Румен Радев съобщи за обещанието на Белград: Повече пари за девет медии на българскиДата19.07.2018
Размер177.87 Kb.Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
23.06.2018
Национални вестници


Румен Радев съобщи за обещанието на Белград: Повече пари за девет медии на български


Президентът Александър Вучич: няма сърбин, който да не обича българите

Труд  стр. 5   

Девет медии на български език ще получат увеличено финансиране от сръбската страна - три пъти повече в сравнение със сегашното. Това обяви президентът Румен Радев на съвместен брифинг със сръбския си колега Александър Вучич вчера, след срещата на двамата президенти с българското национално малцинство в Димитровград.

Радев отбеляза по въпроса за образование на български език, че след 30 години без издаване на български учебници, от миналата година са издадени всички учебници за основно образование и се чакат решенията на Националния съвет на националното ни малцинство да предоставят вариантите и сръбската държава е готова веднага да отпечата учебниците за средно образование. "По-тежкият проблем е обезлюдяването, той не зависи от еднолично решение.", коментира още Румен Радев. Той посочи, че има план, полагат се съответните грижи, инфраструктурата продължава да се развива. За здравеопазването ще има още финансова подкрепа за местните медицински пунктове, потвърден е ангажиментът на ВМА да се извършва лечение и там, и периодично да се изпращат специализирани екипи и да се води профилактична дейност тук.

"Между мен и президента Вучич има отношения на близост, конструктивност и пълна откровеност.", заяви Радев. "Ние, сърбите, обичаме българите.", каза сръбският президент Александър Вучич. Фамилиите на жените от българското национално малцинство вече ще се изписват по българските граматични правила, а не по сръбските, както бе досега, стана ясно още.
ЕС спира промоции на вредни храни в магазините


Забраняват на звезди като Меси и Роналдо да рекламират чипс и кола, ще могат да са лица само на здравословни продукти като броколи, спанак и мляко 

24 часа  стр. 1, 16   

Да се ограничи рекламата на чипс, захарни изделия, безалкохолни напитки и всякакви нездравословни храни не само по телевизията, но в интернет и всички социални мрежи като фейсбук, както и чрез известни личности. Освен това да се спрат промоциите в магазините на храни, в които има много сол, захар или трансмазнини, за да бъдат защитени децата от тях и последващото консумацията им надебеляване.

Тази промяна предвижда да въведе Европейският съюз. Решението бе взето на заседание на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, което се проведе вчера с председател здравният министър Кирил Ананиев. Това е последното заседание на съвета във формат здравни министри за българското председателство. На него министрите приеха заключения за здравословното хранене на децата, което бе сред приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС.

Новите правила и забрани за реклама ще залегнат в промени на директивата за аудио-ви-зуалните услуги, стана ясно след заседанието на съвета. Промените ще бъдат предложени от Европейската комисия.

Засега забраната за реклама се обсъждаше да е само за традиционните медии- телевизии, радиа, вестници. В новите заключения е предвидено тя да обхване и онлайн каналите, социалните мрежи и цялостния маркетинг на опасните храни. Според заключенията това са продукти с високо съдържание на сол, захар или трансмастни мазнини. Сред тях попадат чипсове, газирани безалкохолни напитки като колата, сандвичи от веригите за бързо хранене и пр.

Забраната ще се разпростре и върху използването на звезди или герои за рекламата на вредни храни. След влизането й в сила футболните звезди като Лионел Меси и Кристиано Роналдо например вече няма да могат да рекламират чипс, кола или вериги за джънк-фуд. Държавите обаче ще стимулират участието им в реклами на здравословни храни като броколи, спанак, мляко и пр. Те ще насърчават и всяко друго промотиране на подобни храни - чрез промоции, спонсорство и т.н.

Това ограничение важи и за всякакви други герои, включително и анимационни

За вредните храни пък напротив - държавите трябва да ограничават опитите за търговски промоции от типа вземи три плати едно, да не позволяват спонсорство на спортни прояви, спортни обекти или училища и детски градини. Ограниченията важат за всякакви марки, чиито продукти попадат в графата вредни и чиято цел е да насърчат консумацията на тези храни.

Мерките трябва да бъдат изпълнени от всички държави в ЕС, но степента на ограниченията върху търговските промоции и спонсорствата ще са по преценка на всяка конкретна държава засега.

Целта е да се предпазят децата и подрастващите, които най-лесно се повлияват от въздействието на този вид реклами, както и превенция на затлъстяването, към което са най-уязвими децата от тези възрастови групи.

Вярваме, че по отношение на децата е възможно да сме единни и да въведем отговорни и честни практики, без това да ощети производителите, се казва в позицията на здравните министри.

Ще се засили и сътрудничеството между образователните институции със замеделските стопани, производителите на храни, търговците на дребно и ресторантьорите, за да се повиши достъпността до пресни, качествени храни, гласят още приетите от министрите на здравеопазването препоръки. Приоритет ще бъде още подкрепата и разработването на политики, свързани с физическата активност на децата. Освен това ще се насърчи и провеждането на образователни и информационни кампании сред подрастващите, които да подобрят разбиранията им за произхода и качеството на храните.

"В този политически документ има много повече от хранене и храни. Има послания за нуждата от сътрудничество при борбата с хроничните незаразни болести, за значимия принос на здравеопазването като сектор, инвестиращ в здравето на хората, за децата и младите хора като уязвими потребители, но и като носители на новото, на потенциала, на бъдещето. Откроихме нуждата от междусекторно сътрудничество - в случая Общата селскостопанска политика осигурява принос към целите на здравната политика", заяви министър Ананиев на пресконференция след заседанието.

Магистър-фармацевти от цялата страна отбелязват Еньовден в Пловдив


24 часа  стр. 8   

Над 1000 магистър-фармацевти от цялата страна посрещат в Пловдив Еньовден - професионалния празник на магистър-фармацевтите. Градът за три дни се превръща в столица на фармацевтичната общност у нас.

В Пловдив се провежда форумът "Български фармацевтични дни". Част от събитието е откритото изложение "Попитай фармацевта" На 22 и 23 юни на площад "Стефан Стамболов" от 10 до 18 ч. жителите и гостите на града могат да се запознаят с ролята на магистър-фармацевта като най-достъпният медицински специалист, с продуктите и услугите, които се предлагат в аптеката.

Магистър-фармацевтите работят в различни сфери по пътя на лекарството. Най-много са заетите в открити аптеки, с които пациентите най-често имат досег. Болничните магистър-фармацевти са ангажирани с много отговорности, свързани с медикаментозното лечение на лежащо болните - като химиотерапията при лечението на онкологични заболявания например. Вече има и клинични фармацевти, с които се цели намаляване на разходите и лечение на болните според индивидуалното им състояние. Магистър-фармацевти работят и в медицински представителства и дистрибуторски компании, които без тях не могат да функционират. В заводите за производство на лекарствени продукти магистър-фармацевтите са ангажирани с технологичните процеси. Част от магистър-фармацевтите са ангажирани и в обществени организации, други са натоварени с отговорни задачи в институции. Много важна роля имат магистър-фармацевтите, работещи в университетите. В последните години все повече магистър-фармацевти работят в областта на клиничните изпитвания на нови лекарства.

Мисията на всички магистър-фармацевти е лекарството и грижата за здравето и безопасността на пациентите.

Знаете ли, че:  • Магистър-фармацевтите са висококвалифицирани медицински специалисти, които се обучават и завършват медицински университет заедно с лекари и дентални лекари.

  • Аптеката е здравно заведение, в което се отпускат, приготвят и съхраняват лекарства, дават се консултации, а не е магазин.

  • Магистър-фармацевтите са медицински специалисти, които се грижат за Вашето здраве, а не са продавачи или продавач-консултанти.

  • Магистър-фармацевтите са най-достъпните медицински специалисти.

  • Само магистър-фармацевти могат да отпускат лекарствени продукти по лекарско предписание и да дават консултации, свързани с лекарствените продукти.

  • Магистър-фармацевтите се грижат за профилактиката на Вашето здраве. Ако магистър-фармацевтът Ви препоръча да отидете на лекар - отидете, това е свързано с Вашето здраве.

Магистър-фармацевтите съветват:

- Да четете внимателно листовката на лекарствата.

- Да следвате назначената Ви терапия и да не се самолекувате.

- Да сигнализирате за нежелани лекарствени реакции.

- Да не прекъсвате по-рано терапията си, защото това може да доведе до загуба на ефекта от лекарството.

 Оборудваха Александровска болница с ехокардиограф


Монитор  стр. 5   

Александровска болница вече е оборудвана с ехокардиограф, който е най-модерният, произведен в света до момента. Това съобщиха Клиниката по кардиология, където той е инсталиран и където ще бъде правена образната диагностика с него.

Медицинската техника е мултифункционална с възможност за 3D/4D ехография, контрастна и трансезофагеална ехография, както и стрес ехография. Същевременно, тя е от висок клас доплер-сонографско изследване за анализ на кръвоносни съдовеи), диагностициране на аневризми в гръдната кухина, измерване на скоростите на кръвния поток и обема на съдовете, обясни завеждащата Отделението за неинвазивна диагностика в кардиологичната клиника д-р Зоя Кунева.

3D/4D означава, че апаратът е с висока разделителна способност, което прави диагностиката на съдовете и сърцето изключително точна. С него се получават обемни триизмерни образи и се проследяват в динамика промени в клапите, структурни промени в сърдечния мускул, големина и функция на сърдечните кухини.

Д-р Кунева обясни, че няма противопоказания за изследване с ултразвук. Той може да се прилага за ранна и точна диагностика на сърдечносъдовите заболявания, за динамично проследяване хода на болестта, за контрол на инвазивни манипулации и за мониториране на лечението.


Гинеколог спечели титлата Ironman


Д-р Борислав Иванов от "Медлайн Централ Хоспитал" в Пловдив се справи с триатлона въпреки болките в краката 

Стандарт  стр. 14   

Известният пловдивски акушер-гинеколог д-р Борислав Иванов от верига болници "Медлайн-Централ Хоспитал" спечели престижния триатлон Ironman. Това е една от най-трудните еднодневни спортни надпревари и сред осемте най-изтощителни състезания в света. Дублира олимпийската дисциплина триатлон и включва плуване 2 километра в открити води, колоездене 91 километра и бягане 21 километра. Трите дисциплини се провеждат една след друга и според регламента трябва да бъдат преодолени в един ден за не повече от 8 часа. Всеки участник, който успее да финишира в рамките на определеното време, получава титлата "Железен човек" - Ironman.

Тази година състезанието се проведе в Пескара, Италия, а в надпреварата се включиха над 1000 суператлети от цял свят. Състезанието протекло според неговите очаквания, макар че не минало без сътресения. "Случи се нещо неочаквано и странно - загубих протеиновите барове и теловете, които ми бяха нужни за надпреварата по трасето с велосипеда. Получих и огромни болки на двата крака в последните 10 км от тичането.

Трябваше да пия и обезболяващи. Всичко друго беше перфектно обобщава той впечатленията си.

Идеята за участие в триатлона дава неговият близък приятел Николай Пенев, избран за адвокат на 2017 г. в България. "Споделихме лудостта да тръгнем по пътя на това предизвикателство и след това изпитахме огромната радост от завършването му. Заедно с нас финишира и пилотът Енчо Дойков", разказва лекарят. Гинекологът се готви около месец и половина - тренира всеки ден в продължение на много часове. Категоричен е, че без подкрепата на скъпи за него хора - семейството, мениджъра на верига болници "Медлайн-Централ Хоспитал" доц. д-р Невен Енчев, неговия колега - известния уролог д-р Димитър Матеев, от Николай Касабов, помощник треньор на националния отбор по волейбол за жени, никога нямало да успее. Затова им е безкрайно благодарен.

За състезанието казва, че поражда феноменална, експлозивна атмосфера, инжектирана с огромна доза адреналин. Една колоритна смес от емоции, в която се редуват план на действие, механизми да забравиш болката, разпределяне на силите, създаване на бъдещи спомени, които ще бъдат разказвани на следващите поколения, надхвърляне на собствените способности.

Състезават се и хора с протези на крайниците

Участва баща със сина си инвалид, който финишира, бутайки го с ръцете си в количка. Организацията на домакините е перфектна - взети са всички мерки за сигурност и безопасност - над главите на участниците постоянно летят хеликоптери, следват ги линейки, полицейски коли.

Д-р Иванов е роден в Битоля, Македония, дипломира се в Медицинския университет в Пловдив, където защитава специалност по акушерство и гинекология, а след това и докторската си дисертация на тема "фетална медицина". Избира да работи в болница "Медлайн", защото с доц. д-р Невен Енчев и екипа имат сходни виждания за живота, медицината и здравеопазването.

 

***


Стандарт  стр. 8   

Китай влага €1 млрд. в Сърбия за изграждането на нов "Път на коприната". Китайската държавна корпорация Sino-Сhinа Investment Group ще инвестира парите в проекти в сферата на транспорта, енергетиката, телекомуникациите, селското стопанство и строителството. Част от проектите ще бъдат под формата на публично-частни партньорства, а друга като директни инвестиции.

Основният фокус е транспортът - модернизацията на летищата, пристанищата, мостовете, i комуникациите, доставките на стоки по вода, както и производството на електроенергия и земеделието. Това обяснява президентът на китайския конгломерат Джин Франк Ли. Част от средствата обаче ще бъдат насочени и в областта на науката, образованието, културата и здравеопазването.

Хитът "Макарена" може да спасява човешки животи

Бийтът му е в точния ритъм за сърдечен масаж 

Сега  стр. 37   

Тоталният хит от близкото минало La Macarena може да спаси човешки животи, увериха испански учени, цитирани от европейските информационни агенции. Те препоръчват да се съобразим с ритъма на този стар летен шлагер, когато правим сърдечен масаж.

Песента на "Лос дел Рио", излязла през 1993 г., не само е популярна в целия свят, но и дава верния ритъм за сърдечен масаж - спешна процедура, свързана със 100-120 притискания в минута. Това бе потвърдено с изследване на учени от Автономния университет в Барселона, обхванало 164-ма студенти, изучаващи медицина.

Те били разделени на три групи. Всички участници трябвало да правят сърдечен масаж върху манекени в разстояние на две минути. Най-добри резултати постигнали онези, които ползвали метроном, регулиран да отброява 103 удара в минута с помощта на апликация върху мобифон - 91 на сто от тях поддържали правилния ритъм. Той бил поддържан също от 74 на сто от участниците, на които било казано да следват темпото на песента La Macarena.

Едва 24 на сто от участниците, които правили сърдечен масаж, без да ползват ориентири и без да са получили предварителни инструкции, поддържалия правилния ритъм.

"Онези, които слушаха La Macarena, започваха веднага сърдечния масаж, докато слушащите ударите на метронома го правеха с известно закъснение", отбеляза Енрике Кареро Карденал от екипа. Резултатите от изследването бяха представени на конференцията на Европейското дружество по анестезиология в Копенхаген.


22.06.2018
Национални телевизии


Инициатива в подкрепа на протестиращите майки на деца с увреждания


bTV  Новини в 19.00 часа 

Инициатива в подкрепа на протестиращите майки на деца с увреждания. Събитието беше организирано в социалната мрежа и доведе до НС хора, които застават зад исканията на протеста. Идеята за събирането е на Стефи Смитьойс, а първоначалната й цел е била да събере свои приятели. На поканата й обаче откликнаха много повече хора, а призивът в социалната мрежа беше да проявим човечност, съпричастност и да заемем твърда позиция в защита на по-уязвимите наши сънародници.Стефи Смитьойс: Като смятам, че най-голямата и най-сериозна движеща сила е майчинството и дали сме родили здрави или болни деца или по някакъв начин с увреждания, трябва всички да застанем рамо до рамо и с равни сили да се преборим за техните желания.

Росица Букова: Нито една от майките, които протестират и ни подкрепят, не иска пари. Всички ние искаме лична помощ, искаме закон, който да осигурява обезпечаването на лични асистенти за хората, които имат нужда от тях.

Няма места в психодиспансерите в страната


bTV  Новини в 19.00 часа 

Няма места в психодиспансерите в страната. Десетки са и в листите на чакащите в изболничните центрове за психично болни. Оставени ли са на произвола на съдбата тези пациенти, Теодора Трифонова и днес работи по темата. Здравей.Теодора Трифонова: Здравейте от психиатричната болница в Курило. Тук клиниките са препълнени с пациенти, няма свободни места. Оказва се, че дори има пациенти, които остават тук с месеци и дори години. Причината – след като приключи лечението им в болницата, няма къде да отидат.

34-годишният син на Владимир Групчев се лекува в Курило. Бащата от сега се притеснява какво ще се случи с него, след като бъде изписан. Смята, че отговорността е на държавата.Владимир Групчев: След това никой не поема никаква грижа и отговорност за него освен близките му.

В Курило има пациент, който живее в болницата от 23 г. Нежелан е от близките си.

Албена Атанасова: В един момент те остават при нас. Просто няма къде да отидат.

Д-р Цветеслава Гълъбова: Психиатричните болници в България, за съжаление, са превърнати в приюти.

Според директора на болницата причината е в липсата на места в социалните центрове и защитените жилища, където трябва да се провежда и извънболничното лечение.Д-р Цветеслава Гълъбова: Включваме го в списъка. Ами, той е 25-ти, тя е 27-ма в списъка на чакащи. И изобщо не се ангажират социалните служби да ни кажат. Добре, какво да направим ние, когато съдебното решение изтече и къде да отиде. Той трябва да отиде на улицата.

Местата в тези центрове са близо 1 800, чакащите на опашка – 1 400. А разкриването на нови центрове е трудно.Николина Иванова: Не всяка община разбира, че това е приоритет и на общината. Защото има нагласата у хората, че тези хора трудно се обслужват и че тези хора са опасни.

Така само за миналата година са хоспитализирани и след това са изписани близо 42 хил. души с психични разстройства. Как и дали са продължили лечението си, не е ясно, тъй като липсва регистър на психично болните у нас.

Теодора Трифонова: След като бъдат изписани от лечебното заведение, вариант пред психично болните пациенти е да посещават дневен център, в който да бъдат интегрирани и социализирани в обществото. В столицата има само два такива с капацитет от едва 50 души.

Водещ: Теодора Трифонова от психиатрията в Курило.


Подкрепа за протестиращите майки на деца с увреждания


Нова телевизия  Новини в 19.00 часа, в 22.00 часа 

Подкрепа за протестиращите майки на деца с увреждания. Десетки хора се събраха при палатковия лагер този следобед в знак на съпричастност. Събитието беше организирано от млада майка на две деца. Във Фейсбук тя покани на кафе зад парламента всеки, който е солидарен с проблемите и исканията на протестиращите родители. Недоволството на майките продължава вече 22 дни, а протестът им няма да спре, докато не настъпят желаните от тях промени в социалната политика.Стефи Камчева: Смятам, че всяка една майка в България, без значение дали съдбата е била благосклонна към нея или не, трябва да подкрепят една друга. И ми правеше впечатление, че ние останахме безучастни доста време.

Стефана Брънекова: Аз благодаря на съдбата, че съм щастлива, нямам този проблем. Но това не ме прави безчувствена, за да не дойда да подкрепя тези жени и ще ги подкрепям всеки ден.

-Родителите на деца с увреждания са в изключително тежка ситуация. Те не получават смислена системна подкрепа, така че ние сме на страната на тези хора и бихме искали те наистина да бъдат чути.Мая Стоицева: Това беше изненада за нас. Ние самите разбрахме, от Фейсбук, че е организирана такава инициатива На кафе с майките. Ние, за съжаление, нямахме да сервираме на всички кафе, макар че ни обвиниха, че имаме много пари. Всяка подкрепа, особено от един обикновен гражданин на България е прекрасно усещане.
Национални радиа


Задълженията на болницата в Ловеч са намалели от 7 млн. и 800 хил. на 4 млн. лв


БНР   

Задълженията на болницата в Ловеч са намалели от 7 млн. и 800 хил. на 4 млн. лв. Това стана ясно след състоялото се днес общо събрание на акционерите на лечебното заведение, на което беше гласувано новото ръководство. Погасени са дълговете към НАП. Подписано е споразумение с основния кредитор – болницата „Кардиолайф“ за разсрочване на задълженията от 800 хил. лв. на месечни вноски. Вече са осигурени липсващите лекарства и консумативи. Съобщава кореспондентът ни Пламен Христов.Репортер: Новият председател на Съвета на директорите на ловешката болница е д-р Цветолюба Генкова.

Цветолюба Генкова: Неотложно трябва да се работи по окомплектоване на отделения, които в момента са или пред закриване, или не могат да функционират пълноценно. Това е пътят, по който би могло да се излезе от порочния кръг на недофинансиране и съответно отлив на специалисти.

Репортер: Изпълнителен директор на болницата ще е д-р Румяна Нановска. Досегашният прокурист д-р Ченко Чалъков също влиза в борда. Той обясни, че предстои преструктуриране на някои отделения. Ще бъде въведена и нова методика за заплащане на труда на медиците.

Ченко Чалъков: Колкото повече са приходите към дадено отделение, то персоналът, заработил тези приходи, да получава повече.

Протестиращите пред парламента майки на деца с увреждания са поискали данни по Закона за достъп до информация


БНР   

Протестиращите пред парламента майки на деца с увреждания са поискали по Закона за достъп до информация данни - с какви средства държавата финансира от бюджета и по оперативни програми Национално представителните организации на хората с увреждания. Ива Станкова каза.Ива Станкова: Искаме да се говори с цифри и факти, както и с конкретика, защото е много лесно да бъдем нападани и с някакви откъслечни опорки (опорни точки – б.р.) да ни замерят. Друго е без емоция вече да се погледне обективно и да се види дали тези национално представени НПО-та (неправителствени организации), какви средства получават и защо не искат внасянето на тия два закона.

Водещ: Майките разговаряха „на кафе“ пред палатковия лагер с хора, които симпатизират на тяхната кауза, за да обяснят отново своята позиция.


Протестиращите майки на деца с увреждания очакват да бъдат чути от българските депутати


Дарик радио   

Протестиращите майки на деца с увреждания очакват да бъдат чути от българските депутати, след като искането им личната помощ да бъде в самостоятелен закон беше отхвърлено от правителството, бизнеса, синдикатите и националните организации на хората с увреждания. На 22-я ден от началото на палатковия лагер в София в градинката зад парламента се събраха майки, бащи, съмишленици, след като във фейсбук беше отправена покана за кафе с протестиращите. Палатките в цялата страна остават, докато не бъде приет закона за личната помощ, припомниха майките, които засега не планират нови форми на протеста. Репортаж на Елена Бейкова.Репортер: Въпреки, че все още не е ясно как ще продължи борбата на майките на деца с увреждания за въвеждане на личната помощ, протестиращите вярват, че този механизъм не може да влезе в законите за социалните услуги и за хората с увреждания, а трябва да бъде самостоятелен. Сред тях се появиха и бащи на деца с увреждания, като Цветан – баща на тийнейджър с диспраксия или синдром на несръчното дете. Мечтата на Цветан е синът му да има шанс да работи.

Цветан: Той може да изпълнява и да се чувства полезен и да работи, но както и много хора, които са с ТЕЛК и имат желание да работят, те не могат да работят официално. Работят в сивата сфера.

Репортер: След като родителите на деца с увреждания поискали промяна, били посъветвани да поискат нещо конкретно. После да напишат закон, а накрая да направят разчети. Работа, която според Цветан трябва да свършат управляващите.

Цветан: Те обаче искат всичко ние да направим. Малко не е честно. Ние да направим всичко, всичките разчети, а те какво имат да правят? Поне да ги приемат. И затова стоим, и им напомняме, и се борим да го приемат.

Репортер: Цветан сподели и своето виждане за това кой противопоставя хората с увреждания едни на други.

Цветан: Това е просто практика на управляващите – разделяй и владей. Това е премиера като каза „От тези да взема, на вас да дам“ – това е противопоставяне. Той го прави. То е ясно.
Zdrave.net

София, бул. Др. Цанков” 31 Б, офис 10; Тел.: 0893 33 53 07


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница