Резюме на проблемите по управление на водите и най-новата история на вец-овете в рбългарияДата04.01.2018
Размер62.19 Kb.
РЕЗЮМЕ

на проблемите по управление на водите

и най-новата история на ВЕЦ-овете в РБългария

Всеки, който чете този документ, нека първо да си припомни историята на Деривация Джерман-Скакавица през 90-те години на миналия век. Цяла София беше доведена до режим на водата, само за да се убедим колко необходима е тази деривация. Изхарчиха се сума ти пари за нея, а тя в момента не работи въобще!

Защо беше необходима тя? За да се направи ток, да се даде вода на Кремиковци и да се изхарчат парите за нея. И всички известни хидролози и хидротехници ни убеждаваха колко необходима е тя. Начело с онова недоразумение - проф.Александър Янчулев -преподавател по технология, организация и икономика на хидротехническото строителство. Експерт в различни проекти и дейности, свързани с експлоатацията на водите в страната. Кмет на София по онова време.


Доказателство - водохващавнето на река Джерман - сега не работи въобще. Савакът е отворен:І. Основен проблем - управление на водите няма, има Пълна Анархия.

Ето съвсем малко стряскащи факти:


 1. За село Бързия, Монтанско, са изхарчени 5.7 милиона лева Европейски пари за нова пречиствателна станция за питейна вода. Селото лятно време е на режим на водата 12 на 12 часа - заради каскадата Петрохан, собственост на Енерго Про. След пускане на новата пречиствателна станция - от чешмите продължава да тече тиня - заради печалбата на Енерго Про. И сега хората са готови на бунт.Гледайте предаването на Нова ТВ по въпроса:

http://novanews.novatv.bg/…/%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5-%D0%B…/
В същата ситуация е и Заножене над Вършец - заложник на Енерго Про.

В същата ситуация е и горната част на гр.Кричим - заложник на НЕК ЕАД


 1. Язовир Цанков камък - направен за да фалира НЕК. И да се пораздадат доста пари на хидролози с философско образование? Огромните хидротехнически съоръжения са най-прекрасната база за корупция - милиони кубици изкопи, насипи, бетони, милиони тонове армировка... Куче влачи, диря няма - точно както за Джерман-Скакавица. Има за всички - да си пораздадем и да остане.
 1. Същата история предстои сега с бъдещия язовир Яденица.


ІІ. Нормативни изисквания:

Съгласно Закона за Водите собствениците на ВЕЦ трябва да изпускат минимално необходимо водно количество - за да оцелява животът в реката и около нея. Всички животни имат нужда от тази вода - и диви, и питомни. Пак според този закон - собствениците са длъжни да почистват коритата на реките на разстояние 500 метра под водовземането - за да се намали рискът от наводнения.Съгласно Закона за Рибарство и Аквакултури - всеки бараж на река трябва да има рибен проход - за да се осигурява миграция на рибите и другите водни организми. Иначе те не могат да оцелеят.

ІІІ. Реалното състояние: Абслютно нищо от гореописаното не се спазва.
Доказателства:

Река Черни Вит под водохващането на ВЕЦ Сироко. Четири сигнала са подадени до МОСВ за това водовземане и никой не си мърда пръста.


Водохващане Кривия олук на територията на Национален Парк Рила:


Водохващане на деривационен канал Грънчар - пак на територията на Национален Парк Рила:


Риск от наводнения:

Водхващане на река Златна Панега за ВЕЦ Румянцево. Задръстено с дървета. Като дойде голяма вода и ги замъкне до първия мост на Румянцево - селото ще отиде в Дунава. След пет сигнала, най-после миналата година го изчистиха.Гората в момента расте отново...

Водохващане на Крива река над Сестримо - ВЕЦ Света Петка. Собственик - Николай Вълканов - него не могат да го накарат да изчисти коритото. Да не говорим да пусне вода.Само един от най-глупавите рибни проходи на планетата - Давидковска река, ВЕЦ Давидково 2:У нас има още десетки такива. Има и по-глупави.

ІV. Основни причини за състоянието:


 1. Чудовищна корупция
 1. Страх - Собствениците на ВЕЦ-ове са прекалено силни хора, даже са цели партии. Затова МОСВ или Басейновите Дирекции не могат да направят нищо. Защото ако го направят - на другия ден ще ги уволнят. При всички положения е по-добре да вземат някой лев, отколкото да ги уволнят.
 1. Законът за Водите е пълен с уникални глупости - по горната причина. Само един пример - Собствениците на ВЕЦ-ове трябвало сами да проучват и сами да докладват за състоянието на речните участъци на МОСВ или БД? С други думи - Тоя, дето яде баницата, ще докладва на този, дето му я е дал, че я е изял?
 1. Няма никакви норми за проектиране на ВЕЦ. Нарочно ги няма - пак по горните причини. Има едно изключение - Наредба №14/2005г., която е за всички видове производствени мощности за електроенергия. Тя съдържа само 7/седем/ страници за ВЕЦ - т.е. не става за нищо.
 1. Немаловажен проблем - хидротехниците в България са два вида - свестни хора и мошеници. Свестните хора отказват да нарушават екологичните правила и си седят без работа, докато мошениците са на върха на вълната и нарушават всичко възможно..В България има 248-250 действащи ВЕЦ. Предстои да се направят още поне 700? При Пълната Анархия, която цари - ефектите върху природата ще са невъобразими. Същото важи и за развитието на селските райони, в които са тия ВЕЦ. Някои села даже нямат вода за пиене - кой турист ще отиде там, например?. Кой ще отиде дори, когато реките ги няма и вместо те да шумят - ВЕЦ-ове вият като линейки?
V. Какво е необходимо:

 1. Временен мораториум върху издаване, продължаване на срока или изменение на всички видове разрешителни, включително за строеж на нови и разширяване на съществуващи ВЕЦ - докато не бъдат създадени подходящи норми/наредби за проектирането им. Мораториумът трябва да се въведе от НС.

 2. Законът за водите трябва да се промени из основи.

 3. Оценка на въздействието на всички съществуващи досега ВЕЦ - за да се направят изводи за тяхното бъдещо развитие.

 4. Въвеждане на норми за проектиране на ВЕЦ.


VІ. Другите за нас:
1. Bankwatch Network

http://bankwatch.org/sites/default/files/SEE-hydropower-financing.pdf
Цитат от стр.4 - Югоизточна Европа страда от вълна от хидроенергийни проекти. В район със смъртоносна комбинация от последните диви реки на Европа, бясна корупция и неадекватна природозащита - потенциалът за поражения е огромен...”
The Guardian” казва:

http://www.theguardian.com/environment/2015/dec/11/major-banks-put-up-nearly-1bn-for-controversial-balkan-dams-says-report

Тези проекти ще донесат много лошо име на възобновяемата енергия на Балканите...”VІІ. Действия до момента:

 1. Вече има сайт за наблюдение на ВЕЦ-овете - http://dams.reki.bg/Dams/Map Много Европейски природозащитни организации вече го знаят. Показван е и в Европейския Парламент.

 2. Пуснати са две жалби до ЕК във връзка с тежките нарушения на Европейското законодателство по отношение опазване на природата. За глупостите в ЗВ е информирана и правната дирекция на ЕК.

 3. В най-скоро време ще бъдат информирани и всички банки, които са финансирали престъпленията у нас - включително на Европейско ниво.

В диска са качени и двете жалби до ЕК. В тях има пълно описание на проблемите.

VІІІ. Рискове:

 1. Общественото недоволство нерекъснато расте. Заради печалбите на стотина души - да се ликвидира природата или хора да нямат вода за пиене? Това няма да трае вечно!

 2. Всеки, който прочете двете жалби докрай - нека сам си направи изводите какво още би могло да се случи. Беше направено всичко възможно тези жалби да не бъдат подавани - среща с министър Ивелина Василева, с КОСВ към НС, с Басейновите дирекции... и нищо.

Накрая - ще се върнем на бъдещия язовир Яденица. Това ще е следващия Цанков Камък на шиите ни. Само че в Рила планина няма толкова вода, колкото са сънували Българските хидротехници. Всичката да я откраднат - пак няма достатъчно за тоя проект. За подробности и доказателства - вижте втората част на жалбата в прикачените файлове. Обаче трябва да поизхарчим бая пари, за да има и какво да си раздадем.

В Дания изграждането на ВЕЦ-ове вече е забранено, при това там се спазват законите...

Всеки, който прочете този документ - нека пак си припомни Деривация Джерман - Скакавица.

Сдружение “Балканка”

Лице за контакти, въпроси и допълнителни разяснения:
За Сдружение Балканка, гр.София - Димитър Куманов

dkoumanov@abv.bg Тел.0887 931 241  04.01.18 стр. от


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница