Решение №435 / 31. 01. 2002 г. Изменена с Решение №453 / 28. 03. 2002 г. Изменена с Решение №13 / 11. 12. 2003 г



Дата17.08.2018
Размер237.5 Kb.
#80495
ТипРешение

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ БЯЛА СЛАТИНА



Наредба № 1


за обществения ред и опазването на общинските имоти на територията на община Бяла Слатина

БЯЛА СЛАТИНА, АПРИЛ 2000 г.

Изменена с Решение № 435 / 31.01.2002 г.

Изменена с Решение № 453 / 28.03.2002 г.

Изменена с Решение № 13 / 11.12.2003 г.

Изменена с Решение № 37 / 22.01.2004 г.

Изменена с Решение № 215 / 28.04.2005 г

Изменена с Решение № 381 / 25.05.2006 г

Изменена с Решение № 240 / 25.09.2008 г

Глава първа

Общи положения

Чл. 1. (1) Тази наредба урежда обществените отношения, свързани с опазването на общинските имоти, предназначени за общо ползване на територията на община Бяла Слатина

(2) Наредбата определя правомощията и задълженията на общинската администрация и задълженията на гражданите, на ръководителите на учрежденията, обществените организации и на търговците, свързани с осъществяването на дейността и целите по предходната алинея.

Глава втора

Осигуряване и опазване на обществения ред

Чл. 2. (1) Забранява се викането, пеенето и шумния говор и използването на озвучителни системи на обществени места.

(2) Забраната по предходната алинея не се прилага при обществени прояви, разрешени по реда на глава пета.

(3) Не се допуска продължителното загряване и форсирането на място на автомобилните двигатели в жилищните квартали.

Чл. 3. (1) Освен забраните по предходния член, в жилищните сгради се забраняват шумни увеселения, извършването на производствени дейности и ремонтни работи, които нарушават спокойствието на останалите обитатели.

(2) За задоволяване на битови потребности, дейностите по предходната алинея могат да се извършват само от 8 до 14 часа и от 16 до 20 часа в дните, обявени за работни, а със съгласието на засегнатите обитатели и в почивни дни.

(3) Промишлена, складова и шумна търговска дейност в жилищните сгради и комплекси се разрешава само след писмено съгласие на обитателите. Разрешението се издава от Общинска администрация по установения ред.

(4) В случаите, когато не могат да се осигурят ефикасни обезшумителни мерки, за спазване на изискванията на съответните хигиенни норми, ползуването на озвучителни уредби и на шумни апарати и машини (зъболекарски, прахосмукачки, циклещи и др.) може да става само от 09.00 до 14.00 и от 16.00 до 21.00 часа.

(5) Свиренето на музикални инструменти и пеенето за обучение, репетиране, преподаване и музициране може да става само от 08.00 - 14.00 и от 16.00 - 22.00 часа.

Чл. 3а (1) Забранява се продажбата и употребата на алкохол и тютюневи изделия в увеселителните, питейните заведения и в търговската мрежа на лица до 18 години.

(2) Забранява се посещението на увеселителните и питейни заведения, компютърни и игрални зали на лица до 14 години след 20.00 часа, а за лица до 18 години - след 22 часа без придружител (родител, настойник, учител)

(3) Задължават се ползвателите на увеселителните питейни заведения, компютърни и игрални зали да осигурят самоохрана на обектите си.

(4) Забранява се носенето на огнестрелно и газово и пневматично оръжие в увеселителни и питейни заведения, заведения за обществено хранене, училища, детски градини и други обществени сгради, както и при организирани масови мероприятия (тържества, спортни прояви, митинги, манифестации и др.). Забраната не се отнася за лица, изпълняващи служебните си задължения по охрана на мероприятия и обекти. (Изм. и доп. с Реш 240 / 25.09.08)

(5) Въвежда се вечерен час за лица до 18 – годишна възраст както следва:

А) през есенно – зимния период:

- деца до 14 години - 20 часа;

- деца 14 – 18 години - 22 часа;

б) през пролетно – летния период:

- деца до 14 години - 21 часа;

- деца 14 – 18 години - 23 часа;

Чл. 4. (1) Забраняват се хазартните игри на обществени места, освен в специално предназначените за целта игрални заведения.

(2) Забранява се просията на обществени места.

Чл. 5. (1) Председателите на управителните съвети на сгради с режим на етажна собственост, съответно управителите, са длъжни да осигурят денонощно заключване на входните врати, както и монтиране на домофонни уредби или звънци в сградите с три и повече етажа и с над шест жилища. Достъпът на пощальоните и на други длъжностни лица се осигурява от домсъветите.

(2) При възможност, жилищата и другите обекти в сградите се снабдяват с локални сигнално - охранителни устройства.

(3) Собствениците на жилища и на други обекти в приземните етажи могат да поставят декоративни предпазни решетки на прозорци, врати и балкони.

Чл. 6. Нарушителите на обществения ред в държавните, културни и увеселителни заведения, заведенията за обществено хранене, обектите за търговия и услуги, се отстраняват от техните служители. А при нужда - със съдействието на полицията.

Чл. 6а (нов, съгласно Решение № 435 / 31.01.2002г.) За непристойни прояви против личността на гражданите, срещу органите на властта или обществеността, изразяващи се в употреба на ругатни, псувни или други неприлични думи, както и скарване, сбиване или други подобни деяния, които поради своята по-ниска степен на обществена опасност не представляват престъпление по смисъла на НК или нарушение по УБДХ, се прилагат административно - наказателните разпоредби на тази наредба.
Глава трета

Правила за паркиране на превозните средства върху общински терени и ползване на масов обществен транспорт

Чл. 7. (1) Кметът на общината, (нов) със заповед, съгласувано с полицията определя:

1. Улиците и пътищата, по които се въвеждат ограничения или забрана за движение на превозни средства, строителни и селскостопански машини.

2. Постоянни места и режима за паркиране на превозните средства, както и временни места за панаири, традиционни сборове, масови атракционни и спортни прояви.

3. Обществените места за охраняеми паркинги и автомобилни гробища за превозните средства, които са негодни за движение, разкомплектовани или със значителни повреди, както и на снети от отчет превозни средства (без регистрационни номера).

4. Местата за събиране на добитъка за паша и улиците, по които той се извежда.

(2) Зареждането на магазините:

1. Със стоки става директно от превозното средство в магазинните помещения и складовете, без престояване на стоките по тротоарите и уличните платна, в часовете, определени от кмета на общината, съответно от кметовете на населените места. По същия ред става и извозването на освободения амбалаж.

2. В пешеходната зона на гр. Бяла Слатина става с лекотоварни коли до 1 т. и разрешителни, издадени от общинска администрация срещу заплатена такса (нов) в часов график, определен от кмета на общината със заповед.

Чл. 8. (1) Забранява се:

1. Паркирането извън разрешените за целта места.

2. Паркирането върху противопожарните хидранти.

3. Паркирането по тротоарите, улиците и площадите и в откритите обществени паркинги на превозните средства, посочени в чл. 7, т. 2.

4. Завземането, ограждането, поставянето на съоръжения и маркирането с трайни знаци за паркиране на превозни средства върху части от улици, тротоари, площади и алеи в жилищните комплекси и в откритите паркинги.

5. Движението на каруци, велосипеди и моторни превозни средства по тротоарните платна, площадите, зелените площи и в забранените за движение улици на населените места без съответно разрешение.

6. Движението на превозни средства с животинска тяга в централните части на населените места, определени със знак за забрана, без предпазна престилка, както и движението им, ако не са оборудвани съгласно Закона за движение по пътищата.

(2) Спрените от движение превозни средства и селскостопанска техника трябва да бъдат паркирани в гаражи, в дворната част на строителните парцели и имоти за индивидуално ползване, както и в обособените за тази цел обществени паркинги.

Чл. 9. (1) Длъжностни лица, определени от кмета на общината, със съдействието на полицията, установяват собствениците на превозните средства, паркирани в нарушение на забраните по чл. 8 (1) т. 3 и независимо от наложеното им административно наказание връчват предписание на преместване на превозното средство в 14 -дневен срок.

(2) При неизпълнение на предписанието, въз основа на констативен акт, длъжностните лица по предходната алинея издават заповед за преместване на превозното средство.

(3) Заповедта на длъжностните лица по ал. 1 се изпълнява от специализирано предприятие за сметка на собственика.

(4) Предходните алинеи се прилагат и когато собственикът е неизвестен, или макар известен, не може да бъде уведомен, поради трайно отсъствие от страната или по други обективни причини. В тези случаи към констативния акт се прилага служебна записка и /или/ други документи, удостоверяващи извършените действия и констатации по издирването на собственика.

Чл. 10. В превозните средства на обществения транспорт се забранява:

1. Пътуването на лица със замърсено облекло, създаващо неудобство за останалите пътници, както и на такива в явно нетрезво състояние.

2. Пушенето и употребата на храна и напитки.

3. Превозването на лесно запалими течности и газове.
Глава четвърта

Експлоатация и опазване на общинските имоти, предназначени за общо ползване

Чл. 11. Забранява се:

1. Изваждането и снижаването на бордюри, прокопаването на тротоари и улични платна без писмено разрешение от техническа служба;

2. Рязането, късането и изкореняването на цветя, дървесни видове и клоните им, както и газенето на обособените тревни площи;

3. Ловенето и унищожаването на полезния дивеч, пойните и други птици, събирането на яйцата им и повреждането на поставените за тях къщички, заслони и хранилки;

4. Писането и драскането по сградните фасади, оградите и по пътните съоръжения;

5. Повреждането на некролози, обяви, реклами, афиши и други материали, поставени на определените за тази цел места.

Чл. 12. Забранява се:

1. Събарянето, повреждането и разместването на табелки по улиците, на пейки и съоръжения, поставени в градините, парковете, детските и спортните площадки и на други обществени места;

2. Повреждането на пътните, тротоарните, градинските и паркови настилки и съоръженията; на телефонните обществени апарати, съоръжения и кабини; на заслоните по спирките на обществения транспорт; на обществените чешми, уличните хидранти, уличните, и парковите осветителни тела и съоръжения; на афишните съоръжения и площи, на скулптурно - декоративните фигури и елементи; на обществените тоалетни, сгради и огради; на противопожарните съоръжения, пътни знаци, табели, указатели, светофари, ограждения, съоръжения, превозни средства, както и на всякакви други общински имоти.

3. Извеждането на паша на домашни животни в паркове, градини, лесопаркове и места за краткотраен отдих.

4. Складирането на груби фуражи по зелените площи и тротоарите.



5. (Добавена с Реш 240 / 25.09.08) Изхвърлянето на растителни и животински отпадъци по тротоарите и зелените площи.

6. (Добавена с Реш 240 / 25.09.08) Изхвърлянето на строителни отпадъци и на отпадъци от изгаряне на твърди горива в кофите и контейнерите, предназначени за битови отпадъци

Чл. 13. Лицата, които повреждат държавни или общински имоти, когато деянието не съставлява престъпление по Наказателния кодекс на Република България, се наказват по тази наредба, независимо от имуществената отговорност за причинените вреди.

Глава пета

Опазване на обществения ред и чистотата при провеждането на събрания, митинги и манифестации и други масови прояви.

Чл. 14. (1) Събрания, митинги и манифестации могат да се провеждат от граждани, от сдружения, от политически и други обществени организации по реда и при спазване изискванията на Закона за събранията, митингите и манифестациите (ЗСММ).

(2) Писменото уведомление по чл. 8 от ЗСММ се отправя до:

Кмета на общината, когато организаторът е политическа партия или коалиция, сдружение или обществена организация.

(3) Писменото уведомление по чл. 11 от ЗСММ се отправя до кмета на общината.

(4) Уведомленията по чл. 8 и чл. 11 от ЗСММ се подават не по-рано от 14 дни преди планираното провеждане на проявата.

Чл. 15. (1) В уведомлението за провеждане на събрание или митинг се посочват: пълното наименованието на организатора и неговото седалище; точните имена и адреси на представляващите го лица, както и техните изборни длъжности; целта, мястото, времето на провеждане и предполагаемия брой на участниците.

(2) В уведомлението за провеждане на манифестация, освен данните по предходната алинея, се посочва и пътя на движението й.

Чл. 16. Организаторите на събрание, митинг или манифестация, разгласяват провеждането им след изтичането на 24 часа от уведомлението, ако в този срок не е наложена забраната по чл. 12, ал. 3 от ЗСММ.

Чл. 17. (1) Когато след изтичането на двадесет и четири часа от получаването на уведомление от даден организатор, постъпят уведомления за провеждане на други прояви за същото време, място и път на движение съответните органи осигуряват провеждането само на проявата по първото уведомление.

(2) Когато са постъпили уведомления от няколко организатори за провеждането на различни прояви в едно и също време, място и път на движение преди изтичането на двадесет и четири часа от постъпването на първото уведомление, съответните органи на общинската администрация съдействат за постигане на съгласие между заинтересованите организатори за безконфликтно провеждане на планираните прояви в различно време или място. Ако съгласие не бъде постигнато, органите на общинската администрация осигуряват провеждането на обществената проява, за която е пристигнало първото уведомление.

Чл. 18. (1) Организаторите на проявите по тази глава са длъжни да осигурят спазването на обществения ред при провеждането им, чистотата на ангажираните площи след края на съответната проява, както и опазването на общинските имоти от повреждане и унищожаване.

(2) Органите на общинската администрация, със съдействието на полицията, вземат необходимите мерки за нормалното протичане на проявата, осигуряване на обществения ред и безопасността на движението.

(3) При нарушения на задълженията по ал. 1, контролните органи съставят актове на нарушителите.

Чл. 19. Препис от акта за забраната по чл. 12, ал. 3 от ЗСММ се изпраща на съответните полицейски органи след изтичане на сроковете по чл. 12, ал. 4 и 5 от същия закон.

Чл. 20. Разрешение за провеждане на спортни и културни обществени прояви на открити общински площи; извън предназначените за целта места (стадиони, зали, салони) се дава от кмета на общината по реда и условията на тази глава.


Глава шеста

Контрол и наказания

Чл. 21. (1) На нарушителите на тази Наредба се налага административно наказание – глоба от 50 до 5000 лв., на основание чл. 22, ал. 4 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА). (изм. с Реш 240 / 25.09.08)

(2) отменя се (съгласно Реш. 381 / 25.05.06.)

(3) Лице, наказано за нарушение на тази наредба, което до една година от влизане в сила на наказателното постановление, извърши ново нарушение се наказва с глоба от 500 лева до 5000 лева.(съгласно Реш. 381 / 25.05.06., изм. с Реш 240 / 25.09.08.).

(4) Когато повторното нарушение е свързано с определена професия или дейност, може да бъде наложено наказание лишаване от право да упражнява съответната професия или дейност за срок от един месец до две години, а по чл. 3а се пристъпва към отнемане на лиценза и затваряне на обекта.

(5) Конкретният размер на глобата за всяко отделно нарушение се определя от наказващия орган съобразно с тежестта на нарушението и степента на вината на нарушителя.

(6) Установеното в тази наредба административно наказание се налага, ако за същото нарушение не е предвидено по-тежко наказание в друг висшестоящ нормативен акт.

Чл. 22. (1) За установените нарушения на нарушителите се съставят актове от контролните органи или от определени от тях длъжностни лица, надлежно легитимирани като актосъставители. Същите са длъжни да показват легитимацията пред нарушителите .

(2) При явно маловажни случаи на нарушения по тази наредба, контролните органи и другите актосъставители по предходната алинея могат да налагат на място наказания – (нов) глоба до 20 лева срещу квитанцията, съгласно разпоредбата на чл. 39, ал. 1 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН). Ако нарушителят оспори нарушението или откаже да заплати глобата, му се съставя акт по реда на ал. 1.

Чл. 23. Въз основа на съставените актове кметът на общината или писмено упълномощени от него длъжностни лица издават на нарушителите наказателни постановления.

Чл. 24. Образуването на административно - наказателни производства за нарушения, съставяне на актовете, издаването, връчването и обжалването на наказателните постановления, определянето на обезщетенията за причинените от нарушителите вреди, както и изпълнението на влезлите в сила наказателни постановления, става по реда и в сроковете на ЗАНН.

Чл. 25. (1) Административно - наказателно отговорни са и непълнолетните лица, навършили шестнадесетгодишна възраст, когато са били в състояние да разбират същността и значението на извършеното и да ръководят постъпките си.

(2) За нарушения, извършени от малолетни лица, непълнолетни на възраст от 14 до 16 години и поставени под пълно запрещение, отговарят съответно родителите, попечителите или настойниците, когато съзнателно са допуснали извършването им или са били в състояние да предотвратят нарушението, но не са го сторили.

(3) За нарушения, извършени при осъществяване дейности на предприятия, учреждения, заведения, организации и търговски дружества, административно - наказателна отговорност носят работниците или служителите, които са ги извършили, както и ръководителите, които са наредили или допуснали да бъдат извършени.

чл. 26 (1) Контролни органи по изпълнението на тази наредба са:


  1. Началникът на РПУ Бяла Слатина и на Пътна полиция или определени от тях лица;

  2. Ръководителят на ХЕИ или от определени от него лица;

  3. Ръководителят на РВМС или от определени от него лица;

  4. Кметовете на кметства на територията на Община Бяла Слатина;

  5. Гл.инспектор “Екология” при общинска администрация;

  6. Гл. специалисти-контрольори при общинска администрация;

  7. Началникът на “Звеното за самоохрана” към общинска администрация и охранителите от него.

(2) При констатиране на нарушения, контролните органи по предходната алинея съставят на нарушителите актове за административни нарушения, по реда на ЗАНН.

(3) Наказателните постановления на нарушителите на тази наредба се издават от Кмета на общината по реда на ЗАНН и ЗАП.

(4) Контролните органи по изпълнението на тази наредба се отчитат за дейността си пред Общински съвет след изтичането на всяка календарна година.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ


§ 1. Изменения и допълнения на наредбата се извършват по реда на приемането й в съответствие с чл. 22 от ЗМСМА.

§ 2. Наредбата е приета на основание чл. 22, ал. 1 от ЗМСМА и действа до приемането на нова от Общинския съвет.

§ 3. Наредбата е приета от Общинския съвет, с Протокол № 8, Решение № 118 / 28. 04.2000 година и изменена с Протокол № 27, Решение № 435 / 31.01.2002 г. , с Протокол № 29, Решение № 453 / 28.03.2002 г., с Протокол № 2, Решение № 13 / 11.12.03., с Протокол № 4, Решение № 37 / 22.01.04., с Протокол № 17, Решение № 215 / 28.04.05., с Протокол № 30, Решение № 381 / 25.05.06 и с Протокол № 20, Решение № 240 / 25.09.08 и влиза в сила от деня на приемането и.

ВОДИЛ ПРОТОКОЛА: ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ:

/ инж. Н. Петрова/ /Цветанка Иванова/





Каталог: assets -> Obshtinski syvet -> Normativni dokumenti -> Naredbi
Naredbi -> Бяла слатина, април 2005 г. Глава първа общи положения
Naredbi -> Решение №480 / 30. 11. 2006 г. Изменена с Решение №40 / 24. 01. 2008 г. Изменена с Решение №277 / 18. 11. 2008 г. Глава първа
Naredbi -> Решение №136 / 30. 05. 12. Глава първа общи положения
Naredbi -> Решение №293 / 24. 11. 2005 Доп с Решение №194 / 28. 07. 2008 Доп с Решение №395 / 22. 04. 2009 Глава първа
Normativni dokumenti -> Програма за развитие на читалищната дейност в община Бяла Слатина за 2012 година
Naredbi -> За устройство и управление на гробищните паркове и обредни зали на територията
Naredbi -> Решение №292 / 18. 12. 2008 г. Изменена с Решение №320 / 29. 01. 2009 г. Изменена с Решение №564 / 28. 01. 2010 г


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница