Смъртното наказание



Дата30.04.2017
Размер11.54 Kb.
Смъртното наказание
В последните седмици тук-там в медиите и в общественото пространство се заговори за възможността да се възстанови смъртното наказание. Това беше направено във връзка с нелепата смърт на едно младо момче, тръгнало да се забавлява и върнало се в ковчег. Може ли обаче една смърт да оправдае смъртта на друго младо момче, тръгнало да се забавлява? Има ли право обществото да убива, след като убийството е обявено за най-тежкото престъпление?

Дискусията за и против смъртното наказание се води и до момента. Има силни доводи в подкрепа и на двете твърдения, но все по-широко се налага убеждението за отмяна на смъртното наказание като нехуманна мярка. В подкрепа на това убеждение през декември 2007 г, ООН прие декларация за отмяна на смъртното наказание във всички страни.

В настоящия момент 21 държави, между които Русия, Алжир, Мароко имат в съдебните сис системи възможност да налагат смъртно наказание, но от повече от 10 години не са го прилагали. Обаче 74 държави в света все още прилагат активно смъртното наказание, включително за престъпления като кражба и грабеж. Такива са САЩ, Китай, Индия, Египет, Беларус, Корея, Сирия, Япония и др.

През 2006 г. са били екзекутирани над 1600 човека, а през 2007 – около 1200.

В България през 1990 г. е наложен мораториум върху изпълнението на смъртните присъди, а на 10 декември 1998 г. то е окончателно отменено и заместено от доживотен затвор без право на замяна.

Какво е Вашето мнение за смъртната присъда? Изпращайте мненията си на адрес vyara.nencheva@abv.bg.



Ученици от 9 в клас

Модул “Гражданско образование”


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница