Самото изследване се провежда в следната последователностДата18.12.2018
Размер18.12 Kb.
Пункция
Друго необходимо изследване е пункция на костен мозък (т.н. миелограма). Чрез нея се установяват наличието, количеството и вида на бластните клетки. Вземането на материал за изследване от костния мозък е от особена важност за определяне вида на левкемията, и съответно на най-подходящото лечение.
Пункция на костен мозък се извършва и в по-късен етап от вече започнатото лечение. Тогава тя има значение на контролно изследване, чрез което се определя ефектът от лечението - нормализирането състава на клетките в костния мозък се определя като ремисия на болестта.
Самото изследване се провежда в следната последователност;
* подбор на мястото за пункция (най-често това е тазовата кост);

* дезинфекция на мястото на пункцията;

* поставяне на местна упойка (много рядко се налага манипулацията да се проведе под обща упойка);

* извършване на самото пунктиране - това се прави със специална игла , чрез която се пробожда кожата и после се влиза във вътрешността на костта, откъдето чрез спринцовка се изтеглят няколко милилитра течност - тя съдържа костно-мозъчните елементи. Самата манипулация е кратковременна, а болката е минимална и краткотрайна. Опасност за здравето от самата манипулация няма!

* след изваждане на иглата върху мястото на пункцията се поставя пластир (лепенка).
Другото изследване, което се провежда, е т.н. лумбална пункция (тя се ползва за определяне състоянието на мозъчната течност, която се нарича ликвор - освен, че се търси наличие на бласти в мозъчната течност, по време на изследването се въвежда и лечебно средство (цитостатик) с цел да се предпази от увреждане главния мозък на детето.
При провеждане на самата манипулация се спазват следните изисквания и последователност:
* детето трябва да е в седнало положение, със силно превит напред гръб - за правилната поза и за фиксиране положението на гърба детето се подпомага от медицинска сестра. Самото пунктиране се извършва между прешлените на гръбначния стълб в долната част на гърба;

* дезинфекция на мястото на пунктирането;

* поставяне на местна упойка;

* отделяне на определено количество мозъчна течност за изследване и въвеждане на равно количество медикамент обратно в мозъчната течност;* след приключване на изследването се налага детето да остане да лежи на легло без възглавница за около половин-един час (при рязко ставане и ходене преди да изтече посоченото време, детето може да има нестабилна походка или да загуби равновесие и да падне).
Вашата помощ при осъществяването на горните манипулации е много важна, както по отношение на спазване на изискванията при провеждането им, така и за осигуряване максимално спокойствие на детето по време на манипулациите


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница