Семинар на тема: " разкриване и предотвратяване на измами и писане на одитни доклади"Дата06.09.2017
Размер43.23 Kb.
ТипСеминар

USAID OPEN GOVERNMENT INITIATIVE PROJECT

ПРОЕКТ “ИНИЦИАТИВА ОТВОРЕНО УПРАВЛЕНИЕ”


В СОФИЯ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ СЕМИНАР НА ТЕМА:

РАЗКРИВАНЕ И ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ИЗМАМИИ ПИСАНЕ НА ОДИТНИ ДОКЛАДИ”
Организатори са Проект Отворено управление

към Американската агенция за международно развитие

и Сметната палата на Република България.

Семинар на тема “Разкриване и предотвратяване на измами и изготвяне на одитни доклади” ще се проведе от 22 ноември до 8 декември 2004 г. в София.
В семинара ще участват одитори от Сметната палата и Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол, представители на Банков надзор, Министерството на регионалното развитие и благоустройство, Министерството на икономиката, Министерството на здравеопазването и Министерството на енергетиката и енергийните ресурси.
Целта на обучението на участниците е да се представи методология за разкриване на измами във финансовите отчети, обществените поръчки и други области, които са обект на одит. Тази методология ще помогне на одиторите да разкриват случаи на корупция с държавни средства, като се прилагат най-добрите международни стандарти и практики.
Програмата предвижда участниците в семинара да дискутират по пет основни теми: “Техники за събиране на доказателства при одити и разследвания”, “Умения на разследващия одитор при провеждане на интервю”, Одит и разследване на подкупи, комисиони и рушвети”, “Измами в процеса на възлагане на обществени поръчки” и “Изготвяне на одитни доклади”.
Семинарът ще бъде открит от председателя на Сметната палата доц. д-р Георги Николов и от представител на Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол.

За лектор е поканен д-р Николас Закеа, експерт по разкриване на измами и дипломиран финансов мениджър.


Семинарът започва в 9.00 часа, 22 ноември (понеделник), хотел “Сердика”.  • Американската агенция за международно развитие(ААМР) работи в България вече над 13 години – от началото на прехода към демокрация и пазарна икономика. ААМР е оказвала подкрепа в усилията за гарантиране на върховенството на закона, икономическия растеж и укрепването на местното самоуправление.Това са приоритетите на ААМР и през следващите години, когато България ще върви уверено към присъединяване към Европейския съюз през 2007 година, и като членка на НАТО ще участва в различни международни съюзи. ААМР подкрепя развитието на България като страна с активно и ангажирано гражданско общество, с по-голямо участие на неправителствените организации, с повече работни места и повече оптимизъм, като страна, в която икономическите постижения се ползуват все по-широко от гражданите.  • Проект “Инициатива Отворено управление” е финансиран със средства на ААМР и се реализира в България от международната консултантска фирма DPK Consulting, чиетос седалище е в Сан Франциско,САЩ. Проектът предоставя техническа помощ за укрепване на институционалния капацитет на българското правителство по превенция на корупцията, налагане на прозрачност и отчетност, гарантиране на върховенството на закона, особено в областта на обществения одит, обществените поръчки и публичната администрация. Една от задачите на проекта е.да се насърчават усилията на гражданското общество за борба с корупцията в рамките на съвместните усилия на правителствените институции, медиите и частния сектор. Директор на проекта е Мери Джей Абът.  • Лекторът д-р Николас Закеа има бакалавърска степен по счетоводство, магистърска степен по публична администрация/мениджмънт и докторат по международна икономика. Той е дипломиран експерт по измами, дипломиран финансов мениджър за държавния сектор и дипломиран мениджър.

Повече от 15 години преподава в различни университети, включително в Новия университет за социални изследвания (Ню Йорк); филиала на Университета на Мериленд в Саудитска Арабия и Университета на Ню Йорк. Член е на преподавателското тяло на Института за обучение на Сметната палата на САЩ във Вашингтон. Разработил и ръководил редица учебни програми. Бил е съветник на национални сметни палати и други организации в целия свят, директор на отдел в Сметната палата на САЩ и на офиса за мониторинг и контрол на Департамента по енергетика на САЩ. Две години е работил в Близкия Изток като директор на инициативата за организационно развитие на Сметната палата на Саудитска Арабия.Консултирал е ООН, Световната банка, Азиатската банка за развитие и редица международни счетоводни фирми, занимаващи се с публични финанси. В изпълнение на задълженията си е посетил Южна и Централна Америка, Карибския басейн, островите в южната част на Тихия океан, Европа, Северна и Южна Африка, Близкия Изток и, Югоизточна Азия.

Д-р Закеа е бил главен одитор и финансов съветник на мироопазващата мисия на ООН в Република Хаити. В Босна, Херцеговина и Република Молдова е бил съветник на организациите на счетоводителите и одиторите, където е осъществил и обучение по съвременни одитни умения. Той е предоставял съвети на правителството на Армения за разработването на управленски финансови техники и е подпомагал Сметната палата на Украйна; като е осъществил и обучение на нейните служители. В Индонезия извършва проучване на различните аспекти на одита в публичния сектор, като същевременно работи и за националната Сметна палата. Там провежда и обучение за одитори на публичния сектор и за разследване на злоупотреби.

Публикувал е статии за техническите и поведенческите аспекти на одитите. Редовно е канен да изнася лекции и да провежда семинари пред професионални организации.


За контакти
Здравка Тихова, “Връзки с обществеността”

Проект “Инициатива Отворено управление”

Американска агенция за международно развитие

Тел.: 980 05 25, 989 99 19 Факс: 989 97 94


Отдел “Връзки с обществеността

и издателска дейност” на Сметна палатаТел./факс: 981 75 43

София, хотел “Сердика”

22 ноември- 8 декември 2004

Каталог: files -> bg
bg -> Закон за политическите партии в сила от 01. 04. 2005 г
bg -> Интервю партии още плащат наем от 10 ст на квадратен метър
bg -> Закон за публичните финанси Глава първа общи положения чл. (1) Този закон урежда бюджетната рамка, общото устройство и структурата на публичните финанси и включва: обхвата на публичните финанси
bg -> Закон за експортното застраховане (Обн., Дв, бр. 61 от 29. 05. 1998 г.; изм и доп., бр. 112 от 2001 г., бр. 92 от 15. 10. 2004 г.) Глава първа общи разпоредби
bg -> Доклад за резултатите от извършения одит на изпълнението на ефективността и ефикасността на дейността на Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол като институция за осъщeствяване на вътрешен одит на публичните средства
bg -> Съдържание представяне на интосай 4
bg -> Указания за финансов одит
bg -> Закон за Националния дарителски фонд "13 века България"
bg -> Доклад за резултатите от извършения одит на дейността на Националния дарителски фонд "13 века България" за периода от 01. 05. 2005 г до 31. 12. 2006 г


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница