Щастлива съм, че европейски филми, избрани за финансиране по програмата „медиа, са отново в центъра на вниманието на филмовия фестивал в КанДата11.07.2017
Размер54.43 Kb.Европейска комисия

Съобщение за медиите
Брюксел/Кан, 15 май 2013 г.

Великолепната седморка от филми по програмата „МЕДИА“ се състезава за „Златната палма“

Тринадесет филма, подпомагани по програмата „МЕДИА“ на Европейския съюз за помощ за киното, ще бъдат прожектирани на 66-ия международен филмов фестивал в Кан (15—26 май), включително седем филма, които ще се състезават за престижната „Златна палма“ (вж. приложение 1). Сред тях е Le Passé на Асгар Фархади, който спечели миналогодишната награда „МЕДИА“ на Европейския съюз за най-добър нов филмов проект. Андрула Василиу, комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта, ще връчи наградата „МЕДИА“ на ЕС за 2013 г. на датския режисьор Томас Винтерберг по време на „Европейската среща“ в неделя, 19 май (вж. IP/13/419).

Щастлива съм, че европейски филми, избрани за финансиране по програмата „МЕДИА“, са отново в центъра на вниманието на филмовия фестивал в Кан. Програмата „МЕДИА“ насърчава силна европейска филмова индустрия и културно многообразие. Тя ще продължи да оказва подкрепа на най-талантливите наши филмови дейци в рамките на новата програма „Творческа Европа“. Нашите филми традиционно се представят изключително в съревнованието в Кан и съм сигурна, че това ще е така и тази година“, заяви Андрула Василиу.

Освен седемте филма, които се състезават в рамките на официалната селекция, четири филма по „МЕДИА“ са включени в „Петнайсетдневката на режисьорите“ (Quinzaine des réalisateurs), един в „Особен поглед“ (Un certain regard) и един в „Седмицата на критиката“ (La semaine de la critique), която има за цел откриването на нови таланти (вж. приложение 1). Девет от последните 12 носители на „Златната палма“ са получили подкрепа по програмата „МЕДИА“, включително „Любов“ на Михаел Ханеке от миналата година (вж. приложение 2).Контекст

От 1991 г. насам по програма „МЕДИА“ (акроним от „Mesures pour encourager le développement de l´industrie audiovisuelle“ — мерки за насърчаване развитието на аудио-визуалната индустрия) над 1,6 млрд. евро са инвестирани в развитието на филмовото производство, разпространението, обучението и иновациите в сектора с цел увеличаване на разнообразието и международната конкурентоспособност на европейската филмова и аудио-визуална индустрия.

В рамките на програмата „МЕДИА“ за периода 2007—2013 г. 755 млн. евро се инвестират в европейската кинематографична индустрия. Около половината от средствата се предоставят на дистрибутори, които разпространяват филми, произведени извън собствената им страна, 20 % са за разработване на нови филмови проекти, а с останалите средства се подкрепят маркетингът и обучението. Продуцентските компании, избрани за финансиране по програма „МЕДИА“, получават средна субсидия в размер на 50 000 евро.

Европейска среща в Кан

Годишната европейска среща в Кан ще се проведе на 19—20 май. Срещата е основното събитие, свързано с програмата „МЕДИА“, и представлява възможност за комисар Василиу да се срещне с филмови дейци и създатели на политики. В 10 часа на 20 май на семинар относно укрепването на културното изключение, чийто домакин е Френският национален филмов институт (CNC — Centre national du cinéma et de l'image aninmée), комисарят ще произнесе реч, която ще бъде последвана от кръгла маса на Европейската комисия относно киното и други изкуства (10:30—12:00).

Творческа Европа“ — бъдещето на програмата „МЕДИА“

2014 г. бележи ново начало за „МЕДИА“ като част от програмата „Творческа Европа“. Новата програма ще продължи да предоставя безвъзмездни средства за подпомагане на разработването, обучението в сектора и разпространението на филми. Ще се стартира и нов гаранционен фонд, целящ да се улесни достъпът до финансиране на културния и творческия сектор. Очаква се „Творческа Европа“ да разполага с общ бюджет от около 1,3 млрд. евро за периода 2014—2020 г., което представлява увеличение с почти 9 % в сравнение със съществуващите програми „МЕДИА“ и „Култура“.За повече информация

Европейска комисия: Програма „МЕДИА“Международен филмов фестивал в Кан

Уебсайт на комисар Андрула Василиу

Съобщенията на г-жа Андрула Василиу в Туитър можете да следите на адрес: @VassiliouEUПРИЛОЖЕНИЕ 1: Филми, подпомогнати по „МЕДИА“ и включени в селекцията на фестивала в Кан през 2013 г.
Официална селекция

Заглавие на филма, режисьор и държава на производство. Посочените суми представляват финансирането по „МЕДИА“, получено до този момент.Michel Kohlhaas („Михаел Колхас) — Арно де Палиер (Франция/Германия)

Подкрепа по програмата „МЕДИА“: 57 000 евро


Le passé („Миналото“)Асгар Фархади (Франция)

Подкрепа по програмата „МЕДИА“: 110 000 евро


Jeune et Jolie („Млада и красива“) Франсоа Озон (Франция)

Подкрепа по програмата „МЕДИА“: 52 000 евро


La Grande Bellezza (Необятна красота) Паоло Сорентино (Италия/ Франция)

Подкрепа по програмата „МЕДИА“: 75 000 евро
Borgman (Боргман)Алекс ван Вармердам (Нидерландия)

Подкрепа по програмата „МЕДИА“: 44 000 евро


Only God Forgives („Само Бог прощава“)— Николас Виндинг Рефн (Дания)

Подкрепа по програмата „МЕДИА“: 60 000 евро


Only Lovers Left Alive (Само любовниците остават живи) — Джим Джармуш (Обединеното кралство)

Подкрепа по програмата „МЕДИА“: 106 000 евро

Особен поглед“
L'image Manquante („Липсващото изображение“) — Рити Пан (Франция)

Подкрепа по програмата „МЕДИА“: 60 000 евро

Петнайсетдневката на режисьорите“
The Congres (Le Congrès) („Конгресът“) Ари Фолман (Израел/Германия/Полша/Франция/Люксембург/Белгия)

Подкрепа по програмата „МЕДИА“: 232 500 евро


Henri („Анри“) Йоланд Моро (Франция/Белгия)

Подкрепа по програмата „МЕДИА“: 110 000 евро


Last Days on Mars („Последни дни на Марс“) — Руаири Робинсон (Обединеното кралство/Ирландия)

Подкрепа по програмата „МЕДИА“: 50 000 евро


Tip Top („Тип Топ“) — Серж Бозон (Франция/Белгия/Люксембург)

Подкрепа по програмата „МЕДИА“: 90 000 евро

Седмицата на критиката“
Salvo („Салво“) — Фабио Грасадония и Антонио Пиаца (Италия/Франция)

Подкрепа по програмата „МЕДИА“: 112 000 евроПриложение  2: Филми, подпомогнати по „МЕДИА“, които са получили наградата „Златна палма“
2012 г.: Amour („Любов“) — Михаел Ханеке (Австрия/Франция)
2009 г.: Das Weisse Band („Бялата лента“) — Михаел Ханеке (Австрия/Германия)
2008 г.: Entre Les Murs („Между стените“) — Лоран Канте (Франция)
2007 г.: 4 Months, 3 Weeks and 2 Days („4 месеца, 3 седмици и 2 дни“) — Кристиан Мунджиу (Румъния)

2006 г.: The Wind That Shakes The Barley („Вятърът в ечемичените ниви“) — Кен Лоуч (Обединеното кралство)
2005 г.: L'Enfant („Детето“) — Жан-Пиер и Люк Дарден (Белгия)
2002 г.: The Pianist („Пианистът“) — Роман Полански (Франция/Германия/Полша/Обединеното кралство)
2001 г.: La Stanza Del Figlio („Стаята на сина“)— Нани Морети (Италия)
2000 г.: Dancer in the Dark („Танцьорка в мрака“) — Ларс фон Триер (Дания)

За контакти:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

Pierre Laporte / Laurent Jourdren+331 45 23 14 14 / +336 42 82 15 33 / +336 21 04 45 79

info@pierre-laporte.com; Laurent@pierre-laporte.comIP/13/424


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница