Шумът на големия град предизвиква проблеми със слуха у всеки десети жител на РусияДата02.01.2018
Размер172.34 Kb.
Шумът на големия град предизвиква проблеми със слуха у всеки десети жител на Русия
Броят на глухите хора в Русия расте с всеки изминал ден и вече възлиза на 13 милиона души, съобщава Министерството на здравеопазването. При това медиците уверяват, че в големите градове, където шумовото замърсяване е по-високо, отколкото в провинцията, хората почти два пъти по-често се обръщат към лекарите за помощ заради проблеми със слуха.
Шумовата картина на столицата Москва не прави изключение. Както съобщава прес-службата за санитарно-епидемиологичен надзор в Москва, до 70% от жилищния фонд на града се намира в неблагоприятни условия от гледна точка на шумовото замърсяване. А в жилищните сгради, които се намират близо до големите шосета и автомагистрали, превишението на нормите достига 20-30 децибела.
“Безусловно, автомобилите създават един от главните проблеми със шума, - казва директора на Гилдията на еколозите Вячеслав Панков. – Неизправният ауспух дори само на една кола е в състояние да добавя в звуковото пространство до 10 дБ. А какво да кажем за кръстовищата със светофари, където едновременно спират стотици автомобили.”
За еколозите не по-радостна е и ситуацията в Московското метро. Експертите го определят като едно от най-шумните в света. В натоварените часове нивото на шума там може да достига 90-100 дБ. За сравнение: при интензивност на звука, възлизаща на 160 дБ, се пукат тъпанчетата, пише в. “Новие известия”.
Освен това по данни на ДОО “Мосекомониторинг”, в относително нов проблем за столицата са се превърнали строежите, където често не се спазват нито дневните, нито нощните шумови нормативи. В часовете, когато градът спи, там работи строителната техника, гърмят къртачните чукове. Негативно въздействие оказва и гласовата реклама, канеща минувачите да влязат в кафенето, в казиното или в магазина.
Мегафонът, който право в ухото ти “изкрещява” информация със сила 20-30 дБ, е в състояние сериозно да травмира клетките, които отговарят за възприемането на звуковете, да предизвиква ефекта “звън в ушите” и дори да способства за частична загуба на слуха.
“В рисковата група попадат също и тинейджърите, които постоянно слушат плейъри, - съобщава завеждащият отдела по аудиология, слухопротезиране и слухово-речева рехабилитация на Научно-клиническия център по отоларингология Сергей Кербабаев. – Представете си ситуацията – метрото вдига шум от 100 дБ и за да се спре този шум, пътниците, които слушат музика са принудени да усилват звука на своите плейъри. Като резултат от слушалките гърмят цели 110-120 дБ. Въздействието върху ушите е равносилно на това, което оказва ревящият реактивен двигател върху човек, който стои на разстояние 10 метра от него.”
В резултат на повишеното ниво на шума вкъщи и навън, според г-н Кербабаев, слуховите клетки се потискат, появява се болка, ефектът “запушено ухо”, звън в ушите. Освен това, резултатите от изследванията, които наскоро публикува ООН, свидетелстват, че шумовото замърсяване води до нарушения в съня, до сърдечно-съдови и нервни разстройства, предизвиква чувството на умора, понижава настроението. Шумът може да оказва негативно въздействие и на храносмилателната система на организма, смятат лекарите, които съветват да се храним на тишина и спокойствие. У хората, които системно се хранят в заведенията за бързо хранене, където посетителите говорят високо и свири оглушителна музика, се нарушава слюноотделянето, отделянето на стомашен сок, неправилно се формира хранителната хапка, лошо работи перисталтиката. В резултат на това се появяват диарии, гастрити и дори язви.
По мнението на еколога Вячеслав Панков, строителството на нови обходни транспортни маршрути в града, премахването на светофарите и полагането на “лежащи полицаи” в плътно населените райони, издигането на звуко-отразителни защитни стени по оживените магистрали ще помогне за намаляването на шума от автомобилния поток. Обаче за комплексно решение на проблема е още рано да се говори.
Затова на московчани ще им се наложи сами да си защищават ушите. За тази цел доктор Кербабаев препоръчва повече време да се прекарва на тишина, сред природата, сред естествените звуци, добре е също да се слуша тиха класическа музика. Всичко това ще позволи на човек да се отпусне, а на слуховите клетки да се възстановят след стреса.
Източник: http://www.newsru.com/russia/03feb2006/deaf.html

Американците имат големи проблеми със слуха
Напоследък все повече американци се обръщат към лекарите с оплаквания за влошаване на слуха, съобщава Асошиейтед Прес. Резултатите от проведеното от специалистите на Ню-Йоркската Лига по слухови увреждания изследване, по време на което са били изследвани около 64 000 души, показват, че през последните 18 години в САЩ се е увеличил от 15 до 60 процента във всички възрастови групи броят на хората, които страдат от различа степен на глухота.
Според един от авторите на изследването Нанси Недлър, тази тенденция на първо място е свързана с високото ниво на шума, който е станал неотменима част от живота на съвременния град. Постоянно негативно въздействие върху човешкото ухо оказват аудиоплейърите, видеоигрите, шумът от колите и мотоциклетите на улицата и дори силната музика в спортните зали, където хората идват да оправят разклатеното си здраве.
Интересни резултати даде и друго едно допитване, проведено от лигата през изминалата година по време на Международния ден за осъзнаване на опасността от шума. На участниците в допитването, повечето от които са били жители на САЩ, било предложено да посочат най-силния източник на уличен шум. На първо място отговорилите са поставили шума на преминаващите коли, почетното второ място заемат мотоциклетите. След това следвали самолетите и въртолетите, нощните развлечения на гражданите: баровете и дискотеките.
До 40 процента от отговорилите са посочили, че са подавали жалби срещу нетърпимия шум. Преди няколко години този показател беше на ниво едва 5-10 процента. В същото време само в 20 процента от случаите властите са предприемали адекватни мерки спрямо нарушителите на покоя и тишината. По думите на Нанси Недлър, влошаването на слуха, предизвикано от постоянния шум, е необратимо. По оценка на специалистите от САЩ, от сериозно увреждане на слуха страдат до 28 милиона души, което прави този недъг един от най-главните проблеми на американската нация.
Източник: http://www.medportal.ru/mednovosti/news/2000/06/07/hearing/

Глухата муза на Александър Грин
Талантът на Александър Грин бил толкова своеобразен, неочакван за руската литература, че дори се появил слух, че уж Грин по време на едно далечно плаване убил капитана на английски кораб и присвоил сандъка с ръкописите му, които впоследствие представял за свои. Роящите се около името му небивалици дразнели Грин, тровели му живота, който и без това бил изпълнен с проблеми. Съдбата, изглежда, правела всичко, за да угаси у него вярата в хората, да ожесточи сърцето му, да развее романтичните идеали. Обаче душата на Грин, въпреки всичко, оставала чиста и възвишена.
Талантът му неочаквано разцъфтявал на фона на странния живот на бродяга. Имало и такива дни, когато бъдещият класик на руската литература, получавайки копейки за първите си разкази, бродел из Петербургската Лятна градина, за да търси фасове. Веднъж, като взел от земята един фас, седнал на една пейка, запалил, затворил очи и потънал в света на фантастичните образи, които неотстъпно го преследвали.
… Грин виждал в мечтите си прекрасна платноходка, която си проправя път в гъстата синева на бурното море, и гъвкава като морска трева девойка с развети от вятъра тъмни коси, в които блестели бисерни гребени. Из под дантелената пяна на полата се показвали малки крачета в златни пантофки, стъпващи уверено по вълните…

Но въображението му все не можело да улови чертите на лицето на героинята…


Когато той се изтръгнал от обятията на вдъхновението си и се върнал към реалността, видял, че на пейката не е сам: на другия й край била седнала благородна дама, облечена в тъмносиня коприна. Като усетила върху себе си погледа на Грин, тя погледнала към него и се усмихнала с очи. Зад лекия воал прозирали прекрасни черти.
Непознатата неочаквано извадила от кадифената чантичка, която стояла на коленете й, кутия скъпи дамски цигари и кибрит и запалила. Такова мъчение Грин не можел да понесе и се надигнал да се тръгва. Но тя изведнъж му подала цигара. Изуменият Грин нетърпеливо запалил. Като не знаел как да й се отблагодари, той започнал да разказва на непознатата току-що измисления сюжет. Тя слушала, без да отрони нито звук, само от време на време поклащала глава. Грин чувствал, че на нея й харесват неговите фантазии, той бил обзет от вълнение.
Но ето, че странната дама станала от пейката и като му махнала с ръка, тръгнала по алеята. Грин се впуснал след нея като след някакво чудо. Изведнъж тя спряла, отметнала воала и погледнала Грин с продължителен поглед, сякаш искала той да я запомни. Огромните черни очи обгърнали Грин с печална бляскава светлина. Той бил изумен. След това тя извадила от чантичката някакъв лист, написала там няколко думи, подала го на Грин и - бързо си тръгнала.
Грин, като омагьосан, гледал подире й. А после той приближил листа до очите си и прочел: “Не ме преследвайте, аз съм глухоняма”. Той бил потресен. И изведнъж разбрал: ето това е Фрези Грант, героинята на романа, над който душата му започвала да се терзае. “Бягащата по вълните”, една от най-хубавите си книги, Грин лелеял в себе си и я създавал почти през целия си живот и я завършил едва четири години преди смъртта си. Обликът на героинята бил заимстван от същата онази непозната, която някога седнала на пейката до него в Лятната градина.
Татяна Синицина, РИА Новости

Жестовият език щади мозъка
Американските учени са установили, че активността на човешкия мозък рязко нараства, ако нещата трябва да се назовават с имената им, в сравнение с необходимостта да се каже просто “той” и “тя”. Особено, ако трябва да се назовават имената на хора.
Учените съобщават за това в списанието “NeuroReport” на университета в Южна Каролина.
Оттук следва, че местоименията щадят мозъка.
Учените забелязали също, че използването на ASL (американския жестов език) в голяма степен икономисва разхода на “сиво вещество”. Например, по-просто е да се покаже с пръст предмета, отколкото да се опише с думи неговото местонахождение. Веднъж като се покаже или опише предмета, по-нататък е достатъчно той да се посочва с пръст, без да има необходимост отново да се назовава. Това е все едно да се използват местоимения от чуващите.

По-внимателно с жестовете, за да не попаднеш на психар…
Улично сбиване в Анкоридж (Аляска, САЩ), което преминало в престрелка, било предизвикано от недоразумение заради използването на жестов език. В неделя на 15 юли в 20:30 в полицията постъпило обаждане, че близо до Glenn Highway се стреля и на някой си Реймонд Мак Уейн, май, са стреляли в главата.
Полицаите, пристигнали на мястото, решили, че 26-годишният младеж най-вероятно е бил пребит.
Реймонд Мак Уейн идвал откъм Mountain View, когато видял трима мъже в един камион. Един от тях жестикулирал. Глухият, както се оказало в последствие, мъж се изразявал по този начин с помощта на жестовия език, но на Мак Уейн тези жестове му се сторили оскърбителни. Той побеснял, отговорил със собствени жестове и започнал агресивно да налита, твърдят полицаите. Започнало сбиване, към което се присъединил и роднина на Мак Уейн.
Сега полицаите се опитват да разберат кой е стрелял.
Михаил Марголин


Глух ли сте? Тогава VW ще ви струва с 15% по-евтино!
Щедър подарък направи немският концерн Фолксваген на глухите купувачи на автомобилите от неговата марка. Ако глухият клиент покаже документ за инвалидност по-висока от 50% във филиалите на VW, каквато имат почти всички глухи в Германия, ще получи при покупката на нов автомобил Фолксваген намаление от цената с цели 15%!
Това предимство действа отдавна за хората с инвалидност по-висока от 50%, но беше ограничено – само за хората с двигателни или зрителни проблеми. А сега от началото на юли 2007 година ще го получат също така и глухите. Засега само във фирмата Фолксваген, но е възможно и другите фирми да я последват. Тогава едно Порше с каталожна цена от 100 000 евро ще струва на глухите с 15 хиляди по-евтино. Звучи чудесно, нали?
Михаил Марголин

Мис Франция отказа да представя страната си на конкурса Мис Свят
Конкурсите за красота по целия свят са съпроводени не само с усмивките на участничките и овациите на зрителите, но и с шумни скандали. Тази простичка истина за пореден път бе потвърдена от спора, който се разгоря между организаторите на двете най-престижни състезания – “Мис Франция” и “Мис Свят”.
Работата е там, че Франция по начало трябваше да бъде представена на “глобалния” конкурс от 18-годишната Рашел Легрен-Трапани, призната през 2007 година за най-привлекателната французойка. Но момичето се отказа от участие в конкурса “Мис Свят” в полза на първата вице-мис Софи Вузело.
“Софи е тежкочуваща. И мисля, че ако именно тя представи Франция на конкурса “Мис Свят”, това ще помогне на другите хора с физически недостатъци да повярват в себе си”, - така Рашел обясни своето желание. Тя добави, че се възхищава от смелостта, целеустремеността и обаянието на първата вице-мис. Обаче не всички оцениха по достойнство този жест на добра воля, който демонстрира мис Франция 2007. Ако организаторите на националния конкурс се отзоваха с готовност, организаторите на “Мис Свят” отхвърлиха инициативата на Рашел, като поясниха, че това е “нарушаване на правилата”.
“Организаторите на конкурса “Мис Свят” настояват, че само избраната през 2007 година кралица на красотата има право да представлява Франция. Лично аз не съм съгласна с това изискване, но съм принудена да го приема”, - заяви Женевева де Фонтене, председателката на организационния комитет на състезанието “Мис Франция 2007”.
Така че в Китай, където на 1 декември ще се състои конкурсът “Мис Свят”, Франция ще бъде представена именно от Рашел. А на Софи не й остава нищо друго, освен да се утешава с четенето на писмата, които всекидневно й изпращат хиляди възторжени поклонници.
Даря Юрева, “Росийская газета”

Ще има ли в първата германска бундеслига глух футболист?
Треньорът Юрген Клоп е доволен: “Той е забележителен футболист. Бърз, със силен удар на левия крак. Нужно му е само да шлифова още някои неща, но това е въпрос на време. Младежът има големи перспективи”.
Клоп говори за 23-годишния Штефан Марколф, когото той взе от дублиращия състав. Кое отличава Штефан от другите професионалисти в Бундеслигата? Той има по рождение 90% загуба на слуха. Марколф отчита по устата въпросите на репортера на “Билд” и отговаря с усмивка, запъвайки се: “Имам два чифта слухови апарати. Едните са за футбола, а другите – за всекидневно носене. Новите ми апарати не падат така лесно от ушите и не се чупят, ако ги улучи топката. Но затова пък струват 3000 евро”.
Разрешено ли е на един професионален футболист да играе без ограничения със слухови апарати? Футболният съдия от Майнц Хелмут Майер отговаря: “Винаги информираме преди мача съдиите, че Штефан носи слухови апарати. И че не всичко чува. Съдиите на трябва да го отстраняват от игра, ако той, без да чуе сигнала, продължи да играе”.
Марколф разказва, че по време на мача следи всичко с очи: жестовете на съдията, наставленията на треньора, командите на своите съотборници. В останалите случаи му помагат слуховите апарати.
Той е прекъснал обучението си за физиотерапевт: “Да стана професионален футболист винаги е било моята голяма цел. Гордея се с това, че успях да постигна това”.
Неговият съотборник Марко Розе говори с уважение за Марколф: “Штефан възприема това, че постоянните викове от всички страни не го отвличат от играта, като предимство”.
Първият глух професионален играч – ще играе ли той през следващата година в Бундеслигата? Кроп разчита през следващата година да се върнат във висшата лига – заедно с Марколф.
Клоп казва: “Помня пробната му тренировка преди три години. Ако не знаехме тогава, че не чува, едва ли бихме забелязали това. На футболното игрище той се ориентира с помощта на очите. Това за един футболист е много по-важно, отколкото да чува”.
“Билд”


Американските учени ще възвърнат слуха на глух делфин
Интересен опит направиха специалистите от окенариума в института по Опазване на природата на млекопитаещите, който се намира в американския град Кей Ларго. Те имплантираха електронен слухов апарат на женския делфин Кастауей, който заради глухотата си не може да общува с представителите на своя вид (черири пъти са я пускали в открито море, а тя пак се връщала в плитчината до брега).
Нейното дете, родено наскоро, трябва да научи Кастауей да разбира издаваните от делфините звуци. Делфинчето, чийто пол все още не е ясен, се е родило чуващо и вече издава всички присъщи на тези млекопитаещи звуци. Майка му се опитва да му отговаря, издавайки звуци, подобни на тези, които издават глухонемите хора.
www.pk.kiev.ua

Тихата Химия


Когато австралийският учен Джон В. Корнфорт от Университета Сасекс в Англия бил в Осло в края на 1975 година, за да получи Нобеловата награда по химия за работата си върху управлението на ферментните реакции чрез стереохимия, той не чул нито една дума, казана по време на церемонията на награждаването.
“Развличах се с това, да оглеждам залата”, - разказал по-късно Корнфорт в едно интервю. – “Виждах в тъмната аудитория проблясването на ярка светлина…, и не можех да разбера какво е това. Едва след това разбрах, че това е бил блясъкът на бижутата, които носеха жените. Ето това най-вече запомних от церемонията”.
Акустиката в залата била наред. Просто Джон В. Корнфорт на 10-годишна възраст в края на 20-те години на миналия век загубил слуха си. И с получаването на Нобеловата награда Корнфорт показал на целия свят, че глухотата не е пречка за достигането на научните върхове в химията.
Според последните данни на пазара на труда, достъпни благодарение на Националния Фонд по Статистика на Научните Ресурси, 2.6% или 3 256 от регистрираните в базата-данни 124 235 специалиста по химия определят себе си като глухи или тежкочуващи. От 74 643 инженер-химици в тази база-данни към 2003 година такива са 2 325 (3,1%).
За глухите пътят към овладяването на професионалните знания по химия се усложнява не само от проблемите на слуха, но и от ниското ниво на грамотност, при което в препятствие се превръщат дори учебниците за средното училище. Според професор Хари Ланг от Националния Технически Институт за Тежкочуващи на Рочестърския Технологичен Институт глухите студенти на 18-19-годишна възраст могат да четат на ниво 8-9-годишен чуващ ученик. Хари Ланг изследва познавателните особености при обучението на глухите студенти, за да идентифицира, развива и лансира ефективни обучаващи методики. В повечето университети, които културно и технологично не са пригодени към нуждите на глухите студенти, както това е направено Рочестърския институт, нивото на знания на глухия бакалавър съставлява едва 50% от нивото на чуващите студенти. В Рочестърския институт тази норма надвишава 60 %.
В резултат на това, от 30 000 глухи ученици, получили квалификация химик, едва една малка част се опитват да вървят по пътя на Корнфорт и продължават обучението си в Националния Технически Институт за Тежкочуващи или във Вашингтонския Галаудетски университет (САЩ), едно от главните висши училища, ориентирано към глухите и тежкочуващите.
В катедрата по химия в Галаудет през тази година висше образование ще могат да получат 15 глухи студенти, което е “невиждана реколта”. Средно всяка година висше образование по химия получават 3-4 души. Допълнително в Националния Технически Институт за Тежкочуващи около дванадесетина студенти всяка година получават квалификацията техник-химик.
Преподавателят от катедрата по химия в Галаудет Уолтър Е. Трафтън-младши, който работи в катедрата от самото й основаване преди 31 години, разказва, че през първата година не знаел жестовия език на глухите. Интензивният курс по жесто-мимика му помогнал само отчасти. Едва след като работил там много години, получил нужния опит за общуване с глухите студенти. А студентите от първите му преподавателски години не му остава нищо друго освен да ги съжалява. Уолтър Е. Трафтън-младши сега се смята за опитен преподавател, който умее да работи с такъв ентусиазъм, че да може да държи под контрол глухите студенти. По време на занятия в класа му по органическа химия, когато трябва да работи с една дузина студенти, Уолтър Е. Трафтън-младши трябва да следи онези студенти, които не могат едновременно да слушат преподавателя и да си водят записки. За да привлече вниманието на студентите, му се налага да щрака ключа на лампата или да маха с ръце. Но не всички студенти смятат за нужно да следят внимателно преподавателя, някои дори не си правят труда да учат и открито се занимават с изпращането на СМС-и. Само един-двама студенти вземат активно участие в занятията.
Проблеми възникват с показването чрез жестове на специфичните термини. Често на преподавателя му се налага заедно със студентите да измисля по време на занятието един или друг жест. Например, бензол преди показвали с помощта на сложна комбинация от дактилни знаци, докато един студент не предложил просто да показват буквата “б”, очертавайки около нея кръг. Или “спектър” – буквата “s”, преминаваща в тръба. Ако новосъздадените жестове започнат да се използват от студентите, те стават общоупотребяеми. Професорът от Националния Технически Институт за Тежкочуващи Хари Ланг помага да се събира и оценява растящият речник от технически жестове. Някои от тези жестове могат да се видят на уеб-страницата www.rit.edu.
За да се стимулира интересът на глухите студенти към занятията, преподавателите от института използват също и игровите методики или организират конкуренция между групите студенти. Преподавателите от Галаудет и Националния Технически Институт за Тежкочуващи в по-голямата си част са чуващи и усвояват жесто-мимика в процеса на самата работа с глухите. Благодарение на закона за инвалидите в учебните заведения на САЩ широко се използват преводачи от и на жесто-мимика. Но преподавателите по химия са забелязали, че преводачите нямат достатъчно знания, за да превеждат качествено лекциите и семинарите по химия с тяхната специфична терминология. Затова преподавателите предпочитат те самите да овладеят жестовия език на глухите.
Но дори и всички достъпни начини за комуникация с глухите да бъдат използвани, проблемите остават. Това е свързано с невъзможността студентите да гледат само преподавателя или преводача на жесто-мимика. Те трябва също така да гледат и стендовете, екрана на монитора или да си водят записки. За тази цел трябва да преместят погледа си от преводача, в резултат на което се пропуска част от обясненията на жестомимика.
Въпреки множеството проблеми от Галаудет са излезли глухи специалисти в много области на молекулярната наука, в това число по биохимия, геохимия, химична океанография и екология. Един от випускниците работи в секретна служба, контролираща чистотата на научните експерименти. Работата в тази организация изисква висока квалификация.
Естествено, глухите и тежкочуващите специалисти се сблъскват с предвзетото отношение на работодателите, но напоследък с развитието на интернета и комуникационните системи IM бариерите пред глухите започват да изчезват. Макар че и с тях възникват проблеми: преподавателите се борят с бъбренето по IM, като изискват преди началото на занятията да се изключат тези устройства. Други преподаватели пък точно обратното, използват IM-технологията за нагледно показване на материала, устройвайки с помощта на IM-устройствата конференции с работещите в химическите лаборатории.
Освен знанията по химия глухите студенти получават навици за работа с лабораторна документация, учат се да съставят отчети, да съхраняват реактивите и документацията и което е особено важно, на техника на безопасност. Защото при наемането на глух химик работодателят на първо място се безпокои за проблемите на комуникацията и за безопасността. Затова се провеждат не само занятия по техника на безопасност със студентите, но и се организират симпозиуми и демонстрации за предприемачите, по време на които те биват запознавани с опита при работата с глухи химици.
Но най-трудно преодолимото препятствие за привличането на глухите в областта на химията са те самите, а именно тяхната “химиофобия”, която съществува сред учащите от средните училища и колежите. Затова много от кандидатстващите в Националния Технически Институт за Тежкочуващи от самото начало изразяват нежелание да учат за химици.
Chemical & Engineering News, Volume 84, Number 12 pp. 53-56
Иван Амато
Мобилните устройства ще помогнат на хората с проблеми в слуха
Британските инженери са разработили мобилно устройство и програмното му обезпечение, които могат да преобразуват думите в написан текст. Това позволява на хората с проблеми в слуха да разговарят със своите събеседници по телефона.
Апаратът с названието СкрийнФон (ScreenPhone) на Националния Кралски Институт по проблемите на хората със слухови увреждания функционира на основата на приложната програма Typetalk. Системата работи по следния начин: човекът говори в микрофона, а думите на събеседника му се изписват на екрана с печатен текст.
Телекомуникационната компания Телетек от своя страна пусна апарата УебКейпТел (WebCapTel), който по същество е аналогичен със Скрийнфона, само че е оборудван с по-голям дисплей. В работата си УебКейпТел използва програми за разпознаване на гласа, а също интернет-достъп. Трябва да се отбележи, че новите апарати не са от евтините, но въпреки това тази технология открива пред много хора възможността за пълноценно общуване по телефона.
http://market.mabila.ua

Страната на глухите” дава шанс на изоставените деца със слухови проблеми да намерят семейство


Интернет-порталът за глухи и тежкочуващи руснаци “Страната на глухите” започна работата си над нов проект – “Нека мама ме намери”. Днес в Русия в много детски домове живеят дечица със здравословни проблеми. Сред тях има не малка част деца с увреден слух. За тях са особено важни и нужни родителската помощ и грижи – защото от това, колко време ще бъде отделяно за развитието и адаптацията на такова дете в обществото, зависи целият му по-нататъшен живот.
Сега на специалната страница на “Страната на глухите” могат да се видят снимки и да се прочетат кратки разкази за децата, растящи без семейства и имащи проблеми със слуха. “Засега на нашия сайт са публикувани разказите за децата от един детски дом в Подмосковието, но много бихме се радвали, ако и другите приюти и детски домове ни изпращат разкази за деца със слухови проблеми, които търсят своето семейство. И ние непременно ще публикуваме информацията за такива деца”, - каза създателят на сайта “Страната на глухите” Александър Журченко.
А ето и някои от анкетите:
Серьожа (година на раждане 1996, глух) – активно русокосо момче. Обича да се занимава с домакинска работа. В училище е главният помощник на учителите. Обожава подвижните игри на спортната площадка. Обича природата и с удоволствие работи в градината на помощното стопанство.
Наташа (дата на раждане август 2000 г., тежкочуваща) – срамежлива красавица с големи кафяви очи. Наташа според мнението на сурдолога има големи възможности за развитие на речта. Момичето е спокойно, малко плахо и много гальовно. Обича да играе с кукли, обича красивите дрехи. Ходи на детска градина. Момичето вече е взето под опека.
Владик (дата на раждане август 2000 г., глух) – момче със златни коси. Любимото му занятие е да разглежда книги, да играе на компютъра, с удоволствие гледа мултфилми, реди пъзели. Голям чистник е, винаги е грижливо закопчан. Ходи на детска градина.

Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница