Резюме от Балканската Конференция # На 04-05. 11. 2005



Дата26.10.2018
Размер172 Kb.
#99967


Резюме от Балканската Конференция

# На 04-05.11.2005 г. в хотел “Принцес”, гр. София се проведе Балканска конференция “Инициатива за Европа – дневен ред на гражданите”. Настоящото резюме включва отделни части от някои изказвания, както и основните заключения, до които достигнаха участниците. Структурата на резюмето следва хода на самата конференция.
Целта на тази публикация е да открои онези важни изводи и препоръки, които бяха отправени по време на конференцията, и да се опита да изведе перспективите за развитието на пряката демокрация на Балканите и в Европа, като се опира на думите на участниците. Желанието и на организаторите, и на участниците в конференцията е това да не бъде едно от многото събития, които се провеждат, отминават и скоро биват забравени. Сигурни сме, че изказванията, размислите, обсъжданията и обобщенията, направени през двата дни ще оставят следа не само у присъстващите, но – чрез тази публикация – и у много хора, които вярват в пряката демокрация.
Искрено се надяваме, че в резултат на нашите усилия, а и на усилията на много други ентусиасти, средата за пряка демокрация в България и на Балканите ще се промени в положителна посока. Едва тогава ще решим, че сме успели и ще се заредим с нови сили и енергия да продължим напред!
# Настоящото резюме започва с части от трите приветствени изказвания, тъй като те не само предоставиха информация за събитието, но и дадоха допълнителен тласък на конференцията и вдъхновиха участниците да мислят глобално и да предложат един действително “практичен” дневен ред за развитието на пряката демокрация в Европа.
# Конференцията беше открита от Белин Моллов – председател на УС на сдружение “Болкан Асист”. Той представи идеята за организирането й, нейните цели и участници.

“Днес ние сме тук, за да споделим размисли и идеи за състоянието и развитието на прякото гражданско участие в процеса на вземане на решения по пътя на интеграцията на нашите съседни страни в голямото семейство на европейските народи. 001

За участие в тази конференция сме поканили граждански организации, представители на местните власти, политици, народни представители, изследователи и медии от България, Македония, Румъния, Косово, Словения, Естония, Германия, Норвегия, Белгия, Швейцария и Швеция. Всички заедно ще се опитаме да анализираме състоянието на гражданското участие в нашите страни, да формулираме съпътстващите ни трудности и препятствия. Ще се постараем да открием предизвикателствата, стоящи пред нас и да очертаем предимствата на местните и национални инициативи и допитвания до хората.

Това е първата от поредица регионални срещи, целящи да обсъдят местния и национален опит в прилагането на пряката демокрация и да почерпят идеи за развитието на общоевропейски подходи, даващи повече власт на гражданите. Предстои провеждането на регионални конференции в Естония, Берлин, Барселона и Страсбург.

Конференцията се реализира в рамките на проекта на Болкан Асист “Референдум и гражданска инициатива”, подкрепян от ШАРС и Кантон Берн, Швейцария. Тя е и част от проекта “Инициатива за Европа – дневен ред на гражданите” на Европейския институт за референдуми и инициативи, финансиран от Европейската комисия – Генерална дирекция за образование и култура “Активни граждани на Европа”.

Г-н Моллов представи накратко и организаторите на конференцията:

Болкан Асист” е българско сдружение с нестопанска цел, основано през 2000 г. и обединяващо личности и организации, работещи за развитието на гражданското общество. Проектите на сдружението са насочени главно към прякото гражданско участие и вземането на решения на местно, регионално и централно ниво.



Европейският институт за референдуми и инициативи е основан през 2001 г. Основната му мисия е да запознава политици, медии, неправителствени организации, учени и обществеността в Европа с теорията и практиката на пряката демокрация. Институтът ИРИ е независима, непартийна, нестопанска организация”.

# Приветствие към участниците беше отправено и от г-н Бруно Кауфман – президент на ИРИ. Основните акценти в неговата реч бяха: 054

“Особено съм щастлив, че тази първа от поредицата конференции се провежда тук, в София, в сърцето на може би най-провокативния, най-интересния и най-обещаващ регион в Европа. Това, за което се борим всички ние в Европа е обобщено най-добре от унгарския писател Гьорге Конрад. Той казва: “Демокрацията е основният път на Европа. Демокрация е хубава дума, хубав принцип, но е нещо, което много трудно се постига. Особено, ако човек я разбира в нейното основно значение – като управление на народа”.

През последните години в цяла Европа беше установена демокрация. Принципите на демокрацията включват правото на хората да влияят върху политиката и върху вземането на решения. Знаем, че повечето страни проведоха референдуми по важни въпроси, свързани с ЕС – това направиха 20 от общо 25-те страни – членки. Освен това, сме свидетели, че повечето страни в Европа са въвели някакви форми на пряка демокрация. Видяхме, че в първото предложение за европейска конституция за първи път беше въведен инструмент за пряка демокрация, а именно – инициатива, която дава на 1 милион хора същите права, които има Европейският парламент. Така че, въпросът дали пряката демокрация е част от модерната демокрация е решен – всъщност той изобщо не стои на дневен ред. По-скоро въпросът е как пряката демокрация да бъде реализирана на практика. Нашата конференция, нашата глобална програма, е посветена именно на това – как да превърнем принципите в реалност.

# Последен поздрави участниците г-н Рудолф Кноблаух – посланик на Конфедерация Швейцария в България. 007

Рудолф Кноблаух: Каква е целта на тази конференция? Мисля, че господин Моллов я описа, използвайки наистина хубави и силни думи. За мен е ясно – да повиши нивото на информираност и да стимулира интереса на гражданите да правят свой собствен избор, като по този начин насърчи участието на гражданите в обществения живот на местно, регионално и национално ниво.

Какво е специалното в Швейцария, когато става дума за пряка демокрация: всъщност, има много неща, които могат да бъдат казани. Най-важното е, ние не сме единствената страна в света, която има опит с пряката демокрация, но ние имаме няколко характеристики, които аз бих нарекъл уникални. Швейцария е малка страна; по своите размери тя е сравнима с повечето Балкански страни, като изключим Румъния. Швейцария е страна с много езици и с много култури. Тя е федерална държава с двадесет и шест различни регионални (кантонални) системи и стотици общински системи на местно ниво. Бих казал, че Швейцария e най-старата действаща демокрация в света – тя не е била перфектна в началото, не е перфектна и днес, но независимо от етапите, през които е преминавала, тя винаги е действала - по един или друг начин. Преди всичко, Швейцария е един уникален пример за съществуващи и доказани механизми за пряко участие на гражданите – с всички свои качества и всички свои абсурди. Инициативи и референдуми – двата инструмента, за които ще говорим тези дни са добри примери, от които можем да се учим, като разбира се, имаме предвид местните условия и обстоятелства”.



# Пряката демокрация: Балканската перспектива

Съгласно дневния ред, след въвеждащите думи на Белин Моллов, Бруно Кауфман и Н. пр. Рудолф Кноблаух следваше панел, в който представители на Балканите описаха ситуацията в техните страни.

Презентациите бяха както следва: Славея Христова – България, Диана Берсеану и Раду Николае – Румъния, Бернар Нежмах – Словения и Хайрула Цеку – Косово. Най-общо казано, те обрисуваха средата за пряка демокрация в съответната страна и някои добри практики в тази насока: 008 или 014 – прецени!



  • Славея Христова посочи, че България има традиции в областта на пряката демокрация, които датират от началото на миналия век ( 1909г.) и които са прекъснати по време на тоталитарния режим (1944 -1989г.). Тя представи накратко съвременната среда в страната и опита на Болкан Асист през последните 4 години и подчерта, че българите трябва да влязат в Европа с нов, действащ закон за пряко участие в управлението, който да ги доближи до европейските принципи и стандарти;

  • Диана Берсеану представи казус за националния референдум, проведен през 2003 г. в Румъния, който довежда до промени в Конституцията. Нейният сънародник, Раду Николае разгледа механизмите за пряка демокрация в румънската нормативна уредба. 016

  • Бернард Нежмах направи кратък преглед на историята на референдумите в Словения, а Хайрула Цеку постави тезата, че пряката демокрация в Косово е по-скоро утопия в настоящия момент.

Забележка: Презентациите са на разположение в офиса на Болкан Асист и на интернет адрес: www.referendum-bg.com.

Средата за пряка демокрация в България беше описана и от Янаки Стоилов – председател на Комисията по правните въпроси в Народното Събрание. Неговото изказване открои както причините за недоверието към референдумите, така и промените, които трябва да бъдат направени, за да се стигне до провеждане на референдуми.

“Опитът в Европа показва, че референдумите са живи, че те са главното средство, чрез което гражданите могат да утвърждават или да отхвърлят провежданата политика. Но това е и най-големият проблем, който може да обясни защо в много страни, освен липса на традиции, има резерви и недоверие към референдумите. Всеки един референдум поставя конкретен въпрос. Освен на конкретния въпрос, гражданите използват възможността, отговаряйки утвърдително или отрицателно на този въпрос, да дадат своето моментно отношение и оценка към действията на местната или на централната власт, не само по повод на конкретния проблем и съпътстващия го въпрос. Поради тази причина самите референдуми могат да се превърнат в източник на нестабилност за всяко едно управление. 028

Според мен са необходими промени в няколко насоки, за да се достигне до организирането на референдуми. На първо място трябва да се намалят ограниченията във въпросите, по които не може да се провежда референдум. Това означава да се разшири предмета на темите, по които референдумите са допустими.

Втората насока се отнася до субектите, които могат да искат провеждането на референдум, да проявяват инициатива. Българският закон предвижда провеждането на референдум само по инициатива на определени държавни институции. Главната промяна, която в тази област е необходимо да се направи, е да се предвиди възможността за гражданска инициатива, за искане на определен брой граждани, които да се обръщат към парламента, а ако този брой е достатъчно голям, те да са в състояние да предизвикат провеждането на референдум.

Последният въпрос е за развитие на правната уредба по отношение на съкращаване на сроковете. В българския закон липсват по-подробно уредени редица елементи на процедурата, така че да е ясно определено кога започва определена инициатива, в какъв момент трябва да приключи и какви са действията на различните институции в развитието на този процес”.

Пряката демокрация: Европейската перспектива 058

Следващата част на конференцията включваше презентации на Бруно Кауфман, Майкъл Кларк и Ханс-Урс Вили, относно средата за пряка демокрация и опита на Швейцария и Калифорния, САЩ. Ханс-Урс Вили, ръководител отдел „Граждански права в държавната канцелария на Конфедерация Швейцария, запозна участниците с изискванията към демократичните институции и със състоянието в страните в преход. Бруно Кауфман, президент на ИРИ Европа, направи преглед на пряката демокрация в Европейските страни и защити тезата, че е необходимо да се въведат и да се прилагат механизми на пряко участие на гражданите на ниво Европейски съюз. Д-р Майкъл Кларк от Калифорнийския университет разгледа актуалните законодателни инициативи чието гласуване в Калифорния предстои. 057

Забележка: Тези презентации също са на разположение в офиса на “Болкан Асист” и на адрес: www.referendum-bg.com.

# Много голям интерес сред участниците провокира дебатът относно предпоставките, състоянието и бъдещето на демокрацията на Балканите и в Европа.

061

Тези изложиха г-н Томас Хъг от Норвегия, г-н Юрий Рус от Естония, г-н Бернар Нежмах от Словения, г-н Раду Николае от Румъния, г-н Петьо Цеков от България и г-н Емил Кошлуков, лидер на партията “Новото време”, народен представител от 39-то Народно събрание.

Интересно въведение към темата на самия дебат направи водещият Георги Коритаров:

“Референдумът наистина е класически инструмент на пряката демокрация, но все още има много неясноти около формàта и проблематиката, които могат да се решават с референдуми в България. Така или иначе, референдумите за решаване на проблеми на местната власт са допустими.



Въпросът е за сериозните референдуми – националните референдуми, които трябва да се произнасят по сериозни политически въпроси, по структуроопределящи или стратегически определящи въпроси, свързани с националната политика или статут на държава или област.

Трябва да се помисли върху това, способно ли е гражданското общество само да формулира дневен ред, който изисква решаването на проблеми чрез референдум и да ги предизвиква; дали е в състояние, осмисляйки, че има такива проблеми, които се нуждаят от решаване чрез референдум, да принуди законодателния орган да осигури съответен законов регламент.

Другият полюс тук, в региона, е свързан с едно политическо събитие. През 1992 г. в Косово, която номинално е област от състава на Сърбия, е проведен референдум, който е обявен от Белград за нелегален, нелигитимен, и на който косоварите изразяват своята воля и гласуват за независимост. Този референдум обаче няма никаква правна стойност, не носи никакви последици за международната общност, той е единствено форма за израз на настроенията на една общност, която живее в Косово. Нужни са система от юридически основания, система от разгърнат регламент, който първо, позволява такъв тип политически референдуми да се провеждат, второ, да бъдат признавани и на трето място, оказва се, че в повечето случаи по сериозните теми референдумът е по-скоро инструмент на политическа конюнктура, отколкото средство за изразяване на воля.

Въвеждащи тези:

1) Петьо Цеков (България): 065

“Българската представителна демокрация е толкова тежко болна. Тази представителна демокрация има нужда от помощ и единственият начин тя да получи тази помощ и да се реактивира е, като приобщи електората към вземането на общественозначими и отговорни решения. В България много често се губи огромно количество обществена енергия в дебати, които могат да бъдат решени “от раз”, със замах на референдум.

Проблемът е в това, че хората възприемат управлението като неефективен регулатор на обществените отношения, на отношенията между мене и здравната система, между вас и образователната система или между всички нас и търговците на улицата.

Това, което е важно да се дискутира е, доколко политическата система в България и в съседните страни, е способна да възприеме пряката демокрация”

2) Раду Николае (Румъния) : Бих поставил въпрос дали инструментите за пряка демокрация могат да се окажат полезни в настоящия момент на развитие на страните и на обществата на Балканския полуостров. Това, което бих искал да знам е дали ситуацията в Румъния, която ще опиша е сходна със ситуацията в България. А тя е:


  • Ниско доверие в обществените институции;

  • Ниско доверие в другите хора;

  • Гражданите се чувстват безсилни пред властите – те не могат да влияят в процесите на вземане на решения. Освен това, те са убедени, че вземането на решения в момента е корумпиран процес.

Въпросът е дали в едно такова общество процедурите за пряка демокрация могат да работят. Ако работят, това означава, че прилагането им ще повиши нивото на доверие – както между хората, така и в институциите.

Най-общо, въпросът е дали тези процедури ще имат положително въздействие в страни като България и Румъния.

3) Бернар Незмах (Словения): Независимо от широкото разпространение на референдумите в Словения, на тях още се гледа като на механизъм за корекция на политиката на управляващите. Би било много по-добре управляващите да консултират един закон, преди да го прокарат вместо да рискуват с провеждането на референдум.

Има още една гледна точка. В Словения референдумът е оръжие в ръцете на опозицията, която го използва, за да се противопоставя на определени закони. Само два или три от референдумите не са подчинени на политически интереси. Защо? Независимо от факта, че за свикване на референдум са необходими само 40 000 подписа, процедурата по събирането на подписи е изключително усложнена. В резултат на това само някои изключително важни въпроси (свързани например с хората в неравностойно положение) събират достатъчно гласове, за да бъдат подложени на референдум.

В Словения се намираме в етап на размисъл как да увеличим честотата на референдумите. Но ако референдумите се превърнат в нещо обичайно за Словения, аз лесно мога да си представя как някои финансови корпорации инвестират много пари в пропаганда. А в страните в преход, където парите играят изключително важна роля, демократичният вот може да се превърне в нещо изкривено. 067

4) Юри Рус: Представлявам малка страна, в която си съжителстват множество етноси. В тази връзка се сблъскваме и с множество малцинствени проблеми.

Искам да задам един основен въпрос: Доколко е развита демокрацията в Централна и Източна Европа, как да достигнем достатъчно добро ниво на демократичност, какви са основните проблеми, с които се сблъскваме от тази гледна точка?

Ще спомена само няколко термина, за да докажа колко сложно нещо е демокрацията. В научната литература използваме термините фасадна демокрация, етническа демокрация, консолидирана демокрация, делегирана демокрация, пълна демокрация, полу-демокрация и крехка демокрация. Всички тези термини показват определено ниво на развитие. Когато става дума за Източна Европа основният въпрос е дали сме достигнали нивото на консолидирана демокрация или не?

Пряката демокрация не означава само референдуми. Има много за подобряване на демокрацията във всички измерения на обществения живот. И това не са само референдуми.

5) Томас Хъг (Норвегия):

Опитът на Норвегия с пряката демокрация изобщо не е много. В Конституцията на страната има само 5 текста свързани с референдумите, а броят на проведените референдуми също е 5. Според мен това, което липсва в Норвегия са идеи. Референдумите, пряката демокрация изобщо не действат без силата на идеите, на убежденията.

А сега искам да отида към Косово. Ситуацията там е специална, страната се управлява от международни сили – т.нар. мисия на ООН в Косово. Това не позволява на демокрацията, дори на идеята за демокрация да навлезе там. Въпросът, който искам да поставя е как пряката демокрация може да бъде от полза в такъв контекст?

6) Хайрула Цеку (Косово)

Това, което искам да подчертая, че в случая с Косово, първо политиците и чак след това гражданите трябва да бъдат убеждавани в преимуществата на пряката демокрация.

Има два основни проблема, свързани с участието на гражданите във вземането на решения. Първо – те се страхуват от политиците и това е страх, натрупвам с десетилетия. Второ – гражданите си мислят, че техният вот не може да промени нищо .

Широко разпространена е тезата, че пряката демокрация отслабва политическите партии. Някои учени твърдят, че колкото повече гражданите се ангажират с политиката, толкова намалява пространството политиците и партиите да влияят върху обществото. Моето желание е да провокирам дебат относно тава какви са начините гражданите и политическите партии да бъдат убедени да работят в полза на пряката демокрация.

Георги Коритаров: Т.е. въпросът е – защо в Косово не се стимулират пряката демокрация и референдумите? Защото там не е решен ключовият политически въпрос: Що е Косово и какъв да бъде неговия статут?

Ако това е причината в Косово да не се стимулират референдумите, то каква обаче е причината предишният български парламент да не приеме нов закон за референдумите?



Емил Кошлуков (България) – някои основни акценти в неговото изказване 040

- В това, което чух до момента, се опитваме да намерим варианти за пряка демокрация и очевидно да подобрим леко представителната, която имаме.

- За да изградим устойчива демокрация, да използваме пряката демокрация в ефикасен и добър вид, ние трябва да се опрем на институции, на традиции, на норми, които са важни и характерни за конкретното общество.

- Представителната демокрация не отразява волята, не отразява нуждите и потребностите, не се съобразява с дневния ред на обществото.

- Представителна демокрация може да има и в този й вид във формирането на политиката. В две полета може да търсим представителната демокрация – едното е ясното, когато всички гласуваме и казваме нещо и другото е, когато участваме във формиране на политическите решения, в текущата работа на институциите.

- Формата на целия политически модел е нужна, за да се засили връзката между управляващи, между политическия елит и обществото. Тук беше споменато от доста от говорещите за финансирането и за корупцията, затова ние предложихме нов закон за политическите партии. Смятаме, обаче, че е нужен закон за лобизма и внесохме такъв в предишния парламент. Той трябва ясно да регламентира отношенията пари-власт или специални интереси-власт. Няма никога да имаме пряка демокрация, ако всеки ден се съмняваме, че тайни групировки, специални интереси или организации влияят на политиката секретно.

- Вторият закон, който според мен е много важен и касае директно представителната демокрация, е избирателната система. Това не опира само до закон за референдумите, това опира изобщо до производството на политическия елит на статуквото. Ние сме твърдо убедени, че фиксираната листа унищожава връзката между избиратели и избраници, между представителите на представителната демокрация и ако искаме да имаме допълнителен механизъм и инструмент за въздействие, ние трябва да направим елита, политиците по-отговорни пред избирателите. Това не става само с референдуми, това става и с други форми.

- Разбира се, тази пряка демокрация безспорно има най-чист вид в референдумите. В България нямаме нито един национален референдум, защото законът не го позволява. Национален референдум може да свиква само парламентът. Нямаме свободни местни референдуми, защото пък зависят от Министерски съвет.

- За да бъде пълноценна тази дискусия, трябва да обсъди в чисто историческия контекст на нашия преход въпроса, защо не работи представителната демокрация така добре, както бихме искали и какви са пълния набор от механизми и начини да правим малко по-отговорна политика и да участва по-широка публика в процеса на вземане на решения. Това не е само референдума.

Акценти в дискусията:

Въпрос към Петьо Цеков - Има спад по отношение на вота на гласоподавателите - това не е ли знак или опит на българския електорат да абдикира от политическия живот или от политическата действителност? 046



Петьо Цеков: Разбира се, че намаляването на избирателната активност е знак за отблъскването на избирателите от активната политика. Българите все повече не могат да намерят онази политическа сила, онзи политически кръг, който е най-близко до тях, който отразява най-вярно техните проблеми, техните цели.

Въпрос към Георги Коритаров: Не смятате ли, че е време политическият елит да сенсибилизира българското самосъзнание по отношение например на това, защо е важно всеки гражданин да дава своя глас, когато става време не само да се избира нов парламент, т.е. не само на национално ниво, но и на регионално и на местно, т.е. на общинско ниво.



Георги Коритаров: Участието на гражданите в различни форми на гласуване е може би най-силното достижение на демокрацията и тъкмо чрез вота, който те дават, всъщност дават и шанса на демокрацията да се възпроизвежда. Но нека не забравяме, че избирателите не бива да бъдат упреквани за това, че не гласуват. Ако тяхно право е за кого да гласуват и за какво да гласуват, то неотменимо тяхно право е и да не гласуват.

Въпрос към господин Кошлуков и към другите участници в конференцията: Какво е вашето виждане към т.нар. “консултативен референдум”. Моето лично мнение е, че той няма почва в българските условия.

Вторият въпрос, който винаги е бил дискутиран при всички избори, а не само при провеждането на референдуми, е проблемът за достъпа до медиите и за правната регламентация на въпроса, свързан с медийните изяви за участниците в този процес, за защитниците на едната или другата теза.

Емил Кошлуков: Консултативните референдуми са включени в законопроекта по две съображения. Едното съображение, донякъде резонно, е, че трябва да има теми, изключени от обхвата на закона. Референдуми по въпроси на националната сигурност, на бюджетната политика не могат да се провеждат – не може на референдум да се решат данъците.

Може ли АЕЦ да бъде въпрос на референдум? Наистина има сфери, които не са от компетенцията на референдумите, също и в други държави това е така. Има въпроси, които се изключват от обсега на референдума, например договори за война и мир.



Петьо Цеков: Аз също съм съгласен, че някои теми биха могли да бъдат изключени от обсега на национален референдум, като въпроси за държавното устройство на страната. Не виждам обаче никакъв смисъл подобни въпроси да бъдат поставяни на факултативен или консултативен референдум. Чрез този вид референдум по никакъв начин не помагаме на избирателната активност, на приобщаването на избирателя към процесите и проблемите.

Емил Кошлуков: Един от проблемите за участието в референдумите и изборите, за ниската избирателна активност в България е, че хората могат да избират партии, но не политика. Те нямат гаранция, че като гласуват за една партия, тя ще води тази политика, която е обещала. Според мене с референдумите, където вота е с “да” и с “не”, се избира много ясна политика.

Мина Илиева: Факултативните референдуми са излишни. Смятам, че сме твърде бедна държава, за да си позволяваме излишни харчлъци. Според Вашето изказване, господин Кошлуков, този вид референдуми ще дадат основни насоки за нагласите и настроенията на хората, обаче социологическите проучвания също дават такава информация. 036

Емил Кошлуков: Разликата между социологическите проучвания и референдуми според закона е, че решението на референдума е задължително за парламента. Това не важи за консултативния референдум, той, повтарям е само за въпроси, които реалистично не са за референдум, например въпроса за държавното устройство, избор на конституция или монархия.

Референдумът действа по два начина. Веднъж като воля на народа – има формулирана кауза, хората гласуват за нея и парламентът трябва да приеме закона. Другият начин на действие на референдума е като санкция върху политическия елит. Ако аз съм депутат и знам, че гражданите могат да свикат референдум за НАТО, за ЕС или за друга голяма тема, която аз поддържам, ще се замисля, преди да гласувам в залата. Референдумът е предпазен механизъм за глупости от страна на политиците, той действа като санкция, като контрол върху текущите решения на властта.



Георги Коритаров: За консултативните въпроси искам да добавя нещо много любопитно. Консултативният референдум и разликата между него и социологическото допитване е следната: социологическото допитване отразява настроения, така както би ги отразил и консултативният референдум. Консултативният референдум обаче има политически ресурс да бъде политическа емблема за тези настроения.

Представете си като хипотеза следното: България е вече в Европейския съюз и съществува казус, по който България иска да генерира политически ресурс, за да може с позицията си да оказва влияние върху другите членки на ЕС. Провежда се консултативен референдум, взима се политически повод от общественото настроение и този повод се трансформира в предмет на политическо договаряне по някакъв друг казус. Това наистина е хипотеза, но е много важна. Тя отразява двете основни гледни точки към референдумите: едната на гражданското общество, което иска референдума да бъде задължителен и категоричен израз на неговата воля и другата – на политическите елити и държавните институции, които биха искали да виждат в референдумите инструмент. Това е едно много ключово противоречие.



Драгомир Николов: В първите референдуми, които се направиха в Елена и в Севлиево, гласуваха 7 % от гражданите. Знаете, че според Закона за допитване до народа са необходими 50 % + 1 от гласоподавателите, за да бъде признат референдума. Другият референдум, който се проведе в Априлци, стигна до 34 % активност на гласоподавателите, която отново не беше достатъчна, за да бъде валиден референдума. От друга страна можем да избираме парламент, кметове и общински съветници с 20 % гласували. Така че този инструмент трябва да го има. 012

Миглена Караджова: Искам да се върна на консултативните референдуми и да изкажа моята подкрепа за тези референдуми. Смятам, че не трябва да ги принизяваме към социологическо проучване, за да разберем какви са нагласите на обществото. Смятам, че един консултативен референдум ще допринесе за едно крайно и успешно политическо решение.

Бруно Кауфман: Има два основни елемента относно консултативните референдуми Единият от тях е, парадоксът да имаш решение на гражданите, което всъщност не е решение. Странно би било да имаш избори, които са само консултативни. Очевидно, в много страни политиците са били готови да приемат първо консултативните референдуми, преди да погледнат с добро око на референдумите със задължителен характер. Специфичното в Европейския контекст е, че е почти невъзможно да не се съобразиш с решение, взето на консултативен референдум. Да пренебрегнеш подобно решение означава да рискуваш в голяма степен своя престиж. Де факто, може да се каже, че днес консултативните референдуми са със задължителен характер.

Майкъл Кларк (Калифорния) Това, което ме учуди много беше, че една от темите, които не могат да бъдат поставяни на референдум, е свързана с данъците. Със сигурност, един от решаващите аспекти на дейността на всяко управление ще бъде да реши как да бъдат изравнени данъците и как те ще бъдат похарчени.

Георги Коритаров: Колкото до данъчното облагане, то е елемент на бюджетната политика. Бюджетът е прерогатив на правителството и според Конституцията, правителството внася бюджета, парламентът го гласува. В този смисъл предполагам, че това е било съображението.

Емил Кошлуков: Има теми във всяка държава, които са много важни и промяна в конституцията по тях е почти невъзможна. Вашият въпрос се отнася по-скоро за отговорността на политиците. Не е проблем само, че няма референдуми, а че по такива теми, напр. бюджетна политика, където гражданите може да имат мнение, няма достатъчно прозрачност и отчетност. По-скоро въпросът е към прозрачността и отчетността на управлението, отколкото към референдума като средство да се потърси сметка за това управление. 030

Славея Христова: Аз също искам да споделя моето мнение във връзка с консултативните референдуми, визирам специално ситуацията в България, която претендирам, че познавам.

Опитът, който имаме всички, разочарованието, което всички сме получили през последните 15 години от всяко правителство, от много политици, ще продължават да се повтарят, ако хората нямат възможност да влияят върху важни решения. Консултативен референдум в нашите условия не би мотивирал, не би повишил активността и участието на хората. Те трябва да знаят, че ако участват, ако отидат да дадат гласа си, това ще промени нещо!

Когато говорим за референдуми, искам да поставя и въпроса за липсата на комуникационна култура в България. Проблемът при нас е именно в комуникацията, в правата и обратна връзка между управляващите и гражданите. Централното ниво на управление не знае как или не иска да поднесе на хората точна, ясна, конкретна информация. Или когато даде някаква информация, то въобще не се интересува от обратната връзка.

Искам да добавя още нещо, моля господин Кошлуков да не го приема като личен упрек. Моето мнение е, че общият законопроект, обединен от трите внесени законопроекта, единият от които беше разработен от Болкан Асист, беше до известна степен механично свързан. Освен това не се даде възможност да се проведе дебат, не само с наше участие, но и с участието на организации и институции, които имат отношение към темата. Просто нямаше интерес от страна на Народното събрание да се направи широко обществено обсъждане.



Емил Кошлуков: Всеки референдум генерира кампании. Нека заинтересованите страни “за” и “против” да разясняват, да информират публиката с билбордове, с реклами, с материали. Нека всеки защити своята кауза и ако вярваме, че сме плуралисти, че обществото е модел на пресечни точки на различни интереси, които в сблъсъка в комуникацията помежду си произвеждат политика, нека по-добрият да победи.

035

Мина Илиева: Нямахме възможност да чуем за един друг много важен елемент на пряката демокрация – инициативата за отзоваване на политици в управлението, която те вече приложиха на практика. Смятам, че тя е третия важен елемент на пряката демокрация. Искаше ми се също дискусията да се фокусира повече върху гражданската законодателна инициатива, която е сърцевината на пряката демокрация, а не толкова върху референдума.

Георги Коритаров: Другите елементи на пряката демокрация - те са невъзможни в България, защото Конституцията не ги позволява.

Пряката демокрация в нейното пълноценно състояние, допуска и трите компонента: референдуми, гражданска законодателна инициатива и отзоваване на политици. За да бъде променена българската конституция, трябва да бъде променено нещо, което най-вероятно попада в модела на държавното устройство, тъй като става дума за парламента.



# Най-ценното от дебата – в няколко изречения:

- За да изградим устойчива демокрация трябва да се опрем на институции, на традиции, на норми, които са важни и характерни за конкретното общество;

- Представителната демокрация не отразява изцяло волята на хората, техните нужди и потребности, не се съобразява с дневния ред на обществото;

- Фиксираната листа унищожава връзката между избиратели и избраници – трябва да се намери допълнителен механизъм и инструмент за въздействие – това не е само референдума;

- Участието на гражданите в различни форми на гласуване е може би най-силното достижение на демокрацията и тъкмо чрез вота, който те дават, всъщност дават и шанса на демокрацията да се възпроизвежда;

- Референдумът действа по два начина. Веднъж като воля на народа – има формулирана кауза, хората гласуват за нея и парламентът трябва да приеме закона. Другият начин на действие на референдума е като санкция върху политическия елит;

- Консултативният референдум има политически ресурс той може да бъде политическа емблема за настроенията на хората;

- Консултативният референдум внася парадокса да имаш решение на гражданите, което всъщност не е решение;

- Важен въпрос, когато се говори за референдуми е липсата на комуникационна култура в България. Проблемът при нас е именно в комуникацията, в правата и обратна връзка между управляващите и гражданите;

- Пряката демокрация в нейното пълноценно състояние, допуска и трите компонента: референдуми, гражданска законодателна инициатива и отзоваване на политици

След приключването на дебата бяха представени новите публикации на Болкан Асист: „Пряката демокрация – преглед на историята и практиките”, издадена с подкрепата на Кантон Берн и Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество и „Гражданско общество без гражданите” – национален доклад за индекса на гражданското общество в България. 005

# Друга, много важна част от работата на конференцията беше формирането на работни групи, които да дискутират теми, препятствия, административни проблеми и видове пряка демокрация. Най-важното беше да се формулират някакви конкретни предложения и стъпки за подобряване на средата за пряка демокрация в тези 3 специфични области. Резултатите от работата на групите са следните: 035

Резултати от група 1 – Теми за пряка демокрация:

Първото предложение на ниво национален референдум е относно темите и забраните, които фигурират. Законът трябва изчерпателно да изброи забранените теми, които да бъдат много тесен кръг.

Второто предложение се отнася за темите, които могат да бъдат обсъждани на общинско ниво. Смятаме, че всички въпроси, които Общинският съвет може да решава, биха могли да се решат самостоятелно от гражданите чрез формите на пряка демокрация, включително как да се разходват бюджетни средства.

Считаме за важно наличието на политическа воля за действие в рамките на закона за реализирането на референдумите както на национално, така и на местно ниво. Когато политическите сили са на различни позиции по важен въпрос, те трябва да подпишат споразумение помежду си и да изразят готовност за поставянето на този въпрос, както и готовност да приемат решението, колкото и да е различно от тяхната политическа позиция.



Подготовка на обществеността и администрацията. Администрацията е изключително важен фактор за реализиране на местните форми на гражданско участие. Тя трябва да бъде подготвена за това чрез тренинг и постоянна информираност. Подобна подготовка под различни форми трябва да има, разбира се, и за гражданите. Това е предложение както за национално, така и за балканско ниво, тъй като в този аспект разглеждаме възможностите за развитие на пряка демокрация и на балканско ниво. Предложението ни за европейско ниво е, въпроси от компетентността на Европейската комисия да могат да се поставят за обсъждане на европейски референдум.

Господин Бруно Кауфман предложи и в България да бъде учредена ежегодна награда за община за постижения в пряката демокрация. Необходимо е да бъдат изработени критериите за оценка на работата на общината, да се реши кой ще номинира общината – гражданите или определена комисия или институция.



Резултати от група 2 - Законодателни препятствия пред реализиране на пряката демокрация:

Първият резултат от работата на групата е, че преформулирахме темата, която гласи: “Само законодателни ли са препятствията?”



Препятствия са:

  1. Технически препятствия, свързани със законодателство. 042

  2. Не юридически (не законодателни) препятствия

1. Техническите препятствия се състоят в естеството на Закона, в неговата сложност, както и в сложността на предвидените процедури за прилагане формите на пряката демокрация. Тези препятствия биха могли да се преодолеят чрез:

  • Един или повече закони, регламентиращи проблемите, свързани с пряката демокрация в страната;

  • Закон или подзаконови актове, които регламентират обществените отношения, свързани с реализацията на пряката демокрация;

Основни насоки за промени в действащото българско законодателство:

  • Промени, свързани с очертаване на субектите, които ще инициират законодателна инициатива или референдум;

  • Промени в предмета на референдумите – въпросите и темите, по които могат да се произнасят гражданите;

  • Промени, свързани с процедурите в законодателството – сега действащите процедури са дълги, сложни, тромави и в крайна сметка неефикасни и препречващи пътя на пряката демокрация;

  • Промени, свързани с приложение на взетите решения с референдум - до сега те малко или много са функция от волята на Общинския съвет, когато референдумът е местен или от волята на Народното събрание, когато става въпрос за национален референдум.



  1. Не юридически (не законодателни) препятствия при прилагане на законодателството:

  • Нежелание на политическите елити за приложение на законодателството, свързано с пряката демокрация. Пример: Неприемането на измененията на Закона за допитване до народа от 39-то Народно събрание, които “застинаха” на второ четене в парламента.

  • Социална неефективност на приложеното законодателство.

    • Липса на адекватна политическа и юридическа култура в населението и в елита;

    • Липса на социална активност на гражданите за налагане на приетите законодателни решения.

Стъпки за преодоляване на проблемите:

  1. Създаване на действени коалиции за натиск върху политическите елити за приемането на законодателни стъпки в областта на реализацията на пряката демокрация.

  2. Изработване на ясни, прозрачни и ефективни законодателни решения (проблеми, свързани с техниката на приетите закони).

  3. Перманентен натиск за приемане на законодателните предложения от законодателните власти.

  4. Изпълнение на приетото законодателство и мониторинг на действителното му прилагане по места.

Резултати от група 3 - Видове пряка демокрация и административни въпроси:

Предлагаме да се започне работа по написването на нов Закон за допитване до народа с действащи разпоредби и норми, съответстващи на настоящата заобикаляща действителност. Считаме, че съществуващият закон не може да бъде реформиран така, че да стане действащ.

Предлагаме в закона, в частта му за видовете и формите на пряката демокрация да се включат като отделни форми и гражданската инициатива и референдумът – вето. В закона да се включи текст, определящ сроковете и контрола по изпълнението на решенията, взети чрез прилагане на различните форми на пряка демокрация. 043

Административни въпроси и проблеми:

- Необходимо е да се намери отговор на следните въпроси: „”Кой решава за какво и кога ще се прави допитване?” и „Какъв контрол ще се осъществява?”

- Предлагаме регистъра (избирателните списъци) да се актуализират постоянно - това да бъде непрекъснат процес, който във всеки момент да показва какъв е броят и какво е състоянието на населението.

- Съществуващите прагове са неприемливи - законът да определи точен брой избиратели, които могат да инициират едни или други форми на пряка демокрация. Предлагаме правомощията на МС да бъдат точно прецизирани и да са свързани най – вече със сроковете за изпълнение на взетите решения.

- Кой и как да определя датите за провеждане на референдуми? В закона да се предвидят от една до три дати в годината за провеждане на референдуми.

След представяне на резултатите от работата на групите Славея Христова направи следния коментар – предложение: Прави ми впечатление, че навсякъде (освен може би в Словения) законодателството е объркано и не третира чисто формите на пряката демокрация. По-скоро имаме един вид плебисцит, който наричаме “референдум”, а всъщност гражданската инициатива не е формулирана ясно като самостоятелна и много важна форма на пряката демокрация. Освен това, в съществуващите закони не са изяснени достатъчно категорично възможностите референдумът да се инициира както от управляващите, така и от гражданите, а така също и възможностите гражданите да спрат решение на управляващите, когато не са съгласни с него. За останалите форми като подписка (петиция) също има много ограничения, които не позволяват те да имат решаващо влияние. Общото събрание на населението, което е една изключително подходяща форма за малките общини, също има редица ограничения.

Смятам, че за всички нас от Балканските страни е много важно да работим в активна мрежа помежду си - да създадем постоянни контакти и обмен на информация и опит, за да изясним и обединим позициите си и по този начин да помогнем на гражданите и на управляващите от нашите страни да сближат своите разбирания за това що е пряка демокрация. Това ще ни помогне в общуването и сътрудничеството ни с колегите от европейските страни и ще ни позволи да вървим напред.



# Някои финални думи, които по своему обобщават постигнатото на конференцията:

- Конференцията беше много ползотворна и мисля, че това е верният път като механизъм, по който трябва да вървим, за да уточняваме нещата, както на местно ниво тук, в България, така и в Балканските страни и в Европа.

- Между България и Румъния има много прилики. Ние трябва да увеличим усилията си както на местно ниво, така и на ниво България – Румъния, за да развиваме практиките на пряката демокрация не само теоретично.

- Бих искал да предложа една идея за бъдещето. Когато имаш проблеми да убедиш политиците да погледнат на пряката демокрация като на една реална политическа ситуация, би било ценно да се постави ударение на конкретни примери за инициативи и референдуми, чрез които да стане ясно, че темите, които се обсъждат за важни за обществото. 030



# Вместо заключение– финалните думи на организаторите. Те са достатъчни и като завършек и като мотивация за бъдещето:

Бруно Кауфман: Бих искал да споделя, че бях изненадан не толкова от вида на закона за референдумите, но от степента на информираност, на осъзнатост, на амбиция да се говори по тези въпроси. Очарован съм от желанието да се работи в областта на пряката демокрация.

Тази конференция беше амбициозна, но и скромна в същото време, защото ясно осъзнаваме, че предстои тежка борба. Това е борба, която ще отнеме много енергия, време и ресурси и тя едва ли някога ще свърши. Именно комбинацията от амбиция и скромност е ключът към успеха.



Това, което направихме на тази конференция е да навлезем в дребните детайли, но също така да разгледаме множество проблеми, които изискват решаване. Точно това е предизвикателството, което демокрацията поставя днес – проблемите трябва да се разглеждат в дълбочина и в широчина.

Славея Христова: Това, което за нас ще остане от тази конференция е преди всичко мотивация и кураж да продължим започнатото, да настояваме за промяна в българското законодателство и да привличаме все повече партньори – организации, общини, личности, които да ни подкрепят. Ще продължим да търсим допълнителни средства, контакти и начини за въздействие върху управляващите, за да създадем необходимите възможности и предпоставки за нов, работещ закон. Мисля, че за всички нас е много важно, да създадем едни не толкова чести, но устойчиви контакти и обмен на информация и опит помежду си. Това ще отвори и ще улесни пътя на пряката демокрация както на Балканите, така и в цяла Европа в полза на всички нейни граждани. Довиждане и до нови срещи! 045




Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница