Република българия държавна агенция за българите в чужбинаДата09.04.2018
Размер20.32 Kb.РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА
Уважаеми дами и господа,
Радостен е фактът, че отбелязването на Деня на бесарабските българи вече се превърна в традиция. Дължим дълбока благодарност за това на две неправителствени организации, а именно на Културно-просветното дружество за връзки с бесарабските и таврийски българи „Родолюбец” и Общонародното сдружение „Мати Болгария”.

Те успяха да наложат в общественото съзнание значимостта на датата 29 октомври и да възкресят спомена за героичното ни минало. Минало, в което бесарабските българи имат значими проекции и играят решаваща роля в национално-освободителните ни борби, а след Освобождението – във възстановяването на българската държавност. Уверявам Ви, че активните контакти и сътрудничество на Държавната агенция за българите в чужбина с нашите сънародници в Украйна и Молдова са приоритетни. Българската общност в тези страни е добре структурирана и много тясно осъзнаваща изконните си връзки с прародината. Съхранени са българският език, традиции и култура, а като цяло – българският национален дух.

Паметната дата от освещаването на храма „Свето Преображение Господне” в Болград наред с нас ще отбележат всички бесарабски българи. Те ще се съберат на много места в Украйна, за да честват годишнината от подвига на своите предци. Нашите сънародници ще засвидетелстват своята неизменна вяра и убеждение, че те и следващите поколения ще съхранят българския род и идентичност. Денят на бесарабските българи става все по-популярен по цял свят, особено където има преселници – техни потомци.

Почит и уважение към бесарабските българи – духовници, книжовници, опълченци и строители на съвременна България!


ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
С уважение,

Росен Иванов

Председател

бул."Дондуков" 2a, София 1000;

тел.: 935 06 50; факс: 935 06 51

2a, Dondoukov Blvd., Sofia 1000, Bulgaria;

tel.: 935 06 50; fax: 935 06 51

e-mail: aba@aba.government.bgПоделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница