Шефът на "Пирогов" в оставка, но само за денстраница1/20
Дата05.09.2017
Размер1 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   20
Национални вестнициШефът на "Пирогов" в оставка, но само за ден


Мъжки разговор сдобри проф. Миланов и министър Москов

Анна Ботинова, Ярослава Прохазкова

24 часа  стр. 7  

Шефът на "Пирогов" проф. Стоян Миланов подаде оставка, но за малко повече от 24 часа. В 16 ч вчера здравният министър д-р Петър Москов даде да се разбере, че тя не е приета.

Обръщението към д-р Москов, което трябвало да се приема като оставка, било внесено от проф. Миланов в сряда сутринта. "Предвид неглижирането на болница "Пирогов", опитите за поставяне на колене на най-социалната болница в страната и убежището за всички нуждаещи се, обръщането на гръб на единствения пристан за мизерстващи и социално слаби без надежда за спасение и заплащане, считам, че постът, който заемам, не отговаря на идеологията на медицинската етика и морал и Ви моля да считате настоящото като молба да бъда освободен от отговорността на изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Пирогов", пише в него. В писмото се говори за "липсата на адекватна подкрепа към лечебното заведение" от страна и на сегашното ръководство на министерството, както и за огорчението на проф. Миланов като национален консултант по спешна медицина от липсата на доверие.

Тук съм, за да изразя пълната си подкрепа към ръководството на "Пирогов" и към проф. Миланов, обяви вчера следобед министър Москов, като отиде лично в спешния институт на "мъжки разговор". Той и проф. Миланов били не просто колеги, но и приятели, призна той. Министърът пое ангажимент бързо да се разрешат поне частично тежките наследени проблеми на болницата. Директорът й обясни, че никой не му е налагал натиск да подава оставка, било негов личен морален акт заради невъзможността болницата да функционира по начина, по който иска.

 

Спасиха бременна в 6-и месец с тумор 30x30 см, както и бебето й


Любомира Николаева

24 часа  стр. 7  

Онкохирурзи спасиха 22-годишна бременна в 6-ия месец и бебето й. Уролози и коремни хирурзи на СБАЛ по онкология премахнаха огромен животозастрашаващ тумор на бъбрека на бъдещата майка. Очаква се и раждането да мине без усложнения.

Допреди месец нямах оплаквания и не подозирах за тумора. Благодарна съм на докторите, че спасиха и мен, и момченцето ми, каза В. Н. за "24 часа". Удовлетворени са и шефовете на Клиниката по урология проф. Красимир Нейков и на Клиниката по коремна хирургия проф. Валентин Димитров, които са водили операцията.

Образуванието е 30 на 30 см, 3-4 пъти по-голямо от бъбрека. Заемало половината коремна кухина и започнало да притиска силно матката с плода.

Със сигурност е съществувал преди забременяването, коментира проф. Нейков. Запазването на бебето е само едно от предизвикателствата.

Рискът за жената нараствал и от навлизането на тумора с тромб в долната куха вена, който трябвало да се махне. Откъсване на съсирек оттам може да е фатален, обясни проф. Димитров.Пускат лекарство за епилепсия като спрения ривотрил


24 часа  стр. 17  

Изпълнителната агенция по лекарствата разреши за употреба по национална процедура генерично лекарство с активно вещество клоназепам, съобщи здравното министерство. То е идентично по състав със спрения ривотрил, чиято липса в аптеките разтревожи хиляди пациенти.

Новият медикамент е под формата на таблетки, които ще се продават в 2 концентрации -от 0,5 мг и от 2 мг. Търговското му име е клонарекс, уточниха от здравното министерство.

Клонарекс е генеричен лекарствен продукт, референтен на ривотрил от 0,5 мг по 50 таблетки и ривотрил от 2 мг по 50 таблетки, чието отсъствие на пазара предизвика сериозен обществен интерес, пише още в съобщението ва МЗ.

За да го получават болните обаче, новият медикамент трябва да бъде включен в позитивния лекарствен списък. За целта фирмата, която е притежател на разрешението за употреба, трябва да подаде документи в Националния съвет по цени и реимбурсиране.

Генеричният препарат има същите показания като оригиналния лекарствен продукт, гарантира неговата кратка характеристика, одобрена от ИАЛ.Ще преглеждат без направление сърцето на жени


24 часа  стр. 17  

в ДКЦ "Александровска" на 6 март, съобщиха от здравното заведение. Инициативата на кардиолозите е по повод Международния ден на жената. Профилактичните прегледи са с цел оценка на сърдечносъдовия риск при жени. Лекарите ще консултират от 12 до 17 часа в приемно-консултативните кардиологични кабинети на ДКЦ (вляво от арката на централния вход). На тел. 02/9230 586 всеки работен ден от 13 до 14 ч медсестра Георгиева ще записва желаещите за включване в графика.

Една от целите е с информация за рисковете хората да бъдат насърчени сами да контролират заболяванията и да ги профилактират, като се хранят и живеят здравословно. Доказано е, че над 50% от намаляването на смъртността от коронарни инциденти се дължи на подобрен контрол върху рисковите фактори и само 40% - на съвременните терапевтични схеми. Според кардиолозите рискът от сърдечносъдова смърт е подценен, тъй като е общоприето становището, че те са защитени от естрогените. Но защитата отпада след менопаузата.

Недоносено е всяко 5-о бебе в "Майчин дом"


24 часа  стр. 7  

Над 2 пъти повече недоносени бебета спрямо средното за страната са обгрижвани в университетската АГ болница "Майчин дом" през 2014 г. Това съобщи нейният директор проф. Виктор Златков при откриването на изцяло обновената неонатологична клиника. Близо 20% от новородените в болницата са били недоносени при 10% общо за страната.
Каталог: uploaded
uploaded -> Магистърска програма „Глобалистика" Дисциплина „Политическият преход в България" Доц д-р П. Симеонов политическа система и политически партии на българския преход студент: Гергана Цветкова Цветкова Факултетен номер: 9079
uploaded -> Конкурс за научно звание „професор" по научна специалност 05. 02. 18 „Икономика и управление" (Стопанска логистика) при унсс, обявен в дв бр. 4/ 15. 01. 2010
uploaded -> Здравната каса забавя парите за болници, аптеки, пациенти
uploaded -> Автобиография Лична информация
uploaded -> Отчет на ип "Реал Финанс" ад към 31 декември 2009 г. А. Статут и предмет на дейност ип „Реал Финанс"
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> Москов се закани на директори на болници заради борчове и ктб
uploaded -> „Здравеопазване


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   20


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница