Съобщение за медиите от Българска асоциация на корабопритежателите (бак)Дата18.06.2018
Размер36.21 Kb.
07.03.2011 СЪОБЩЕНИЕ ЗА МЕДИИТЕ

от

Българска асоциация на корабопритежателите (БАК)

член на


Европейската асоциация на корабопритежателите (ECSA) и

Международната камара по корабоплаванe (ICS)


Правителствата държат ключа към разрешаване на кризата с пиратите, атакуващи търговските маршрути в целия Индийския океан.

Вече няма безопасен път по който да се избегнат групите от сомалийски пирати в Индиския океан за корабите идващи от Близкия изток, но правителствата могат да разрешат нарастващата криза с по-голяма политическа воля.

Кризата със сомалийските пирати влияе на Вас и на всеки един човек по целия свят. В момента над 800 моряци са задържани като заложници в ужасяващи условия от групи сомалийски пирати. Подложени са на физически и психически тормоз, понякога в продължение на месеци, те са задържани срещу откуп за милиони долари.

На 1 март 2011г. т.нар. кръгла маса на международните асоциации по корабоплаването и Международната федерация на транспортните работници, предприе кампанията „SOS - Спасете нашите моряци”, която подчертава положението на моряците, заедно с шест точни искания, които подлагат на натиск правителствата за да покажат повече политическа воля и по-малко правни извинения по отночение на тази ситуация.

Българската асоциация на корабопритежателите се присъединява към SOS кампанията, потвърждавайки изразената си позиция по време на международна конференция на тема „Морското пиратство в контекста на сигурността на морския транспорт и отношението му към националната сигурност на България”, проведена в София на 11-12 ноември 2011г.
Пиратството е извън контрол.

Tъй като пирати използват отвлечени търговски кораби (т. нар.кораб - майка), за да разшерят обсега си почти до бреговете на Индия около 1500 мили от Сомалия, беззаконието се е разпространило из целия Индийски океан, през който преминават половината от световният нефтен трафик. За танкери, идващи от Персийския залив и Близкия изток вече не съществува маршрут по който има възможност да се избегнат пиратите - а един отвлечен танкер с 2 млн. барела с нефт представлява 20% от дневния внос на петрол на САЩ. Търговски кораби са атакувани ежедневно.В допълнение към цената на човешкия живот, пиратството струва на световната икономика 12 милиарда щатски долара годишно, атакувайки ключови маршрути .

Ние разчитаме на свободни морета за безопастна доставка на 90% от нашата храна , горива, суровини, хуманитарна помощ и промишлени стоки. Корабоплаването обслужва международната търговия и съдейства за икономическата активност и съответно на регионалната стабилност на съседните държави. Свободата на корабоплаването да обслужва световната търговия е застрашена.


Липса на политическа воля

Дори и заловени, 80% от пиратите са освободени да атакуват отново. Защо? Тъй като политиците в света не осъзнават сериозността на тази криза.

И все пак, въпреки че правителствaтa държът ключа към разрешаване на тази криза, изглежда, че те не желаят да се изправят срещу реалността и да действат.

Шест конкретни искания

Представителите на бранша специално искаме от правителствата да признаят заплахата за нашите моряци и световната икономика, и да предприемат необходимите стъпки за изкореняване на пиратството в открито море и на брега чрез:

- Намаляване на ефективността на лесно откриваемите пиратски кораби - майки;

- Оторизиране на военноморските сили да задържат пирати и да ги предават за съдебно преследване и понасяне на съответното им наказание;

- Напълно криминализиране на всички актове на пиратство или опити за осъществяване на пиратство, по силата на националното законодателство в съответствие с дълга на правителствата според международните конвенции - да си сътрудничат за подтискане на пиратството;- Увеличаване на военноморските средства на разположение в тази област;

- Осигуряване на по-добра защита и подкрепа за морските лиц;

- Проследяване и криминализиране на хората, които стоят зад престъпните мрежи, а именно - техните организатори и спонсори.
SOS Спасете нашитe моряците

Международните асоциации в корабоплаването създадоха нов уеб-сайт за кампанията SOS спаси нашите моряците http://www.saveourseafarers.com/ .Само две кликвания и поддръжниците могат да изпратят предварително подготвено писмо, подписано от тях, до избрания от тях ръководен орган на правителство. На сайта ще има и актуална информация за ситуацията, касаеща пиратството и SOS видео страница с клипове и снимки.
Допълнителни контакти:
Кръглата маса на Международните асоциации на корабоплаването:
BIMCO Peter Grube pg@bimco.org Phone +45 44 366800

ICS/ISF Simon Bennett simon.bennett@marisec.org Phone +44 20 7417 2857

INTERCARGO David Jones david.jones@intercargo.org Phone +44 20 7977 7035

INTERTANKO Bill Box bill.box@intertanko.com   Phone +44 20 7977 7023
ITF Sam Dawson dawson_sam@itf.org Phone +44 20 7940 9260


___________________________________________________________________________

Стр. от


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница