Работодатели: "заплатите са достатъчно защитени и сега" Цветан Симеонов, председател на бтпп пред tv+страница1/3
Дата21.08.2018
Размер413.8 Kb.
  1   2   3


БТПП в медийното пространство 29.01.2014


http://tvplus.bg/index.php?p=news&c=1&id=16450

РАБОТОДАТЕЛИ: "ЗАПЛАТИТЕ СА ДОСТАТЪЧНО ЗАЩИТЕНИ И СЕГА"Цветан Симеонов, председател на БТПП пред TV+

Работните заплати у нас са достатъчно добре защитени и в сега действащото законодателство. Такава позиция изрази в студито на TV+ Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата. Темата стана особено актуална след вчерашния Национален съвет за тристранно сътрудничество. На него бяха обсъдени предложения на депутати от "Атака" за по-тежка отговорност от страна на мениджърите и ръководителите на фирми - в случаите на забавяне на трудовите възнаграждения.

Цветан Симеонов обясни защо според работодателските организации не са необходими допълнителни рестрикции, каквито депутати предлагат да залегнат в Кодекса на труда - по отношение на некоректните фирми. И сега в закона било предвидено работните заплати да са част от привилегированите вземания в случай на неплатежоспособност на предприятието. Друга мярка, защитаваща работниците, са безплатните съдебни дела за неизплатени трудови възнаграждения.
ЦВЕТАН СИМЕОНОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БТПП - “Работникът да потърси своите интереси.

Не е логично, не е нормално, да седиш при един работодател след като два, три, някъде по шест месеца не ти плащат. Хората трябва да се научат да си защитават интересите, а не да седят на обещания.”

Като основни причини за некоректните разплащания, Цветан Симеонов посочи кризата и нуждата от обучение на предприемачи. Когато една фирма изпада в неплатежоспособност, тя трябва своевременно да обяви "несъстоятелност" и да се разплати с работниците си, а не да протака възнагражденията им с месеци, съветват експертите. 

==================================


http://www.bcci.bg/news/6842

Бизнес семинар за процедури за участие в търговете на Върховния комисариат за бежанците на ООН

 

Процедуритe за участие в търговете на Върховния комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) представи на бизнес семинар в БТПП Валентина Цонева, член на екипа за спешни действия към Върховния комисариат на бежанците на ООН, изпратен в България.

Още при откриването на форума председателят на БТПП Цветан Симеонов отбеляза, че българските фирми не използват достатъчно активно възможностите за участие в търговете на ВКБООН като доставчици. Валентина Цонева също констатира, че интересът от страна на българския бизнес е слаб. Тя подчерта, че ООН са сериозен и надежден партньор и че целта на семинара е именно да засили интереса на българските фирми към търговете на ВКБООН и да бъдат разяснени условията за участие.

В рамките на семинара бяха дадени разяснения за основният тип договори, които се сключват при търговете; за целите на договорния процес и стоките и услугите, които ВКБООН договаря, както и за подготовката на необходимите документи и условията за плащане. Валентина Цонева уточни, че ако една фирма желае да бъде включена в системата на ООН като доставчик, е небходимо да попълни регистрационна форма, което обаче не е гаранция, че фирмата ще бъде избрана за доставчик при даден търг, тъй като решението се взема от Комитета за оценка към ООН. Тя увери, че при тръжните процедури на ВКБООН, всички фирми се разглеждат по един и същ начин и им се предоставя еднаква информация.

 

Участниците в семинара имаха възможност да зададат своите въпроси, да получат компетентни отговори и да обменят виждания, поради което семинарът продължи с около час по-дълго от предвиденото. 

Повече информация за Върховния комисариат за бежанците на ООН можете да откриете на сайта на ВКБООН:http://www.unhcr.org/ 

 

Презентацията на г-жа Валентина Цонева можете да свалите ТУК 

Ако желаете да получите допълнителна информация относно процедурите за участие в търговете се свържете с Дирекция „Международно сътрудничество и международни организации” към БТПП за съдействие – тел.: +359 2 8117 497 или e-mail: intorg@bcci.bg

==========================
http://www.cross.bg/kofas-btpp-kompaniite-1393227.html#axzz2rmdQSo4o

Кофас и БТПП ще издават сертификат за отличие на малки и средни предприятия

28 Януари 2014 | 14:45

Прочетено 1964/КРОСС/ За първи път в страната ни Кофас България в сътрудничество с Българската търговско-промишлена палата (БТПП) въвежда специален „МСП сертификат за отличие" за малки и средни предприятия (МСП). С помощта на този инструмент се отчита представянето на дадена малка или средна компания в сферата на търговския риск и нейните възможности да реализира надежден бизнес. С подписването на Споразумение между Палатата и Кофас България Кредит Мениджмънт Сървисиз ЕООД, което се състоя на 28 януари 2014 г. в БТПП, сертификатът е официално пуснат.

МСП-сертификатът за отличие ще бъде издаван от Българската търговско-промишлена палата след потвърждение от Кофас за актуалното финансово състояние на съответната компания. Изготвяният доклад ще сертифицира стабилността на компанията по отношение на финансовите документи, дълговете към държавния бюджет, случаите на неплащане и юридическия статус. В близко бъдеще ще бъде подписано и споразумение за сътрудничество в областта на предоставянето на бизнес информация и събиране на вземания между Кофас и БТПП, което ще доведе до увеличаване на конкурентоспособността на българските компании и намаляване на междуфирмената задлъжнялост.

Милена Виденова, управител на Кофас за България, представи презентация за сертификата. Тя изрази увереност, че МСП сертификатът за отличие ще осигури неоспорими ползи за конкурентоспособността на българските малки и средни предприятия на международния и на вътрешния пазар. „Сертификатът също така ще повиши репутацията на фирмите, което несъмнено ще се основава на гаранциите, професионализма и опита на Кофас при оценката на търговски рискове" - добави тя.Цветан Симеонов, председател на БТПП, отбеляза: „Сигурността на търговския оборот за БТПП е много важна. Считаме, че споразумението ще допринесе за това получавайки по-задълбочена информация за своите партньори, фирмите да вземат информирани решения".

Представянето и резултатите на компаниите ще се оценяват по определени критерии, за да може да се гарантира сигурността на търговското партньорство между тях. Логото на сертификата ще бъде поставено на сайта на номинираното малко или средно предприятие, така че тази референция да бъде ясно видима още от самото начало. За целта се използва лицензирана SafeSigned уеб технология, която ще предотврати копирането на лога и сертификати от един сайт към друг, който е неоторизиран. Това ще стане като се създаде уеб страница на сървърите на SafeSigned - включително и за компаниите, които нямат собствен сайт.

Coface Груп - световен лидер в областта на кредитното застраховане, предлага на компаниите по света решения за защита срещу риск от финансови загуби от техни клиенти, както на местните, така и на международните пазари. През 2012 г. групата отчита консолидиран оборот от 1.6 млрд. евро. В глобален мащаб 6600 служители в 68 страни по света предоставят услугите на местно ниво. На глобално ниво компанията обслужва 130 000 клиенти от всички националности, сектори и големина. Над 45 % от ТОП 500 корпорации в света ползват услугите и консултациите на Кофас. Всяко тримесечие COFACE публикува анализ на риска за 157 страни по света, на база на уникалните си познания за платежоспособността на компаниите, и на опита на 350 експерти в кредитния риск.

Прочети цялата статия тук: http://www.cross.bg/kofas-btpp-kompaniite-1393227.html#ixzz2rmddYihd

================================================
http://www.bcci.bg/news/6834

Среща с ръководството на Българо-саудитския бизнес съвет
Ръководството на Българо-саудитския бизнес съвет при БТПП (БСБС) проведе среща с председателя на БТПП Цветан Симеонов и зам.-председателя Георги Стоев.

От страна на БСБС участваха Мохамед Сакър, почетен председател на Съвета, и Гасан Насър, Връзки с обществеността

 

 Беше отбелязана важната роля на Съвета за разширяване на връзките със Саудитска Арабия и по-специално улесненията, които осигурява за навременното получаване на визи за страната.

Обсъдена бе необходимостта от създаването на условия за подобни улеснения и за саудитския бизнес чрез създаване и разширяване правата на почетни консули на България в Саудитска Арабия, или чрез откриване на Посолство, което се очаква от доста време. Това ще бъде важна стъпка за използване на потенциала за сътрудничество между двете страни, в т.ч. и в туризма.

Дискутирани бяха идеи за засилване ролята на Съвета.

Информация за Българо-саудитския бизнес съвет, както и възможност за присъединяване към  Съвета, можете да откриете: http://bsbc.arabiz.bg/bg/

===================================


http://www.bcci.bg/news/6840

Новоназначеният посланик на България в Индонезия посети БТПП

Новоназначеният посланик на България в гр. Джакарта, Индонезия Сергей Минчев се срещна с председателя на БТПП Цветан Симеонов.

 

Гостът бе запознат с дейностите на БТПП, свързани с подпомагането на българския бизнес, организиране на панаири и изложби, бизнес посещения в чужбина, функционирането на търговския регистър и международния авторитет на Палатата. 

Дискутирано бе и бъдещото сътрудничество, обмена на икономическа информация между БТПП и посолството в Джакарта. Отбелязано бе и предстоящото провеждане по-късно през годината на сесия на смесената комисия между двете правителства, за което БТПП ще окаже пълно съдействие. 

 

Посолството ни в Индонезия покрива също така и страните Сингапур, Малайзия, Бруней и Източен Тимор, първите 2 от които имат много сериозен потенциал за български бизнесмени, които искат да излизат на международния пазар. Палатата поддържа добри връзки със сродни организации в тези страни и е на разположение за осъществяване на добри идеи за сътрудничество или експорт.=====================
http://www.bgpredpriemach.com/policies/913-coface.html

 Сертификат за отличие на малки и средни предприятия ще издават Кофас и БТПП

За първи път в страната ни, Кофас България, световен лидер в областта на кредитното застраховане, в сътрудничество с Българската търговско-промишлена палата (БТПП) въвежда специален „МСП сертификат за отличие” за малки и средни предприятия.

С помощта на този сертификат се отчита представянето на дадена малка или средна компания в сферата на търговския риск и нейните възможности да реализира надежден бизнес. Споразумението бе подписано от председателя на Палатата Цветан Симеонов и управителя на Кофас България Кредит Мениджмънт Сървисиз ЕООД, Милена Виденова.

МСП сертификатът за отличие ще бъде издаван от БТПП, след потвърждение от Кофас за актуалното финансово състояние на съответната компания. Изготвяният доклад ще сертифицира стабилността на компанията по отношение на финансовите документи, дълговете към държавния бюджет, случаите на не плащане и юридическия статус. В близко бъдеще ще бъде подписано и споразумение за сътрудничество в областта на предоставянето на бизнес информация и събиране на вземания между Кофас и БТПП, което ще доведе до увеличаване на конкурентоспособността на българските компании и намаляване на междуфирмената задлъжнялост.

Милена Виденова изрази увереност, че „Сертификатът ще повиши репутацията на фирмите, което несъмнено ще се основава на гаранциите, професионализма и опита на Кофас при оценката на търговски рискове”.

Цветан Симеонов отбеляза, че „Сигурността на търговския оборот за БТПП е много важна. Считаме, че споразумението ще допринесе за това, получавайки по-задълбочена информация за своите партньори, фирмите да вземат информирани решения“.

Представянето и резултатите на компаниите ще се оценяват по определени критерии, за да може да се гарантира сигурността на търговското партньорство между тях. Логото на сертификата ще бъде поставено на сайта на номинираното малко или средно предприятие, така че тази референция да бъде ясно видима още от самото начало. За целта се използва лицензирана SafeSigned уеб технология, която ще предотврати копирането на лога и сертификати от един сайт към друг, който е неоторизиран. Това ще стане като се създаде уеб страница на сървърите на SafeSigned – включително и за компаниите, които нямат собствен сайт.

Coface Груп - световен лидер в областта на кредитното застраховане, предлага на компаниите по света решения за защита срещу риск от финансови загуби от техни клиенти, както на местните, така и на международните пазари. През 2012 г. групата отчита консолидиран оборот от 1.6 млрд. евро. В глобален мащаб 6 600 служители в 68 страни по света предоставят услугите на местно ниво. На глобално ниво компанията обслужва 130 000 клиенти от всички националности, сектори и големина. Над 45 % от ТОП 500 корпорации в света ползват услугите и консултациите на Кофас. Всяко тримесечие COFACE публикува анализ на риска за 157 страни по света, на база на уникалните си познания за платежоспособността на компаниите, и на опита на 350 експерти в кредитния риск.

======================
http://www.bcci.bg/news/6838

Основните пречки при кандидатстване по ОП Конкурентоспособност бяха обсъдени в БТПП


Управителят на фирма „Алмарекс“ Светла Маринова и главният секретар на БТПП Васил Тодоров обсъдиха проблемите, които са възникнали пред фирмите, кандидатстващи по ОП „Конкурентоспособност на българската икономика" за периода 2007-2013 година. 

 Бяха посочени основните пречки, свързани с бюрократичните процедури, както и все още бавните темпове на усвояване на средствата. Констатирано бе, че най-атрактивната схема през изминалия период безспорно е била технологичната модернизация на предприятията, като се очаква и през следващия период да се запази висок интересът на фирмите към тази схема. 

 Отбелязано бе и забавянето на финализирането на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ за новия програмен период 2014-2020. На срещата бе коментирано, че отново се повтаря ситуацията от 2007 г., когато имаше стартирал бюджетен период, през който можеше да се усвояват средства от фондовете на ЕС, и неодобрена оперативна програма, която съответно забави и кандидатстването с проекти от страна на фирмите. 

 Очакванията на предприятията са новата оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ да бъде одобрена в най-кратки срокове, за да могат да се пуснат новите проектни схеми още през първата половина на 2014 година.

 =============================
http://www.cross.bg/glasyvane-stimyli-vseobshto-1393384.html#axzz2rmdQSo4o

АИКБ подкрепя предложенията на НДСВ за стимули за гласуване

29 Януари 2014 | 12:48 Прочетено193

/КРОСС/ Асоциацията на индустриалния капитал в България подкрепи предложението на НДСВ за въвеждане на пакет от стимули за всеобщо гласуване в новия Изборен кодекс. Асоциацията смята, че „всеобщото гласуване ще намали тежестта на контролирания вот и дори може да обезсмисли неговите прояви като покупка на гласове, корпоративен или административен вот, което ще се отрази положително на икономиката на страната ни." Също така АИКБ смята за правилно предложението на НДСВ всеобщото гласуване да се постига със стимули, а не чрез принуда и санкции. АИКБ обаче не подкрепя идеята за гласуване в работен ден.

НДСВ изпрати до национално представените работодателски организации предложенията си за въвеждане на пакет от стимули за всеобщо гласуване в новия Изборен кодекс за становище. Пакетът от мерки включва:

- гласуване в работен ден, различен от понеделник и петък 


- право за процентна отстъпка при плащане на ДОД или стимулиране чрез поименни ваучери за плащане на държавни такси за административни услуги
- електронно гласуване.

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България КРИБ изпрати становище, в което подкрепя финансови стимули за всеобщо гласуване, но предлага гласуването да е задължително и да се прилагат санкции при неучастие в избори. Конфедерацията също е за въвеждане на електронно гласуване.Българската търговско-промишлена палата БТПП е за гласуване в работен ден, различен от петък или понеделник, но при условие че това е обвързано с правото на работниците на отпуск (в рамките на няколко часа от работния ден). Палатата обаче настоява в случай, че се приеме такова задължение за работодателите, разходите във връзка с ползваните от работниците отпуски да се възстановяват на работодателите от бюджета. Също така БТПП смята, че секционните избирателни комисии е необходимо да издават бележки за извършено гласуване. БТПП също изрази подкрепа за електронното гласуване.

Очаква се становище и на Българската стопанска камара.

Предложенията бяха обсъдени и получиха подкрепа от редица партии и организации на дискусия на тема „Стимули за всеобщо гласуване", която се проведе на 20 януари.

Прочети цялата статия тук: http://www.cross.bg/glasyvane-stimyli-vseobshto-1393384.html#ixzz2rmg8LcMn

===========================
http://money.bg/news/id_108588473

Бизнесът предлага двустранни преговори със синдикатите за промени в Кодекса на труда

Последна редакция: 29.01.2014, 12:04

Публикуване: 29.01.2014, 10:24

Още по тематаСиндикатите подкрепиха спорните промени в Кодекса на труда

Бизнесът предлага да се проведат двустранни преговори със синдикатите във връзка с предложенията за промени на Кодекса на труда, коментира в ефира на Bulgaria On Air председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Според него някои от предложените поправки на закона са направо абсурдни, като например това работодателят да няма право да уволнява служителя в рамките на шест месеца, ако се води дело между двете страни, дори и ако последният има дисциплинарни нарушения. Велев посочи още, че на фона на изплатените заплати през миналата година, забавените и неизплатени възнаграждения са около 1%. По думите му изплатените заплати за миналата година са около 20 млрд. лева, като на годишна база цифрата можело да достигне дори много повече. Преди ден социалният министър Хасан Адемов съобщи, че забавените плащания са в рамките на 80 млн. лева, а неизплатените 69 млн.

„Разбира се за хората, на които им се случва това, процентът е 100%," заяви Велев. Той посочи още, че за справяне с проблема действа Фонд за гарантиране на вземанията на работниците при несъстоятелност на работодателя. В него е записано, че при обявяване на предприятието в несъстоятелност, на служителя следва да се изплатят до 6 заплати до 1200 лева. В закона е заложено и работодателят в затруднено финансово положение да изплати 60% от възнаграждението на служителя, като това не е по-малко от минималната работна заплата.

„Аз питам какво трябва да се случи още, ако 6 месеца едно предприятие не плаща заплати? Къде са синдикатите, контролните органи - защо чакат 6 месеца", заяви още Велев.

Той оспори и предложението за солидарна отговорност, включително и имуществена, на собствениците за гарантиране на изплащането на 100% на възнагражденията на служителите. По думите му това влиза в противоречие с Търговския закон. Той допълни, че има дружества, които са неограничено отговори, като например едноличните търговци.

„Но ако едно предприятие е с ограничена отговорност или е акционерно дружество например, как после с друг закон ще се обяви, че е неограничено отговорно. Това няма как да стане и с публично търгуваните компании, които всеки ден си сменят собствеността. Поправката влиза в противоречие с търговските отношения", коментира Велев.

По думите на Чавдар Христов от КНСБ няма такава пречка. Той подчерта, че Кодексът на труда регулира трудовите отношения, а Търговския закон- търговските. - „В случая става въпрос за гарантиране на плащанията. В момента има схеми, с които работодателят може да се обяви в абсолютна несъстоятелност и да не изплати възнагражденията.

Законите допускат това," заяви Христов. Той допълни още, че Фондът за вземания действа при обявена несъстоятелност на компанията. Синдикатите от две години предлагат и работниците да инициират несъстоятелност и да търсят плащанията си. На коментара на Велев, че всеки кредитор може да поиска обявяване на несъстоятелност, Христов отговори, че „работникът няма такива права според Търговския закон. Трябва да търсим търговец и той да подаде молба за забавени плащания".

По думите на представителя на КНСБ става дума за няколко добавки към Търговския закон, с които това може да се промени. - „Търсим промени в закона и на база на извлечения по сметки служителите да търсят забавени плащания", подчерта Христов.

Той допълни, че на Националния съвет за тристранно сътрудничество вчера е имало единодушно съгласие, че има проблем. По думите на Христов обаче няма воля той да се реши и заяви, че синдикатите са готови да водят преговори.

================


http://www.cross.bg/dimitrov-rabotnitzite-zaplata-1393328.html#axzz2rmdQSo4o

Повече от 8 млн. за заплати дължат работодатели у нас

29 Януари 2014 | 09:09

Прочетено 1282

/КРОСС/ Повече от 8 млн. е сумата от неизплатени заплати. 10% или 200 000 са на минимална заплата в България. Затова трябват мерки и промени в закона, каза в студиото на Нова телевизия президента на КНСБ Пламен Димитров. 


Заедно с бившия социален министър Иван Нейков той отговаря на зрителски въпроси и разисква проблемни казуси по Кодекса на труда, ден след като на първото за годината заседание социалните партньори обсъдиха предложението на "Атака" за промяна на член 245 от Кодекса на труда - когато едно предприятие е обявено в несъстоятелност, дължимите възнаграждения на работниците да се изплащат 100%. Според действащото законодателство се плащат до 60%, но не по-малко от минималната заплата. Синдикатите подкрепиха промени в закона в тази посока, работодателите не одобриха предложението. 
Своята история в ефир разказа Диана, на която бившият й работодател й дължи 6000 лева. През периода, в който е работила при него, той й е давал по 60 - 80 лева на месец като е трябвало да получава минималната работна заплата, която към онзи момент е била около 280 - 300 лева. Сега фирмата е обявена в несъстоятелност. Жената е завела дело срещу работодателя чрез назначен служебен адвокат, тъй като е безработна. В същото време работодателят е фалирал фирмата си и е открил нова със същото производство в София. 
Според Пламен Димитров в случая има един изход за жената и той е чрез Фонда за гарантираните вземания на работниците и служителите. По закон обаче от Фонда за гарантиране вземанията на работниците при несъстоятелност на фирмата, служителите могат да получат само до 6 неплатени заплати. Освен това те трябва да получат и лихвата, натрупала се заради забавянето на неполучените заплати.
Той я посъветва да подаде съответните документи във НАП и в НОИ, а всички, които са членове на КНСБ, да се обърнат за безплатна помощ към синдикатите. 
Има уредба, но тя не се използва. Търсят се бързи решения чрез бързото производство, но то не се използва много", обясни бившият министър на труда и социалната политика Иван Нейков. По думите му, ако работниците предявят иск като колективен кредитор, могат да заведат дело в съда. Това обаче често не се използвало като възможност.
Коментирайки проблема с неизплащането на дължимите трудови възнаграждения Димитров заяви: „"Ремотекс-Раднево" е нарицателно в последните месеци." Той посочи и друг превърнал се в масова практика проблем - работодатели да водят служителите си на четири часа и да им дават минимална работна заплата, а те да работят осем часа. 
Но когато предприятието е във фалит, какво като имаш да вземаш - имаш да вземаш, но няма от къде, каза още Димитров. 
Обаче там, където има синдикални организации, има прозрачност, гарантира президента на КНСБ. 
Димитров и Нейков посъветваха жените, които са в майчинство да не се съгласяват да напускат доброволно работа, тъй като са под закрила на закона до навършване на 3-годишна възраст на детето.

Прочети цялата статия тук: http://www.cross.bg/dimitrov-rabotnitzite-zaplata-1393328.html#ixzz2rmfKQrgk


Прочети цялата статия тук: http://www.cross.bg/dimitrov-rabotnitzite-zaplata-1393328.html#ixzz2rmfG8Gii

========================


http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3090452
  1   2   3


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница