Регламент за спешна помощ, който въвежда т нар медицински триаж приоритетното делене на повикванията на три категории, влиза в сила до края на септември, обяви зам министърът на здравеопазването Ваньо Шарковстраница1/10
Дата09.04.2018
Размер0.68 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
28.08.2015
Национални вестници
Всеки спешен център у нас ще получи срок за адаптация


От 1 .X. линейките отиват първо при деца, инсулт и инфаркт

Кристина Кръстева

24 часа  стр. 7  

Бъдещият регламент за спешна помощ, който въвежда т.нар. медицински триаж - приоритетното делене на повикванията на три категории, влиза в сила до края на септември, обяви зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.

"Случаите с деца ще са с предимство, те винаги ще са с код "червен" за линейките. Това не означава, че възрастните ще бъдат дискриминирани, но от децата не може да се снеме анамнеза, а родителите винаги са много притеснени в обясненията си", каза Шарков в четвъртък пред Нова тв. Червен код означава "критично спешен пациент" и изисква екип реаниматори, който да пристигне до 8 минути.

Другите пациенти в тази първа по приоритет група ще са хората със симптоми за инфаркт и инсулт и тези с тежки травми, а също и тези в клинична смърт или в риск да изпаднат в такава. Шарков уточни, че по непредвидени обстоятелства фиксираното време -до 8 минути, може и да не бъде спазено. И в САЩ успявали да се отзоват толкова бързо в 75-80% от случаите.

Във втория код - "жълто", са нестабилните пациенти, при които линейката трябва да е в рамките на 20 минути. При тези от група "зелено" - стабилните, екипите могат да се отзоват и до 120 минути.

Запитан от "24 часа" какви действия, включително юридически, ще могат да предприемат пациентите и техните близки при закъснение на спешния екип, зам.-министър д-р Ваньо Шарков обясни, че въпросът не е уреден в стандарта за спешната медицина. Това не е Наказателен кодекс, подчерта заместникът на Петър Москов. И добави, че всеки център по спешна помощ ще получи указания в какъв срок трябва да въведе стандартът.

"Не може да очакваме, че на 1 октомври всяко приемно отделение например ще има 800-те квадратни метра площ, разписани в него", даде пример д-р Шарков. Това била и функцията на европейското финансиране - да подпомага въвеждането на дейностите, увеличаването на екипите и на заплатите на работещите в системата. За първи път постъпилите в спешна помощ били повече от напусналите.

Добра и лоша новина за линейките


24 часа  стр. 12  

Съвсем скоро Бърза помощ ще работи по медицински стандарти, които ще задължат спешните медици да подреждат по степени състоянието на пациентите. (Виж 7-а стр.) Колко спешен е пациентът и в коя от трите категории попада, ще преценяват диспечерските екипи на центровете за спешна помощ.

От една страна, подобни стандарти имат плюсове, защото ще позволят по ясни критерии да се определят най-сериозните случаи. А това преди всичко означава повече спасени пациенти.

От друга страна обаче, се дава някаква възможност с тези критерии спешните центрове да се оправдават в онези случаи, когато не са успели достатъчно навреме и адекватно да окажат помощ на пациентите.

Има и трето - много често се злоупотребява с информацията от пациентите към центровете за спешна помощ. И сега ще има тарикати, които ще се опитват да "влязат" в червения код, за да бъдат обслужени по-бързо. За да не се случва това, ще трябва да има и санкции за лъжливи сигнали до Бърза помощ.

Проверяват защо бременна издъхна в болница


Анелия Перчева

24 часа  стр. 7  

Жалба в прокуратурата подаде пловдивчанин, чиято бременна съпруга издъхнала в болница "Св. Георги". Георги Делчев, бивш служител на жандармерията, а сега управител на фирма за недвижими имоти, обвинява акушер-гинеколози от болницата за смъртта на жена си Стоилка, майка на три деца.

На 15 август през нощта тя била откарана в "Св. Георги" заради силни коремни болки. В спешното я прегледали и я насочили към АГ клиниката. Според Делчев там чакали близо час в коридора, докато ги приемат. Стоилка повръщала и кървяла. Той твърди, че дежурните се държали грубо с тях, след като разбрали, че тя не е здравно осигурена. Делчев уверил, че ще плати вноските в първия работен ден.

Стоилка била настанена в отделението и мъжът си тръгнал. Жена му обаче се обадила по телефона да се връща, за да разпише документи за аборт. До интервенцията не се стигнало, тъй като 31 -годишната пловдивчанка починала.

Директорът на "Св. Георги" проф. Карен Джамбазов отказа коментар. От PR агенцията, която обслужва болницата, обясниха, че до 25 август там не е постъпила официална жалба от роднини на Стоилка. Въпреки това е наредена вътрешна проверка, която трябва да приключи до 20 септември.

Лекарството за астма не е изчезнало от аптеките


И от министерството го потвърдиха пред "24 часа"

24 часа  стр. 7  

Репортерска проверка на "24 часа" в няколко софийски аптеки установи, че лекарството Symbicort Turbuhaler, предписвано при астма, е в наличност и не е изчезнало от пазара.

Пациенти бяха разтревожени от съобщения, че трябва да обикалят по аптеки, за да намерят поне една опаковка от лекарството, което се отпуска безплатно от здравната каса. Сигналът за недостига му бе подаден от пациентската организация "Заедно с теб". Според лидерката й Пенка Георгиева за това ги известили пациенти и в някои аптеки, в които и тя проверила, лекарството го няма.

"Във връзка с разпространена информация в медиите относно липса на медикамента Symbicort в аптечната мрежа в страната бихме искали да заявим, че няма нарушение в доставките на продукта и в складовете на дистрибуторите са налични достатъчни количества за осигуряване на лечението на българските пациенти. Основен наш приоритет и ангажимент като представители на "АетраЗенека" е да гарантираме и в бъдеще непрекъснатост на лечението на пациентите, на които е предписан медикаментът", се казва в официалното съобщение на фирмата вносител.

"Проверихме във всички институции и регулатори. Изпратил съм инспектори по складовете, разговарях и с фирмата - засега навсякъде лекарството го има", каза за "24 часа" зам.-министърът на здравеопазването и член на Надзорния съвет на НЗОК д-р Бойко Пенков. "До момента никой не е пратил нито едно писъмце, което да сигнализира за такъв дефицит", добави той. Проверките и за този препарат, и за останалите продължават, те са постоянни, обобщиха от здравното министерство. Изпълнителната агенция по лекарствата не разполага с информация за отсъствието на пазара на лекарствения продукт Symbicort Turbuhaler, съобщиха оттам. До момента не са постъпвали сигнали.

  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница