Съобщение до медиите 26 февруари 2007



Дата21.06.2018
Размер40.54 Kb.
#75334



Съобщение до медиите
26 февруари 2007





Във връзка с излезлия днес, 26 февруари 2007 г. във в-к Таймс (Обединено кралство) материал, озаглавен «Британски съвет пренасочва вниманието си към мюсюлманските страни” (British Council shifts focus to the Muslim states)


Британски съвет България съобщава:
Британски съвет не закрива офиса си в София. В публикацията на в-к Таймс има допусната неточност.
През м. август 2006 г. Британски съвет закри офиса в град Варна, но както беше изтъкнато още тогава, това в никакъв случай не означаваше, че ние се оттегляме от града или от страната.
Потвърждаваме, че офисът на Британски съвет в София, Учебният и Изпитен център, както и библиотеката ще продължат да работят. Това уверение беше потвърдено тази сутрин и от Регионалния директор на Британски съвет за Югоизточна Европа, г-н Тери Тони в телефонен разговор с Директора за България г-н Иън Стюарт. Това е залегнало в стратегическата програма за развитието на организацията от 2005 до 2010 г.
В програмата до 2010 г. е залегнала промяна, с която Британски съвет се стреми да постигне по-висока ефективност и ефикасност чрез сътрудничество на регионално ниво. В рамките на Югоизточно европейския регион България понастоящем работи по 5 регионални проекта в областта на науката, изкуствата, общественото развитие, спорта и образованието.
Като всяка организация в публичния сектор, Британски съвет регулярно преразглежда стратегическите си планове. Следващият такъв кръг от консултации за формулиране на по-нататъшното развитие се очаква да започнат през 2008-09 г.

Любов Костова
Мениджър Публични комуникации

Британски съвет

Ул. Кракра 7

тeл 942 42 49

GSM 0887 42 42 49

email lyubov.kostova@britishcouncil.bg



www.britishcouncil.org/bulgaria

Бележки за редактори:

  • Британски съвет е международната организация на Обединеното кралство за образователен и културен обмен и партньорства с народите по света.

  • Офисът в България е основан през 1991 г. и е един от над 250-те офиса на организацията в 110 страни по света.

  • Ние работим в различни направления, представящи най-новото лице на Обединеното кралство чрез проекти в областта на образованието и обучението, човешки права и обществено развитие, изкуства и наука.

  • Помагаме за професионалното развитие чрез преподаването на английски език и провеждането на британски изпити, както и чрез информационно-библиотечните си ресурси.

  • Отделяме специално внимание на работата с и за млади хора.

  • Целият библиотечен фонд от библиотеката ни във Варна – около 5200 тома книги, от които 600 тома художествена литература; 950 видео и DVD касети и 10 периодични заглавия – след закриването на офиса ни в града бяха дарени на Регионална библиотека Варна, където са на разположение на читателите в Отдел „Изкуство”.


Предстоящата ни програма до края на м. март включва:

  • 26 февруари – 7 март - Поредица от 2-дневни семинари на тема „Българските национални съдии, следователи и прокурори – ролята им в контекста на eвропейските ценности, като съдии, следователи и прокурори на Европейския Съюз – придобиване на нови умения и актуализиране на знанията с оглед посрещане на новите предизвикателства” – в рамките на новия си съвместен проект (до м. март 2008) Правно обучение, съвместно финансиран от FCO Global Opportunity Fund и Британски съвет България.

  • 28 февруари, 14:00 ч. в зала 20 на Двореца на културата и спорта - Варна –трети спортен фестивал за интегриране на деца с и без увреждания „Мечти и отбори”л

  • Две варненски училища ще се свържат с британско училище, за да направят съвместен проект. Успоредно с това програмата за обучение на лидерски умения по „Мечти и отбори” ще бъде адаптирана и въведена като факултативен предмет в три варненски училища. Две от тях са училищата, участвали в проекта досега - ЧЕГ „А.С.Пушкин”, училището за незращи „Ив. Шишманов”.

  • 4 март – Предварителен кръг на „Лаборатория за слава FameLab – конкурс за учени „комуникатори”, в партньорство с МОН, СУБ, Мрежа Демокрит, изд. Сиела, и с медийното партньорство на БНТ, Дневник и Капитал. Този конкурс е елемент от регионалния проект на Британски съвет в Югоизточна Европа „Красива наука” (до юни 2008 г.)

  • 10 нови британски филма в ХІ София Филм Фест (британска гала – 4 март, Зала І, 20.00ч. – „Последният крал на Шотландия”)

  • 7 март, Балабановата къща, гр. Пловдив – Втори семинар по „Бранд на град Пловдив”, организиран от Общински институт Старинен Пловдив със съдействието на Британски съвет България с участието на британския експертът по брандинг Джон Уилямсън

  • 18 март, Зала 1 на Община Русе – Семинар на тема „Съвременната музикална сцена – възможности и предизвикателства за младите музиканти” с участието на британски експерти

  • 19 март, Клуб „Капо” гр. Русе – съвместен концерт на английско перкусионно дуо с български музиканти в рамките на Мартенски музикални дни

  • 29 март – национален финал на „Лаборатория за слава FameLab



Регионални проекти на Британски съвет в Югоизточна Европа:

  • „Красива наука” 2006-2008 г. – за популяризиране на науката

  • „Творческо сътрудничества” 2007-2010 г.

  • „Младежки дейности чрез спорт култура” (в процес на разработка) – 2007-2008 г. – регионален проект в областта на спорта, който в България ще има екологична насоченост

  • “Да живееш заедно” – 2007-2009 (работно заглавие, в етап на разработка) – на тема предимствата на интеркултурния диалог и многообразието в съвременното комплексно общество

  • „Умения за работа” – 2009-2010 (работно заглавие, в етап на разработка) – насочено към развиване на професионалното образование и обучение




The United Kingdom’s international organisation for educational opportunities and cultural relations. We are registered in England as a charity.



Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница