Скандал за тракийско злато в Синеморец Археолози си противоречат за находката, карат се кой и защо е копалДата25.01.2018
Размер24.35 Kb.
http://www.monitor.bg/article?sid=&aid=92838&cid=1&eid=819
MONITOR, Брой: 2675, Вторник, 29 Август 2006

Скандал за тракийско злато в Синеморец

Археолози си противоречат за находката, карат се кой и защо е копал

МониторСнимка: Монитор

Това е останало от тракийската могила след като хотелиерът Гинин я е бутнал с багер, за да не му пречи на гледката.

Археолози намериха злато от 3 в. пр.Хр. край с. Синеморец в Странджа планина. В тракийска надгробна могила екип, ръководен от археоложката Даниела Агре от Археологическия институт на БАН, e намерил кремирано погребение на тракийски аристократ със златни и сребърни накити.
Според Цоня Дражева, директор на "Бургаски музеи" златото е уникално за региона и времето си и се състои от огърлица с касетъчна закопчалка с надпис, по който може да се разчете името на притежателя, златна диадема за глава с масивни тръбни части и две обици тип наушници. Съкровището в момента се съхранява в специален сейф в ОДВР - Бургас, където е било затворено с подписа на Дражева и колежката й Кръстина Панайотова, ръководител на разкопките в Аполония, каза тя пред "Монитор".
Самата Даниела Агре обаче твърди съвсем друго. "Засега сме открили само фрагменти от златна огърлица, останки от златен венец и сребърни апликации. Не мислете в килограми и грамове. Става дума за съвсем миниатюрни находки - по 2-3 милиметра. Всичките са намерени върху клада, горели са силно и затова са в лошо състояние,  категорична бе д-р Агре пред "Монитор".
Тракийската могила, в която са били разкопани артефактите е под прокурорско и полицейско запрещение от 2 месеца, тъй като е станала жертва на самоуправни действия на хотелиер в Синеморец. 2/3 от нея са били разрушени с булдозер в средата на юни от строителната фирма "Доминго" ЕООД, собственост на Недялко Гинин. Гинин започнал да срива могилата от южната и източната страна, защото тя скривала гледката към морето на частния му хотел.СНИМКА: Монитор

Хотелиер унищожава две трети от могилата, която е национален паметник, през юни . В останалата част тези дни археолози изровиха златни и сребърни накити. На снимката - моментът на откритието.


Могилата има "статут на археологически паметник на културата с категория "национално" значение", пише в писмо до Прокуратурата Директорът на НИПК арх. Георги Угринов. "Лицата са осъществили престъпление по чл. 278 от НК. Въз основа на горното се обръщаме към Вас с молба да образувате наказателно производство по случая.", алармира Угринов съдебните власти. Гинин е обяснил, че сринатата от могилата пръст е използвал за насипване на градината в хотела си. По разпореждане на Прокуратурата е образувано дознание, което е приключило преди няколко дни и се очаква срещу виновниците за вандалщината да бъдат предприети наказателни и съдебни действия.


През това време никой няма право да пипа нищо около унищожената могила, заяви Цоня Дражева. Има съмнения за иманярски действия и експертите трябва да установят точно дали само става въпрос за разкопаване и унищожаване на археологически паметник, или нещо повече, разсъждава тя. Според нея Агре е копала в нарушение на закона. Всеки, който заличи данни за иманярство подлежи на наказателна отговорност, каза Дражева пред репортер на "Монитор".
В момента "златната" могила се охранява от въоръжени полицаи, но това е след дъжд качулка, казват селяните от Синеморец, станали свидетели на всички легални и нелегални разкопки през последните месеци. Според тях ценните предмети вече са придобити от богати колекционери.
Каталог: thracia -> sinemorec
thracia -> Откриха запазен гроб на тракийски владетел, участвал в Олимпийските игри
thracia -> 28 Септември 2005
thracia -> Bulgaria unearths huge hoard of gold
thracia -> Lifestyle: 10 September 2005, Saturday
thracia -> Monitor, Брой: 2323, Неделя, 04 Септември 2005
thracia -> Откриха мавзолея на Орфей
thracia -> Петък, 5 Август, 2005 г., Брой 180, (1422), Година XII
thracia -> Обявиха Перперикон за столица на траките
thracia -> Lifestyle: 26 July 2005, Tuesday
sinemorec -> Прокуратурата готова с обвинения за разкопаната могила Златна колесница изчезна от Синеморец


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница