Решение за помощ способства за постигането на тази цел, подчерта комисарятДата10.02.2018
Размер36.91 Kb.Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 31 юли 2012 г.Устойчивостта на бедствия в региона на Африканския рог ще бъде подсилена допълнително с нова помощ от Европейската комисия

Европейската комисия изпълнява обещанието си да помогне на региона на Африканския рог да се възстанови от разрушителната суша от 2011 г., да преодолее хроничните си проблеми и да тръгне по пътя на развитието. Днес Комисията добавя 22 млн. EUR към хуманитарната си помощ за региона. Новите средства ще спомогнат за повишаване на устойчивостта по отношение на бъдещи бедствия на поне един милион кенийци и сомалийци.

С новата помощ хуманитарната помощ на Европейската комисия за Африканския рог достига 313 млн. EUR от началото на извънредното положение поради недостига на храна до момента. През месец юли миналата година кризата беше толкова тежка, че Организацията на обединените нации обяви положение на глад в някои части на Сомалия. Днес, благодарение на повечето дъждове и на усилената работа на хуманитарните организации, гладът е намалял. При все това недостигът на храна, разселването на населението и несигурността продължават да съществуват.

„Милиони души в региона продължават да зависят от хуманитарната помощ, за да оцелеят, но след добър дъждовен сезон, който обещава задоволителна реколта, предизвикателството се измества от спасяване на човешки живот в извънредна ситуация към предотвратяване на извънредни ситуации в бъдеще“, заяви Кристалина Георгиева, комисар на Европейския съюз за хуманитарната помощ и реакцията при кризи. „Не можем да предотвратим настъпването на суша, но можем да попречим на повторното възникване на кризата с храните, причинена от сушата тук миналата година. Нашето ново решение за помощ способства за постигането на тази цел,“ подчерта комисарят.

За да насърчи намирането на дългосрочни решения за хроничните проблеми на региона на Африканския рог (рискове от суша, несигурност, слаба обществена способност за издържане на шокове, несигурен поминък), новите средства ще бъдат насочени към местните общности и към разселените от конфликти и глада лица и ще им осигурят продоволствена помощ, водоснабдяване и канализация, подкрепа за поминъка и здравни услуги.

Средствата ще бъдат отпуснати чрез стратегията на ЕС SHARE (подпомагане на устойчивостта на Африканския рог). Изпълнението на тази стратегия започна тази година и тя се превърна в едно от основните средства за предоставяне на помощ от ЕС на региона на Африканския рог. С нея Комисията обединява хуманитарните си ресурси (като спасява човешки живот по време на кризата) и капацитета си за дългосрочно развитие и ги насочва към премахване на причините в основата на хранителните кризи с цел предотвратяване на повторното възникване на такива кризи.

Стратегията SHARE финансира различни проекти: от лечението на тежко недохранване при бебетата до по-доброто управление на природните ресурси, здравето на животните и търговията, селското стопанство (по-добри и адаптирани практики, напояване в малък мащаб), алтернативните дейности за генериране на доходи и основните услуги (водоснабдяване, канализация).

Контекст

Миналата година огромната суша в страните от региона на Африканския рог (Етиопия, Кения, Джибути и Сомалия) причиниха една от най-драматичните хуманитарни кризи на настоящия век. Целият регион се сблъска с най-тежката суша от 60 години насам. Над 13 милиона души се нуждаеха от хуманитарна помощ. За първи път от 1992 г. насам Организацията на обединените нации обяви глад поради липсата на достъп до храна в някои части на Южна Сомалия.

Като един от водещите донори за тази хранителна криза в света Европейският съюз (Комисията и държавите членки) предостави 791 млн. EUR за региона от началото на кризата миналата година. Само Европейската комисия оказа помощ на 6,5 милиона души в уязвимо положение миналата година, като осигури храна, нужни на тялото хранителни вещества, водоснабдяване и канализация на стойност 181 млн. EUR.

До момента през 2012 г. Комисията е отпуснала 132 млн. EUR под формата на хуманитарна помощ за региона на Африканския рог. Благодарение на тази помощ хората могат да закупят и транспортират храна и да получат достъп до медицински грижи, както и до водоснабдяване и канализация. Като спомага за оцеляването на милиони хора, тя подпомага и първите стъпки в процеса на възстановяване — например чрез предоставяне на семена и инструменти, по-добро управление на водите и възстановяване на стадата.

Средствата се привеждат в действие на място от над дузина партньорски агенции на Комисията, включително както агенции на ООН, така и международни НПО.

Активното присъствие на Европейския съюз като участник във връзка с развитието в региона на Африканския рог набляга също на продоволствената сигурност, селското стопанство и развитието на селските райони. От 2008 г. ЕС е предоставил над 400 млн. EUR помощ за развитие на Джибути, Етиопия, Кения и Сомалия, помагайки за изхранването на най-уязвимите, за подобряване на храненето и за подпомагане на устойчивото селско стопанство.За повече информация:

Уебсайт на комисар Георгиева:http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_bg.htm

Хуманитарна помощ от Европейската комисия:http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

Съвместно изявление на комисар Кристалина Георгиева и комисар Андрис Пиебалгс относно страните от региона на Африканския рог, година след обявяването на глад:MEMO/12/589

Сътрудничество на ЕС за развитие в региона на Африканския рог:MEMO/12/591

За контакт:

David Sharrock (+32 2 296 89 09)

Ирина Новакова (+32 2 295 75 17)IP/12/864


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница