Разработване на информационна платформа за данни и инструментариум приложима при анализ на храни и напиткиДата13.10.2018
Размер22 Kb.
УНИВЕРСИТЕТ ПО ХРАНИТЕЛНИ ТЕХНОЛОГИИ – ПЛОВДИВ

НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ СЕКТОР

АНОТАЦИЯ

НА НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКА ДЕЙНОСТ


Шифър на договор (тема): 13/11 – Н

Наименование на темата: РАЗРАБОТВАНЕ НА ИНФОРМАЦИОННА ПЛАТФОРМА ЗА ДАННИ И ИНСТРУМЕНТАРИУМ ПРИЛОЖИМА ПРИ АНАЛИЗ НА ХРАНИ И НАПИТКИ

Ръководител: проф. д.т.н. Чавдар Дамянов

Колектив: проф. д.т.н. Чавдар Иванов Дамянов - ръководител

гл. ас д-р Веселин Геров Начев

гл. ас. д-р Йордан Атанасов Бадев

гл. ас. д-р Божидар Георгиев Марков

гл. ас. д-р Таня Павлова Титова

гл. ас. Оник Агоп Мариносян

инж. Стоянка Николова Маджарова

доц. д-р Николина Ив. Йончева - консултантСрок на разработване (год.): 1 година

Месец и година на завършване: ноември 2011г.

Финансираща организация (фирма):

Анотация:

Реализирана е информационна платформа за анализ на храни и напитки, базиран на спектроскопия във видимата и близката инфрачервена област на електромагнитния спектър. Избраният принцип на идентификация представлява комбинация от бързодействие, точност и надеждност при анализа. Предложената опитна постановка и получените резултати при тестването на яйца, уиски и други спиртни и плодови напитки дават обнадеждаваща перспектива за пристъпването към практическо разработване на работно място за идентификация на качеството на храни и напитки.

Основните резултати постигнати в рамките на научния проект могат да се отнесат в следните категории:

1. Получени са нови знания в областта на сензорното, текстурното и хранителното качество на храни и напитки.

Изследвана е възможността за установяване на автентичност на уиски, мед, класификация на вина по географски региони, дискриминиране на минерални води и др. Основният проблем тук е натрупването на повече експериментални данни (проби) с цел потвърждаване на значимостта на получените резултати.

2. Натрупан е опит за разработването на методология и технически средства за неразрушаващо комплексно измерване на основни критерии за качество, който може да бъде развит и използван.

Създадената методология и технологично оборудване може да бъде използвано в областите: химометрия, предсказване на вътрешното качество, идентификация на външни дефекти и др.

3. Придобита е материална екипировка за научно-изследователската лаборатория на катедрата, която може да бъде използвана в дадената проблематика и за обучение.

Създадените функционални стендове дават възможност за извършването на широк спектър от научни изследвания. В допълнение стендовете могат да бъдат използвани при обучение на студенти в дисциплините ”Техническа диагностика”, “Интелигентни системи” и др..
Ръководител:......................................

(проф. д.т.н Ч. Дамянов)Ключови думи: качество на храни и напитки, неразрушаващ качествен контрол, спектрален анализ, информационна платформа


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница