Служители от институциите на ес посещават училищата, които са завършили, в рамките на инициативата „Завръщане в училище“Дата14.01.2018
Размер21.73 Kb.


IP/09/724

Брюксел, 8 май 2009 г.Служители от институциите на ЕС посещават училищата, които са завършили, в рамките на инициативата „Завръщане в училище“

През тази година шестстотин служители от институциите на ЕС ще се завърнат в училищата, които са завършили, като много от тях ще ги посетят или на самия 9 май (Денят на Европа), или около тази дата. Идеята е учениците да се срещнат с лица от тези институции и да обсъдят с тях въпроси от европейско естество, които ги вълнуват. Инициативата „Завръщане в училище“, чието начало бе поставено през 2007 г., през тази година ще се проведе в девет страни от ЕС в периода от март до ноември.

„Това е един подходящ начин да се срещнем със следващото поколение европейци“, заяви Маргот Валстрьом, заместник-председател на Комисията, отговаряща за институционалните връзки и комуникационната стратегия. „Това своеобразно завръщане към корените е отлична възможност да се срещнем с младите хора и да обсъдим начините, по които ЕС оказва влияние върху нашето всекидневие. И може би дори по-важното е, че това е великолепна възможност да разберем какво искат и очакват от Европа младите хора.“ Самият комисар често се среща с ученици по време на командировки и планира да посети „Alyssa School“ в Бирмингам на 14 май.

В много държави-членки инициативата се провежда в сътрудничество с националните органи. В Германия канцлерът Ангела Меркел взе участие в проява в професионалната гимназия „Lise-Meitner-Schule“ в Берлин.

Посещенията се организират във връзка с инициативата „Пролет в Европа“, училищен проект, който се финансира от Комисията и който навлиза в своята седма година.

Около 50 членове на Европейския парламент, включително и неговият председател (Ханс-Герт Пьотеринг), петима комисари (Валстрьом, Фигел, Кунева, Ковач и Орбан) и други известни европейци, като например носителят на Нобелова награда полякът Лех Валенса и френският писател Марк Леви, ще участват в дейностите в рамките на инициативата „Пролет в Европа“, които ще се проведат през тази година.

Информация за развитието на инициативата

В рамките на инициативата „Завръщане в училище“ служители от институциите на ЕС могат да посетят училищата, които са завършили, за да разкажат за избора си за професионално развитие в институциите на ЕС, настоящата си работа и предизвикателствата и възможностите за живот и работа в чужбина. Комисията и германското правителство поставиха началото на тази инициатива през 2007 г. като част от честването на 50-годишнината от Договора от Рим. Следващите председателства на Съвета на ЕС също се присъединиха към тази инициатива и тази година още няколко държави ще бъдат обхванати от нея в края на чешкото и шведското председателство.

Календар за 2009 г. на инициативата „Завръщане в училище“ за служителите на Комисията:

Австрия: 4—9 май

Латвия: 9 май

Чешка република: 15 май

Португалия: 22 май

Ирландия: 31 август—4 септември

Швеция: 20 ноември

Нидерландия: ноември (датата подлежи на потвърждение)

Унгария: през цялата година

Германия: вече приключила (9—15 март)

Проявите в рамките на инициативата „Завръщане в училище“, провеждани през месец май, са включени в инициативата „Пролет в Европа“.

Допълнителна информация за „Пролет в Европа“:http://www.springday2009.net/ww/en/pub/spring2009/homepage.htmБаза данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница