Рез програмния продукт за разпределение на делата на принципа на случайния подбор, тя разпредели едно новопостъпило наказателно делоДата02.02.2018
Размер23.45 Kb.
С Ъ О Б Щ Е Н И Е

На 16.04.2014 г. по повод Деня на Българската Конституция и професионален празник на българските юристи и съдебни служители, в Съдебна палата – Хасково за втора поредна година бе проведен "Ден на отворените врати". Проявата бе организирана съвместно от Окръжен съд – Хасково, Окръжна прокуратура – Хасково, Районен съд – Хасково и Районна прокуратура – Хасково.

Участие в събитието взеха ученици от ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров” – Хасково, ПМГ "Акад. Боян Петканчин" – Хасково, ФСГ "Атанас Буров" – Хасково и доброволците от Превантивно - информативен център по наркотични вещества към Младежки център – Хасково.

Денят на отворените врати започна с мероприятието "Председател на съд за един ден", като ученичката от ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров” Мариела Несторова стана председател за един ден на Окръжен съд - Хасково. С помощта на Председателя на съда Миглена Тянкова, чрез програмния продукт за разпределение на делата на принципа на случайния подбор, тя разпредели едно новопостъпило наказателно дело.

Инициативата продължи в съдебна зала № 4 на Районен съд – Хасково, където Денят на отворените врати бе официално открит от Председателя на Окръжен съд – Хасково Миглена Тянкова, от свое име и от това на останалите административни ръководители на институциите в Съдебна палата – Хасково. В същата съдебна зала, ученици от ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров” – Хасково, членуващи в клуб „Моите права” и клуб „Гражданско образование”, представиха симулиран съдебен процес по наказателно общ характер дело.

Ролите на участниците в процеса бяха представени по убедителен начин от учениците: Елена Андонова, Мария Кротнева, Таня Търпоманова, Мариела Несторова, Джемил Джемил, Дора Цветкова, Иван Цветанов, Илияна Терзиева, Марин Маринов, Христо Арабаджиев, Диана Боева, Елена Делчева, Атанас Белев. При подготовката на процеса, на учениците бе указано съдействие от Пламен Георгиев – Съдия при Районен съд -Хасково и Румен Сираков – Зам.административен ръководител на Районна прокуратура -Хасково. За успешното си участие в процеса, учениците получиха грамоти от Административните ръководители на Окръжен съд – Хасково, Районен съд – Хасково и Районна прокуратура - Хасково. Грамота за успешното съвместно сътрудничество между институциите беше връчена и на ГПЧЕ "Проф. д-р Асен Златаров" - Хасково, която бе получена от директора на учебното заведение г-жа Пенка Делиева.След симулирания процес учениците имаха възможност, да се запознаят отблизо със спецификата в работата на всяка от институциите, като посетиха различните служби в съда и прокуратурата, бяха запознати с информационния център на съда и предлаганите от него услуги. Проведоха се дискусии, обсъдиха се бъдещи съвместни инициативи. Учениците от ПМГ "Акад. Боян Петканчин" с ентусиазъм приеха предизвикателството от своите връстници от ГПЧЕ „Проф.д-р Асен Златаров” за активно сътрудничество с институциите и участие в следващия Ден на отворени врати.

Проведеният Ден на отворените врати в Съдебна палата – Хасково бе насочен към популяризиране дейността на съда и прокуратурата сред подрастващите, за утвърждаването у тях на уважение и доверие към закона и институциите, за повишаване на правната им култура, за формирането им като личности. Денят бе оценен като изключително ползотворен и за организаторите и за участниците в него.Благодарим на всички проявили интерес към инициативата ни!

От Районен съд - Хасково


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница