Решение №3592/30. 08. 1991г на ос-гр. Русе по ф д. №2878/1991г



страница1/4
Дата11.06.2018
Размер0.56 Mb.
#73570
ТипРешение
  1   2   3   4

АУТОБОХЕМИЯ” АД

ФИНАНСОВ ОТЧЕТ ЗА ГОДИНАТА, ЗАВЪРШВАЩА НА 31.12.2012

ПРИЛОЖЕНИЯ КЪМ ФИНАНСОВИТЕ ОТЧЕТИ

(Всички суми са в хиляди левове)
1. Статут и предмет на дейност
Първоначална регистрация: Решение №3592/30.08.1991г. на ОС-гр.Русе по ф.д. №2878/1991г.

Пререгистрирано през 2009г. в Търговския регистър към Агенцията по вписванията с ЕИК 117019045, със седалище и адрес на управление: гр.София, ж.к.Младост, бл.366, вх.Б, ет.2, ап.27 и с предмет на дейност: Покупка на стоки или други вещи с цел продажба в първоначален, преработен или обработен вид; търговско представителство и посредничество на български и чуждестранни физически или юридически лица; комисионна, спедиционна, превозна, складова, консултантска, туристическа, рекламна, информационна, програмна и импресарска дейност; сделки с интелектуална собственост; отдаване под наем на недвижими имоти; лизингова дейност; производство на стоки за бита; търговия в страната и чужбина с произведения от минерални суровини, бижутерийни изделия от благородни и неблагородни метали, скъпоценни или полускъпоценни камъни, произведения на изкуството; услуги на населението; както и всякаква друга дейност, незабранена със закон.

През отчетния период дружеството е реализирало своите приходи от основния си предмет нa дейност: отдаване на автомобили на лизинг.

Според счетоводното законодателство при финансовия лизинг се отчита приход от сделката при сключването на лизинговия договор.От тези приходи една малка част – 15% са постъпили като паричен поток в дружеството през 2012г., а останалата част ще постъпи през един дълъг период – до пет години според срока на лизинговия договор. Печалбата се отчита през текущата година, а ще бъде реалност през следващите пет години в зависимост от срока на лизинговия договор.

През 2012 г. дружеството се управлява от Съвет на директорите, както следва:


  • Иван Ангелов Тодоров - председател

  • Юлия Йови Нягулова – изпълнителен директор

  • Светлин Върбанов Георгиев

Дружеството се е представлявало от :

  • Иван Ангелов Тодоров – председател на СД

  • Юлия Йови Нягулова – изпълнителен директор

Към настоящия момент “АУТОБОХЕМИЯ” АД е търговец – акционерно дружество, емитент на ценни книжа – като регистрирания капитал на дружеството възлиза на 3 776 536 лв., разпределен в 3 776 536 бр. непревилигировани безналични акции. Целият записан капитал е внесен.

Акциите са поименни и към 31.12.2012 г. се разпределят така:



№ по

Ред


Наименование на акционера

Брой на акциите

%

1.

Фаворит холд АД

1 867 760

49,46

2.

Еуратек ООД

655 503

17,36

3.


Физически лица

1 253 263


33,18





ВСИЧКО:

3 776 536

100

Дружеството не се ограничава със срок.

Не са осъществявани дейности, за които се изискват лицензии и регистрации.


2. База за изготвяне и счетоводни политики

Основните счетоводни политики при изготвянето на тези финансови отчети са приложени по-долу. Политиките са били последователно прилагани за всички представени години, освен ако изрично не е упоменато друго.

 

2.1 База за изготвяне

Настоящият финансов отчет е изготвен в съответствие с изискванията на Международните стандарти за финансови отчети (МСФО) приети от Европейският съюз (МСФО, приети от ЕС), тълкуванията на МСФО, приложими за дружества отчитащи се по МСФО. Настоящият финансов отчет е изготвен при спазване принципа на историческата цена, освен в случаите на извършена преоценка на земи и сгради, финансови активи на разположение за продажба и финансови активи и пасиви, (включително деривативни инструменти), отчитани по справедлива стойност в печалбата или загубата.

Изготвянето на финансовите отчети в съответствие с МСФО изисква употребата на конкретни приблизителни счетоводни оценки. Също така се изисква ръководството да използва собствена преценка при прилагането на счетоводните политики на групата. Елементите на финансовите отчети, чието представяне изисква по-висока степен на субективна преценка или сложност, както и тези елементи, за които предположенията и оценките имат значително влияние върху финансовите отчети като цяло, са отделно оповестени в приложение 4.

Годишният финансов отчет за 2012 г. е изготвен при спазване на счетоводните принципи за текущо начисляване и действащо предприятие, предимство на съдържанието пред формата, предпазливост, съпоставимост на приходите и разходите, запазване при възможност на счетоводната политика от предходния отчетен период, документална обоснованост.


2.1.1. Принцип на действащото предприятие.

Анализът на финансовото състояние на предприятието показва че то поддържа стойността на собствения си капитал, че разполага с достатъчни активи, които да покрият текущите задължения, няма заеми с настъпил падеж, неизплатен в срок, няма индикации за отрицателни парични потоци от оперативна дейност, то не е декапитализирано, има неплатени дивиденти без спиране на тяхното плащане, няма намаление на постоянните клиенти, няма намаление на произвежданата продукция, няма ограничения по обичайните търговски сделки, няма загуба на основни ръководни кадри без намиране на заместници и други неблагоприятни обстоятелства

Предвижданията и преценките на Дружеството, след взети под внимание възможни промени в начина на извършване на търговия, показват, че Дружеството би било способно да оперира в границите на своите текущи финанси.

Ръководството има основателни очаквания, че Дружеството разполага с адекватни ресурси за да продължи да оперира в обозримо бъдеще. По тази причина Дружеството продължава да приема принципа на действащото предприятие при изготвянето на своя финансов отчет.


2.1.2. Промени в счетоводната политика и оповестяванията.

/а/ Нови и променени МСФО, приложими за финансовата 2012 година:
МСС 1 Представяне на финансови отчети (Изменение) - Представяне на позициите в другия всеобхватен доход

Изменението влиза в сила за годишни периоди, започващи на или след 1 юли 2012 г. Измененията в МСС 1 променят групирането на позициите, представени в Отчета за всеобхватния доход с ново наименование Отчет за печалбата или загубата и другия всеобхватен доход. Позициите, които могат да бъдат рекласифицирани (или"рециклирани") в печалбата или загубата в определен момент в бъдещето (например, при отписване или уреждане), следва да се представят отделно от позициите, които никога няма да бъдат рекласифицирани. Изменението засяга единствено представянето и не оказва влияние върху финансовото състояние или резултати от дейността на дружеството. Това изменение е прието от ЕС и е приложено в настоящия финансов отчет.


МСС 12 Данъци върху доходите (Изменение) - Възстановяване на базови активи

Изменението влиза в сила за годишни периоди, започващи на или след 1 януари 2012 г. Изменението пояснява определянето на отсрочените данъци за инвестиционни имоти, оценени по справедлива стойност. То въвежда оборимото предположение, че отсрочените данъци върху инвестиционни имоти, оценени по справедлива стойност съгласно модела за справедлива стойност в МСС 40, трябва да се определят въз основа на това, че балансовата им стойност ще бъде възстановена чрез продажба. В допълнение, изменението въвежда изискването, че изчислените отсрочени данъци върху неамортизируемите активи, които са оценени чрез приложение на модела за преоценка в МСС 16, винаги трябва да се определят на база продажбата на актива. Дружеството не очаква някакъв ефект върху финансовото състояние или резултати от дейността.


МСС 19 Доходи на наети лица (Изменения)

Изменението влиза в сила за годишни периоди, започващи на или след 1 януари 2013 г. СМСС публикува редица изменения в МСС 19. Те варират от фундаментални промени, като например премахването на коридорния подход и концепцията за очакваната възвръщаемост по активите на плана, до прости разяснения и промени във формулировката на текстовете. По-ранното прилагане е разрешено. Дружеството не очаква съществен ефект върху финансовото състояние или резултати от дейността.


/b/ Следните нови стандарти, изменения и разясненията са били издадени от СМСС, но все още не са в сила за финансовата година, започваща на 1 януари 2012 и не са по-ранно приети от дружеството, като ръководтсвото е преценило, че ще бъдат приложени в годишните финансови отчети на дружеството, когато влизат официално в сила:
МСС 27 Индивидуални финансови отчети (Преработен)

Стандартът влиза в сила за годишни периоди, започващи на или след 1 януари 2013 г.



МСС 28 Инвестиции в асоциирани предприятия и съвместни предприятия (Преработен)

Стандартът влиза в сила за годишни периоди, започващи на или след 1 януари 2013 г.


МСС 32 Финансови инструменти (Изменение): Представяне – Нетно представяне на финансови активи и финансови пасиви

Изменението влиза в сила за годишни периоди, започващи на или след 1 януари 2014 г.


МСФО 7 Финансови инструменти: Оповестявания (Изменение) - Нетно представяне на финансови активи и финансови активи

Това изменение влиза в сила за годишни периоди, започващи на или след 1 януари 2013 г.



МСФО 9 Финансови инструменти: Класификация и оценяване

Стандартът влиза в сила за годишни периоди, започващи на или след 1 януари 2015.


МСФО 10 Консолидирани финансови отчети

Стандартът влиза в сила за годишни периоди, започващи на или след 1 януари 2013 г.



МСФО 11 Съвместни споразумения

Стандартът влиза в сила за годишни периоди, започващи на или след 1 януари 2013 г.


МСФО 12 Оповестяване на дялове в други предприятия

Стандартът влиза в сила за годишни периоди, започващи на или след 1 януари 2013 г.


МСФО 13 Оценяване по справедлива стойност

Стандартът влиза в сила за годишни периоди, започващи на или след 1 януари 2013 г.


КРСФМО 20 Разходи за разкривка във фазата на експлоатация на повърхността на рудник

Изменението влиза в сила за годишни периоди, започващи на или след 1 януари 2013 г.


Няма други МСФО или КРМСФО разяснения, които не са влезли в сила и за които се очаква да окажат съществено влияние върху Дружеството.
2.2 Сделки в чуждестранна валута

2.2.1. Функционална валута и валута на представяне

Функционалната валута на дружеството е български лев. Дружеството използва българският лев (BGN) като отчетна валута и валута на представяне .
2.2.2. Сделки в чуждестранна валута

Сделките в чуждестранна валута се представят във функционална валута, като се прилага официалния курс за датите на сделките или оценката, когато статиите се преоценяват. Печалбите и загубите от промяна във валутните курсове, възникнали в резултат на разплащания по подобни сделки, както и от преоценка по заключителен валутен курс на деноминираните в чуждестранна валута парични позиции, се признават в отчета за доходите, освен когато се отсрочват в капитала като са класифицирани като хеджиране на парични потоци или хеджиране на нетни инвестиции.

Печалбите и загубите от промяна във валутните курсове, свързани със заеми и парични средства и парични еквиваленти, са представени в отчета за доходите на реда „финансов приход или разход”. Всички други печалби и загуби от промяна във валутните курсове са представени в отчета за доходите в „други (загуби)/печалби – нетно”.
2.3. Държавни субсидии

Дружеството не е ползвало държавни субсидии.


2.4 Имоти, машини и съоръжения

„Земи и сгради” включва основно производствени помещения, административни.сгради. Те са представени по справедлива стойност, на база периодична, но поне на три години оценка от независим външен оценител, намалена с последващата амортизация на сградите. Всякаква натрупана амортизация към датата на преоценката е елиминирана срещу брутната балансова стойност на актива и получената нетна сума се преставя отново спрямо преоценената стойност на актива.

Всички други имоти, машини и съоръжения са представени по историческа цена, намалена с натрупаната амортизация. Историческата стойност включва разходи, които директно се отнасят към придобиването на активи.

Като имоти, машини и съоръжения се отчитат активи с цена на придобиване над 700 (Седемстотин) лева.

Последвалите разходи се включват в балансовата стойност на актива или се признават като отделен актив, както е по-подходящо, само когато е вероятно, че дружеството ще получи бъдещи икономически изгоди свързани с този актив и стойността на този актив може да бъде достоверно определена.

Балансовата стойност на заменената част се отписва. Всички други разходи за поддръжка и ремонт се отразяват в отчета за доходите през финансовия периода, в който са извършени.

Увеличенията на балансовата стойност, произтичащи от преоценка на земи и сгради, се приписват в преоценъчни резерви в отчета за собствения капитал. Намаленията, които компенсират предходни увеличения на същия актив, са за сметка на други резерви директно в отчета за собствения капи­тал; всички други намаления се отнасят в отчета за доходите. Всяка година разликата между амор­тизацията, изчислена на база преоценената балансова стойност на актива, отнесена в отчета за дходите и амортизация, изчислена на база на първоначалната стойност на актива се прехвърля от „други резерви” в „неразпределена печалба от предходни периоди”.

Земята не се амортизира. Амортизацията на други активите, се изчислява по линейния метод с цел разпределяне на разликата между балансовата стойност и остатъчната стойност върху очакваният полезен живот на активите, както следва:

- Сгради 25 години

- Машини и съоръжения 4-10 години

- Транспортни средства 4 години

- Стопански инвентар, обзавеждане и оборудване 3-8 години

- Компютри и програмни продукти 2 години

Остатъчната стойност и полезния живот на активите се преразглеждат, и ако е необходимо се коригират в края на всеки отчетен период.

Балансовата стойност на актива се намалява незабавно до възстановимата му стойност ако балансовата стойност на актива е по-голяма от неговата очаквана възстановима стойност.

Печалбите и загубите от продажби се определят чрез сравняване на постъпленията с балансовата им стойност и са признати в „други печалби/загуби – нетно”, в отчета за доходите.

Когато преоценените активи са продадени, сумите, включени в проценъчни резерви, се прехвърлят в неразпределена печалба от предходни периоди.
2.5 Нематериални активи

 (а) Търговски марки и лицензи


Отделно придобитите търговски марки и лицензи се показват на историческа стойност. Търговските марки и лицензи, придобити чрез бизнес комбинации, се признават по справедлива стойност към датата на придобиване. Търговските марки и лицензи имат ограничен полезен живот и се отчитат по стойност, намалена с натрупаната амортизация. Амортизацията се начислява, използвайки линейния метод, с цел разпределяне стойността на търговските марки и лицензи върху техният очакван полезен живот от 15 до 20 години.

Придобитите лицензии за компютърни програмни продукти се капитализират на базата на разходи, направени за придобиването или вкарването в употреба на специфичните програмни продукти.

Тези разходи се амортизират върху техния очакван полезен живот от две до пет години.
(б) Компютърни програмни продукти
Разходите за поддръжка на компютърни програмни продукти се признават като разход в момента на извършването им. Разходи за разработване, които са директно свързани с проектирането и тестването на идентифицируеми и уникални програмни продукти, контролирани от дружеството, се признават като нематериални активи, когато са спазени следните условия:

- технически е възможно програмният продукт да бъде завършен, така че да е готов за употреба;

- ръководството възнамерява да завърши програмния продукт и да го използва или да го продаде;

- има възможност програмният продукт да бъде използван или продаден;

- може да бъде показано как програмният продукт ще генерира вероятни бъдещи икономически ползи;

- има на разположение адекватни технически, финансови и други ресурси, необходими за да се завърши разработката и за да може програмният продукт да влезе в употреба или да бъде продаден;

- разходите, направени по време на разработването на програмния продукт, могат да бъдат надеждно оценени.

Директно разпределими разходи, които са капитализирани като част от програмния продукт, включват разходите за наети за разработването на програмния продукт лица и подходяща част от релевантни общи разходи.

Други разходи по разработката, които не отговарят на тези условия, се признават като разход в момента на извършването им. Разходите за разработване, които преди са били като разход, не се признават като актив в последваш период.

 Разходите за разработка на програмен продукт, признати като актив, се амортизират през очаквания му полезен живот, който не е повече от 3 години.


2.6 Обезценка на нефинансови активи

 Активи, които имат неопределен полезен живот, например положителна репутация, не се амортизират и се проверяват за обезценка на годишна база. Активи, които се амортизират, се преглеждат за наличие на обезценка, когато са на лице събития или промени в обстоятелствата, индикират, че балансовата стойност на активите може да не е възстановима. Загуба от обезценка се признава за сумата, с която балансовата стойност на актива надхвърля възстановимата му стойност. Възстановимата стойност е по-високата справедливата стойност, намалена с разходите за продажбата и стойността в употреба. За целите на преценката за обезценка, активите се групират на възможно най-ниските нива, за които има отделни разграничими парични потоци (единици, генериращи парични потоци). Нефинансовите активи, различни от положителната репутация, които са били обезценени, се преглеждат за възможно анулиране на обезценката на всяка отчетна дата.


2.7 Нетекущи активи (или групи за изваждане от употреба) държани за продажба
Нетекущите активи (или групи за изваждане от употреба) се квалифицират като активи държани за продажба,когато балансовата им стойност ще бъде възстановена чрез очаквана продажба и продажбата се счита за много вероятна. Те се отчитат по по-ниската балансова стойност и справедливата стойност, намалена с разходи по продажбата, ако балансовата стойност ще бъде възстановена в следствие от продажба, а не в следствие от продължаваща употреба.
2.8 Финансови активи
2.8.1 Класификация

Дружеството класифицира своите финансови активи в следните категории: финансови активи,отчитани по справедлива стойност в печалбата или загубата; заеми и вземания; и финансови активи, на разположение за продажба. Класификацията се извършва според целта, заради която са придобити финансовите активи. Ръководството определя класификацията на финансовите си активи в момента на покупката.


(a) Финансови активи, отчитани по справедлива стойност в печалбата или загубата Финансови активи отчитани по справедлива стойност чрез печалба или загуба са финансови активи, държани за търгуване. Активите в тази категория се класифицират като текущи активи.
(б) Заеми и вземания

Това са активи с фиксирани плащания, които не се котират на активен пазар. Те се включват в „търговски и др. вземания“ и „др. текущи активи“ в Отчета за финансовото състояние.(счетоводния баланс)


2.8.2 Признаване и оценка

Когато ценни книжа, класифицирани като активи, на разположение за продажба се продават или обезценяват, натрупаните корекции произтекли от промени в справедливата стойност признати в собствения капитал, се включват в отчета за доходите като „печалби или загуби от инвестиционни ценни книжа”.


2.9 Нетиране на финансови инструменти

Финансовите активи и пасиви се нетират и нетната балансова стойност се отчита в счетоводния баланс, когато има законно право да се нетират признатите суми и е налице намерение за уреждане на нетна база, или за реализиране на актива и уреждане на пасива едновременно.


2.10 Обезценка на финансови активи

(a) Активи оценени по амортизирана стойност


Дружеството оценява в края на всеки отчетен период дали има обективни доказателства, че финансов актив или група от финансови активи са обезценени. Даден финансов актив или група от финансови активи се обезценяват и загуби от обезценката се претърпяват, само ако има обективни доказателства за обезценка в резултат на едно или повече събития, настъпили след първоначалното признаване на актива ("събитие“)

Критериите, които дружеството използва, за да определи дали са налице обективни доказателства за загуба от обезценка включват:



  • Значими финансови затруднения на емитента или длъжника;

  • Нарушение на договора, като просрочено плащане или липса на такова на лихви или на главница;

  • Заради икономически или правни причини, свързани с финансовото затруднение на заемополучателя, дружеството предоставя на заемополучателя отстъпка, която заемодателя иначе не би предоставил;

  • Става вероятно, че заемополучателят ще изпадне в несъстоятелност или ще претърпи друго финансово преустройство;

Неблагоприятни промени в статуса на плащане на заемополучателите в портфейла;

Национални или местни икономически условия, които са в съотношение с просрочени плащания на активи в портфейла.


2.11 Материални запаси

Материалните запаси се посочват по по-ниската от цената на придобиване и нетната реализируема стойност. Разходът се определя по метода “средна претеглена цена” .

Себестойността на готовата продукция и незавършеното производство е съставена от разходите за проектиране, материали, преките разходи за труд, други преки разходи и свързаните с тях производствени общи разходи (разпределени на база на нормален производствен капацитет), но изключва разходи по заеми и финансови разходи. Нетната реализуема стойност е равна на очакваната продажна цена, в обичайния ход на стопанската дейност, намалена с пряко свързаните с продажбата разходи.
2.12 Търговски вземания

Търговските вземания са дължими суми от клиенти за продажба на стоки и услуги, извършвани в обичайния ход на стопанска дейност. Ако събирането на вземането се очаква да бъде до една година или по-малко (или нормалния цикъл на стопанската дейност е по-дълъг), те се класифицират като краткотрайни активи. В противен случай, са представени като дълготрайни активи.

Търговски вземания се признават първоначално по справедлива цена, а впоследствие по амортизирана стойност като се използва метода на ефективния лихвен процент, намалена с провизията за обезценка.
2.13 Парични средства и парични еквиваленти

Паричните средства и парични еквиваленти включват пари в брой, в банки депозити до поискване, други високо ликвидни краткосрочни инвестиции с първоначален падеж до 3 месеца, както и банкови овърдрафти. В счетоводния баланс банковите овърдрафти се включват като текущо задължение в раздел на текущи заеми.


Каталог: files -> bulletin
bulletin -> Отчет 31 декември 2010 г. Пояснения към междинния финансов отчет
bulletin -> Отчет към 30. 06. 2009 г на „Пропъртис Кепитал Инвестмънтс" адсиц акционерно дружество със специална инвестиционна цел "
bulletin -> Monbat plc
bulletin -> Вътрешна информация за „Холдинг Варна А” ад към 31. 12. 2007 г
bulletin -> Радослав милев кацаров име, презиме, фамилия: Радослав Милев Кацаров
bulletin -> Monbat plc
bulletin -> Отчет за доходите 4 Междинен отчет за паричните потоци (пряк метод)
bulletin -> Отчет по желание в съответствие с Международните стандарти за финансови отчети (мсфо), разработени и публикувани от Съвета по Международни счетоводни стандарти (смсс) и одобрени от Европейския съюз


Сподели с приятели:
  1   2   3   4




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница