Ролята на приятелската групаДата18.12.2018
Размер14 Kb.
Ролята на приятелската група

Докато вашият син или дъщеря е тийнейджър, вероятно ще има група приятели, с които ще “виси навън” при всеки възможен случай. Тези групички често се състоят само от момчета или само от момичета. Без значение дали компанията се състои само от две или три приятелки /както често се случва при девойките/ или от по-голяма група приятели /което е по-вероятно при момчетата/, тези компании са важни по много причини. Те не само помагат на членовете на групата да развиват социални умения, но и да съдействат значително на младия човек за неговото безпрепятствено адаптиране от безопасното семейно гнездо към външния свят. В естествения процес на откъсване от семейството тийнейджърите се нуждаят от нещо, което да заеме неговото място. В случая приятелската компания е група, която предлага закрила и подкрепа от приятели, а не от родители. Тя помага на младите да се научат да бъдат взаимнозависими един от друг и едновременно с това да станат независими личности.

Понякога приятелската компания изглежда заплашителна за родителите. Колкото и добра “тайфа” да изглеждат приятелите на вашия тийнейджър, вие инстинктивно чувствате, че те започват постепенно да изместват семейството като център на неговия свят. Ако не познавате приятелите на вашето дете или пък подозирате, че те са забъркани в насилнически или криминални прояви, то безпокойството ви расте. Поставете си за задача да научите повече за приятелите на вашия син или дъщеря и с какво се занимават те. Не бързайте да издавате категорични забрани за срещи с групата, това само ще породи конфликти. Най-добрият начин да си изясните нещата е да се запознаете с тях, но ако и след това останат сериозни опасения, разговаряйте спокойно за тях с вашето дете. Запомнете: въпреки че може да не сте в състояние да въздействате на цялата компания, вие все още имате силно влияние у дома.

С течение на времето, в по-късните тийнейджърски години, младите стават по-независими и излизат от групата, за да търсят по-интимни двустранни връзки.
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница