Първи в своя клас: следващото поколение Opel Astra с IntelliLux матрични led светлиниДата09.04.2018
Размер49.6 Kb.

Пресинформация

12 май, 2015 г.Първи в своя клас: следващото поколение Opel Astra с IntelliLux матрични LED светлини


  • Светло бъдеще: от есента новото поколение IntelliLux LED в бестселъра на Opel

  • Нощта се превръща в ден: матричната LED система предлага равномерни дълги светлини без заслепяване

  • Висока ефективност: Повече интензивност и по-дълъг живот от конвенционалните предни светлини

Рюселсхайм. Интелигентната осветителна система на бъдещето ще направи своята премиера в новото поколение Opel Astra на Международното автомобилно изложение във Франкфурт (17-27 септември, 2015 година). С новата Astra авангардната изцяло LED матрична система IntelliLux, позволяваща създаване на снопове от дълги светлини без заслепяване, ще се предлага в компактния клас за първи път, правейки най-върховата светлинна технология достъпна за много повече клиенти. След представянето на биксеноновите адаптивни предни светлини в актуалното поколение на Astra, Opel отново поема ролята на пионер в областта на светлинните технологии с новото поколение на своя компактен бестселър.


“Ние демократизираме технологиите със създаването на достъпни иновативни решения, които след това въвеждаме в едросерийните модели автомобили. Нашите нови матрични LED светлини IntelliLux са един перфектен пример за това. С въвеждането на светлинните технологии в компактния клас, Opel става първият автомобилен производител предлагащ тази високоефективна система, която освен това има и изключителни качества по отношение на интензивността на излъчената светлина. Интегрирането на LED технологията осигурява невероятно качество на осветяването през нощта подобрявайки безопасността за водача и пътниците около него,” отбелязва Чарли Клайн, вицепрезидент отговорен за инженеринговата дейност в Opel.
Светло като през деня: дълги светлини за водача без заслепяване на другите участници в пътя
След като вече направиха биксеноновите адаптивни светлини по-достъпни и предлагани в повечето от своите модели, включително в актуалната Astra, от които вече са продадени над 200,000 броя, с тази система, инженерите от Международния технически център за разработки и развойна работа на Opel в Рюселсхайм обърнаха внимание на разработването, подобряването и фината настройка на светлинна система от ново поколение. След години на подготовка, новата, патентована, изцяло LED система на Opel IntelliLux вече е готова за серийно производство. До този момент такива системи бяха запазени за луксозни автомобили. Opel ще я въведе в новото поколение Astra за премиерата й на Международното автомобилно изложение във Франкфурт (IAA) през септември. Това стана възможно благодарение на интелигентните решения и последното поколение LED елементи, излъчващи ярка светлина близка до дневната.
Включвайки 16 LED сегмента – осем от всяка страна на автомобила – новата LED матрична система автоматично и постоянно адаптира дължината и разпределението на светлинния сноп към всяка пътна ситуация. В рамките на управлението на процеса, системата функционира съвместно с предната камера Opel Eye, която например установява наличието на други движещи се автомобили. При това различни отделни LED елементи, които биха могат да заслепят движещите се насрещно, се включват и изключват автоматично.
В момента в който автомобилът напусне градските зони, дългите светлини автоматично се включват и остават постоянно в такова състояние. Това води до значително подобряване на безопасността, както показва едно изследване на Техническия университет в Дармщат и Европейската инициатива LightSightSafety. Според него при скорости на движение от 80 км/ч водачите успяват да установят наличие на обекти с 30 до 40 метра по-рано отколкото при използване на конвенционалните халогенни или ксенонови къси светлини. Това им осигурява около 1.5 секунди по-дълго време за реакция, например при внезапна поява на животно на пътя.
Не само водачите на Astra имат полза от това – докато те се наслаждават на отличната осветеност и условия на видимост, светлините не заслепяват останалите водачи на пътя. Когато камерата установи наличието на светлинни източници от насрещно движещите се автомобили, LED елементите в съответната зона се деактивират, просто „изрязвайки“ зоната около автомобилите. Останалата част от пътя и околното пространство остават ярко осветени. С подобна висока степен на прецизност и адаптация LED матричните светлини пренасят светлинните технологии на следващото ниво.
Инженерите на Opel не само са направили интелигентните изцяло LED системи по-достъпни, те ги правят и още по-адаптивни. Тъй като не всички клиенти на Astra ще поръчат вградена навигационна система, светлинната технология трябва да има способността независимо от нея да разпознава дали автомобила се намира на магистрала или в градска зона. Системата IntelliLux в Astra ще бъде първата матрична светлинна технология в сериен автомобил, която се оптимизира във всеки един момент без връзка с навигационна система. В допълнение към множеството варианти на формата на снопа и петното на късите и дългите светлини, IntelliLux LED осигурява и специален режим за движение по магистрала, който подобрява безопасността през нощта. А специална функция за „добре дошъл“ осигурява по-безопасен и комфортен достъп и напускане на автомобила в тъмнината.
По-ярки, по-ефективни и с по-дълъг живот: Opel IntelliLux LED печели по три дисциплини
Ефективността на матричната LED система спомага за подобряване на безопасността и комфорта. Не само че системата осветява околното пространство по-ярко от конвенционалните системи, тя има значително по-дълъг живот от този на халогенните и ксеноновите светлини. Друго предимство е, че вече не е необходимо да има механично движещи се елементи в предните светлини – отделните LED елементи се включват и изключват според ситуацията, като издръжливостта им значително надвишава тази на самия автомобила в рамките на неговия живот.
Последно, но е и по значение, новата светлинна система прави дизайнерите изключително доволни. Преди, размерът на корпуса на предните светлини зависеше основно от най-скъпата технология, която защитаваше, но сега основният източник на светлина определя видимата част на фаровете. Благодарение на малките LED елементи използвани при матричните светлини, те се оформят по-прецизно и деликатно; механичните, сложни контролни устройства, които изискват много обем и налагат оптично свръхоразмеряване на корпуса, вече не са нужни.

За връзка:
Люба Ганчева

PR мениджър

тел +359 ( 0) 2 969 3051

Mobile: +359 (0) 88 831 8090ljuba.gancheva@opel.com
Текстова информация и снимки можете да намерите в интернет на адрес media.opel.com.


Opel Southeast Europe media.opel.com

Търговско представителство за България
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница