След края на европейските игри в Баку казахте, че сме си сравнили часовниците. Почти година преди началото на олимпийските в Рио какво показват?Дата09.08.2018
Размер35.29 Kb.
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев зае поста от бизнеса, където дълги години управляваше компании в областта на публичните комуникации. Завършил Висшия медицински университет във Варна и специализирал "Мениджмънт на политически кампании" в университета на Южна Каролина, той е основател и председател на борда на директорите на MAG Communications - група агенции за интегрирани маркетингови комуникации. Преди влизането в кабинета Борисов-2 той беше собственик на медийните интернет компании "Алтернатив Медия Груп" ЕООД и "Уеб Медия Груп" АД. Бил е национален състезател  по лека атлетика и рекордьор на България на 20 км за юноши. Бронзов медалист на Балкански крос през 1986 и 1987 г. Бил е президент на футболен клуб "Черно море" от 1998 до 2001 г. и от 2003 до 2007 г.  

След края на европейските игри в Баку казахте, че сме си сравнили часовниците. Почти година преди началото на олимпийските в Рио какво показват?
- Игрите в Баку бяха много интересни, но с някои условности, че не всички спортове бяха представени с най-добрите спортисти. Само борбата и джудото имаха статут на европейско първенство, а тези, в които имаше силна конкуренция бяха кану-каякът, стрелбата, художествената гимнастика. За наша радост в стрелбата се представихме успешно и имаме медал, в кану-каяка бих отчел добро представяне с четвъртото място на Мирослав Кирчев. Това са два от спортовете, от които очакваме добро представяне на игрите в Рио догодина. В другите спортове за съжаление календарът им беше значително претоварен, затова не всички пратиха най-добрите си спортисти, така че не можем да дадем точна оценка на нашите спортисти. Очаквахме повече от борбата, защото е най-успешният ни спорт и спортът, който българската държава обгрижва най-много.

Нормално ли е борбата да неглижира участието при положение, че е със статут на европейско първенство?
- Трябва да отчитаме факта, че основното състезание на борците тази година е световното първенство през септември в Лас Вегас. Така че подготовката и влизането в оптимална спортна форма са насочени към това състезание. За мен по-радващото там е, че имаме таланти при жените. При тях сме добре, проблемът е с представянето на мъжете, но някои от спортистите ни като Елис Гури, Иво Ангелов, Христо Маринов и Михаил Ганев се готвят за световното първенство и не заминаха. Бихме имали реална представа в какво състояние се намираме след световното първенство. Боксьорите също се готвят целенасочено към европейското първенство, въпреки че имахме по-големи очаквания от представянето в Баку. Но ако искаме да се надяваме на някакви успехи в Рио, трябва да пратим група с очаквания за медали от 20 - 30 души, за да можем да разчитаме няколко души да пробият.

Оправдано ли е това, което прави държавата за Станка Златева, на която й е осигурено финансиране да тренира при желания треньор в чужбина, а тя да губи в първия кръг?
- Тя е направила много за България и нямаме право да се отказваме от нея. Въпросът е тя самата да прецени дали ще бъде готова за олимпийските игри. Това ще си проличи още на световното. Да, има спортисти, които получават различно финансиране от останалите спортисти. Това са Станка Златева, Григор Димитров и Сани Жекова. Те получават по-различни суми и мисля, че е оправдано. Поне до момента са се доказали в спортовете си.

А може ли да се очаква корекция в някои спортове, където резултатите са по-слаби или по-добри от очакванията?
- Системата за определяне на финансирането досега е била много консервативна. Все още се говори за разделянето на спортовете на олимпийски и неолимпийски, което не е много правилно. Това може да е логично в олимпийска година, но в останалото време трябва да се делят на такива с голямо социално значение и такива, които носят международни успехи. Има много спортове, като бойните изкуства и шахмата, които не са олимпийски, но носят огромен престиж на България. Отделно и двете групи са с огромно социално значение. Може би от следващата година ще променим системата за финансиране на федерациите. Федерациите, които до момента дават сериозна заявка за добро представяне в Рио са борбата, бокса, волейбола, кану-каяка, леката атлетика, където Габриела Петрова може да направи нещо сериозно при добър ден и добра подготовка, стрелбата, където има силна група от четирима стрелци, художествената гимнастика плюс вдигането на тежести. Там ще концентрираме финансирането през следващата година. Другата група са тези, които ще спечелят квоти. Те също ще получат адекватно финансиране. Сред тях попадат гребането, бадминтонът и още няколко. Има спортове, които нямат международни успехи, но имат огромно социално значение и там трябва да се подходи също много сериозно – баскетболът, гимнастиката, ски, хандбал, футболът, които са в основата на това да имаме здрава нация.

Какво се предвижда за такива спортове, които са основополагащи като колоезденето и плуването, но не стоят добре организационно или като резултати?
- Ще трябва да има някакви резултати. Не може това да не бъде критерий. Без да подценяваме нито един от спортовете, които се практикуват в България, смятам, че трябва да се ограничи броят на финансираните федерации. Не можем да ограничим желанието на хората да създават клубове и да развиват различни спортове. Длъжни сме да им дадем лиценз, но не сме длъжни да ги финансираме. Бюджетите много трудно ще бъдат променени като стойности. Аз водя разговори с колеги от нашия мащаб и бюджетите са горе-долу сходни – между 70 и 150 милиона лева, какъвто е и нашият. Много е трудно с този бюджет да финансираш близо стоте федерации с лиценз. В САЩ федерациите с държавно финансиране са не повече от 35 - 40 и спортовете са разделени на същия принцип - за успехи и със социално значение. Ще се опитаме този модел да го приложим и тук, като ще контролираме изключително строго федерациите и клубовете, и да отсеем тези, които работят.
Каталог: Documents -> PressCenter -> PressReleases
Documents -> Общи въпроси и отговори, свързани с държавните/минималните помощи Какво е „държавна помощ”
PressReleases -> Красен Кралев: в щангите работят по грешна схема
PressCenter -> BG051РО001 03-0001-C0001 Проект „Никога не е късно за ново начало”
PressCenter -> Представят: преглед на наградени филми от 14-те издания на фестивала за филми за деца и юноши „арт амфора“
PressCenter -> С разпределение на средствата за одобрените проекти на спортните организации, кандидатствали по програмата за развитие на спорта за високи постижения
PressCenter -> Програма за олимпийска подготовка за 2011г


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница