Скъпи ученици, уважаеми родители!Дата20.08.2018
Размер39.63 Kb.
I

Скъпи ученици, уважаеми родители!

Отново е 15. IX. , отново училищното звънче призовава децата на България в класните стаи към знания и упорити занимания по български език , математика, спорт , музика.

Мили първокласници! За вас днес денят е особено важен, защото за пръв път прекрачвате училищния праг, за пръв път заставате пред учебниците, за пръв път сядате на училищния чин. Не се притеснявайте! Всеки човек трябва да направи тази първа крачка в живота си. Тук са и вашите родители, които сигурно си спомнят как и те са били така развълнувани като вас, когато са постъпвали в първи клас.

В училище ви очакват нови и интересни преживявания, нови другарчета. Очаквам ви и аз, вашата учителка – г-жа…………………, за да ви поведа към един непознат още за вас свят – светът на науката. Ще се радвам ако се сприятелите бързо с буквите и числата, ако ги научите старателно, защото те крият в себе си много тайни, които могат да се разгадаят само от внимателните ученици.

Вярвам, че ще бъдете задружни и в игрите, и в учението. От сърце ви желая здраве и много успехи по трудния път на знанието!II

От днес вие сте ученици от I А клас. Стаята, в която се намираме, се нарича класна стая. Тук ще се учим да четем, пишем, да разказваме. Тук ще рисуваме, ще пеем, ще моделираме и още много други неща.

- Това е класната дъска. Вижте как празнично е украсена. На нея е написано нещо. Може ли някой да прочете какво е то?( На добър час).

- А знаете ли как се нарича нашето училище? П. Р. Славейков е живял много отдавна, когато и вашите прабаби не са били родени. Написал е чудесни стихотворения и мъдри съвети за децата, възкликнал е “ Хубава си, татковино…”, за да изрази любовта си към родината. За него ще научите още в други часове, които ни предстоят.III

С някои от децата се познавате още от детската градина, но с други се виждате за пръв път, затова предлагам да се опознаем( представяне)

- Знам, че всички сте развълнувани и притеснени, но сигурно някои от вас искат да изразят чувствата си със стихотворение или песен.

(първокласниците)
А сега да ви поздравят са дошли ваши съученици от пети клас.

Лятото премина, дойде есента,

утрото с усмивка поздрави света.

В улиците бързат весели деца

и радостно тупкат малките сърца.

Училищен звън децата зове,

чуват се навън вик и смехове.

----------------------------------------------------------------------------------

Голямата слънчева сграда

от нашата песен ехти,

училище почваме с радост,

със нови прекрасни мечти!

----------------------------------------------------------------------------------

Мили първокласници! И ние като вас преди четири години, плахи и смутени, прекрачихме училищния праг. Много бързо се изнизаха тези дни, но ние ще ги запомним за цял живот. Нима можем да забравим първите решени задачи, първите стихове и песни!

Поздравяваме ви с първия учебен ден! Искаме да ви кажем, че: “ В първи клас е интересно. Пишеш буквички, чертички, учиш се да пееш песни, думите делиш на срички.”

----------------------------------------------------------------------------------

Петокласник станах вече. Вижте колко съм голям!

Аз прочел съм много книжки и съвети ще ви дам.

Първо – раничко станете, че от днес сте ученици,

куклите си оставете и игрите на войници.

Второ – да не ви се дреме никога във клас.

Вечер лягайте навреме във един и същи час.

Не молете татко, мама да четат и пишат вместо вас,

че един така остана пак във първи клас.

Другото…е, то се знае! Щом звънчето звънне “ зън-зън”

литваш бързо да играеш докато е светло вън.

Първи помощници в нелекия път към знанията ще бъдат вашите учебници. / Взема ги един след друг, показва ги на децата и обяснява. /

Ето го букварът. Това е книга за буквите. От него ще научите колко и какви са звуковете и буквите в родния език.

А тази книжка е читанката. Тя е по-голямата сестра на буквара. Тя ще ви помогне да усетите красотата на българската реч.

--------------------------------------------------------------------------------

Родна реч, омайна, сладка,

що звучи навред край мен;

реч на мама и на татка,

реч, що мълвя всеки ден.

--------------------------------------------------------------------------------

Идва ред и на учебника по математика. Математиката е царица на цифрите, числата и задачите. Тя ще ви научи да мислите бързо, точно, правилно.

----------------------------------------------------------------------------------Математиката славна крие трудните задачи.

Но не се плаши, юначе!

Ако умен си и слушаш в час,

ще ги решаваш бързо във захлас.

----------------------------------------------------------------------------------

Тази пъстра книжка е учебникът по роден край. От него ще научите много неща за нашето училище, за празниците и обичаите на нашия народ, за растенията и животните, за славното ни минало.

----------------------------------------------------------------------------------

Идва ред и на другите красиви учебници – музика, изобразително изкуство, домашен бит и техника. Те ще ви станат любими, ще ви помогнат да се научите да пеете, да рисувате, да моделирате и какво ли не още.

А за физкултурата няма учебник, но това ще бъдат най-подвижните, най-интересните и емоционални часове, в които ще укрепвате физически, ще се научите да извоювате своите победи честно и с много труд.Всички петокласници: Мили първокласници, честит ви първи учебен ден! Честита ви първа учебна година! Желаем здраве и много успехи в овладяване на знанията!

-------------------------------------------------------------------------------

Сбогом взех си с детската градина

Първокласник станах таз година.

Струва ми се всички в мене гледат,

ръкомаха радостно съседът.

- Добър час и на добра слука,

да обикнеш светлата наука!

--------------------------------------------------------------------------------

„ПЪРВОКЛАСНО”IV

А сега ще си кажем довиждане, но само до утре. Ще ви чакам в 7.50 тук, в класната стая. Вашите родители ще ви помогнат да си приготвите в красивите си чанти Буквар, УТ – 1, Учебника по математика, УТ – 1 по математика и несесера с черен и цветни моливи.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница