Решение жълта треска Премахва се изискването за реимунизации срещу жълта трескаДата21.06.2018
Размер43 Kb.
VINF 11:49:01 03-08-2016

RM1148VI.017

МС - решение - жълта треска

Премахва се изискването за реимунизации срещу жълта треска

София, 3 август /екип, БТА/

Правителството одобри промени в Наредбата за условията и реда за провеждане на граничен здравен контрол, съобщи пресслужбата на кабинета.

С тях се извършва синхронизиране на действащата нормативна уредба в страната с официалните препоръки на Световната здравна организация и действащите международни здравни правила по отношение на ваксинирането срещу заболяването жълта треска на хора, пътуващи в държави с риск от заразяване.

С резолюция на Световната здравна асамблея бе приета направената от Експертната група по имунизации към СЗО препоръка за премахване на реимунизациите срещу жълта треска, както и извършване на еднократно ваксиниране, с което се изгражда пожизнен имунитет, и за пожизнена валидност на международния сертификат за ваксинация срещу жълта треска, считано от 10-тия ден от поставянето на ваксина срещу заболяването.www.zdrave.net, 03.08.2016 г.

http://www.zdrave.net/news/novini-210/oshte-medikamenti-analog-izchezvat-balgarskia-58737

Още медикаменти без аналог изчезват от българския пазар

Лекарствата са за лечение на есенциална хипертония

След като през юли Изпълнителната агенция по лекарствата информира за спиране продажбата на четири медикамента без аналог у нас, единият от които – химеотерапевтичен, август също започва с такова съобщение.

Лекарствените продукти Moex 7.5 mg film-coated tablet x 30 и Moex 15 mg film-coated tablet x 30, съдържащи активното вещество Moexipril, се спират от продажба у нас за постоянно, съобщават от ИАЛ. За това е уведомил агенцията притежателят на разрешението на употреба UCB Pharma GmbH.

Преустановяването на продажбите на медикамента у нас е с дата 21-ви юни, но ИАЛ оповестява информацията във вторник, 2-ри август.

Медикаментите се използват за лечение на есенциална хипертония при възрастни пациенти – самостоятелно, като първоначална терапия или в комбинация с представители на други класове антихипертензивни лекарства.

След извършена проверка в базата данни на разрешените за употреба лекарствени продукти в България ИАЛ е установила, че към дата 28-ми юли 2016 г. няма други разрешени за употреба лекарствени продукти, съдържащи активното вещество Moexipril.

04.08.2016 г., с. 6

ЧАКАМЕ ОЩЕ ДВА ЩАМА

Свинският грип ни удря за 7-а година

Хонконг” атакува за пръв път, ”Брисбаден” е по-безобиденПОЛИ ПАНТЕВА

Три грипа ще ни ударят през новия сезон на епидемии. За седма поредна година водещият щам ще бъде свинският A(H1N1).

Заедно с него обаче ще ни мъчат още две зарази - A (H3N2) „Хонконг" и грипът от тип В - „Брисбейн". Това сочат прогнозите на Световната здравна организация, съобщи пред „Телеграф" главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Предстои трите щама да бъдат официално оповестени у нас през този месец, когато се публикува препоръчителният състав на ваксините.

Доминиращи

От 2009 г. насам главен виновник за грипните епидемии е А (H1N1) „Калифорния", по-познат като свински грип. Той е основният пандемичен грип, който всяка година взима десетки жертви у нас. За пръв път тази зима обаче се очаква да ни атакува щамът А (H3N2) „Хонконг". „Той е сравнително нов. Изолиран е за пръв път през 2014 г. и досега не е засичан на територията на страната. Много е рано да правим прогнози за това по какъв начин протича и дали има някакви особености. Най-вероятно основните засегнати контингенти ще се запазят - възрастни хора и малки деца. Но щамовете много се различават и едва когато започне някъде реална епидемия, например в Западна Европа или в Северна Америка, може да се каже какво ни очаква", обясни д-р Кунчев. Според информацията в световните здравни сайтове „Хонконг" убива няколко десетки хиляди души през последните 2 години. Само в САЩ жертвите на този грип са 36 000.Имунизация

Третият очакван грип, който е от тип В -„Брисбейн", е по-безобиден, тъй като щамовете от този тип нямат капацитета да причиняват епидемични взривове, категоричен е главният ни епидеми-олог. Освен това „Брисбейн" вече е върлувал в България между 2009 и 2014 г. Заедно с него е възможно да ни посети отново и друг познат грип от типа В - „Пукет". Той обаче не е включен в състава на тривалентната проти-вогрипна ваксина. На някои места хората се имунизират с четирива-лентен серум. У нас обаче все още няма такъв. Според специалистите имунизацията срещу грип е особено препоръчителна за хората със сърдечносъдови заболявания, за хората с хронични и белодробни болести, както и за рисковите групи. Идеалният период за защита срещу грипа е октомври-ноември. Това е така, защото след поставянето на ваксината са нужни около три седмици на организма да изгради имунитет след имунизацията.Вирусите тръшват 1 млн. българи

Обикновено болестта тръгва първо от Англия, Ирландия и Швеция, минава през Португалия и Испания и чак тогава идва в България. Последните няколко грипни сезона това се случва през първите месеци на новата година, като пикът на епидемиите е през януари-февруари. Грипът у нас поваля около 1 милион души годишно, като болните обикновено се движат в границите между 144 и 216 души на 10 хиляди. Според данни на СЗО пък около 40 000 души умират преждевременно от грип всяка година само в страните от Европейския съюз. До 90% от смъртните случаи са при хора над 65 г.
Каталог: upload -> files
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Списък на участниците – 22 ученици от икономически професионални гимназии и 3-ма учители
files -> З а п о в е д № от г. На основание чл. 162, ал. 4 от Кодекса за застраховането, образците на отчет
files -> Наредба №23 от 18 декември 2009 Г. За условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "прилагане на стратегиите за местно развитие" и по мярка "управление на местни инициативни групи
files -> Съдържание увод глава първа. Особености на отразяването на кризата в медийния дискурс
files -> Единни в многообразието замяза на „Еднообразни в разединението”
files -> Заседанието на кабинета, в което участваше и министър Москов продължава


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница