Ръководство за ползване на web. Shu-bg. Net роля – администраторДата03.09.2017
Размер49.8 Kb.
РЪКОВОДСТВО ЗА ПОЛЗВАНЕ НА

WEB.SHU-BG.NET

РОЛЯ – АДМИНИСТРАТОР

Вход:

Влизането в системата става чрез бутона „Вход“ в горния десен ъгъл на сайта.

С
лед като Ви пренасочи към страницата за влизане в системата трябва да се въведе потребителско име и парола.

След като вече сме се идентифицарали като администратор може да правим абсолютно всичко по сайта.


Създаване на съдържание:

Съдържанието се създава като натиснем бутона Добави съдържание от горния ляв ъгъл.

В
сичките статични страници (История, Специалности, Мисия и цели) – страниците които не се променят често са създадени като Basic Page.

З
а примера ще създадем Basic Page: 1. Title – Това е заглавието на страницата.

 2. S
  ection – Тук избираме на кого да зададем страницата като права (Ако изберем Академична длъжност, както администратора така и stefka ще може да променя това съдържание). За тази цел, ако не искаме никой друг освен администратора да променя страницата или да я изтрива задаваме „administration”.

 3. Е
  зик – Не е направено да е задължителен избора на език, но е силно препоръчителен.

 4. B
  ody – Това вече е частта, където добавяме информацията в страницата (Content). Както се вижда е инсталиран и допълнителен модул (WYSIWYG – What You See Is What You Get или Каквото виждаш това получаваш), за улеснение на тези които добавят съдържание в сайта. От него може да се променя шрифта, дебелината на текста, да се добавят изображения, линкове и файлове и тем подобни.

 • Д
  обавяне на файл:

  • След като въведем текста и речем трябва да добавим файл, трябва да маркираме избраната част от това което сме написали.

  • С
   ега като сме го избрали искаме избраното да е линк с файл. Трябва от модула да изберем „Link”

  • К
   огато ни се появи прозорчето за линка трябва да натисмем Browse Server (Това е единствено ако искаме до добавим файл, ако искаме да направим препратка към друг сайт или друга страница вече трябва да си въведем в полето за писане URL-то към което ще води линка)

  • Веднъж натиснали Browse Server ще ни се отвори и друг допълнителен прозорец, от където виждаме файловете на сървъра. За да добавим нов файл трябва да натиснем бутона „Трансфер“

  • Н
   атискаме бутона Choose File и избираме файл от компютъра, на който работим. След като го изберем трябва да натиснем бутона Трансфер, който се намира в малкото прозорче.

  • Веднъж качили файла, ще можем да го видим от дясната страна на прозореца. Избираме го и натискаме Insert File.

     1. Текстов Формат – Попринцип е хубаво да го оставим на Filtered HTML (това е нормалния WORD формат, Full HTML, пак може да ни свърши работа, но е за по-напреднали потребители)

     2. U
      RL Псевдоним – Тук може да си кръстим линка както искаме. Повече информация може да видите в редактиране на менюта.

     3. С
      лед като всичко е готово, може да запазим страницата или да я видим как ще изглежда след като я публикуваме.

Редактиране на съдържание:

 1. Търсене чрез Find Content – Както при добавянето на съдържание в горен ляв ъгъл има бутон за търсене на съдържанието. Бутона е Find Content

 • След като го натиснем ще се отвори едно меню, в което стоят всички страници.

 • М
  оже да изберем да редактираме самата страница или да я изтрием. След като изберем да редактираме съдържанието, ще ни се отвори същия прозорец както при добавяне на съдържанието. Ако искаме да изтрием то самия сайт ще ни пита за потвърждение.

2. Редактиране чрез директен достъп. Ако искаме да редактираме страницата на която сме вмомента да речем http://web.shu-bg.net/administracia/obshto-sabranie Имаме и опцията да редактираме самата страничка чрез бутона Редактирай.

Редактиране на менюта:

Менютата това са линковете, които стоят от страни на страниците. Например на страницата за Факултета по Хуманитарни науки в лявата част на сайта стои ето това меню.


 1. Добавяне на линк: Ако искаме да добавим още един линк към това меню трябва да отидем на Структура (в менюто от горната лента)След като натиснем бутона „Структура“ ще ни се отвори едно прозорче от където трябва да изберем „Менюта“
Като натиснем менюта, ще ни се отвори един друг прозорец, в който вече трябва да изберем (или създадем) менюто. В нашия случай ще потърсим Факултети и ще натиснем „Списък с линкове“

Веднъж натиснали, ще ни се появят всички линкове, които съществуват в това меню. От тук вече може да редактираме или да добавим нов линк. Срещу всеки линк има бутони за неговата редакция. А най-отгоре на прозореца има линк, на който пише „Добави Линк“ - служи за добавяне на нов линк към самото меню.


В нашия случай ще добавим нов линк към менюто. Натискаме бутона „Добави линк“

Най-отгоре стои името на линка, след това Пътя към линка, описание(това не е задължително да се слага, служи за допълнителна информация на администратора), Parent Link, Тегло и език. Езика трябва задължително да се сложи на Български . • Заглавие за меню линк* (името на линка) – Тук ще сложим нещо произволно например „Тест“

 • Път (това вече е малко по сложно тъй, като трябва да съответства по структура на останалите линкове от това меню например Факултета по хуманитарни науки е с линк http://web.shu-bg.net/faculties/fhn . Факултета по математика и информатика е с линк http://web.shu-bg.net/faculties/fmi . Всичките линкове са подредени така faculties/иметоНаФакултета. Следователно и от точката където създавахме съдържание, ако искаме да добавим нещо към това меню, към тази секция с факултети при URL псевдоним трябва да кръстим менюто faculties/иметоКоетоИскамеДаСложим

За тези 2 стъпки ето така трябва да изглежда до тук:

П
о надолу няма нищо специално, само езика трябва да сложим на Български.

След като натиснем „Запази“ и отидем на страничката с някой факултет, може да видим и нашия нов добавен линк.

*Ако линка ни е неправилен или не сме създали съдържанието преди да добавим линка ще ни излезе грешка с надпис Пътят 'faculties/test' е невалиден или нямате достъп до него.

А
ко всичко е както трябва би трябвало да запаметим линка без проблеми.

Е
то както се вижда имаме нов добавен линк към това меню.


Редактиране на блокове:

Блоковете – това са отделните секции на началната страница.

За примера ще редактираме на началната страница секцията „Администрация“

З
а да редактираме тази секция или Блок (както е по-правилно да се нарича) трябва пак да отидем в „Структура“ (в най-горната лента на сайта), обаче вместо да изберем „Менюта“ избираме „Блокове“С
лед като го отидем по-надолу в Секцията „Content Four” имаме блок, който се казва Администрация. Натискаме Конфигурирай и ще ни се отвори прозорец, който мяза на „Създаване на съдържани“ Редактирането става по същия начин.
С
лед като направим промените и натиснем „Запази“ в най-долната част на страницата, може да видим промените в началната страница.
Каталог: tadmin -> upload -> storage
storage -> Литература на факта. Аналитизъм. Интерпретативни стратегии. Въпроси и задачи
storage -> Лекция №2 Същност на цифровите изображения Въпрос. Основни положения от теория на сигналите
storage -> Лекция 5 система за вторична радиолокация
storage -> Толерантност и етничност в медийния дискурс
storage -> Ethnicity and tolerance in media discourse revisited Desislava St. Cheshmedzhieva-Stoycheva abstract
storage -> Тест №1 Отбележете невярното твърдение за подчертаните думи
storage -> Лекции по Въведение в статистиката
storage -> Търсене на живот във вселената увод
storage -> Еп. Константинови четения – 2010 г някои аспекти на концептуализация на богатството в руски и турски език


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница