядна станция. Планирането на мобилността, насочено към целта да се шофира максимално често и дълго чисто електрически и при максимална ефективност, се подпомага и от иновативните функции на BMW ConnectedDrive. При въвеждането на целта на пътуването серийната навигационна система Professional на BMW X5 xDrive40e позволява специфично за хибрида определяне на ECO PRO Route, при което се взимат под внимание трафика, профила на трасето и стила на шофиране. Независимо от това при всяко пътуване, използващо навигационната система, интелигентното управление на енергията на BMW X5 xDrive40e ползва данните за трасето, както и информацията за трафика от Real Time Traffic Information за възможно най-предвиждащо и оптимизирано по отношение на ефективността управление на задвижването при възможно най-нисък разход на гориво и интензивно ползване на електрическата мобилност, например в непосредствена близост до целта на пътуването. Така например при дълги пътувания по междуградски пътища и населени места чрез регенерацията на спирачната енергия и целенасочено управление на натоварването на двигателя с вътрешно горене при висока скорост е възможно акумулирането на достатъчно електроенергия, за да може последните участъци от пътуването в населените места да бъдат изминати чисто електрически. Освен това при активирано водене към целта т. нар. Points of Interest на навигационната карта са допълнени и с разположението на обществените станции за зареждане.

Специфичните за хибрида BMW Remote App позволяват на водача да получава информация за степента на зареждане на високоволтовата батерия и извън автомобила чрез смартфона си. Приложението показва и разположението на обществените станции за зареждане. Освен това на мобилния телефон могат да бъдат показани и оценките за ефективността на последните пътувания, както и сумата от изминатите чисто електрически километри и количеството гориво, спестено благодарение на ползването на електроенергия. С BMW Remote App дистанционно могат да бъдат активирани и стационарното отопление респективно климатизация на BMW X5 xDrive40e.


Производство в завода на BMW в Спантанбърг: център на компетентност за BMW X модели и хибридни технологии.

BMW X5 xDrive40e се произвежда в завода на BMW в Спартанбърг, в щата Южна Каролина, САЩ. Там се сглобяват и другите варианти на Sports Activity Vehicle, както и моделите BMW X6, BMW X3 и BMW X4. Производствените мощности в САЩ в продължение на повече от 15 години от старта на производството на първото поколение BMW X5 се превръщат в център на компетентността по отношение на моделите BMW X.

BMW X5 xDrive40e се сглобява на обща производствена линия успоредно с другите варианти на моделите BMW X5 и BMW X6. За интеграцията на специфичните за хибрида компоненти производственият процес е допълнен със специални монтажни процеси. Високоволтовата батерия се произвежда в новоизградено производствено хале на територията на завода на BMW в Спартанбърг. Всички производствени процеси отговарят на най-строгите, валидни по целия свят стандарти на BMW Group по отношение на качеството и сигурността. Заводът на BMW в Спартанбърг се отличава със захранване с енергия, при което е обърнато особено внимание на щаденето на природните ресурси. Там за пръв път е приложено интелигентното управление на данните за енергията (iEDMS) с постоянно и сравнително измерване на разхода на електроенергия. Освен това голяма част от енергията, необходима за производството на автомобили, се добива с помощта на високоефективни турбогенератори, работещи с метан.
Основното за BMW X 5 xDrive 40 e  накратко.

Позициониране и въвеждане на пазара:


 • BMW Group представя първия Plug-in хибриден сериен автомобил на основната марка BMW.

 • Уверено сцепление и спортен дух благодарение на перманентното двойно задвижване

 • BMW xDrive дори и в чисто електрически режим, ненадмината ефективност благодарение на BMW EfficientDynamics технологията eDrive.

 • Sports Activity Vehicle BMW X5 xDrive40e като насочена към бъдещето комбинация между гъвкавост и луксозна атмосфера с иновативна технология на задвижването, заимствана от разработките на BMW i.

 • Почти пълна гама от допълнителното оборудване за BMW X5, включително пакетите за екстериора и интериора Design Pure Excellence и Pure Experience, M Спортен пакет и опциите на BMW Individual.

 • Въвеждане на пазара в Европа през есента на 2015 г.

 

 • Технически данни:

BMW X 5 xDrive 40 e : редови четирицилиндров бензинов двигател с технология BMW TwinPower Turbo (Twin-Scroll турбокомпресор, директно впръскване High Precision Injection, променливо управление на клапаните VALVETRONIC, двоен VANOS),

работен обем: 1 997 куб. см, мощност: 180 кВт/245 к.с. при 5 000 – 6 500 об/мин, макс. въртящ момент: 350 Нм при 1 250 – 4 800 об/мин, интегриран в осемстепенната трансмисия Steptronic синхронен електромотор, максимална мощност: 83 кВт/113 к.с. при 3 170 об/мин,

Макс. въртящ момент: 250 Нм при 0 об/мин,

Макс. системна мощност: 230 кВт/313 к.с.,

Макс. системен въртящ момент: 450 Нм,

Ускорение [0 – 100 км/ч]: 6,8 секунди,

Максимална скорост: 210 км/ч (електронно ограничена),

Максимална скорост в електрически режим: 120 км/ч (електронно ограничена);

Електрически пробег: до 31 км,

Среден разход на гориво: 3,4 – 3,3 литра/100 километра, 15,4 – 15,3 кВтч/100 километра, CO2 емисии: 78 – 77 г/км, норма за вредни емисии: EU6. 

 • Литиево-йонна високоволтова батерия с 96 клетки и капацитет 9,0 кВтч.

 • Разположение на високоволтовата батерия под пода на багажника при минимално намаляване на вместимостта на товарния обем (500 – 1 720 литра).

 • Възможност за зареждане на високоволтовата батерия от обикновени контакти на енергопреносната мрежа; а в рамките на BMW 360° ELECTRIC може да се ползват и системите BMW i Wallbox както и специфичните за автомобила услуги и Assistance Service; лесен достъп и ползване на партньорските обществени станции за зареждане чрез мобилната услуга ChargeNow; мобилната услуга ParkNow Longterm за комфортно търсене на паркоместа с или без зарядни станции.

 

Динамика на управлението и изживяване при шофиране:

 • eDrive бутон за конфигуриране на хибридния характер и избор на режимите AUTO eDrive, MAX eDrive и SAVE Battery.

 • Контрол на шофирането за настройка на автомобила в режимите COMFORT, SPORT и ECO PRO.

 • Интелигентно управление на енергията с предвиждаща стратегия на задвижването и взимане под внимание на профила на трасето, трафика и режима на движение в комбинация със серийната навигационна система Professional за ефективно оползотворяване на заряда на акумулатора за възможно най-всеобхватно чисто електрическо шофиране при нулеви локални емисии.

 • BMW X5 xDrive40e със специфични за модела настройки на задвижването, както и серийно с динамичен контрол на амортисьорите и въздушно окачване на задната ос включително автоматично регулиране на нивото.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница