Съобщение за медиитеДата25.01.2017
Размер68.25 Kb.Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 5 февруари 2013 г.Ден на безопасния интернет 2013 г.: Сърфиране в интернет при зачитане на останалите потребители

На 5 февруари, по случай Деня на безопасния интернет 2013 г., Комисията представи резултатите от съвместната работа на компании за медии, технологии, телекомуникации и онлайн услуги, които през декември 2011 г. поеха ангажимента да направят интернет средата по-добро и по-безопасно място за децата (вж. IP/11/1485)

Двайсет и деветте водещи компании, които участват в тази инициатива за саморегулиране, обявиха как ще определят съвместно нова цел за защитата на децата онлайн. Вследствие на поетия от тях ангажимент всички електронни устройства (включително смартфони, таблети, компютри и конзоли за игри) биха могли да бъдат оборудвани с инструменти за родителски контрол и екрани с лесни за използване функции, чрез които ползвателите могат да съобщават за вредно съдържание и опасни контакти. Освен това компаниите се стремят да запознават родителите с тези инструменти и да насърчават използването им. Бяха установени също така най-добри практики по отношение на съобразените с възрастта на потребителя настройки за поверителност и ефективното отстраняване на материали, показващи малтретиране на деца. Многообещаващи са и поетите ангажименти по отношение на технологичните инструменти за насърчаване на по-активното използване на класифицирането на съдържанието. По изпълнението на ангажиментите ще се работи през 2013 г.

Децата в Европа започват да влизат в интернет средно на седемгодишна възраст. Денят на безопасния интернет 2013 г. е инициатива за правата и отговорностите онлайн, с която се цели да се насърчат хората от всички възрасти, ползващи интернет, да зачитат останалите в интернет пространството. В целия ЕС и по света се организират различни прояви, а от 2014 г. ЕС и САЩ ще отбелязват Деня на безопасния интернет на една и съща дата.

Заместник-председателят на Европейската комисия Нели Крус заяви „Много съм доволна, че такива водещи компании се отзоваха на призива и обединиха усилията си отвъд границите на отделните сектори, за да бъдат постигнати конкретни резултати. Защитата на децата трябва да бъде сред темите, обсъждани от управителните съвети. Необходимо е да се направи повече. Очаквам да видя конкретните резултати през 2013 г. и установяването на нова цел за онлайн индустрията: защитата на децата по подразбиране“.

От изявленията на компаниите, публикувани днес на уебсайта на Програмата в областта на цифровите технологии, се вижда, че сдружението е постигнало конкретни подобрения, отнасящи се до децата:Използването на инструменти за сигнализиране на случаи на онлайн малтретиране или тормоз постепенно става повсеместно. Някои компании предприемат допълнителни действия и си сътрудничат с горещи телефонни линии, например Telefónica, Vodafone, Meldknop на KPN или приложения като SecondFriend, които са на разположение в Google. Фейсбук разработи т.нар. Support Dashboard, чрез който персоналът може да проследява по-добре сигналите за малтретиране или за съдържание, нарушаващо стандартите на общността във Фейсбук, а потребителите могат да видят какви ответни действия се предприемат.

Понастоящем съществуват инструменти за родителски контрол във все повече устройства (компютри, таблети, смартфони, конзоли за игра, свързани телевизионни приемници) и услуги, като се очаква през 2013 г. внедряването им да се разрасне. Например France Telecom разработва в момента инструмент за таблети и смартфони, а от април тази година във всички мобилни устройства на LG ще бъдат инсталирани инструменти за родителски контрол. В проучване на Комисията се потвърждава тази все по-широка разпространеност, но се отбелязва, че докато инструментите са полезни за блокирането на порнографски материали, то напредъкът в блокирането на съдържание, подтикващо към насилие или расизъм, или на друго вредно съдържание е ограничен Компаниите вече предоставят информация за разработените от тях инструменти или го внедряват в продуктите си с активиране по избор или по подразбиране (Microsoft или Nintendo). Компании, сред които France Telecom, Mediaset, TeliaSonera, Tuenti и Telecom Italia, възнамеряват също да организират информационни кампании за родителите.

Понастоящем активно се използват класификации на съдържанието за приложения, онлайн видеоклипове и филми, които са изготвени въз основа на системи за класификация, разработени от компаниите или от национални и международни организации. Техническа работна група, в която участват компании (сред които Deutsche Telekom, Mediaset, Nokia, Opera, Orange, RIM, Telefónica, Vodafone), агенции за класификацията на съдържанието и технически експерти, ще работи през 2013 г. за хармонизиране на системите за класификация на съдържанието и за това устройствата да могат да определят класификацията на материалите по възраст.

Компаниите от сдружението определиха и обмениха най-добри практики относно съобразените с възрастта на потребителя настройки за поверителност. Всички компании предоставят актуална информация за своите настройки за поверителност, която скоро ще бъде достъпна за търсене, за да могат родителите, учителите и децата да вземат по-добри решения във връзка с поверителността онлайн. Освен това компаниите поеха ангажимента да предоставят на разположение съобразени с възрастта на потребителя настройки за поверителност и да предложат ясна и разбираема информация на език, който е подходящ за по-младата публика.

Представителите на сектора открито споделят какви действия предприемат за филтрирането на материали, съдържащи сексуално малтретиране над деца, още преди да бъде сигнализирано за тях, и за премахването на оскърбителни материали. Поет е ангажимент за подобряване на диалога и контактите с горещите линии за подаване на сигнали за малтретиране и правоприлагащите органи. През 2012 г. горещите линии за подаване на сигнали за материали, съдържащи сексуално малтретиране, действаха по-ефективно в проследяването на сигнала и отстраняването на съдържанието. Правоприлагащите органи в основните държави, в които бяха разположени сървърите, предприемаха по-бързи ответни действия.

През 2013 г. Комисията ще работи в подкрепа на сдружението от компании и всеки негов член поотделно по следния начин:  • чрез създаване на платформа за корпоративна отговорност, която ще осъществява мониторинг на постигнатите от сдружението резултати и ще обедини сдружението с други течения за саморегулиране;

  • чрез оказване на подкрепа за разработването на браузър бутони за подаване на сигнали и установяването на контакт с телефонните линии за оказване на помощ; чрез финансиране на поддържането на база данни от настройки за поверителност за деца, която да се управлява от центрове за по-безопасен интернет (посредством съществуващата Програма за по-безопасен интернет и в контекста на предложените цифрови услуги по Механизма за свързване на Европа);

  • чрез оказване на подкрепа за научните изследвания и иновациите, осъществявани от компаниите в сектора във връзка с оперативната съвместимост на схемите за класификация на съдържанието (по линия на Рамковата програмата за конкурентоспособност и иновации и на „Хоризонт 2020“);

  • чрез насърчаване на разработването на услуги за разпознаване на възрастта, като се използват техническите възможности на разпознаваемите електронни карти за самоличност в ЕС съгласно проекта на законодателство за електронните документи за самоличност;

  • чрез инвестиране в научни изследвания в областта на инструментите и технологиите за идентифициране на съдържание, показващо малтретиране на деца (в рамките на „Хоризонт 2020“).

Безопасността на децата онлайн е основен ангажимент в Програмата в областта на цифровите технологии за Европа и представлява важна част от по-широкообхватните усилия на Комисията за установяването на доверие и сигурност онлайн. В следващите дни Комисията ще представи стратегия на ЕС за сигурност в киберпространството и законодателно предложение относно сигурността на мрежите и информацията с цел изграждането на сигурна цифрова среда, в която има доверие, като едновременно с това се насърчават и защитават основните права и основните ценности на ЕС.

Контекст

На 2 май 2012 г. Комисията прие Съобщението за „Стратегия за по-добър интернет за децата“, в която бяха набелязани действия за постигането на четири основни цели.

38 % от децата на възраст между 9 и 12 години в интернет заявяват, че имат профил в социална мрежа, независимо от възрастовите ограничения. Повече от 30 % от децата в интернет влизат в мрежата от мобилно устройство, а 26 % — от конзола за игра. 40 % от децата споделят, че са попадали в една от следните рискови ситуации в интернет: кибертормоз, попадане на създадени от потребители материали, популяризиращи анорексията или самонараняването, злоупотреба с личните им данни.

Членове на сдружението

Apple

LG Electronics

Stardoll

BSkyB

Mediaset

Sulake

BT

Microsoft

Telefónica

Dailymotion

Netlog*

TeliaSonera

Deutsche Telekom

Nintendo

Telecom Italia

Facebook

Nokia

Telenor Group

France Telecom-Orange

Opera Software

Tuenti

Google

Research in Motion

Vivendi

Hyves

RTL Group

Vodafone

KPN

Samsung
Liberty Global*

Skyrock
* Компанията все още не е докладвала за осъществения от нея напредък.

Полезни връзки

По-безопасен интернет:

http://ec.europa.eu/digital-agenda/news-redirect/9565

Линкове към изявленията на компаниите и други важни документиУебсайт на Програмата в областта на цифровите технологии

Уебсайт на Нели Крус

Следете дейността на Нели Крус в Twitterhttp://www.saferinternetday.org

Хаштагове в Twitter: #SID2013 и #betterinternet4kidsЗа контакти:

Linda Cain (+32 2 299 90 19)

Ryan Heath (+32 2 296 17 16)IP/13/86


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница