Република българия четиридесето народно събрание комисия по здравеопазванетоДата22.07.2016
Размер20.11 Kb.


РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ЧЕТИРИДЕСЕТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
КОМИСИЯ ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Д О К Л А ДОтносно: Проект на декларация по повод 14-ти ноември, Световен ден за борба с диабета, в подкрепа на действията за ограничаване и контрол на захарния диабет в Република България, № 854-03-16, внесен от Борислав Димитров Китов и група народни представители на 12 ноември 2008 г.

На свое редовно заседание проведено на 13 ноември 2008 г. Комисията по здравеопазването разгледа и обсъди проект на декларация по повод 14-ти ноември, Световен ден за борба с диабета, в подкрепа на действията за ограничаване и контрол на захарния диабет в Република България, № 854-03-16, внесен от Борислав Димитров Китов и група народни представители на 12 ноември 2008 г.


Проектът бе представен от народния представител д-р Нигяр Сахлим-Джафер, която запозна членовете на комисията с текста на декларацията.
Доц. Борислав Китов поясни, че горецитираната декларация е изготвена и внесена в резултат на проведената по инициатива на група “Парламентарен консенсус за борба със социалнозначими заболявания” и под патронажа на председателя на Народното събрание г-н Георги Пирински на 2-3 февруари 2008 г. в гр. Пловдив. кръгла маса на тема “Захарен диабет в България - предизвикателства и политики”. Той допълни, че приемането на декларацията на Световния ден за борба с диабета би бил един подходящ начин българския парламент да засвидетелства своята ангажираност с това социалнозначимо заболяване. Доц. Китов информира народните представители, че текстът на приетия от участниците Меморандум за ограничаване и контрол на захарния диабет в България в заключителната част на кръглата маса е използван като основа при изготвянето на настоящата декларация.
В хода на проведената дискусия членовете на Комисията по здравеопазването изразиха подкрепа за необходимостта от приемане на тази декларация, тъй като действително разпространението на заболяването в нашата страна в последните години придобива застрашаващи размери и отговорните институции следва да предприемат съответните мерки за ограничаване на захарния диабет в България.

Въз основа на проведеното обсъждане и единодушно гласуване „За”, Комисията по здравеопазването предлага на Народното събрание да приеме проект на Декларация по повод 14-ти ноември, Световен ден за борба с диабета, в подкрепа на действията за ограничаване и контрол на захарния диабет в Република България, № 854-03-16, внесен от Борислав Димитров Китов и група народни представители на 12 ноември 2008 г.

Председател НА

КОМИСИЯ ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО:

Доц. д-р борислав китов
Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница