Румен Овчаров: Не може в земетръсен район да дърпаме дявола за опашкатаДата03.01.2017
Размер79.81 Kb.
Румен Овчаров: Не може в земетръсен район да дърпаме дявола за опашката

  • Не може в земетръсен район да дърпаме дявола за опашката. Това заяви депутатът от ПГКБ Румен Овчаров по време на дискусията за създаване на временна анкетна комисия, с която според социалистите управляващите търсят основания да преразгледат мораториума върху проучването и добива на шистов газ в България. Овчаров се позова на материали, изпратени от американския посланик Джеймс Уорлик до Бойко Борисов. В тях се споменава, че на територия в САЩ, където се добива шистов газ и където никога не е имало сеизмична активност, се случват земетресения. „В България нали знаем, че земетресенията са на по- малко от 100 километра от района, в който вие ще дупчите? И това не е безобидно земетресение, става дума за Вранча!", обясни на мнозинството Овчаров. Той беше категоричен, че трябва да има достатъчни гаранции за безопасност.  • Петър Курумбашев цитира решение на щата Ню Йорк за абсолютна забрана за проучвания в районите с питейна вода. Депутатът от левицата запозна мнозинството и с тревожни данни, оповестени от Ню Йорк Таймс. В материала пише за проблемите със заразена вода, която няма къде да бъде складирана и чието количество се равнява на 12 язовира „Искър". „Къде ще съхраняваме такава вода в България?", попита Курумбашев. Той отбеляза, че в САЩ има над 1000 кладенеца със 100 пъти по- голяма радиация над стандартите, а в някои кладенци радиацията е 1000 пъти повече, като самите американци не могат да изчистят водата. „Кога в България ще се строят пречиствателни станции?" - беше другият въпрос на Курумбашев, на който управляващите така и не отговориха. Депутатът изтъкна още, че в американските области със сондажи има 7 пъти повече заболявания на децата от астма от средните за страната.  • Георги Божинов беше категоричен, че Коалиция за България няма да подкрепи създаването на анкетната комисия и изтъкна, че позицията на левицата е формирана в диалог с неправителствени организации, български учени и чуждестранни специалисти. Според Божинов управляващите нямат нужния праг на компетентност да се противопоставят, когато чужди интереси и внушения предлагат управленски и законодателни решения.

БСП счита, че ГЕРБ се мъчи да заобиколи мораториума за шистовия газ – 04 април 2012г.

02 април 2012г.

Шистът пак на мода – възражда я Делян Добрев

"Ако методът фракинг е безвреден, забраната може да бъде отменена"

Темата за добива на шистов газ у нас не е затворена страница, обяви министърът на икономиката Делян Добрев и така повтори позицията си от деня, в който встъпи в длъжност, че е добре да се преразгледа мораторуимът върху добива му.

По думите му тази седмица трябва да бъде сформирана парламентарната комисия, която ще разгледа забраната и ако се окаже, че методът фракинг е безвреден, забраната може да бъде отменена, коментира той пред БНТ.

"Ако се окаже, че шистовият газ не пречи на екологията и екологичната оценка е добра, тогава ние трябва да го използваме наистина", каза Добрев.

"В резултат на разработването на находища от шистов газ в САЩ например цената на синьото гориво там е доста по-ниска, отколкото у нас", аргументира се той.

Dnes.bg припомня, че след протести и дълги дискусии на 18 януари парламентът наложи безсрочна забрана върху проучването и добива на шистов газ по метода "хидравлично разбиване" или сходни техники.

По този начин правителството оттегли решението си от юни миналата година, което даваше право да се подпише договор с "Шеврон" за търсене и проучване на нефт и природен газ в България.

Теренът на проучванията бе "Блок 1 Нови Пазар", разположен на територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна и бе с размер 4398 кв. км.

Енергийният министър обяви още, че страната ни не иска да сключва дългосрочни договори с Москва за доставки на природен газ, за да не се окаже дълго зависима от Газпром.

"Не бяха лесни преговорите в Москва, но не бяха и кой знае колко трудни. Притеснявах се доста повече, отколкото се оказа, че е трябвало", допълни той.

Добрев добави, че всичко е минало в положителен тон и крайният резултат е много добър за българската страна.

Попитан дали Москва иска неустойки за отказа ни от АЕЦ "Белене", Добрев отговори, че публикациите по този въпрос са били причината той да се държи за главата.

"На разговорите с Игор Сечин не стана въобще въпрос за неустойки. През април ще бъде направена сметка за проекта, ние трябва да покрием разходите, направени от руската страна. Не мисля, че ще излязат каквито и да било изненади", убеден е министърът.

Министър коментира, че 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще има.

"Има техническа възможност това да е готовият реактор за "Белене", това бе потвърдено от страна на "Росатом". Ще отнеме малко повече време, докато стане готов реакторът, в сравнение с проекта "Белене", но при един 7-и реактор на "Козлодуй" може всичко да започне и да свърши по един добър начин с финансиране, с проект", обясни Добрев.

Той подчерта, че най-големият приоритет в енергетиката на това правителство е удължаване на срока на експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй".

"Това може да стане, да се удължи животът им с 20 години. Има възможност и за 8-и блок, защото на площадката на АЕЦ "Козлодуй" има три възможни площадки за реактори", уточни Добрев.

Той отрече твърденията на БСП, че след години ще се наложи да внасяме електроенергия от Турция.

"България разполага с достатъчно мощности, които да покрият вътрешното потребление. "Ние сме една от страните, които пилеят електроенергия, затова енергийната ефективност трябва да се превърне в приоритет за нас", добави Делян Добрев.

04 февруари 2012г.

"Шеврон" шикалкавили. Борисов твърд пред Клинтън

Премиерът Бойко Борисов отсече, че докато хората се струхуват няма сила, която да го накара да преразгледа решението за мораториум за добива на шистов газ у нас.

Скъп гост! Така премиерът Бойко Борисов посрещна държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, която пристигна на 5-часова визита в нашата страна.

Двамата са обсъдили една от най-важните теми за нас – проучването и добивът на шистов газ. След разговорите стана ясно, че мораторумът, приет от българския парламент, остава в сила.

„Природата и екологията са на първо място за България. Докато не убедим обществото, че няма опасност, не можем да вървим напред, същото бих казал за атомната енергия”, заяви на съвместната пресконференция в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов.

Това била категоричната позиция на нашия министър-председател Хилари Клинтън при срещата си с нея.

Договорено е най-добрите специалисти да презентират най-добрите технологии пред българите, за да могат и те да ги чуят. Дотогава мораториумът е в сила именно за да се гарантира, че природата на България ще бъде чиста, заяви премиерът.Хилари Клинтън: Оценяваме колко трудно е било решението за АЕЦ "Белене"

Според държавния секретар това е било "най-логичното и прагматично решение"Руският вестник „Взгляд”: Хилари Клинтън реши България да се откаже от руската АЕЦ

03.04.2012

Джеймс Уорлик за шистовия газ

Американският посланик у нас Джеймс Уорлик определи решението на правителството да спре строежа на АЕЦ "Белене" като обмислено и правилно. В студиото на „Денят започва" посланикът подчерта, че сделките в енергийния сектор трябва да са прозрачни и че ако има съмнения за нарушения при подписването на договора за АЕЦ „Белене" трябва да има разследване, а виновните да бъдат наказани. Уорлик отхвърли обвиненията, че зад решението на българското правителство стоят политически интереси на САЩ. В студиото на "Денят започва" той коментира и предсоящия дебат за добива на шистов газ у нас. Според америаканския посланик решението за мораториум трябва да се преразгледа без да се влагат емоции.

Н. Пр. Джеймс Уорлик, посланик на САЩ в България: - Аз не съм учен, но фракингът е част от разработването на шистовия газ. Тази технология съществува от десетилетия и в миналото са се срещали някои проблеми, въпросът е дали в бъдеще може да се избегнат на 100% тези проблеми. В Съединените щати сме достигнали до извода, че когато има правилния механизъм за контрол, нещата могат да бъдат в безопасност. Румъния и Полша също са постигнали тези решения. Искам да подчертая, че няма енергиен ресурс, чието разработване е на 100% безопасно. Никой не би могъл да твърди например, че разработването на ядрена енергетика е 100% безопасна. Когато има на лице добра регулаторна рамка и контролни механизми, това би могло да позволи разумното и безопасното разработване на този вид енергия, това би могло да важи и за шистовия газ.

2 април 2012

Chevron няма да търси шистов газ в Румъния, засега

В неделя вечерта след телевизионна дискусия за шистовия добив на природен газ от Chevron са разпространили официално прессъобщение, според което през тази година компанията прекратява дейностите, свързани с шистовия газ.

Американският енергиен гигант няма нищо против разсекретяването на договора за експлоатация на шистов газ, пише още в съобщението.

Миналата седмица правителството на Михай Ръзван Унгуряну одобри започването на проучвания за шистов газ в три периметъра в района на Констанца - Вама Веке, Адамклиси и Костинещ. До разрешенията се стигна след среща на премиера с представители на Chevron и посланикa на САЩ Марк Гитенстийн..Еколог: Три PR агенции са получили огромни суми, за да обясняват колко чудесен е шистовият газ

  • Имаме информация, че три PR агенции са получили огромни суми, за да обясняват на всички колко чудесно нещо е шистовият газ. Сумите са пристигнали от добивните компании. Това заяви в предаването "12+3" екологът Мариана Христова, представител на Гражданска инициатива за забрана на проучванията и добива на шистов газ в България.

Проучванията задължително включват сондаж, хидравличен разрив накрая, защото без него това проучване е непълно, подчерта тя и добави мнение: За нас експерт, който да има глобален поглед върху нещата у нас, за съжаление няма. Нито един от нашите експерти през живота си не е стъпвал на сондаж за шистов газ. Тук не става въпрос за една единствена страна, от която този процес трябва да бъде огледан. Тук трябва да се оглежда не само от геолози, не само от сондажни инженери, тук трябва да има хидролози, еколози, биолози, лекари, трябва да има специалисти по замърсяване на въздуха. Въпросът е, че трябва не един човек, а доста, които да огледат глобално резултатите от едни такива експертни мнения, като много зависи кой дава експертното мнение. Ключовата дума е "почти" няма разлика между конвенционален и шистов газ в проучването – ключовата дума наистина е "почти". Няма такова нещо – разлика има. За съжаление щетите, които биха нанесли и проучванията, и добивът, са абсолютно еднакви. Рисковете и при двете са абсолютно еднакви.

Христова изтъкна, че е много важно какви експерти ще бъдат поканени във временна комисия, която да проучи законодателни промени по въпроса за добив на подземни богатства при опазване на околната среда. Много е важен и гражданският контрол на процеса, защото страна по този случай са предимно гражданите, добави тя.Въпросът за проучванията за шистов газ много силно се политизира в нашето общество, а не би трябвало, изказа своето мнение експертът проф. Кристалина Стойкова. Според нея проучвателните сондажи за шистов газ и тези за конвенционален почти по нищо не се различават.

За мен и за всички експерти ключовият въпрос е доколко се поддава на контролиране от човека този риск и можем ли ние да си го позволим. Това трябва да изясни тази експертна комисия към парламента, след като изслуша всички експерти, подчерта тя. Тя е на мнение, че има голяма разлика между проучване и добив: Ние сме много далеч от добива при положение, че не сме започнали проучването. Има 5 основни неща, които включва това проучване, които хората не знаят – те са абсолютно безопасни за българската природа. Това са събиране, анализ и реинтерпретация на съществуващи данни от стари сондажи, геоложки данни; изготвяне на специализирани карти и профили; изследване на скални проби от вече съществуващи сондажи за техния потенциал за шистов газ и за продуциране на такова нещо; изготвяне на карти за защитени територии, защитени зони по НАТУРА; урбанизиране на райони, културно-исторически райони, паметници. Това е предварителното проучване. Може да не се стигне изобщо до никакво сондиране. Нарушаването на природата започва в момента, в който физически по някакъв начин, да допуснем чрез един конвенционален сондаж, има някакво въздействие върху нея. Преди това не се извършва никакво нарушаване на българската природа. След като се проведат всичките тези лабораторни, кабинетни проучвания на базата на съществуващи данни, тогава се взима решение дали да се сондира или не. Тук нашето настояване е, че когато се определи точно мястото на проучвателен сондаж, той да мине задължително през ОВОС. Това би контролирало максимално всички дейности, които се извършват.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница