Съобщение за медиите Google и btv – най-силни марки в БългарияДата13.09.2016
Размер113.38 Kb.

Съобщение за медиитеGoogle и bTV – най-силни марки в България
В Топ 20 на престижната класация Superbrands за първи път попада още една българска марка – „Девин“
21 март 2012 г., София. Google е най-силната марка в България, а bTV е лидер сред българските брандове, според резултатите от независимото проучване на потребителския сегмент на българския пазар, което се провежда за трети пореден път у нас по инициатива на глобалната организация Superbrands.
Световната интернет търсачка измести досегашния двукратен лидер Coca-Cola, а националната телевизия изпревари убедително мобилния оператор „М-Тел“. Google е безспорен фаворит и сред вота на хилядите потребители, гласували в интернет. За пръв път в историята на класацията у нас в Топ 20 попада и още една българска марка „Девин”. От номинираните в различни категории и сектори 1500 марки, опериращи на българския пазар, 500 бяха избрани за Superbrands в промоционалната програма за 2012–2013 г. на международната брандинг организация.
Някои от досегашните лидери по категории и сектори запазват водещите си позиции, но при други се наблюдава динамика: BMW измести Mercedes–Benz от първата позиция в категорията „Автомобили“; при вината марката „Тодорофф“ отстъпи на „Домейн Бойар“; Apple изпревари Nokia при технологиите; Уникредит Булбанк е лидер сред финансовите институции, „Маджаров“ измести „Тандем“ от първата позиция в сегмента на месните продукти, а българската верига за бързо хранене HAPPY отстрани от първата позиция досегашния лидер в категорията McDonald's.
Методиката на подбор и оценяване на брандовете е универсална за всички страни, реализиращи програмата Superbrands. Селективният процес се осъществява на два етапа: чрез конфиденциално гласуване на членовете на независимото експертно жури – Борда на Superbrands Bulgaria, и чрез национално гласуване на потребителите в интернет. Това дава възможност експертното мнение да се разгледа успоредно с мнението на потребителите. Членовете на Борда не получават материално възнаграждение, те не оценяват марка, с която са свързани, или брандове на свои конкуренти.
Партньор на Superbrands в провеждането на националното гласуване на потребителите в интернет е водещият Институт за пазарни проучвания GFK Bulgaria.
В процеса на оценяване експертите и потребителите се ръководят от дефиницията и критериите на световната организация за Superbrands:
Superbrands е марка, която е изградила отлична репутация в своя сектор и предлага значителни материални и емоционални предимства пред конкурентите. Тези преимущества, съзнателно или несъзнателно, признават потребителите и искат да ги притежават. Superbrands трябва да демонстрира:
Качество: Символизира ли марката качеството на предлаганите продукти или услуги?
Надеждност: Ползва ли се с доверие брандът, поддържа ли висок стандарт на продуктите или услугите?
Различие: Добре ли е позната марката в своя сектор? Успешно ли се разграничава от конкурентите си? Притежава ли индивидуалност и ценности, които я правят уникална на пазара?
Глобалната организация Superbrands предоставя право на квалифицираните марки да участват в официалната публикация за България за 2012–2013 г., както и да използват специалния символ на Superbrands в своите маркетингови комуникации, за да покажат на потребителите и на партньорите си постигнатото високо признание за отличен брандинг.
Участието в промоционалната програма Superbrands е само по покана на организацията.
Номинираните марки бяха позиционирани за оценяване по сектори в 29 категории от потребителския сегмент на българския пазар.


ТОП 20 МАРКИ В БЪЛГАРИЯ МАРТ 2012 Г.


Марка
Категория – сектор
GOOGLE

1

Интернет

COCA-COLA

2

Напитки – безалкохолни

APPLE

3

Технологии

bTV

4

Медии – телевизия и радио

ADIDAS

5

Облекло и обувки

BMW

6

Автомобили

OMV

7

Горива

MERCERES–BENZ

8

Автомобили

NESCAFE

9

Напитки – кафе, чай

HEINEKEN

10

Напитки – бира

MILKA

11

Храни / шоколадови и захарни изделия

NIKE

12

Облекло и обувки

ARIEL

13

Стоки за бита / битова химия

NOKIA

14

Технологии

JOHNNIE WALKER

15

Напитки – високоалкохолни

ASPIRIN

16

Фармация и медицина

TUBORG

17

Напитки – бира

L'OREAL

18

Козметика и продукти за лична хигиена

ДЕВИН

19

Напитки – безалкохолни / минерални води

M-TEL

20

Телекомуникации

ЛИДЕРИ В ОТДЕЛНИТЕ КАТЕГОРИИ МАРТ 2012 Г.


BMW

Автомобили

GOOGLE

Интернет

L'OREAL

Козметика и продукти за лична хигиена

в. „24 ЧАСА“

Медии – вестници и списания / всекидневен вестник

в. „КАПИТАЛ“

Медии – вестници и списания / седмичен вестник

сп. „ТЕМА“

Медии – вестници и списания / седмично обществено-политическо списание

сп. „БЛЯСЪК“

Медии – вестници и списания / седмично лайфстайл списание

PLAYBOY

Медии – вестници и списания / месечно списание мода и лайфстайл

NATIONAL GEOGRAPHIC

Медии – вестници и списания / месечно обществено-политическо списание

bTV

Медии – телевизия и радио / национална телевизия

ДАРИК РАДИО

Медии – телевизия и радио / национално радио

COCA-COLA

Напитки – безалкохолни / газирани безалкохолни напитки

ДЕВИН

Напитки – безалкохолни / минерални води

CAPPY

Напитки – безалкохолни / натурални сокове

HEINEKEN

Напитки – бира

ДОМЕЙН БОЙАР

Напитки – вина

JOHNNIE WALKER

Напитки – високоалкохолни / уиски

ABSOLUT

Напитки – високоалкохолни / водка

БУРГАС 63

Напитки – високоалкохолни / ракия

METAXA

Напитки – високоалкохолни / коняк

NESCAFE

Напитки – кафе, чай / кафе

PICKWICK

Напитки – кафе, чай / чай

ADIDAS

Облекло, обувки

OMV

Горива

BRITISH AIRWAYS

Пътуване – авиокомпании

БАЛКАН ХОЛИДЕЙЗ

Пътуване – туроператори

HILTON/АЛБЕНА

Пътуване – хотели, курортни комплекси

HAPPY

Ресторанти и кафенета

НАРОДЕН ТЕАТЪР „ИВАН ВАЗОВ“

Свободно време и забавления

ARIEL

Стоки за бита / битова химия

ИДЕАЛ СТАНДАРТ

Стоки за бита / санитарен фаянс

BOSCH

Стоки за бита – черна и бяла техника

АДРЕС

Недвижими имоти

M-TEL

Телекомуникации

APPLE

Технологии

ТЕХНОПОЛИС

Търговски вериги и центрове / хипермаркети за електроника

BILLA

Търговски вериги и центрове / супермаркети

METRO CASH & CARRY

Търговски вериги и центрове / хипермаркети за храни, стоки за бита

СТИЛИСТ КАПАНОВ

Услуги

ASPIRIN

Фармация и медицина

VISA

Финансови услуги / кредитни карти

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК

Финансови услуги / банки

ДЗИ

Финансови услуги / застраховане

DANONE ACTIVIA

Храни / млечни продукти

МАДЖАРОВ

Храни / месни продукти

БЕЛЛА

Храни / общо

MAGGI

Храни / подправки

ДЕРОНИ

Храни / консервирани храни

КЕНАР

Храни / салати

НИЛАНА

Храни / хлебни изделия

MILKA

Храни / шоколадови и захарни изделия

ROLEX

Часовници и аксесоари


Анализ на GFK на потребителския вот:
Общо 2500 мъже и жени, ползващи интернет, взеха участие в гласуването на потребителите в българското издание на глобалната програма Superbrands за 2012– 2013 г.

26–35-годишните имат най-голям дял сред участниците (41%), следвани от респондентите на възраст 36–45 г. (24%) и 18–25 г. (20%).

Най-активни в онлайн гласуването са живеещите в София (46%), следвани от жителите на областните градове (32%), най-малко са гласувалите от малките градове (21%).

Значителна част от участниците живеят в домакинства с брутен средномесечен доход между 501 и 1500 лв. (43%).

Мнозинството от участниците в гласуването (62%) отбелязват висока степен на познатост на марките (на стоки и услуги), които присъстват на пазара.

Повече участници сред мъжете, отколкото сред жените, смятат, че имат висока познатост на марките стоки и услуги, присъстващи на пазара.

Гласувалите на възраст между 18 и 45 години изразяват по-висока степен на познатост на марките в сравнение с групата над 45 г. Същото важи и за участниците, живеещи в столицата и областните градове, в сравнение с малките градове.
Мненията на приятели, които ползват марките, и конкурентните цени се открояват като двата най-важни фактора, когато потребителите решават какви марки да купуват.

Известността на марката, добрата реклама и положителните отзиви в медиите, както и лесното намиране на марката в предпочитания магазин, също са сред важните фактори (споменати от почти половината участници в гласуването).

Мнението на приятели, както и етиката на марката оказват по-голямо влияние върху решението за покупка при жените, докато мъжете повече се влияят от известността на марката и обвързаността й с любимите им развлечения.

При решението за покупка младите участници в изследването – между 18 и 25 г., са по-силно повлияни от мнението на приятелите, докато при по-възрастните (групата над 45 г.) по-голямо въздействие оказват конкурентните цени.

За разлика от влиянието на приятелите, мнението на известни личности, които ползват марките, има най-малка тежест при вземането на решение за покупка сред участниците в изследването.

Грижата за потребителите и произходът на марката се открояват като двата критерия с най-голяма тежест при избора на марка.

Над една трета от участниците в онлайн гласуването посочват опазването на околната среда и етичното поведение сред критериите, които вземат под внимание при избор на марка.

Опазването на околната среда се споменава по-често от жените.

Мнозинството от участниците са склонни да платят по-висока цена за любимата си марка, като най-често приемливата граница е до 10% по-скъпо.

Гаранцията за високото качество на стоката или услугата се откроява като водеща причина да се предпочете „маркова“ стока. На известна марка се разчита и тогава, когато потребителят не се чувства достатъчно добре запознат със стоката или услугата, която купува. Марката е определяща дори и в случаите, когато потребителите търсят най-добрата цена.

Лоялни към предпочитаните от тях марки, независимо от предложенията на конкурентите, са малко над 40% от респондентите.

Борд

SUPERBRANDS БЪЛГАРИЯ 2012–2013Експертното жури на Superbrands се обновява при всеки проект и се формира от специалисти в следните три области: авторитетни представители на агенции, работещи в различни сфери на маркетинга, мениджъри на ключови компании и бизнес организации, както и водещи журналисти от влиятелни медии.

Председател на Борда на Superbrands 2012–2013:


Венелина Гочева, вицепрезидент на Издателския борд на „Медийна група България - Холдинг”
Членове:


 1. Блага Букева, зам. главен редактор, в. „24 часа“

 2. Боряна Бъчварова, главен редактор, сп. „Регал“

 3. Генчо Генчев, рекламен експерт

 4. Димитрана Александрова, редакционен директор, „Медийна група България Холдинг”

 5. Екатерина Робова, маркетинг мениджър, „Хенкел България“

 6. Елена Колева, маркетинг мениджър, НетИнфо

 7. Елена Симеонова, мениджър комуникации, „Метро Кеш енд Кери“

 8. Ива Икономова, маркетинг директор, „Арома“

 9. Константин Вълков, програмен директор, Дарик радио

 10. Максим Майер, редакционен директор, сп. „Мениджър“

 11. Мария Христова–Швец„ директор комуникации, „Нестле България“

 12. Мартин Захариев, издател и продуцент

 13. Милтос Триантафилу, главен оперативен директор, „Белла България“

 14. Петя Терзиева, директор маркетинг, bTV

 15. Пламен Вушев, управител, Jobs.bg

 16. Проф. Боян Дуранкев, д-р по икономика, УНСС

 17. Проф. Веселин Благоев, председател на Българската асоциация по маркетинг

 18. Проф. д-р Септемврина Костова, УНСС

 19. Проф. Любомир Стойков, PR и моден експерт

 20. Проф. Христо Кафтанджиев, ФЖМК, СУ „Св. Климент Охридски“

 21. Радослава Ганозова, маркетинг мениджър, „Актавис“

 22. Светлана Проданова, маркетинг мениджър, „Байерсдорф България“

 23. Светослав Славов, управител, GFK Bulgaria

 24. Стефан Серезлиев, преподавател и практик, експерт по брандинг

 25. Цветелина Георгиева, мениджър комуникации, „Данон България“Глобалната организация Superbrands е независима институция, фокусирана върху брандинга. Тя отличава и популяризира изключителните търговски марки, които се открояват и доминират над всички останали в рамките на националния пазар. Организацията провежда конкурса за отличията Superbrands и реализира едноименната промоционална програма в над 80 страни по света. Сърцевина на нейните програми са официалните й публикации, чрез които промотира най-успешните бизнес практики по света.

За повече информация: Мила Бехар,

представител на Superbrands за България, тел. 02 / 953 11 37.Каталог: blog -> wp-content -> uploads -> 2012
uploads -> Елена Ханджийска -10 б клас в зпг
2012 -> Charity marathon from Bucharest to Sofia collects donations to support social causes
uploads -> Предложение знания и умения, които трябва да притежават работещите в ит бранша
uploads -> Закон за доброволчеството!
2012 -> Съдържание: Въведение – 3 4 стр. Списък на тренинг-обученията: 5 – 6 стр. Общи условия на образователната платформа
uploads -> Средно общообразователно училище "Д-р Петър Берон" гр. Червен бряг Директор: 0659/9
2012 -> Доклад за изпълнението на Плана за действие за равните възможности на хората с увреждания 2010 2011 г


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница