Случай на треска от долината Рифт, внесен в Германия 2010-05-11Дата10.02.2018
Размер13.53 Kb.
Случай на треска от долината Рифт, внесен в Германия

2010-05-11
На 28 Април 2010, Германия докладва чрез EWRS(Early Warning Response System) за първия внесен, лабораторно потвърден случай на треска от долината Рифт за 2010. Пациентът е 50 годишна жена, пътуваща с група от 4 човека от 17.03 до 08.04.2010 г. в крайбрежните райони на Южна Африка(Западната провинция).

Треска от долината Рифт(RVF) се причинява от вирус ( род Phlebovirus, семейство Bunyaviridae). Вирусът на Треска от долината Рифт(RVFV) се пренася върху преживни животни от комарите Aedes и Culex (многобройни във влажните области), но вируса може да бъде предаден и от комарите Anopheles. Болестта е ендемична за региона на Източна и Южна Африка.

Предаването на вируса на хора настъпва предимно при директен или индиректен контакт с кръв или кръвни продукти. Както при животните, хората също могат да бъдат заразени чрез ухапване от комар. За сега няма данни за предаване на болестта от човек на човек.

Треска от долината Рифт е вирусна зооноза, която може да засегне хората. Приблизително 50% от инфектираните остават асимптоматични, докато останалите след инкубационен период от 2 до 6 дни развиват слаби грипо-подобни симптоми с продължителност 4 до 7 дни. Рядко се развиват тежки случаи с лезии на ретината, менингоенцефалит и хеморагична форма. Няма специфично лечение. Няма налична ваксина.Тъй като болестта през първите няколко дни от треската, предизвиква виремия, вирусът може да бъде открит в кръвта и тъканите и по тази причина има теоретичен риск за предаването му при кръводаряване и кръвопреливане.

Рискът от внасяне на вируса на треска от долината Рифт от ендемичните страни в Европа не е новост. Откриването на внесения случай в Германия не показва промяна в епидемиологията на болестта, но изостря вниманието на лекарите за възможността от зараза с вируса на треска от долината Рифт сред завръщащите се пътници, особено като се има предвид предстоящото Световно първенство по футбол в ЮАР.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница