Република българия община плевен тсу и с 94Е-340-1/07. 06. 2016 г. До



Дата25.02.2018
Размер36.63 Kb.
#59469

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ОБЩИНА ПЛЕВЕН




ТСУ и С 94Е-340-1/07.06.2016 г.
ДО

ЕЛГА МАРИНОВА ШИШКОВА

УЛ. „ЦАР БОРИС ІІІ”№1

ПАВЛИНА ПАВЛОВА ИВАНОВА

УЛ. „ЦАР БОРИС ІІІ”№1 ЕТ.2

ГР.ПЛЕВЕН

СВЕТОСЛАВ ДИМИТРОВ БАЛТАКОВ

Ж.К. „СВ.ТРОИЦА”145Б ВХ.В ЕТ.5 АП.68

ГР.СОФИЯ

ДОМНИКА КИРИЛОВА НЕНОВА

Ж.К.”ИЗТОК”42 ВХ.Е ЕТ.2 АП.106 ГР.КАЗАНЛЪК

ПЕТЪР ХРИСТОВ ХРИСТОВ

УЛ. „ХАДЖИ ДИМИТЪР”№1

ГР.ИСКЪР

ФАСТ КЕШ”ЕООД



УЛ. „ЦАР БОРИС ІІІ”№1

ГР.ПЛЕВЕН

НЕИДЕНТИФИЦИРАН САМОСТОЯТЕЛЕН ОБЕКТ

1.2,1.3,1.4,1.8,1.9,1.1011.12,1.17



КОПИЕ ДО

МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА

НИНКН - СОФИЯ

Уважаеми дами и господа,

Комисия, назначена със Заповед №РД-12-146 от 26/02/2016г. на Зам. кмета на Община Плевен извърши оглед на сградите – паметници на културата, разположени от двете страни на ул. „В. Левски”и пл. „Свобода” и установи състоянието на обектите.

Сградите с административен адрес: пл. „Свобода” №22 и ул. „Освобождение” №1-3 и №3, разположени в УПИ VІІІ-5041, кв.36 а по плана на гр. Плевен и с идентификационен №56722.659.787.1 на ПИ по КК на гр. Плевен са недвижима културна ценност /НКЦ/, с №56 съгласно Данните от Националния регистър на недвижимите културни ценности - недвижими паметници на културата/ предоставени с писмо № 0800-965(3)/11.01.2016г от НИНКН-София. Сградите са архитектурно-строителна НКЦ с предварителна категория – „за сведение” и са елемент на „групов паметник на културата”.

Към настоящия момент сградите са с лошо състояние на фасадните стени. По фасадните стени на сградата с адм. адрес пл. „Свобода” №22 и ул. „Освобождение” №1 се забелязват участъци с подкожушена мазилка и олющени парчета от наслоена боя. На южната фасадна стена е извършен ремонт, при който са заличени конзолите под арковидния главен корниз. На източната фасадна стена е извършен аналогичен ремонт със заличаване на мазилков декор на корниза над балкона. На адм. адрес ул. „ Освобождение” №3 фасадната стена е в много лошо състояние: опадали парчета от фасадна мазилка, обрушени корнизи, снопове открити кабели. По фасадите има изоставени метални конструкции на премахнати инсталации. Оригиналната дограма на жилищните етажи е запазена, но е изоставена без поддръжка. Металните парапети са ръждясали. От дъното на балконите падат парчета мазилка, обрушена поради нарушена водоплътност на покритието на балконите. Окачените тенти плътно обвиват партерния етаж и нарушават единството на груповият паметник на културата. Монтираните тенти са амортизирани и с лош външен вид. По фасадата има окачени външни тела на климатици и реклами.

Необходима е фасадна реставрация и цветово решение след съгласуване с Министерство на културата.
Единичните и груповите недвижими културни ценности с техните граници и охранителни зони формират защитени територии за опазване на недвижимото културно наследство. Инвестиционните проекти и искания за намеси в защитени територии за опазване на културното наследство се одобряват и строежите се изпълняват по реда на Закона за устройство на територията след съгласуване по реда на чл. 84, ал. 1 и 2 от Закона за културното наследство /ЗКН/, както следва:


  • в единични културни ценности и в техните граници:

а) визи за проектиране, инвестиционни проекти за: консервация, реставрация, адаптация, експониране, реконструкция по автентични данни, пристрояване, надстрояване, конструктивно укрепване, делба, промяна на предназначението, ремонти и преустройства, цветови фасадни решения, художествено осветление, паркоустройство и благоустройство;

в) искания и документация за извършване на текущи и аварийни ремонти и укрепителни работи;

г) схеми и проекти за преместваеми обекти, включително за настилки, огради, чешми, улично осветление и други елементи на градското обзавеждане, рекламни и информационни елементи, както и електрически и газификационни табла, външни климатични съоръжения, антени на мобилни оператори;
Предвид горното следва:

Да се предприемат незабавни действия свързани със задължението ви по чл.195 от Закона за устройство на територията /ЗУТ/, да поддържате сградата в добро техническо състояние. Да се обезопасят незабавно местата с ронеща се мазилка.

В 7 дневен срок да се представят в Община Плевен съгласувателните писма от Министерство на културата относно извършените ремонти и преустройства, както и Разрешенията за поставяне на всички тенти, рекламни елементи, климатици.

В 14 дневен срок да бъдат премахнати всички реклами и амортизирани тенти, които са монтирани по фасадата без разрешение за поставяне.

При липса на съгласувателни и разрешителни документи за монтираните климатици и реклами, да предприемете действия по реда на чл.84, ал.1 и 2 от ЗКН, като ни уведомите писмено за същото.

В едномесечен срок да се поиска виза за проектиране на фасадна реставрация и цветово решение, което да представите в НИНКН за становище.

Обръщаме Ви внимание, че ремонтните работи по сгради – паметници на културата с категория „ сведение” следва да бъдат извършвани от строителна фирма, регистрирана в Камарата на строителите в България за група строежи „Паметници” по чл. 137, ал.1, т.5, буква Е от ЗУТ.




С уважение:

арх. Св. Митев

Главен архитект

на Община Плевен


Каталог: uploads -> posts


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница