Първите автомобили Corvette слизат от конвейера на 30 юни 1953 година



Дата01.07.2017
Размер34.32 Kb.
#24776





2 юли, 2013 година

Легендарният Corvette се ражда преди 60 години

  • Първите автомобили Corvette слизат от конвейера на 30 юни 1953 година

  • Оттогава досега са произведени повече от 1.5 милиона Corvette

Chevrolet отбелязва 60-ия юбилей на модела Corvette – легендата сред американските спортни автомобили. Първият автомобил с името Corvette влиза в производство в завода в град Флинт, щата Мичиган, на 30 юни 1953 година. От този момент нататък, Corvette се превръща в американска легенда, която продължава и до днес да предлага най-доброто в областта на динамиката и модерните технологии.


“През последните шест десетилетия, моделът Corvette стана органична част от тъканта на американската култура и се превърна в предпочитан избор за кинозвезди, музикални знаменитости и прочути астронавти,” отбеляза Крис Пери, вицепрезидент маркетинг на Chevrolet. “Най-добрите образци на Corvettes отразяват идеалите на своето време о отношение на дизайна, технологиите и динамиката.”
Ето и някои ключови събития, очертаващи крайъгълните камъни в 60-годишната история на модела Corvette:


  • Corvette е най-дълго произвежданият без прекъсване лек автомобил в света. Най-дълго произвежданият без прекъсване модел в света въобще е Chevrolet Suburban.

  • Corvette е показан за първи път официално под формата на концептуален модел в рамките на изложението Autorama на General Motors в Ню Йорк на 17 януари 1953 година. Премиерата се превръща в толкова голям успех, че още на 30 юни същата година е стартирано производството на ограничена серия от 300 автомобила.

  • Всички модели от 1953 година са с бяла каросерия (Polo White), изпълнен в червено интериор и цена на дребно 3 498 щатски долара. През 2006 година третият поред произведен през 1953 година екземпляр на Corvette беше продаден на търг за рекордната сума от 1.06 милиона щатски долара.

  • До 1955 година Corvette се предлага изключително и само с редови шестцилиндров двигател. През тази година е представена и допълнителна възможност за поръчка на двигател V8, която е предпочетена от 90 процента от клиентите. Шестцилиндровият двигател отпада от гамата през 1956 година и от тогава до днес моделът Corvette се предлага изключително и само с V8 двигатели.

  • През първите десет години от производството, моделът Corvette се предлага само в открит вариант. Премиерата на второто поколение на Corvette е отбелязана през 1963 година от затвореното спортно купе Sting Ray с неговия характерен, вертикално разделен заден прозорец (“split-window”). Продажбите на модела се удвояват, а моделът вече дава възможност и на клиентите, живеещи в области с по-суров климат да го използват през цялата година.

  • Приблизително 1.56 милиона Corvette са произведени в периода от 30 юни 1953 година до днес. 500-хилядният екземпляр на Corvette е произведен през 1977 година, едномилионният слиза от поточната линия през 1992 година, а 1.5-милионният Corvette напуска завода през 2009 година.

  • През годините моделът Corvette се произвежда в три завода – във Флинт, щата Мичиган (1953 година), в Сейнт Луис, щата Мисури (1954-1981 година) и в завода в Боулинг Грийн, Кентъки (1981-2014 година). Преместването на производството от завода в Сейнт Луис в Боулинг Грийн е извършено през 1981 година, като първият екземпляр Corvette от тази моделна година слиза от поточната линия в Сейнт Луис, а последният – от конвейера в Боулинг Грийн.

  • През 1983 година няма реализирани продажби на Corvette на частни клиенти. Моделната година е прескочена в подготовка на изцяло новия Corvette, модел 1984 година, който дава началото на поколението C4. През 1983 година са произведени общо 44 прототипа на Corvette, носещи моделното означение 1983, от които оцелява само един. Този екземпляр днес е изложен в National Corvette Museum в Боулинг Грийн, Кентъки.

Основаната през 1911 година в Детройт компания Chevrolet е четвъртият по големина автомобилен производител в света с годишен обем на продажбите от почти 5 милиона леки и товарни автомобили в повече от 140 cтрани по целия свят. Марката Chevrolet предлага на своите клиенти икономични автомобили с вдъхновяваща динамика, ярък дизайн, високо качество и интелигeнтна връзка с окръжаващия свят благодарение на системата Chevrolet MyLink. Актуалната гама на Chevrolet в Европа включва градските модели Spark и Aveo, малкия SUV модел Trax, компактния Cruze, семейния ван Orlando, компактния SUV модел Captiva, седана от среден клас Malibu, легендарните спортни модели Corvette и Camaro, както и електромобила с удължен пробег Chevrolet Volt. Повече информация за марката Chevrolet можете да намерите в интернет на адрес chevroleteurope.com и media.chevroleteurope.com.



За контакти:
Владимир Тодоров

Chevrolet Marketing and PR Manager

Chevrolet Central and Eastern Europe - Sofia Rep. Office

Tel.: +359 2 969 30 48;

Mobile: +359 886 964 999

E-mail: vladimir.todorov@gm.com





Каталог: content -> Pages -> news
news -> Класическа Grand Prix звездите на 111-годишната история на Opel в света на моторните спортове
news -> Chevrolet ще покаже творението на младите дизайнери на изложението в Женева
news -> Пресинформация 29 септември, 2011 година Opel Ampera спечели международната награда ecobest
news -> Пресинформация 26 октомври, 2015 година Перфектен рали сезон за Opel
news -> Отборът adac opel Rallye Junior Team запазва водачеството си в шампионата erc
news -> Пресинформация 29 юни, 2015 година Тройна победа за Opel на рали Ypres
news -> Програма за развитие на нови таланти с ангажименти в областта на пистовите надпревари и рали-спорта
news -> Пресинформация 30 март, 2015 г


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница