Република българия министър на външните работиДата07.08.2018
Размер19.74 Kb.
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЪР НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ

Изх. № 01-00-155/08.05.2014

На Ваш № 454-06-412/16.04.2014

Чрез

Г-н Михаил Миков

Председател на 42-рото Народното събрание
До

Г-н Деян Дечев

Г-н Атанас Зафиров

Народни представители от ПГ на КБ


Уважаеми господин Дечев,

Уважаеми господин Зафиров,

В отговор на Вашия въпрос относно становището на Министерството на външните работи във връзка с възможността за учредяване на българско консулско представителство в Тараклийски район, Република Молдова, бих желал да ви информирам за следното:


В Министерството на външните работи са постъпвали и обсъждани няколко предложения за назначаване на почетен консул на Република България в град Тараклия, като последното е от месец август 2011 г. Назначаването на почетен консул на Република България в Тараклия би имало положителен ефект по отношение на българската общност в района, но почетното консулство е ограничено по отношение на изпълнението на функциите на консулско представителство в пълен обем. Представителите на българската общност в Молдова притежават молдовско гражданство и в този смисъл в редки случаи се нуждаят от съдействие при контактите си с местните институции (за разлика от българските т. нар. „нови” емигрантски общности в различни страни).
Откриването на консулско представителство в гр. Тараклия е свързано с осигуряването на финансови средства, с които в рамките на тази бюджетна година Министерството на външните работи не разполага.

Като взема под внимание наложителността от значително засилване на дейността на нашето посолство в Кишинев сред българското население в Тараклийския район, ръководството на Министерството на външните работи взе решение за усилване на Консулската служба на посолството в Кишинев с една допълнителна дипломатическа бройка – консул, чието изпращане се предвижда в периода юли-август т.г. По този начин ще бъде възможно провеждането най-малко веднъж месечно на изнесени консулски дни в района. Ще бъдат положени усилия за повишаване на техническите възможности за предоставяне на консулски услуги в пълен обхват на българите там, предвид спецификата на Шенгенските изисквания.Кристиан Вигенин

Министър


ул. Александър Жендов 2, София 1113

тел.: ­+359 (2) 9482999, факс: +359 (2) 9713405

e-mail: minister@mfa.bg, интернет страница: www.mfa.bg, следете ни на: twitter/mfabulgaria

Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница